Nyhed
Læsetid: 2 min.

Dansk pensionsselskab konkurrerede med Goldman Sachs om DONG-medejerskab

Finansministeriet havde et dansk alternativ til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs som ny medejer i DONG. PensionDanmark afgav et bud – og til en højere pris end amerikanerne, siger kilder tæt på forhandlingerne
Indland
17. januar 2014

Finansminister Bjarne Corydon (S)

Jakob Dall

Mens Folketingets partier intensivt diskuterer den aftale, der betyder, at Goldman Sachs står til at blive ny medejer af statens energiselskab DONG, fortæller kilder tæt på forhandlingerne nu til Information, at Finansministeriet havde et dansk alternativ til den amerikanske investeringsbank.

Ifølge kilderne drejer det sig om pensionsselskabet PensionDanmark, som angiveligt skulle have afgivet et bud, der målt i pris pr. aktie var højere end Goldman Sachs’ tilbud. I PensionDanmark vil man hverken be- eller afkræfte oplysningerne.

»Det har jeg ingen kommentarer til,« siger administerende direktør i PensionDanmark, Torben Möger Pedersen, til Information.

Finansministeriets kontorchef Peter Brixen, der har ansvaret for DONG, har tidligere sagt, at Goldman Sachs’ tilbud var det bedste.

»Vi har været i dialog med ganske mange, og alle interesserede har haft mulighed for at komme med et bud, så vi mener, at denne aftale er den bedst mulige, og at den viser, at markedsværdien af Dong Energy er 31,5 mia. kr.,« sagde han til Dagbladet Børsen den 9. januar.

Men ifølge Informations kilder var PensionDanmark altså villig til at give en højere pris.

Lav pris

Finansministeriet og DONG’s ledelse har gennem efteråret forhandlet en aftale på plads med Goldman Sachs om, at investeringsbanken køber nye DONG-aktier for otte milliarder kroner. Samtidig skal pensionskasserne ATP og PFA indskyde henholdsvis 2,2 milliarder og 800 millioner kroner.

Det sker ifølge finansminister Bjarne Corydon (S) for at dele den risiko, der er forbundet med blandt andet DONG’s massive investeringer i havvindmøller, med private aktører.

Men aftalen med Goldman Sachs er blevet mødt med kritik fra flere sider. Eksperter i energiøkonomi har blandt andet fremført, at DONG er betydeligt mere værd end de 31,5 milliarder kroner, som den aftalte pris pr. aktie i aftalen er beregnet ud fra.

Det har også vakt opsigt, at Goldman Sachs er blevet lovet vetoret over blandt andet ændringer i DONG’s øverste ledelse og strategi, selv om investeringsbanken kun står til at overtage en minoritet på cirka 19 procent af aktierne i DONG.

Politisk uro

Blandt kritikerne er flere af finansminister Bjarne Corydons egne partifæller.

»Alle taler i dag om, at energiforsyning bliver det store magtværktøj i fremtidens udenrigspolitik, og i det lys bør man virkelig tænke sig om en ekstra gang. Er man virkelig interesseret i at få en partner som Goldman Sachs – en supermagt på det finansielle marked, som oftest handler med kortsigtede interesser for øje?« sagde Peter Hummelgaard, folketingskandidat for Socialdemokraterne på Amager, i Information tidligere på ugen.

Ifølge Finansministeriet skal aftalen med Goldman Sachs vedtages torsdag i næste uge.

Men Enhedslisten har bebudet, at partiet vil forsøge at forhale processen. Dansk Folkeparti, der som forligspartner har vetoret, har desuden meldt ud, at partiet endnu ikke har besluttet sig for, om det vil vende tomlen op eller ned for aftalen med Goldman Sachs.

Serie

Hvem vinder, når en amerikansk finansgrib bliver storaktionær i DONG?

Et bredt flertal i Folketinget vedtog i februar 2014 en børsnotering af den danske energigigant Dong. Det giver den statsejede virksomhed en indsprøjtning på 11 mia. kroner, men til hvilken pris?

Køberen er den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs. Selv om de i de senere år har været storinvestor i den grønne omstilling og flytter deres investeringer fra kul til vedvarende energi, så blev de i ruinerne fra finanskrakket kaldt for en »vampyr-blæksprutte«, fordi investeringsbanken har tradition for at suge værdier ud af selskaber uden at sikre deres levedygtighed.

Staten har med 60 pct. af ejerskabet stadig aktiemajoritet i DONG, men har i aftalen med Goldman Sachs givet banken særdeles fordelagtige vilkår og vetorettigheder over afgørende strategiske beslutninger.

Det har fået en usædvanlig alliance af kritikere på banen. Dansk Folkeparti har sammen med Enhedslisten presset på for, at banken ikke får sine usædvanlige særrettigheder i forbindelse med købet, eller at energiselskabet splittes op i to selskaber. Indtil videre står finansminister Bjarne Corydon (S) dog fast på, at aftalen ikke kan ændres.

Et afgørende spørgsmål er imidlertid, om vi overhovedet bør sælge ud af DONG og give en amerikansk investeringsbank med tvivlsom moral råderet over en af fremtidens vigtigste strategiske ressourcer – energi.

