Baggrund
Læsetid: 7 min.

Tabermanden er ikke taber – bare fornærmet

Han har fyldt meget i debatten: Den vrede, hvide tabermand, der presses af fremadstormende powerkvinder. Seneste har ligestillingsminister Manu Sareen (R) viet tre ud af seks ligestillingsprojekter til forbedring af mænds sundhed. Men tabermanden er i virkeligheden en fornærmet middelklassemand, der skygger for den virkelig socialt udsatte mand, siger eksperter og debattører
De mænd, der ofte kommer til orde i ligestillingsdebatten, er rimeligt velfungerende. Tavsheden finder man hos de mænd, der virkelig har sociale problemer, siger kønsforsker Kenneth Reinicke. Arkiv

Christoffer Askman

Indland
20. december 2013

Kvinderne har taget magten og efterladt manden på den perron, karrieretoget kører forbi.

Drengene gør sig ud til bens i skolen, får mindre uddannelse og synker oftere til bunds, når de bliver skilt eller mister deres arbejde.

Det er i grove træk det billede, debatten om den nye manderolle har skabt i de senere år. Ligestillingsminister Manu Sareen (R) har netop offentliggjort, at ministeriet har givet fem millioner til seks forskellige projekter til fremme af ligestilling i den borgernære velfærd, hvor tre ud af seks handler om at forbedre mænds sundhed.

Vi har fået øjnene op for mandens særlige problemer, og i den forbindelse har fortællingen om tabermanden haft stor effekt, mener eksperter og debattører. Og på mange måder med god grund. For manden er udsat i visse positioner. Men generelt er der dog langtfra tale om et køn i krise, fremhæver de.

»I virkeligheden er der tale om et forvrænget billede af tabermanden. Statistisk set er der mellem fem og 10 procent af mændene, der aldrig bliver gift, bliver udstødt af familien eller af arbejdsmarkedet. Spørgsmålet er, om man overhovedet får fat i de rigtige ’tabermænd’ med projekter, der henvender sig mere bredt til mænd,« siger lektor Birgit Petersson, Institut for Folkesundhed.

Hun har intet at udsætte på selve indholdet i de tre nævnte projekter, der handler om at få ny viden om, hvordan man i højere grad får mænd til at benytte sundhedstilbuddene. Men overordnet set er kvinderne langt mere syge end mænd, på trods af at mænd har kortere middellevetid.

»Fra samfundets side har man ment, at kvinder fik for meget fokus. Men ud over at mændene dør tidligere, er der ikke sket nogen ændring i sygdomsforekomsten i de senere år. Det, at kvinder lever længere, dækker desuden over, at de lever længere med tabte gode leve år. Når man bliver ældre, får man rigtig mange skavanker og har ikke nødvendigvis et bedre liv,« siger Birgit Petersson.

Forstanderen på Kofoeds Skole, Robert Olsen, der i mange år har arbejdet med udsatte og hjemløse mænd, afviser ligeledes manden som taber. De virkeligt udsatte mænd har tunge sociale problemer, og det skyldes ikke, at kvinderne har fået mere ligestilling. Tabermanden i debatten er snarere en middelklassemand, der mister privilegier. Og på den måde har middelklassemanden overtaget fokus fra dem, der virkelig har brug for hjælp.

»Den socialt udsatte mand er ikke et nyt fænomen. De har altid været der. Men han er ikke udsat, fordi kvinderne har fået mere ligestilling. Han er lige så trængt af andre mænd som af kvinder. Når vi taler om tabermanden i debatten, er det jo snarere mænd, der føler, at der bliver taget noget fra dem, fordi kvinderne nu også kan konkurrere om de samme stillinger. Dén tabermand mangler ikke ressourcer. Han positionerer sig i debatten og i forhold til arbejdsmarkedet,« siger Robert Olsen.

Det synspunkt bakkes op af kønsforsker ved Roskilde Universitet Kenneth Reinicke: »De vrede mænd er mænd i gode positioner, der har et meget antifeministisk synspunkt. Dem, der ofte kommer frem i debatten, er måske nogle, der har lidt ondt i livet, men jo ellers er rimeligt velfungerende. Tavsheden finder vi hos de mænd, der virkelig har sociale problemer,« siger han.

Dygtig dreng

I denne uge viede Berlingskes Tom Jensen et langt blogindlæg med titlen ’Dygtig dreng’ og en mængde statistik til at gendrive billedet af den stakkels moderne tabermand, der er blevet vred over sin nye uvante bundplacering.

