Læsetid: 1 min.

EL kræver spionage-svar fra Helle Thorning

Regeringen er naiv, når den tror, at Danmark er fritaget for spionage fra NSA, mener Enhedslisten
Indland
30. januar 2014

Retsordfører for Enhedslisten, Pernille Skipper

Jens Nørgaard Larsen

Enhedslisten kræver, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) »tager ansvar for danske borgeres frihedsrettigheder, tager afstand fra overvågningen og igangsætter en undersøgelse,« efter at nye oplysninger er kommet frem i international spionagesag.

Ifølge Information spionerede USA's efterretningstjeneste National Security Agency (NSA) mod andre landes forberedelser til COP15 i København i december 2009.

Herunder mod værtslandet Danmark, skriver avisen med reference til et NSA-dokument, som er fremskaffet via whistlebloweren Edward Snowden.

»Det er jo intet andet end ganske uacceptabelt, hvis danske interesser overvåges af en af vores såkaldte nære allierede. Efter dagens afsløringer kan statsministeren ikke længere stikke hovedet i busken,« siger retsordfører Pernille Skipper (EL).

»Alt peger på, at Danmark ikke er fritaget for den overvågning, som NSA foretager, og nu må hun tage ansvar for at beskytte danske borgeres frihedsrettigheder.«

Enhedslisten har indkaldt statsministeren, forsvarsministeren og justitsministeren i forespørgselsdebat i folketingssalen, og ministrene skal svare på mulig spionage af danske interesser.

»Nu har som vi minimum ekstremt stærke indicier for, at danske statsinteresser og borgere bliver overvåget på samme måde som mange andre lande i Europa,« siger Enhedslistens retsordfører.

»Det skal vi på ingen måde finde os i, og statsministeren kan altså ikke længere benægte fakta.«

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) mener ikke, at der er ikke grund til at tro, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA udfører ulovlig spionage rettet mod Danmark.

»Jeg kan ikke genkende det billede, Informations artikler tegner i forhold til NSA og Danmark,« skriver Nicolai Wammen i en mail til Ritzau.

Men den holdning virker naiv, mener Enhedslisten.

»Som minimum må regeringen signalere klart, at de vil beskytte danske frihedsrettigheder og sætte gang i en uafhængig undersøgelse,« siger Pernille Skipper.

Ifølge Information planlagde NSA også at fortsætte spionagen under selve forhandlingerne i Bella Center.

Som eksempel på oplysninger, den allerede havde indhentet forud for COP15, nævnes specifikt en rapport med »forhåndsdetaljer om det danske forslag og deres bestræbelser på at søsætte en 'redningsplan' for at redde COP15.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nu der blev talt om sjov for andres penge.

"Regeringen er naiv, når den tror, at Danmark er fritaget for spionage fra NSA, mener Enhedslisten".

Og EL er naiv hvis den tror, at regeren tror, at Danmark er fritaget for spionage fra NSA.

Og vi er naive, hvis vi tror, at EL tror, at regeren tror, at Danmark er fritaget for spionage fra NSA.

Rune Petersen, Michael Madsen og Jan Kønig anbefalede denne kommentar
Henrik Darlie

"Regeringen er naiv"

Regeringen er ikke naiv, den er løgnagtig.

Rune Petersen, Michael Madsen og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar

Nu har befolkningen været slæbet igennem en række såkaldte samråd, og det vist er gået op for befolkningen, et det er nyttesløs - der kommer ingen indrømmelser, hver ministerie arbejder isoleret og uden nogen samlende statsministerie, der søger for at arbejde for et for landet, befolkningen og deres egen udmeldte politik - samlende optimum.

Stkatteministeriet kigger efter skatteål, og finansministeriet går efter finansielt højeste afkast (ihvertfald på den virkelige korte bane) - og der er ingen sammenkøring.

HTS har tillid til stort set alle, og vil ikke blande sig.