Hvis det er så attraktiv en forretning for finansvirksomheden Goldman Sachs at eje en femtedel af aktierne i DONG Energy, hvorfor er den samme aktiepost så ikke også en god forretning for den danske stat?

Seneste artikler

 • Danske politikere burde have lært af amerikanernes katastrofale energisalg

  1. februar 2014
  Vil det delvise frasalg af DONG Energy til Goldman Sachs kompromittere forsyningssikkerheden og fordyre taksterne? I USA skræmmer sporene fra privatiseringer af energisektoren – med Enron-affæren som et skoleeksempel
 • USA: Banker bør ikke eje energiselskaber

  1. februar 2014
  Risiko for markeds-manipulation og økonomiske kriser får den amerikanske centralbank og kongresmedlemmer til at varsle indgreb mod investeringsbanker som Goldman Sachs’ ejerskab til energi- og råstofvirksomheder
 • Eksperter: Staten udvander sin ejerandel i DONG for meget

  30. januar 2014
  Når Goldman Sachs, ATP og PFA skyder penge i DONG, får staten sin ejerandel i selskabet kraftigt reduceret, fordi kapitaludvidelsen er blevet meget større end oprindelig planlagt. Aftalen giver ikke mening ud fra et investeringssynspunkt, siger to eksperter
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dan Johannesson

Fantastisk information! Go go go!! DET er sgu en vigtig nyhed. Bliv ved med at grave, korruptionen vil jo blive skreget ud. Selvfølgelig får vi aldrig at vide at det er fordi at Corydon har aftalt handlen da han i 2012 var til møde med Bilderberggruppen, men i det mindste vil det blive eksponeret hvor korrupte vores politikere er blevet.
Fremragende journalistik, og det endda på TRODS af den nye offentlighedslov. Sådan.

Ruth Christiansen, Michael Madsen, Michael Reves, Isabella Balkert, Jan Pedersen, Jørgen Theil, Keld Sandkvist, Thomas Tanghus, Anders Hansen, Filo Butcher, Klara Liske, Lykke Johansen, Hans Kvisgaard, Andreas Kallesen, Lise Lotte Rahbek, Lauge Brimgiest, Lis Jeppesen, Britta Hansen, Eva Bertram, Pia Nielsen, Morten Buch, Carsten Mortensen, Peter Hansen, Karin Krause, Karsten Kølliker, Morten Pedersen, Kim Houmøller, Henrik Christensen, Markus Hornum-Stenz, Søren Bro, lars abildgaard, Lene Christensen, Dorthe Dencker, Tue Romanow, olivier goulin, Carsten Søndergaard, randi christiansen, Torben Nielsen, morten Hansen, Steffen Gliese, Peter Nielsen, Rune Lund, Jeppe Petersen, Karsten Aaen, Flemming Scheel Andersen, Benjamin Bach, Per Torbensen, Peter Ole Kvint og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar

Ja, Danmark er jo det mindst korrupte land i verden.........

Hvad skal vi stille op med folk, der for personlig vindings skyld, træffer beslutninger, som er til stor skade for os alle?

Jeg håber da at Corydon og co. bliver godt betalt, i modsat fald må de jo være decideret ubegavede.

Ruth Christiansen, Michael Madsen, Michael Reves, Jørgen Theil, Lykke Johansen, Andreas Kallesen, Rune Petersen, Lauge Brimgiest, Carsten Mortensen, Peter Hansen, Kim Houmøller, Lene Christensen, Jeppe Petersen, Karsten Aaen, Benjamin Bach og Peter Ole Kvint anbefalede denne kommentar

"Det sker ifølge finansminister Bjarne Corydon (S) for at dele den risiko, der er forbundet med blandt andet DONG’s massive investeringer i havvindmøller, med private aktører."

Og denne åbenbart voldsomt eksklusive, private aktør indgik man siden en for denne risikofri aftale med. Det er nærmest helt begribeligt at nogen kan være så dum at tro at andre kan være, ja ... endnu dummere. Og dén går på adskillige forhold i sagen hér; ikke blot dét at Corydon igen-igen (leg)er nyttig idiot på alverdens tv-skærme.

Jens Høeg, Jørgen Theil, Hans Kvisgaard, Andreas Kallesen, Rune Petersen, Eva Bertram, Søren Bro, lars abildgaard, Lene Christensen, Carsten Søndergaard, Steffen Gliese, Rune Lund, Jeppe Petersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Casper Kennild

Har netop siddet til et møde her til aften, hvor vi bl.a. diskuterede, hvorfor folk som Corny Donny og resten af den liberalistiske bande kan føre en så åbenlyst ikke-venstreorienteret politik, uden at vi kan udråbe dem til idioter - for det er jo tydeligt, at de vil denne liberalistiske linje... Det er ikke et uheld, det er ikke fordi Radikalerne skal aes med hårene... Hvorfor så? Det giver ingen mening, hvis de stadig skal kunne kalde sig socialdemokrater!