Om Jensen også mente, at feministerne har brugt tabermanden som en figur, der kunne afstive deres nye magtposition, fremgår ikke. Men han citerede ikke desto mindre en artikel af »Politikens feminisme-kommentator Ditte Giese«, hvor det fremgik, at den moderne mand pludselig befinder sig selv i »en broget flok som den voksende Men’s Rights Movement, de opsigtsvækkende (hvide) skoleskyderdrenge, forsmåede fraskilte mænd, ufaglærte mænd som finanskrisens jobløse tabere, neonazisterne og mænd, der efter seksuelle afvisninger tager hævn over tilfældige kvinder«. Giese hentede denne beskrivelse i en ny amerikansk debatbog, Angry White Men: American Masculinity at the End of an Era, af sociologen og kønsforskeren Michael Kimmel. Og Tom Jensen fortsatte: »Men alt afhænger jo af øjnene, der ser. Alt afhænger af de data, man fremdrager. Meget afhænger oven i købet af, hvad man gerne vil se. Og den dobbelte rolle som både undertrykker og sølle taber er jo et dejligt bekvemt sted at placere manden. Mere usselt bliver det ikke. Til gengæld er det muligvis også løgn.«

Klasse ikke køn

Og ser man på statistikkerne, er de ganske rigtig med til at nuancere billedet af tabermanden.

I en rapport – ’Forskelle i mænd og kvinder sundhed’ – fra Statens institut for Folkesundhed fremgår det f.eks., at mænd har færre sygdomme og helbredsproblemer end kvinder. At mænd har færre funktionsindskrænkninger og generelt vurderer deres eget helbred mere positivt end kvinder. Omvendt har mænd i alle aldre en højere dødelighed end kvinder. Men kvinder har en overvægt af sygdomme, der er forbundet med lav dødelighed, mens mænd har en øget forekomst af hjerte-kar-sygdomme, som er forbundet med en betydelig dødelighed.

I en analyse af social ulighed i levetid foretaget af AE-rådet fremgår det desuden, at forskellene mellem kønnene er mindre end inden for grupperne: For de 25 pct. rigeste kvinder var middellevetiden således på 84,7 år i 2011 og 82 år for mænd. Mens mændene i den laveste indkomstgruppe har en middellevetid på 72,2 år mod de fattigste kvinders 78,9 år. Forskellen mellem de fattigste og de rigeste mænd er således 9,8 år, mens den mellem de rigeste kvinder og mænd er 2,7 år og mellem de fattigste mænd og kvinder 6,7 år.

»Der er ofte større forskel inden for kønnene end kønnene imellem. Det er vigtigt at få de sociale klasser med i diskussionen. Forskellene er i høj grad udtryk for klasseforskelle,« siger kønsforsker ved Roskilde Universitetscenter Kenneth Reinicke.

Hvad angår penge på lommen lå kvinders disponible indkomst på 186.000 kroner i 2012, hvilket er 36.000 kroner mindre end mændenes. Erhvervsaktive kvinder tjener 42.000 mindre end de erhvervsaktive mænd, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Kvinderne er ganske vist i overtal på gymnasier og universiteter, men mændene er stadig i flertal i de øverste lag. Karaktermæssigt viste den seneste Pisa-undersøgelse, at pigerne læser væsentligt bedre, mens drengene er bedst til matematik og naturfag. I forhold til hvordan de store skoledrenge- og piger trives, rapporterer drengene ligeledes, at de trives bedre end pigerne gør, forklarer professor ved Institut for Folkesundhed Pernille Due.

Desuden går den psykiske ud- sathed igen hos de voksne, hvor markant flere kvinder f.eks. bliver sygemeldte med stress og depression: »På stort set alle trivselsparametre har pigerne det værre end drengene. Pigerne har mere ondt i hovedet, mere mavepine, er mere kede af det, har problemer med at falde i søvn og er mere nervøse. Mønstret hos de store skolepiger ligner rigtig meget det hos de voksne, hvor vi ser også flere kvinder have den type helbredsbelastninger. Det udelukker jo ikke, at der er nogle drenge, der har det rigtig svært. De store drenge har det også dårligere med at gå i skole,« siger Pernille Due.

Mænd har det godt

Men selv om Henrik Marstal tager afstand fra ordet tabermand, mener kønsdebattøren alligevel, at mange mænd, der hænger fast i gamle kønsforestillinger, bliver sat ud af det sociale spil.

»Der er mænd, der bliver ’tabere’, fordi de ikke besidder de sociale kompetencer, ikke kan aflæse de nye kønskoder og ikke kan se, at køn er en dynamisk størrelse. De er ikke nødvendigvis ’tabermænd’ i socioøkonomisk forstand, men derimod i mental forstand. For de mænd, der bliver frustrerede, oplever, at de er blevet snydt for den forrang, der via kønsstereotyperne blev lovet dem som drenge. Og så bliver de fornærmede på en måde, som kun mænd kan blive det, fordi tidsånden har umuliggjort, at de kan nyde det privilegium uproblematisk at være det stærke køn,« siger han.

