Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bred politisk opbakning til Danmark på FN-sporet

Udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) vil opprioritere FN’s fredsbevarende operationer. Et flertal i Folketinget er enig, men mener nu aldrig, at Danmark har forladt FN-sporet
Indland
17. januar 2014

Der er bred politiske støtte til udenrigsminister Holger K. Nielsens (SF) ønske om at vende tilbage til FN’s »klassiske« fredsoperationer efter krigen i Afghanistan.

Den nye udenrigsminister mener nemlig, at dansk udenrigspolitik i for høj grad har været fokuseret på »skarpe« operationer som ikke blot Afghanistan, men også Irak.

Selv om Venstres udenrigsord- fører, Søren Pind, også prioriterer FN’s fredsbevarende missioner »højt«, så understreger han dog, at danske soldater ikke må udsendes på sådanne uden klare beføjelser. Her er det store skræmmebillede Danmarks deltagelse i FN’s fredsbevarende operation i Bosnien, hvor der – trods verdenssamfundets anstrengelser – blev begået overgreb på civilbefolkningen.

»Men jeg opfatter det nu ikke som at komme tilbage på FN-sporet. Danmark har en stolt tradition for at medvirke til FN-operationer. Og det har den tidligere regering støttet og for eksempel stillet tropper til rådighed for FN’s mission i Mali. Så mon ikke det bare er lidt profilering fra udenrigsministeren,« siger Søren Pind.

Ifølge udenrigsministeren indtog den daværende VK-regering ellers en kølig holdning til FN’s freds- bevarende operationer og prioriterede i stedet at forsvare vestlige geopolitiske interesser. Blandt andet trak regeringen i 2011 de danske soldater ud af FN’s mission i Libanon – hvilket Holger K. Nielsen var uenig i.

S: Rigeligt at tage fat på

Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, er enig i udenrigsministerens vurdering.

»Danmark bør prioritere FN højere, og vores prioriteringer har været forkerte de senere år med krigene i henholdsvis Afghanistan og Irak. Danmark er bedre tjent med at arbejde for et styrket FN end med at være halehæng for USA. Men man skal selvfølgelig også se kritisk på, hvad FN foreslår – krigen i Afghanistan var jo med FN-mandat. Bare fordi FN støtter en militæroperation, så skal Danmark ikke automatisk gå med,« Nikolaj Villumsen.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, advarer til gengæld mod på forhånd »ideologisk« at lægge sig fast på en bestemt holdning til FN’s missioner. Fredsbevarende eller ej.

»Vi må se hver enkelt sag for sig i stedet for at begynde at tale om, at fra nu af vil vi satse på klassiske FN-missioner. Holger K. Nielsen kan jo ikke vide, hvad der sker – og hvad der bliver brug for. Det behøver ikke være enten-eller. Vi må tage hver enkelt udfordring og spørge: Er det noget, vi vil, og er det i Danmarks interesse? Hvis det er i Danmarks interesse, skal vi jo gøre det. Uanset om det med FN’s blå baretter eller med almindelig soldater,« siger Søren Espersen.

Udenrigsminister Holger K. Nielsen vil dog foreløbig ikke tage det store spring ud i Afrika og love støtte til de fredsbevarende styrker i Den Centralafrikanske Republik, Sydsudan eller Den Demokratiske Republik Congo. Det er der heller ingen grund til, mener Socialdemokraternes udenrigsordfører: »Efter Afghanistan er der ingen grund til, at nogen sætter sig ned og forsøger at opfinde nye konflikter. Der er rigeligt at tage fat på, og der er rigeligt brug for os rundt omkring,« lyder det fra John Dyrby Paulsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Holger på brigadeniveau

I forsvarspolitikken har man lanceret symbolske initiativer som den fransk-tyske brigade, men alle forsøg på en fælles strategisk politik er strandet. I årtier var det umuligt, fordi Tyskland var militært integreret i NATO, Frankrig militært udenfor, og Chiracs initiativ til integration i NATO og "europæisering" af alliancen svæver stadig i det uvisse.

http://www.information.dk/12754

http://de.wikipedia.org/wiki/Deutsch-Franz%C3%B6sische_Brigade

http://www.zdf.de/ZDFmediathek/hauptnavigation/sendung-verpasst#/beitrag...ösische-Brigade

Den tysk-franske brigade – som har levet en hensygnende tilværelse i årtier - var indtil fornylig truet af nedlæggelse – nu sendes den så til Afrika for at hjælpe frøerne ud af flere militære kalamiteter - og besluttet af EU udenrigsministrene på deres seneste møde i mandags – så nu er brigaden reddet – også med hjælp fra hans excellence Holger uden konen …

Holger K. kunne i gårsdagens debat om hans seneste udenrigspolitiske redegørelse ikke få sig selv til at afsløre disse fakta – han har vel heller ikke fattet konstruktionen – men kunne kun rose initiativet fra EU – som han sagde – var resultatet af en FN-anmodning – rendyrket tilsløring og manipulation …

Således undgår man at komme ud i længere diskussioner med andre EU-lande – og kortslutter også medlemslande med militærforbehold – os – et forbehold manden selv i sin tid var med til at konstruere - men som han nu mener helt bør fjernes – efter eget udsagn …

Der tegner sig et nyt perspektiv af en begyndende EU-militarisme – Frankrig og Tyskland viser vejen – og NATO har fået en konkurrent – de har jo også dette generende konsensus-princip …

http://www.spiegel.de/international/europe/as-the-sole-strategic-force-i...