Konkurrencestatsteorier, der sikrer statskapitalisme (adr!), svækkelse af eget bagland i fagbevægelsen (der i øvrigt ser ud til at nyde det - for hvorfor skulle de ellers agere så masochistisk) og den ene reform efter den anden, der presser almindelige mennesker ud over kanten - der er en mening med galskaben. De må få mere ud af aftalen, end blot økonomi, for hvorfor skulle man ellers sælge ud f kollektivets ejendom?
Vi er i øvrigt ikke blevet spurgt, os ejere af DONG... Jeg vil gerne have min andel af salget; kontant, tak! Og det uanset, hvor lille et beløb, der måtte være tale om, for jeg tiltror ikke længere den siddende regering, at administrere den slags - dertil har de været for begejstrede for en helt forkert økonomisk tilgang i forhold til de udfordringer. samfundet og de enkelte medborgere står med!

Ruth Christiansen, Michael Madsen, Jørgen Theil, Keld Sandkvist, Thomas Tanghus, Hans Kvisgaard, Rune Petersen, Lise Lotte Rahbek, Lis Jeppesen, Marianne Nielsen, Eva Bertram, Lasse Damgaard, Peter Hansen, Karsten Kølliker, Morten Pedersen, Lene Christensen, Carsten Søndergaard, randi christiansen, Jens Overgaard Bjerre, morten Hansen, Steffen Gliese, Peter Nielsen, Søren Roepstorff, Dennis Berg, Jeppe Petersen, Karsten Aaen, Henrik Klausen og John Rohde Jensen anbefalede denne kommentar
John Rohde Jensen

Et langt liv har lært mig at dumhed er mere udbredt end ondskab.

Så det skal nok vise sig at det bare var Corydon & Co, der ville spise kirsebær med de store. Den form for dumhed er desværre ikke strafbar.

Michael Reves, Lars Jorgensen, Jørgen Theil, Lykke Johansen, lars abildgaard, Lis Jeppesen, Morten Pedersen, Kim Houmøller, Sabine Behrmann, Lene Christensen og Jens Overgaard Bjerre anbefalede denne kommentar
Niki Dan Berthelsen

Træk mig nu baglæns ind i fuglekassen ....

Flemming Scheel Andersen

Stanken fra denne regering vil hænge i luften i meget lang tid og måske vil den levere lede nok til at renovation af demokratiet foretages og det genoplives.

Men gad vide hvor langt ned vi alle skal trækkes inden??

Ruth Christiansen, Michael Madsen, Dan Johannesson, Isabella Balkert, Jan Pedersen, Jørgen Theil, Lykke Johansen, Hans Kvisgaard, Andreas Kallesen, Rune Petersen, Lis Jeppesen, Eva Bertram, Carsten Mortensen, Peter Hansen, Karsten Kølliker, Henrik Christensen, lars abildgaard, Lene Christensen, Carsten Søndergaard, randi christiansen, Torben Nielsen, morten Hansen, Peter Nielsen, Dennis Berg, Torben Selch, Jeppe Petersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Går den, så går den....

Finansministeriets kontorchef Peter Brixen, der har ansvaret for DONG, har tidligere sagt, at Goldman Sachs’ tilbud var det bedste.

Hallo der.... Hvis Informations kilde taler sandt, så har vi squ da en vaske ægte løgn der.. igen! ?? Eller skulle der for første gang i verdenshistorien, inden for de kredse, være taget andre hensyn end til den højeste pris??

Ruth Christiansen, Michael Reves, Isabella Balkert, Jørgen Theil, Thomas Tanghus, Lykke Johansen, Andreas Kallesen, Lis Jeppesen, Eva Bertram, Peter Hansen, Lene Christensen og randi christiansen anbefalede denne kommentar

At der ikke skulle være korruption i Danmark må her blive grundigt modbevist.

Demokratiet virker ikke. Repræsentanterne forvalter ikke deres mandat i dets folks interesse.

Ruth Christiansen, Michael Madsen, Jørgen Theil, Thomas Tanghus, Anders Hansen, Filo Butcher, Klara Liske, Lykke Johansen, Hans Kvisgaard, Andreas Kallesen, Rune Petersen, Lise Lotte Rahbek, Katrine Visby, Lis Jeppesen, Eva Bertram, Peter Hansen, Karsten Kølliker, Sabine Behrmann, lars abildgaard, Lene Christensen, Tue Romanow, randi christiansen, Torben Nielsen, Søren Roepstorff og Erik Jensen anbefalede denne kommentar

Gad vide hvor mange lortesager i mindre målestok vi aldrig hører om?

Ruth Christiansen, Michael Madsen, Isabella Balkert, Jørgen Theil, Anders Hansen, Lykke Johansen, Andreas Kallesen, Rune Petersen, Lis Jeppesen, Peter Hansen, Søren Bro, lars abildgaard, Torben Nielsen, morten Hansen og Søren Roepstorff anbefalede denne kommentar
Holger Madsen

Hvis disse kilder tæt på forhandlingerne taler sandt, så er der mange, der har talt usandt i denne sag.

Ruth Christiansen, Michael Madsen, Isabella Balkert, Jørgen Theil, Thomas Tanghus, Filo Butcher, Lykke Johansen, Hans Kvisgaard, Rune Petersen, Eva Bertram, Peter Hansen, lars abildgaard, Lene Christensen, Tue Romanow, randi christiansen, morten Hansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Kun direkte demokrati vil have en chance for at modvirke korruption af denne slags. enkeltindivider er simpelthen for lette at friste, men man vil ikke kunne bestikke et helt folk.