Spørger man de unge mænd, der forholder sig til køn, som bloggeren Nikolaj Munk, der står bag bloggen Mandfjols, får man imidlertid en helt anden opfattelse: manden har aldrig haft det så godt som nu.

»Mange af de ting, der har begrænset mænd før i tiden qua deres kønsroller, er blevet opløst. Så i dag er der meget få ting, der rammer mænd, fordi de er mænd. Og når det sker, handler det ofte om et levn fra de gamle kønsrollemønstre. En af de første tabermænd, der dukkede op i debatten, var en, der klagede over, at han ikke fik så meget sex, fordi han ikke tilhørte de øverste lag i samfundet. Det er en forurettet vred mand, og det billede kan jeg slet ikke genkende som en bred tendens,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

De flår alle i sprællemanden.
Er det kun mig der ser mange forskellige slags mænd derude?

steen ingvard nielsen, Michael Kongstad Nielsen, Brian Pietersen og John Vedsegaard anbefalede denne kommentar

Tabermanden i dag er gift, har sit 'herre'-værelse med rygeforbud på en hylde over lokumsbrættet og modtager egne gæster på verandaen i regn og slud. Han har 'scoret'....hmm.

steen ingvard nielsen, Henrik Rude Hvid, Brian Pietersen, Claus Piculell og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Fatter ikke at kvinderne gider finde sig i det der.

De har hylet om ligeløn og lige karrieremuligheder i 40-50 år - og intet - absolut intet har ændret sig.

Danmark er et ligestillings-mæssigt u-land. Både Norge og Sverige har f.ex. indført kvote-ordninger til bestyrelser o.lign.

Sverige er ligefrem kammet over i militant feminisme (prøv at læse hvorfor wiki-leaks stifteren frygter en voldtægts-dom fra Sverige).

Logikken er, at selv muligheden for ikke at blive forfremmet, kan betragtes som en trussel.

Og hvis der er een eller anden form for "trussel" inde i billedet - binng - så er det voldtægt.

Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér

Kunne vi gøre noget ved ligestillingsforhold i stedet for at køre rundt i dette her udtryk?
Hvilken mand ville nogensinde tale om taberkvinder? Kan det ikke snarere interessere, hvem der har det socialt svært?

Anne Eriksen, Jens H. C. Andersen, Tina Skivild, Henning Pedersen, Søren Christensen, steen ingvard nielsen, Jesper Frandsen, Henrik Rude Hvid, Vivi Rindom, Jens Overgaard Bjerre, Klara Liske, Brian Pietersen, Steffen Gliese, Rasmus Kongshøj og Anders Feder anbefalede denne kommentar
John Vedsegaard

Denne artikel, som så mange andre tilsvarende, bygger på at vi absolut skal tjene kassen, ellers er vi tabere.

Reelt findes tabere slet ikke, det er samfundets måde at stille krav på der er noget galt med. For ikke at tale om de hattedamer, der er ansat af samfundet til at udnævne nogle som tabere.

En disponibel indkomst på 186.000 har jeg ikke haft et eneste år i hele mit liv, heller ikke da jeg var selvstændig malermester. Der er reelt kun 1 år hvor jeg har tjent så meget, men det var inden skat. Til gengæld har jeg fået en masse fritid ud af det, hvilket betyder meget mere for mig.

Anne Eriksen, Jens H. C. Andersen, Richard Sørensen, Jesper Frandsen, Jørn Petersen, Henrik Rude Hvid, Anders Kristensen, Anders Reinholdt, Steffen Gliese, Brian Pietersen, Henrik Bjerre, Claus Jørgensen, Lise Lotte Rahbek, Dana Hansen, Ib Christensen, Rasmus Kongshøj, Jan S. Larsen, randi christiansen, Jakob Silberbrandt og Gorm Petersen anbefalede denne kommentar

Logikken synes at være, at man skal være helt nede og helt ude. Rigtige tabermænd er hjemløse narkomaner, eller hvad?

Brian Pietersen, Rasmus Kongshøj, John Vedsegaard og Jens Overgaard Bjerre anbefalede denne kommentar
Jens Overgaard Bjerre

Der svinges om statistikker og lidt fra her og der, men argumentet:

"Det, at kvinder lever længere, dækker desuden over, at de lever længere med tabte gode leve år. Når man bliver ældre, får man rigtig mange skavanker og har ikke nødvendigvis et bedre liv,« siger Birgit Petersson."

Er nok det mest åndssvage jeg længe har hørt. Hvad fanden skal man sige til sådan noget? Nu er det også synd, at kvinder lever længere og manden dør mens han har det skide fint.

steen ingvard nielsen, Henrik Rude Hvid, Kim Houmøller, Steffen Gliese, Claus Piculell og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
John Vedsegaard

Ja Claus Piculell, og de ville heller ikke eksistere som tabere, hvis ikke hele deres liv skulle bruges på at skaffe penge til mere narko. Var narkoen tilgængelig til rimelige priser, hvilket ikke vil sige ret meget da det stort set ikke koster noget at producere, kunne de fleste narkomaner sagtens have et helt almindeligt arbejde.
Et skud heroin kan produceres for mindre end 50 øre.

Jakob Silberbrandt, Kim Kristensen, Claus Piculell og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

fatter ikke, det gøres til et problem, at mænd med lave indkomster har forholdsvis kort levetid med den logiske konsekvens, at den offentlige sektor belastes tilsvarende mindre. Jeg synes da, det er logisk nok, hvis bl.a. mænd med lave indkomster ikke bruger sundhedstilbud særlig meget i en tid med fokus på offentlige udgifter, og de, der lever på offentlig forsørgelse, er mest tilbageholdende med brug af andre offentlige tilbud. Det bliver ikke bedre af historier om mangel på ressourcer og lang ventetid i sundhedsvæsenet. Min personlige erfaring er, at det føles pinligt at gå til sin læge og blive henvist til undersøgelse på et hospital blot for at finde ud af, at der ikke var noget alvorligt galt, eller bestille tid hos egen læge grundet ubehag, som går over før den aftalte tid.

Tabermanden er ganske rigtigt et forvrøvlet begreb, men på en helt anden måde end disse såkaldte eksperter synes at mene. De har jo næsten alle en stærk slagside mod det feministiske, og det er lidt paradoksalt at de vender sig mod en anvendelse af et begreb, som de selv i høj grad er ansvarlige for.

Udtrykket tabermænd bruges jo bl.a. om alle der tillader sig at forholde sig kritisk til feminismen, og dette fænomen præger også denne artikel. Hvis man følger med i hvad der bliver sagt skrevet, vil man kunne konstatere, at kritik af feminisme aldeles ikke handler om tabet af privilegier, som det her uden noget grundlag postuleres at mænd skulle være i besiddelse af. Det forholder sig faktisk lige akkurat modsat. Kritikken af feministisk inspireret politik vender sig jo først og fremmest mod tendenserne til at ville tildele kvinderne særlige privilegier og forrang, alene i kraft af deres køn.

steen ingvard nielsen, John Vedsegaard og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar

Slet at skulle leve i en tidsalder hvor kvindekampen er forsumpet i 'Münchausen by proxy'.

Udtrykket taber har i det hele taget noget mandsfjendsk over sig, man bruger det jo praktisk taget aldrig om kvinder. Mænd som på den ene eller anden måde klarer sig mindre godt (eller som man bare vil nedgøre), får hurtigt hæftet betegnelsen taber på sig. Kvinder i sammenlignelige situationer betegnes som regel som ofre (ofte underforstået: Ofre for mændene).

Per Torbensen, steen ingvard nielsen, Jakob Silberbrandt, Steffen Gliese og Anders Feder anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Ingen kvindekamp uden klassekamp - ingen klassekamp uden kvindekamp.

Se Adam Holms interview med Caitlin Moran - skøn aktivist > feminisme relaterer til 'mindset' - ikke til køn. Misforståelsen skyldes, at det er kvinder, som i sin tid initierede et opgør med den patriarkalske verdensorden.

Diskussionen udstiller også problemer med at formulere et ligestillingsbegreb, som giver mening - som forstås dybere og mere nuanceret end i nedgradering til et spørgsmål om millimeterdemokrati.

Mennesker - som får deres basale behov dækket i en miljø-og socioøkonomisk retfærdig og i fht overlevelse hensigtsmæssig ressourceadministration - har ikke brug for at diskutere ligestillingsproblematikker - de eksisterer nemlig ikke.

Denne tilsløring og fordrejning af sagens rette sammenhæng går neolib'ernes og familien Sort's ærinde.

Anne Eriksen, Jakob Silberbrandt, Dana Hansen, Claus Piculell og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Glenn Lynge Andersen

Samme gamle historie:

"Og på den måde har middelklassemanden overtaget fokus fra dem, der virkelig har brug for hjælp".

Middelklassens problemer med manglende forfremmelser og anderkendelse er til enhver tid vigtigere end at tage sig af dem der virkelig trænger, uanset køn.

Henning Pedersen, Jens Overgaard Bjerre, Anders Kristensen, Steffen Gliese, Brian Pietersen, Dana Hansen, Lise Lotte Rahbek og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Opdelinger af alt muligt.

Opdeling af kontanthjælpmodtagere i enlige og samboende ,og i under 30 og over tredive.
Opdeling af førtidspensionister under 40 og over 40.
Opdeling af SU modtagere efter forældreindkomst om de er hjemme eller udeboende.
Opdeling af arbejdsledige om de er født før 1952 eller efter.
Opdeling af ledige om deres ledighed har varet 670 dage eller 671 dage.
Opdeling af lønmodtagere i 117 forskellige fagforbund
Opdeling af kønnene

Tænk hvis vi ikke kunne opdeles men forlangte at blive betragtet og behandlet ens.
Hvis vore problemer blev betragtet som den enkeltes problemer man skulle gøre noget effektivt for at afhjælpe, om muligt uden hensyn til fagforening, køn eller alder og at mennesker først var personer med muligheder, styrker og svagheder.