Teknologien er der til at afvikle et uhyggeligt antal valg, det skal bare vedtages, og man vil se en højtryksspuler vaske lortet væk fra Danmarks top.

Michael Madsen, Dan Johannesson, Isabella Balkert, Jørgen Theil, Filo Butcher, Andreas Kallesen, Lise Lotte Rahbek, Katrine Visby, Morten Buch, Flemming Scheel Andersen, Søren Bro, Lene Christensen, Steffen Gliese og Søren Roepstorff anbefalede denne kommentar
morten Hansen

Hvis det ikke skulle være gået op for nogle , så advarer tiligere socialdemokratiske energiminister Poul Nielson regeringen og folketinget mod at indgå den vanvittige aftale med Goldman Sacks. Jeg synes, at de skulle lytte til ham.

Michael Madsen, Isabella Balkert, Jørgen Theil, Thomas Tanghus, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Lykke Johansen, Hans Kvisgaard, Rune Petersen, Lis Jeppesen, Eva Bertram, Carsten Mortensen, Flemming Scheel Andersen, Peter Hansen, lars abildgaard, Kim Houmøller, Markus Hornum-Stenz, Søren Bro, Steffen Gliese, Lene Christensen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Georg Christensen

Hvis dette udsagn er rigtig, så vil min konklusion være, at det nuværende finansministerium er besat af "femtekolonne virksomhed", en formodning, som jeg også tidligere har tilkendegivet, fyldt med korruption på højeste plan.

NB: Jeg som dansker, ser hellere, DONGS udvidelse tilgår danske pensionskasser´s udvidelsemuligheder under dansk regi, som åbenbart, hvis udsagnet er rigtigt , er befængt med femtekolonnevirksomhed. Alligevel havde jeg hellere set, at den danske stat´s "finansministrielle" bestyrelse ,havde optaget et 10 milliarder stort lån, med årig fast rente, i forvæntningen fra investors side om, at der i låneperrioden ikke sættes uvidene pollittiker på "finanseringsordningen". Helt ærlig, ville jeg, hvis jeg var investor kræve et vel nok lidt for stort "risiko" tillæg hvis lånet skulle gives til det nuværende "finansministerium", som efterhånden resten af verdens finansindustri har fået øje på, Det er i grunden , kun på grund af "finansministerit´s" fuldstædige mangel på globale finansielle forhold, som danner grundlaget for et samarbejde med "goldman Sachs".

Til sammenlig kan jeg kun angive et enkelt grundlag: Troværdigheden overfor den nuværende danske regering, er på nulpunktet, Hilsen fra socialisten.
Det er ikke kun det danske folk som ser det men også fra udlandet er tilliden til den nuværende regerings yde evne på et lavpunkt, hvilket så betyder, at renten for danskeren snart vil stige.

Skattelettelser på 5 milliarder til "selskaber", var en rigtig dårlig ide, disse 5 milliarder havde været bedre brugt til midlertige "løntilskudsordninger" til eksport virksomheder både landbrug som industrien, igrunden havde hele danmark haft mere brug for " løntilskuds ordninger", istedet for flytning af eksport produktions virksomheder til mudlandet og så understyttelse i danmark.

Det nuværende finansministerium kan kun betragtes som et "kaos selskab" på konkursens vej..

Indenlandske virksomheder, som handel, håndværk og små industrier regulerer sig,selv efter omstændigheder.
.
Det er noget helt andet når vi snakker om "eksport industrien",om den består af landbrug eller industri, her gælder det for det danske samfund om at opretholde konkuranse muligheden. Hellere løntilskudsordninger til de truede virksomheder, istedet for understyttelse.

Den gamle regering var heller ikke istand til selv i opgangstider at danne et grundlag som polster i nedgangs eller stilstands tider, ( og nu, hvor ballet er forbi), som vi for tiden oplever, fatter "finansministeriet" stadig ikke alvoren. den nuværende regering sender "en´gross" selskabslettelser ud .som især finansindustrien får gavn af, og glemmer fuldstændig "eksportindustrien" (alle arter af eksport).

Tilbyd eksport virksomheder som er i klemme, løntilskud´s ordninger istedet for at tvinge dem til udlandet og vi samfundet så bare står tilbage og betaler understyttelse eller kontanthjælp.

Til sidst, husk på, at eksport industrier ( af alle arter) i bund og grund i virkeligheden, er det danske samfunds eneste indtægs kilde, ogl ad være med kun at understytte "finans junglørene".

Når jeg så tænker bare lidt tilbage, hvor både den daværende som den nuværende regerings konstellation tilbød finansindustrien (cassinospillerne og spekulanter) garantier af allle arter, og idag stadig ikke er blevet klogere. kommer grinet frem, sammen med sorgens tårer.

Hilsen fra socialisten, som bare ønsker uddannelse og udvikling,og på ingen måde "hundelorte indsamlere" eller leverporsteg madder bestående af gamle plastikposer tilsat forskellige smagsforvirringer.