Tænk at vi er så nemme.

Anne Eriksen, Enriquo Longo og Dana Hansen anbefalede denne kommentar

Jeg er enig i, at ordet "tabermænd" er et stigmatiserende og nedladende ord - ganske som "de svageste" eller endda "allersvageste", men når de 25% fattigste mænd lever i snit 10 år kortere end de 25% rigeste mænd, så er det altså en ulighed, som der skal gøres noget ved.
Gerne snarest muligt og gerne inden vi får direktørkvoter til elitefeministerne - selv om også det kan være nødvendigt en overgang.

Jakob Silberbrandt, Steffen Gliese og Brian Pietersen anbefalede denne kommentar
Inger Sundsvald

Det falder sikkert ikke i god jord, men prøv alligevel at læse svaret på de sædvanlige argumenter om hvor hårdt mænd har det.
http://tomjensen.blogs.berlingske.dk/2013/12/09/dygtig-dreng/

ulrik mortensen

Ægte ligestilling ser vi den dag, hvor en højtuddannet kvinde med topjob i erhverslivet præsenterer sin nye mand for familien: en arbejdsløs jord-og-beton arbejder, fattig men sød, blød og med et hjerte af guld. Men det kommer nok aldrig til at ske. Som Anne Sophia Hermansen sagde i et DR2 program: »Jeg har prøvet at date nedad, og det fungerede simpelthen ikke for mig.« http://www.information.dk/271664

Jens Overgaard Bjerre, Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Ulrik Mortensen,

Ja - eller når en tudsegrim, kvabset og halvgammel kvindelige milliardær, gifter sig med et billedskøn ufaglært ungersvend på 20, der supplerer sin SU med en tjans som flaskedreng i Netto :o) Kan det ikke komme ud på et?

Skal alle 'højtuddannede kvinder med topjob' bøde for, at Anne-Sophia Hermansen ikke har opfundet den dybe tallerken?

Dana Hansen, Majbritt Nielsen og Inger Sundsvald anbefalede denne kommentar
ulrik mortensen

Grethe Preisler,
ikke kun Hermansen, fra artiklen i mit forrige indlæg:
»En række studier viser, at kvinder hovedsageligt gifter sig med folk, der har samme eller højere uddannelsesniveau eller indkomst som dem selv, og dermed opstår der et problem,« fortæller Martin D. Munk, der er professor i sociologi på Aalborg Universitet.
Mændene er nemlig ikke i stand til at følge med kvinderne, der får højere og højere uddannelsesniveau....

Inger Sundsvald

Eller når mænd bliver behandlet på samme måde i medierne som statsministeren/kvinder af div. m/k'ere. Jeg vil ikke anbefale ligestilling den vej rundt.
http://politiken.dk/debat/profiler/giese/ECE2159023/saaledes-slutshames-...

So it goes...

Om ganske få år bor alle kvinder i København og alle mænd i Jylland ;o)

Grethe Preisler

Ulrik Mortensen,

Hvis vi nu forsøgsvis sorterer akademikerne fra (de er trods alt stadig en minoritet blandt lønmodtagere af begge køn) og koncentrerer os om, at kvinder fortrinsvis gifter sig med mænd, der har højere indkomst end de selv.

Så kunne årsagen jo også være, at det udenfor det akademiske miljø er svært for en kvinde at finde en mand, der har en lavere indkomst end hendes egen, selvom de har lige lange uddannelser (jf. overenskomlønnen for ansatte i hhv. 'traditionelle kvindefag' og 'traditionelle mandefag')

Jan Bisp Zarghami, Hanne Ribens, randi christiansen og Inger Sundsvald anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Kjeld Hansen, måske forsøgte du bare at være morsom, men i virkeligheden er det ret dybt!

Grethe Preisler

tyrkfjel: overenskomstløn!

Inger Sundsvald

Det kunne jo også tænkes, at det er mænd der fortrinsvis vælger en partner der er mindre end dem selv og som tjener mindre.

Anne Eriksen, Hanne Ribens, Majbritt Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
randi christiansen

De cool i Jylland

Michael Kongstad Nielsen

Artiklen er efter min mening grov offentlig mobning, moralsk forkastelig udpegning af nogle, som kaldes tabere, det hører måske hjemme på et teenageværelse, men ikke i en voksen journalists offentlige skriveri. Når man udråber folk til tabere, er det måske for at føle sit eget liv mere succesfuldt, ikke at det er det, men det føles sådan, når man kan udpege nogle, der ligger under én i bilstørrelse. Men det er pinligt og barnagtigt at udpege tabere, og jeg kan love for, at taberne ikke har deres egen bænk nede i kirken søndag formiddag.

Der er givetvis mange middelklassemænd der spejler deres egen utilstrækkelighed i billedet af at de selv skulle være undertrykte af ligestillingen, akkurat som det påstås i artiklen. Lidt på samme vis som dagens feministiske stemme er drevet af ressource kvinder der ønsker sig let adgang til gode uddannelser, job og bestyrelsesposter via kønskvoter.

Hvad der er ligeså interessant er at artiklen, sikkert uforvarende og imod hensigten, bringer det tabu til tovs i ligelønsdebatten, nemlig at:

…...mænd har færre sygdomme og helbredsproblemer end kvinder….. mænd har færre funktionsindskrænkninger…...kvinder har en overvægt af sygdomme…...markant flere kvinder bliver sygemeldte med stress og depression…...…på stort set alle trivselsparametre har pigerne det værre end drengene…....pigerne har mere ondt i hovedet, mere mavepine, er mere kede af det, har problemer med at falde i søvn og er mere nervøse. (Citat Slut)

Lig dertil kvinder priotering af jobsikkerhed og flexibilitet over lønnen, og svaret er givet på hvorfor mændenes løn fortsat, og altid vil, ligge over kvindernes løn, når man kikker på det store billed.

Forskellen på tabermanden og tabermediet er, at tabermediet vinder ved, synke dybere for hvert år der går.

Tina Skivild, Peter Taitto og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Majbritt Nielsen

", men når de 25% fattigste mænd lever i snit 10 år kortere end de 25% rigeste mænd, så er det altså en ulighed, som der skal gøres noget ved."
Altså, mænd skal hjælpes?

"Lig dertil kvinder priotering af jobsikkerhed og flexibilitet over lønnen, og svaret er givet på hvorfor mændenes løn fortsat, og altid vil, ligge over kvindernes løn, når man kikker på det store billed."
Kvinder? Bare ærgeligt, i er tryghedsnarkomaner og er selv skyld i det. ???

Ikke noget under at man som kvinde, nogen gange bare er glad for at man har sin egen løn og kan skride når manden skal "hjælpes". De der kateter er dælens svære at smække op i første huk, uden han brokker sig.
NB lidt ironi kan forekomme.

Man må jo blot konstatere at panseret bliver tykkere, og beslutningerne tages og vurderes overfladisk.

Måske skulle mænd begynde at bruge kosmetik .

steen ingvard nielsen

Om Tabersprog.
"Tabermanden er ikke taber – bare fornærmet"
Taber sprog gør alle til tabere, både mænd og kvinder, høj som lav, rig som fattig, vidende som uvidende. Tabersprog bør ikke forekomme i en lødig avis.

Torsten Jacobsen

Man har i mine øjne tabt tilværelseskampen, hvis man på den sidste dag spørger sig selv "hvad i alverden gjorde det hele godt for?"', "hvad var det hele værd?", og ikke kan finde et tilfredsstillende svar inden lyset slukkes.

Den prototypiske 'taber' er hverken fattig eller rig, mand eller kvinde. Den prototypiske taber er et menneske, som i sidste ende ikke magtede at være positivt til stede, for sig selv, sine nærmeste, og sine omgivelser.

Det ved de fleste af os intuitivt. Men der eksisterer et ekstremt kuturelt pres, som tvinger denne intuition i baggrunden. Vi bliver solgt en løgn om det perfekte liv. Påvirkningen er massiv. Altgennemtrængende: du er, hvad du ejer; du er din sidste feries eksotiske destination; du er dine børns gode karakterer og prestigefyldte privatskole; du er dit overskud, din viljestyrke, dit udseende;Du er dit køn.

http://m.youtube.com/watch?v=mNFI33HngW8

Du er den glitrende overflade, men meget snart er du forbi. Hvor blev du af?

'Del-og Hersk'-artikler som denne fjerner fokus fra alt hvad der er af blivende værdi. Den spilder vores tid, kategoriserer os ud over enhver rimelighed, og understøtter implicit præcis den kultur, som den tror den sætter kritisk fokus på.

#TrorDuPåDem?

Hanne Ribens, Jakob Silberbrandt og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
steen ingvard nielsen

Taber dit og dat.
Det er ubegavet at i-talesætte eller bare køre med på bølgen af fylde-ord som vi omgås med, det er udslag for lemming mentalitet, bare at følge trop, på den negative retorik som på forhånd er nedgørende og kun har et formål, på forhånd at skabe fordomme. Det er sket mod indvandrer det er sket mod de gamle, det er sket mod de arbejdsløse, det er sket mod pædagogerne, det er sket mod gymnasielærerne, det er sket mod de unge det sker nu med humanisterne og sker nu mod manden. Hvornår kommer vi videre og hvornår stopper vi den negative retoriske voldsspiral. Retorisk vold er også vold, og findes ofte i sin bedste udførelse hos kvinden.