Isabella Balkert, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Hans Kvisgaard og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Peter Andersen

Bare rolig nu, Corydon har jo hele tiden sagt, at han tager ansvaret.
Det bliver lidt af en forestilling.

randi christiansen

Banditter i habitter stjæler danskernes ejendom. Vælt regeringen, hvis de ikke standser den handel - så får vi tid til at fortælle danskerne, hvor meget de bliver snydt.

Michael Madsen, Isabella Balkert, Peter Larsen, Jørgen Theil, Anders Hansen, Filo Butcher, Lykke Johansen, Hans Kvisgaard, Andreas Kallesen, Rune Petersen, Lis Jeppesen, lars abildgaard, Søren Roepstorff, Steffen Gliese og Lene Christensen anbefalede denne kommentar

Hør Poul Nielson sige: "Det er et samspilsramt selskab (DONG). En virksomhed der har haft en majoritetsejer, der grundlæggende ikke brød sig om at være ejer. Nemlig den V-K regering vi havde i nullerne.Det er pointen. Det er derfra vi har ønsket om at få selskabet børsnoteret. Der var ikke behov for det..." og " For mig at se ligner det at V og K har været i stand til at få Corydon til at lave det beskidte arbejde, således at man har bundet sig til, at det her det kører efter de planer som de havde da de sad på regeringsmagten..." http://www.dr.dk/radio/ondemand/p1/p1-business-96#!/

Michael Madsen, Jørgen Theil, Thomas Tanghus, morten Hansen, Hans Kvisgaard, Eva Bertram, Søren Roepstorff, Flemming Scheel Andersen, lars abildgaard, Steffen Gliese og Lene Christensen anbefalede denne kommentar

Vetoret og Don C

Det vil øjensynlig medføre – kan man forstå - at staten via regeringen – hvor nogle trods alt er demokratisk valgte politikere - ikke vil kunne skille sig af med en siddende bestyrelsesformand på trods af hans betændte generalieblad som førende samfundstømmer – for ikke at nævne den i øjeblikket regerende personage – der åbenbart selv har været en central figur i udsalget - uden konsensus med en af de mest betændte finansjonglører med et alenlangt synderegister – mafiøse og udemokratiske strukturer via noget der mere og mere ligner et neoliberalt statskup – skræmmende …

Isabella Balkert, Jørgen Theil, Keld Sandkvist, Hans Kvisgaard, Klara Liske, Rune Petersen og Lene Christensen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

EL: Træk tæppet nu!

/O

Michael Madsen, Isabella Balkert, Jan Pedersen, Hans Kvisgaard, Lykke Johansen, Rune Petersen, Peter Hansen, Søren Roepstorff, Henrik Darlie, Henrik Christensen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Georg Christensen

Lad os sende det nuværende regimes DONG forhandling til EU afgørelse, og de nuværende regerende partier vil opleve en overraskelse.

EU´s domstol har erklæret, at tysker folket´s veto ret som (25% ejer af "WV", mindretallet´s veto ret ikke var helt iorden, men i samfundet´´s interesse, nok bør accepteres.

Den nuværende regering i den´´s privatiserings vandvid forsøger sig nu , med omvendt fortegn, i uvidenhed , dumhed eller i "korruptions øjemed" at privatisere "det danske samfund" ,

En "Dansk på demokratisk vis folkevalgt regering", bør bekymre sig om (det Danske folk) i sin helhedsbedømmelse, ogi kke bare følge småtbegavede "ludomaner"i deres private børsspekulationer,

Den nuværende regering sammen med venstre, har jeg kun foragt overfor. Hvis foragt ikke er nok kan også ord som "dumhed,uvidenhed eller korrupt",komme på tale.

Ministeren har tilsyneladende løjet for befolkningen.
Gør det samme sig gældende over for Folketinget?

Thomas Tanghus, Hans Kvisgaard, Lykke Johansen, Andreas Kallesen, Katrine Visby, Lis Jeppesen, Eva Bertram og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Markus Hornum-Stenz

Rolig nu. Ingen tvivl om at det er vældigt interessante oplysninger, Information her afdækker, som det vil være meget relevant at følge op på.
Men det er altså rimeligt at antage at der er en del vi ikke ved endnu omkring rationalet bag et valg af Goldman Sachs tilbud fremfor Pension Danmarks.
At aktieprisen var højere fra Pension Danmark er jo ikke eneste parameter...hvem ved (endnu) hvilke øvrige betingelser PD har sat i sit købstilbud?

Det er muligt Corydon og co har begået en fejl - eller en sviner - men lad os lige vente med at finde tjære og fjer frem, til vi ved noget mere...

Den frafaldne SF'er Jesper Pedersen som nu er på Corydon holdet udtaler til Børsen:

»Der er lavet en aftale, som også Dansk Folkeparti har sagt ja til. Ændringer er ikke en option. Det er endnu et eksempel på letbanemodellen, hvor Dansk Folkeparti i 11. time prøver at score nogle billige politiske point«.

»Det er ikke ansvarlig politik, når det drejer sig om statens troværdighed som forhandlingsparter i en så stor investering. Det er politisk hokuspokus«

Mon ikke DF her trods alt har fat i noget centralt.

Dorte Sørensen

Tak til Information.

Så bare et hjertesuk - så meget behøver BC ikke at efterabe Fogh Rasmussen.

Peter Ole Kvint

John Rohde Jensen: "Et langt liv har lært mig at dumhed er mere udbredt end ondskab."

Det var nok Corydon & Co's ide at det var liberalt at få Goldman Sachs til at spille med. Men hvordan spiller det sammen med Socialdemokratiets politik at man sælger staten billigt på urimelige gunstige vilkår?

Karsten Kølliker

@Markus Hornum-Stenz
Sagen er, at der er mindre end en uge til at forhindre den endelige stadfæstelse af aftalen med Goldman Sachs. Som jeg forstår det, bliver aftalen færdigbehandlet i Folketinget torsdag d. 23. jan.

Det presserende ved en mere udbredt, folkelig stillingtagen til denne fordækte og ufordelagtige aftale motiverer velsagtens den stærke sprogbrug.

morten Hansen, randi christiansen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Ole Brockdorff

”Banditter i habitter stjæler danskernes ejendom”, skriver den begavede Randi Christiansen ganske rigtigt, men nu skal det jo så vise sig om Dansk Folkeparti virkelig har politiske ”nosser” til at fremstå som et parti, der ønsker at forsvare danskheden omkring noget så vigtigt som kontrollen over vores egen energisektor, der aldrig nogensinde bør komme på fremmede hænder. Og slet ikke til et afstumpet finansimperium som Goldman Sachs, der kun tænker på at score milliarder af kroner i profit frem mod aktieemissionen i 2017.

Dansk Folkeparti må og skal i anstændighedens navn nedlægge veto mod aftalen med Goldman Sachs, hvis de vil opretholde troværdigheden i vælgerbefolkningen om, at de virkelig bekymrer sig om danskernes ret til at kunne styre og administrere deres eget land. Ellers er de ikke et klap bedre end alle EU-partierne på Christiansborg, der uden at blinke med øjnene sælger alle nationens værdier ud til hårdkogte superkapitalister (uden at spørge vælgerne), som er hamrende ligeglade med danskerne og nationalstaten Danmarks fremtidige eksistens.

Men desværre er Dansk Folkeparti nok lige så meget ”fedtet” ind i det beskidte geopolitiske spil, fordi store finansimperier som Goldman Sachs med alle superkapitalisterne, i realiteten kontrollerer de europæiske nationaløkonomier. De truer formentlig bag kulisserne med at trække milliarder af kroner væk fra statsobligationerne og realkreditten, hvis de ikke kan få lov til at plyndre Dong Energy gennem de næste tre år. Nøjagtig som Goldman Sachs og andre har suget de nationale værdier ud af de tidligere østlande og andre EU-lande, så vi ender med at bo til leje som ludfattige mennesker på vores forfædres jord.

Næste uge bliver i sandhed en spændende uge for Danmark.

randi christiansen, Dan Johannesson, Isabella Balkert, Karsten Kølliker, Poul Borup-Andersen, Jørgen Theil, Keld Sandkvist, morten Hansen, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Hans Kvisgaard, Rune Petersen, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj og Søren Roepstorff anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Det bliver dyrt, at være dansker.

Børsnoterede 100% private ejere på DONG produktion af energi og
Børsnoterede 100% private ejere på DONG energi infrastruktur.

= Høj pris for el og varme.

Har kun et formål i livet, at skaffe det højeste mulige afkast til aktionærene, det er profit søgende og kun profit søgende ejere.

Danmark, der er et lille land, med en deraf, bergænset energi infrastruktur, hvilket vil sige, at borgerne, hvis de ikke er ejerne af DONG energi infrastruktur, el-net og gas-net, vanskeligt kan undgå, at der fastsætter for høj priser, tilbydes ringere kvalitet og risikere begrænset udbredelse af forsyning.

Borgerne i Danmark, som er ejerne af DONG, udsættes derfor, for en stor privat økonomisk risiko, i planen om salg af, og fremtidig børsnotering af DONG, uden en opsplitning af DONG i forsyningsnet og produktion af energi.

Løsningen kan for eksempel, være statslige ejede forsyningsnet, der kan køre, som non-profit udbyder, men sælger licenser på kvalitetsbaserede krav basis, hvor distributør/producenten, må stå for driften.

Det behøver derfor ikke udelukke private aktører, men det sikre danskerne minimums krav på net kvaliteten og sikre konkurenceevnen og derved rimelig pris til forbrugerne.

Sup Aya Laya, Jørgen Theil, morten Hansen, Hans Kvisgaard, Flemming Scheel Andersen, Eva Bertram og Søren Roepstorff anbefalede denne kommentar
Inger Sundsvald

Måske skal vi bare erkende, at danskerne ikke har noget at skulle have sagt overhovedet ang. danske forhold og dansk økonomi. Indse at det er en illusion at vi bestemmer noget som helst, og kun deltager i et spil, hvor det er ligesom at spille på travheste, og hvor det kun er hesteejeren der vinder over andre hesteejere ved hjælp af vores støttekroner og vores spændte afventen af resultatet.

Jørgen Theil, morten Hansen, Bente Simonsen, Andreas Kallesen og Søren Roepstorff anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Ja, det bliver i sandhed en meget spændende uge.

Der er ingen tvivl om, at dette er et skelsættende skridt, som, hvis de får magt som agt til at gennemføre det, varsler en meget dyster fremtid. Det vil helt sikkert danne precedens for yderligere sell-out, ligesom tidligere del-privatiseringer i nogen grad har dannet precedens for dette salg.