Vibeke Rasmussen

Måske det ville være langt mere konstruktivt at tale om fortabte mænd? Eller kvinder for den sags skyld. Så ville et nedladende, og for mange krænkende, udtryk ikke som nu stå i vejen for en væsentlig debat om: Hvem? Hvordan? Hvorfor? …

Mette Frederiksen er i mine øjne en samfundsvinder, hun er jo også kvinde. Hun kunne i deadline 19 dec, argumenterer for nyttejob, helt uden, at komme til at grine.

En taber må modsvares af en vinder - som i håndbold.
Tabe til et eller flere mennesker - eller til samfundet.
Samfundet har magten til at vinde over individet og gør det i stor stil gennem alle spændetrøjens regler.
Curlingbørnene beskyttes mod nederlag. Curlingalderen stiger. I misforstået godhed skabes tabere. Curling samfundet bruger kosten og efterlader folket som et uselvstændigt, kuet curlingfolk.
Giv os vor frihed og vort daglige ansvar, uden kost og pisk.
Fri os fra de bedrevidende, analyserende, meningsdannende kulturpaver.
Lad dem blive tabere.

randi christiansen

Artiklen giver i hvertfald anledning til begavede refleksioner og kommentarer som fx Torsten Jakobsen 12.15 og Vibeke Rasmussen 14.58. Tak for det.

Inger Sundsvald

Man kan jo altid blive helligt forarget og krænket over et enkelt ord, når man ikke har lyst til at forholde sig til meningen med artiklen - et enkelt ord som hverken journalisten eller andre kvinder har opfundet, men som f.eks Johannes C. Jensen i sin tid selv identificerede sig med i sin offerrolle. Jeg mindes ikke at have observeret hverken krænkede kvinder eller forargede mænd, når kvinder f.eks. bliver tillagt alverdens nedrighed ogbf.eks. en "negativ retorisk voldsspiral" eller "grov offentlig mobning",

Anne Rasmussen, Hanne Ribens og randi christiansen anbefalede denne kommentar

Den/de største taber må være den/dem der konstant peger på andre som tabere.

Vivat facta, non verba!

Journalisten skal spænde buen, ellers kommer der ikke smør på brødet. Hvem er taber og vinder i næste uge, jeg kan næsten ikke vente.

Inger Sundsvald

En journalist skriver bedst når hun/han går ud fra at læseren er intelligent, men kan, ligesom en skolelærer, ikke pålægges opgaven med at forstå det for eleven/læseren.
Det er så bare ærgerligt, når nogen insisterer på at læse og svare på noget indbildt, som overhovedet ikke står der. Det hedder "opgaven misforstået" til f.eks. eksamen.

@Inger

Jeg ved ikke om din kommentar et henvendt til mig eller andre. Dog er jeg fortrøstningsfuld omkring min intelligens da den er blevet testede med et meget fint resultat op til flere gange af Mensa :o)

At man ikke syntes at samfundet konstruktion er et passende parameter på hvem der er vindere og tabere i forhold til kønnet er næppe tegn på lav/høj intelligens eller andet. Det er derimod et bevis på at man formår at gennemskue den diskurs der er sat og forholde sig til om den rent faktisk er således når alle fine titler og pomp og pragt er væk ;o)

"Eksamen" er en kunstig konstruktion der ofte har meget lidt med den virkelige verden at gøre :o) Desuden skal man også forstå hvilken overvejelser der ligger bag ved at skrive artikler omkring powerkvindere og tabermænd i et flæng.

De sprog du taler er den verden du lever i så, hvis du kun taler akademikersprog eller powerkvinde sprog så er det din verden, men verden er større end som så.

Lad os se på indholdet her:
»I virkeligheden er der tale om et forvrænget billede af tabermanden. Statistisk set er der mellem fem og 10 procent af mændene, der aldrig bliver gift, bliver udstødt af familien eller af arbejdsmarkedet. Spørgsmålet er, om man overhovedet får fat i de rigtige ’tabermænd’ med projekter, der henvender sig mere bredt til mænd,«

Og lad os skærer lidt i det:

"fem og 10 procent af mændene, der aldrig bliver gift"

Er man så en tabermand? Mit svar er nej.

"bliver udstødt af familien"

Det gør næppe en person til en taber.

"eller af arbejdsmarkedet"

Man er heller ikke en taber blot fordi man ikke har et arbejde.

"Spørgsmålet er, om man overhovedet får fat i de rigtige ’tabermænd’ med projekter, der henvender sig mere bredt til mænd,"

Jeg kan forstå på lektor Birgit Petersson, Institut for Folkesundhed at hvis man er uden arbejde, udstødt af familien eller ikke bliver gift så er man en "rigtig" tabermand.