Men uanset om det bliver til noget i denne omgang, eller ulykken blot udsættes for en stund, så er et slør blevet revet væk for øjnene af mange af os. Nu ved vi i sandhed, hvad vi kan forvente os af politikerne fremover, og hvem der reelt styrer denne verden. Det er blevet sagt og skrevet mange gange - men nu rykker det for alvor helt ind på livet af os.

At det slør stadig synes at sidde godt fast hos stort set alle andre medier end Information er mig stadig en gåde. Masserne er tilgivet - men ikke massemedierne.

/O

Sup Aya Laya, Dan Johannesson, Karsten Kølliker, Jørgen Theil, Søren List, morten Hansen, randi christiansen, Rune Petersen, Lise Lotte Rahbek og Søren Roepstorff anbefalede denne kommentar

Måske er det slet ikke så konspiratorisk - eller tåbeligt - som mange synes at tro. DONG udvikler og financierer bl.a. havmølleparker - som er en ekstremt kostbar anlægsvirksomhed.

Hvis jeg havde ansvar for DONG - og der var ambitioner om at udvikle enorme havmølleparker uden for landets grænser - ville jeg som prioritet #1 finde en global investeringsbank med massive likvider, og etablere et tættere forhold.

Så måske tænker Corydon bare en smule længere end de fleste...

Bente Simonsen

Sådan får man kontrol:

"Det har også vakt opsigt, at Goldman Sachs er blevet lovet vetoret over blandt andet ændringer i DONG’s øverste ledelse og strategi, selv om investeringsbanken kun står til at overtage en minoritet på cirka 19 procent af aktierne i DONG."

Skulle ikke undre, hvis nogen ansvarlig har fået lovet en fed bonus sikkert anbragt i skattely.

Jørgen Theil, morten Hansen, lars abildgaard, Inger Sundsvald og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Bente Simonsen

Det værste er at ingen journalist våger at gå i dybdden med sagen af frygt for at miste jobbet.

Glemmer de ikke at fortælle os hvorfor det overhovedet skal sælges..

Jørgen Theil, morten Hansen, Rune Petersen, lars abildgaard, Holger Madsen, Bill Atkins og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

DONG har haft vokseværk og har investeret og tabt penge i massevis i udlandet.
Derfor mangler man kapital til nye eventyr, men ikke til forretningen her i landet.
Det har altid været risikabelt at investere og spekulere for lånte penge, som man nu vil.

@Markus Hornum-Stenz:
Der er ganske rigtigt "en del vi ikke ved endnu" om denne aftale. Ikke mindst fordi Bjarne Corydon nægter at møde frem og forklare sig. Bl.a. i Deadline hvor Sofie Carsten Nielsen fik rollen som 'komiske Ali', og sidst i P1 Business i går, hvor det blev CEPOS der forsvarede aftalen.
@Thomas Krogh
Behovet for kapital er ubestridt, hvorfor og hvordan skulle aftalen med Goldman Sachs være bedre end et pensionsselskab? Der er ingen af forligsparterne der kan forsvare GS' vetoret! De prøver ikke engang men mumler, at det altså var et krav.
Og de har fastholdt, at GS var eneste mulighed - derfor er denne artikel ren dynamit under Finansministeriet.

Jørgen Theil, morten Hansen, Rune Petersen, lars abildgaard, Lis Jeppesen, Holger Madsen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Radio 24syv har i programmet Det røde felt ad to omgange grundigt gennemgået sagen, hhv 9. og 16. december. Meget oplysende!

Uden en organiseret modstand er det umuligt at stoppe denne udvikling - eller jeg skulle måske hellere kalde det afvikling af det samfund der er bygget op gennem de sidste 100 år.

Rovdyrkapitalismen som breder sig ud på alle kontinenterne - måske med undtagelse af det sydamerikanske - hvor befolkningerne endnu har den bitre medicin i klar erindring - ender altid i facisme.Kapitalinteresserne slår sig sammen med populistiske nationalister og så har vi balladen.

https://www.youtube.com/watch?v=eULnWKKmY-c

Dan Johannesson, lars abildgaard, Olav Bo Hessellund, Jørgen Theil, Søren List og randi christiansen anbefalede denne kommentar

Ja, hvorfor sælge, når man kunne låne og bevare suveræniteten indenfor landets grænser.
En anden betragtning : Hvis forretningen fortsætter sin mangel på evne til at skabe overskud ? Hvad så ?
Går GS så med sin pengepose og overlader en endnu større lommesmerte til - os ?
Det må være spørgsmålet til chefen C.

Flemming

DONG har haft vokseværk og har investeret og tabt penge i massevis i udlandet.
Derfor mangler man kapital til nye eventyr, men ikke til forretningen her i landet.
Det har altid været risikabelt at investere og spekulere for lånte penge, som man nu vil.

Selvsagt, men derfor kan det jo give mening alligevel. Mange sunde danske koncerner - Mærsk, Lego, .. - optager lån til investeringer, og er der en rimelig balance mellem risk og afkast er det strategisk fornuftigt.

morten Hansen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hvorfor låner man penge, hvis man har penge? For at lade andre stå med et eventuelt tab. Det maskeret tyveri.

Eva Bertram

Behovet for kapital er ubestridt, hvorfor og hvordan skulle aftalen med Goldman Sachs være bedre end et pensionsselskab? Der er ingen af forligsparterne der kan forsvare GS' vetoret! De prøver ikke engang men mumler, at det altså var et krav.
Og de har fastholdt, at GS var eneste mulighed - derfor er denne artikel ren dynamit under Finansministeriet.

Jeg ved ikke om den *er* bedre, men min erfaring med (danske) pensionskasser er at de er temmeligt konservative i deres investeringer. Så selvom de måske kunne være en lige så attraktiv investor hvad angik det rene ejerskab af DONG, så vil de ikke kunne bringe i nærheden af samme pengekasser ind i spillet som GS kan.

GS har en voksende fokus på vedvarende energi, og er måske den af de store investeringsbanker, der har den største interesse/kompetance indenfor de områder DONG ønsker at vokse indenfor.

Så hvis DONG virkeligt har de - officielt u-udtalte - ambitioner man kan gætte på, om at være den førende leverandør af mega-size mølleparker, så skal de have en enorm pengekasse et-eller-sted, der ikke blegner ved tanken om risikoen ved milliard-$ projekter....

Rovdyrkapitalisme og facisme har det til fælles at disse systemer ikke tager hensyn til hverken menneskers eller dyrs velfærd - systemet vil selvfølgelig heller ikke kunne løse den økologiske krise.

3.ie del er sandelig også en øjenåbner -

Michael Parenti -- The Functions of Fascim 3/3
https://www.youtube.com/watch?v=Ewy7Fqrw19g

Peter

Hvorfor låner man penge, hvis man har penge? For at lade andre stå med et eventuelt tab. Det maskeret tyveri.

1) For at financiere investeringer der ligger udover det man har råd til her og nu.
2) For at undgå at bruge de likvider man har på hånden, og hvor der jo skal være en buffer da pengestrømmene i en virksomhed sjældent er helt forudsigelige.
3) For at sprede risikoen ved bestemte investeringer.

Så altså mindst 3 fuldstændigt logiske og bundfornuftige grunde.

GS Luxemburg - Hvem er det ??

@Thomas Krogh
Du forholder dig stadig ikke til, hvorfor de har valgt Goldman Sachs i stedet for pensionsselskabet? Og endda har påstået at der ikke var andre muligheder, og de derfor var 'nødt til' at acceptere vetoretten.
Danske Bank har en rolle i denne sag, som mangler at blive belyst.

lars abildgaard, morten Hansen, randi christiansen og Thomas Borghus anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Thomas

Selvsagt, men derfor kan det jo give mening alligevel. Mange sunde danske koncerner - Mærsk, Lego, .. - optager lån til investeringer, og er der en rimelig balance mellem risk og afkast er det strategisk fornuftigt.

Det har DONG jo så ikke rigtigt vist evnerne til at kunne indtil nu, hvor ganske pæne overskud og en del mere, er blevet formøblet i tabte investeringer i bl.a. gasfyrede kraftværker i udlandet. Disse er så afhændet med store tab, der ikke alene har formøblet overskuddet men også skabt en del gæld.
Sker disse fejlinvesteringer fortsat, vil bestemmelsen over landets energiforsyning være pantsat til GS med helt andre interesser end at forsyne Danmark billigst muligt.
Du ville med garanti heller ikke godkende sådanne dispositioner, men gjorde du det i privat regí så måtte det være din egen sag.
Gjorde du det i offentlig regi´ville jeg anse dig for suspekt.

Eva

Du forholder dig stadig ikke til, hvorfor de har valgt Goldman Sachs i stedet for pensionsselskabet? Og endda har påstået at der ikke var andre muligheder, og de derfor var 'nødt til' at acceptere vetoretten.
Danske Bank har en rolle i denne sag, som mangler at blive belyst.

Jo, det er sådan set det jeg gør. DONG har brug for en partner der enten har - eller kan tiltrække/formidle - meget store likvide midler, og være villige til at acceptere de risks der er i bl.a. mølleparks-området. Altså det der ligger udover selve investeringen i DONG. Og der tror jeg ikke der er nogen bedre - hvad enten man kan lide GS eller ej - partner end netop GS.

Hvis DONG alene havde ambitioner om at smække småmøller op i Danmark eller pumpe naturgas i land i det eksisterende net, så kunne en dansk pensionskasse sikkert være lige så god, men jeg håber da at DONG har - langt - større ambitioner end det.

Er det ikke netop det vi ellers råber på? Virkeligt visionære projekter indenfor f.eks. vindenergi?

Vil GS investere i DONG skal det være på lige fod med alle andre. Når man investerer i aktier i en virksomhed må man også tage de ricisi der er forbundet hermed.
Pensionskasserne kan vi påvirke hvis vi vil - GS er urørlige. Og så skræmmer sporene - GS har snablen nede i amerikanernes statskasse og vi skal ikke også have deres snabel ned i vores statskasse.

Dokumentar om GS
https://www.youtube.com/watch?v=IJtO_o-G5Jk

Thomas Krogh

Sider