Generelt synes jeg at denne debat om tabermænd er kørt af sporet. En mand kan snildt være lykkelig uden at være gift. Han kan snildt være lykkelig selv om han er arbejdsløs(især i dette velfærdssamfund).

Vores kraftige neurotiske trang til at sætte alle mennesker i kasser gør alle mennesker til det ene og det andet i disse år. Splid af tid og bits i cyberspace.

Tillad mig at afslutte dette indlæg med en lille sang der snildt funger som et pænt adjektiv til hvad jeg mener omkring denne debat om taber dit og taber dat samt powerkvinder dit og dat.

http://www.youtube.com/watch?v=VkUU0LYXEEE

Jep folk har ingen liv og denne debat er blevet til en omgang spam i vores ellers tidligere så intelligente medieflade.

God Jul og Godt Nytår

Inger Sundsvald

Jeg henvender mig ikke til nogen bestemt og udtrykker mig ikke om hverken de såkaldte "tabere" eller "powerkvinder".
Der behøver heller ikke at være tale om manglende intelligens men bare ond vilje til at forstå, at overskriften og artiklen netop påpeger at der ikke er tale om TABERE når så mange mænd i dag føler sig forurettede over tab af privilegier og til enhver tid synes det er sværest for dem, og at samfundet ikke tager tilstrækkeligt hensyn til  dem.

At folk er besat af hvem er intelligent hvem er uintelligent, er bare en forlængelse af artiklen. Artiklen handler om tabermænd. Det kunne være mere spændende, at høre om de her dejlige vinderkvinder. De skal vel i gang med næste kapitel. Hvornår skal de i gang med at udkonkurrerer den næste type mand, den type som kvinderne helst vil i seng med. Når den mission så er udført om 15 - 20 år, så kan det være vi kan slippe for, at høre om kønskampen.

Inger Sundsvald

Jaja, hvis de fornærmede insisterer på at være tabermænd, så skal jeg ikke forstyrre i klynkeriet.

Klynk eller mindre prætentiøs.

Benjamin Hansen

"Kvinderne har taget magten og efterladt manden på den perron, karrieretoget kører forbi."

Så længe der ligger skinner og køre på, er det ofte lige meget hvem der speeder og bremser "karrieretoget".

Men jeg tænker meget mere på om vi har valgt det samfund, vi bevæger os imod eller om blot lader toget køre forbi?

Er den samfundsudvikling der følger med mere "Østrogen" det vi sammen og alle ønsker os? Debatformen om taber mænd er i sig selv lidt forskruet, fordi samme debatform ikke kan føres med omvendt fortegn, uden debattør sætte til vægs som mandschauvinist.

Hvis vi ønsker et balanceret samfund, skal vi vel kigge på hvad samfundet har behov for og ikke kun på magtforhold og magt balance. Noget tyder på at vi i samfundet er ved at afskaffe nogle værdier i en ikke gennemtænkt værdikamp. Som jeg ser det har ligestillingen sejret sig selv ihjel. Lidt som hvis den tykke dreng banker alle de andre i sandkassen og opdager, at han nu ikke har nogen at lege med....

Med den statsminister vi har nu, synes jeg at vi ser resultatet af at have kvinder ved magten. For mig ser det ud til at der kommer et "det er vigtigere at vinde og have magten end det er at lede og tænke strategi". Resultatet er på den korte bane forvirret ledelse og dybest set magtmisbrug. (Ikke sagt at mænd ikke kan gør sig skyld i samme). Men hvis man kigger godt efter er det sket noget i samfundet - samtidig med at ligestillingen slog igennem, som minder om hvordan "mini-samfund" familier styrres. Jeg synes helt personligt, ikke at samfundet skal styres ved en "mor" der bestemmer alt, men mere af en mere maskulin ledelse - med en kaptajn på skuden, der tak tage fornuftige strategiske valg og beslutninger.

Jeg tror tiden er ved at være moden til en ny debat - som modsvar til ligestilling-debatten. Da jeg synes at vi er ved at køre i grøften på den modsatte side af vejen. Manglende ligestilling var en grøft, tidligere, men den modsatte grøft er jo lige så galt, at vi i samfundet vil presse maskuline værdier ud.

Jeg tror og er overbevist om at meget stress og frustration i samfundet, kunne undgås hvis vi genindføre de mere maskuline værdier og kom væk fra kvindelig intuitive manglende beslutningsprocesser, baseret på følelser og konfliktskyhed.

Vi har fået noget knapt så godt med Østrogen-magten, som ikke er så godt. Når vi kan tale om det "ligeværdigt", kan vi bedre få balance i samfundet. Kvinderne er jo lige så frustreret over at mændene ikke gider lege med dem... Og ofte ser de slet ikke, at deres egen andel i den manglende dialog...

Sider