Læsetid: 2 min.

Enhedslisten: Borgerløn er en tabt sag hos os

De, der har mistet deres arbejdsevne, skal have overførselsindkomster tildelt uden de store modkrav. Men borgerløn er der ikke flertal for i Enhedslisten, siger Finn Sørensen, der er socialordfører
23. januar 2014

Mennesker på førtidspension skal have økonomisk hjælp uden store modkrav, hvis de helt har mistet arbejdsevnen. Men borgerløn er ikke på programmet hos Enhedslisten.

»Som en generel løsning har det været diskuteret meget i Enhedslisten for år tilbage, men der blev det med et knebent flertal besluttet, at vi ikke skulle gå ind for borgerløn,« siger socialordfører Finn Sørensen.

–Hvad er din anke imod at give betingelsesløse penge, når det ikke lige handler om folk, der har mistet deres arbejdsevne?

»Det, man skal have, er erstatning for tabt arbejdsfortjeneste. Det er det, det drejer sig om. Der er mennesker, der har en så lille arbejdsevne, at det er meningsløst at kræve af dem, at de deltager på arbejdsmarkedet. Derfor skal de selvfølgelig have et økonomisk grundlag,« siger Finn Sørensen.

Hvis dagpengemodtagere ikke vil tage enten uddannelse eller et overenskomstdækket job, må de finde sig i at blive frataget deres dagpenge, og det er ifølge Finn Sørensen et rimeligt krav at stille.

–Når studier viser, at folk forbedrer deres liv, hvis de får penge uden modkrav, hvad er argumenterne så for, at man skal stille krav?

»Det er en rimelighedsbetragtning, som du slet ikke kan få flertal for i et samfund, som bygger på, at der bliver produceret eller bidraget på en eller måde, enten materielt eller kulturelt. Men vi har i Enhedslisten en bredere forståelse af, hvad det vil sige at bidrage til samfundet i forhold den herskende nærmest protestantiske tilgang, der lyder, at du ikke er en del samfundet, hvis du ikke bidrager.«

De såkaldte nyttejob, hvor kontanthjælpsmodtagere skal samle hundelorte op eller fjerne affald på strande, er eksempler på, at samfundet går for vidt i sine krav om at modtage modydelser for overførsler, mener Finn Sørensen. Han peger på, at den slags opgaver skal løses på overenskomstmæssige vilkår, så der er ordentlige løn- og arbejdsforhold.

»Nu taler jeg måske for egen regning, men det handler også om, at vi lever i en verden, hvor der er er materiel nød, hvad enten vi kan lide det eller ej. Det er der også i Danmark, hvor et lille mindretal rager hovedparten af formuer og indtægter til sig,« siger Finn Sørensen.

»Men det ændrer jo ikke på, at vi lever i et samfund, hvor samfundsnyttigt arbejde er en forudsætning for, at vi overhovedet kan leve. Der er en forventning om, at alle, der kan bidrage enten materielt eller kulturelt, bidrager,« siger han.

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ellen nielsen
  • Inge Møller
ellen nielsen og Inge Møller anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Roepstorff

"Men vi har i Enhedslisten en bredere forståelse af, hvad det vil sige at bidrage til samfundet i forhold den herskende nærmest protestantiske tilgang, der lyder, at du ikke er en del samfundet, hvis du ikke bidrager."

Hvad mener han?

Lise Lotte Rahbek, Peter Andreas Ebbesen, Peter Jensen og Dennis Berg anbefalede denne kommentar
Bjarne Riisgaard

Tjah - Det er da en klar melding, med en tiltrængt afklaring for os andre af, hvor Enhedslisten faktisk står, i forhold til det formentlig eneste initiativ der kan redde en form for velfærdsstater i et Europa med markedsøkonomi. I virkeligheden er det måske netop dét, der er enhedslistens problem - Jeg kan ihvertfald huske fra min universitetstid, at det typisk var socialisternes mest principielle indvending mod ubetinget borgerløn for alle: Det er en grundlæggende individualistisk idé, Der harmonerer dårligt med mange socialisters kollektivisme, og til gengæld ikke er uforenelig med kapitalisme.

Piratpartiet i Tyskland har derimod taget det op, og der findes en europæisk græsrodsbevægelse der arbejder for det. Den har også en hjemmeside på dansk om projektets praktiske og teoretiske grundlag: www.basisindkomst.dk

Karsten Lieberkind, Karsten Aaen, Rasmus Kongshøj, Johannes Lund, Peter Andreas Ebbesen, Peter Jensen, Christian Harder, Dennis Berg og Søren Roepstorff anbefalede denne kommentar

»Som en generel løsning har det været diskuteret meget i Enhedslisten for år tilbage, men der blev det med et knebent flertal besluttet, at vi ikke skulle gå ind for borgerløn,«

Meget kan ændre sig på få år, og det klæder ikke Enhedslisten ikke at ville debattere noget bare fordi, man engang ikke har kunne finde flertal for det.

Jeg syndes,at det er fantastisk at borgerløn er kommet til debat, og forhåbentlig når debatten ud til et bredere udsnit af befolkningen.

Delt Læselogin For En Husstand, Karsten Lieberkind, Rasmus Kongshøj, Peter Andreas Ebbesen, Dennis Berg og Bjarne Riisgaard anbefalede denne kommentar

"Det er en rimelighedsbetragtning, som du slet ikke kan få flertal for i et samfund, som bygger på, at der bliver produceret eller bidraget på en eller måde, enten materielt eller kulturelt..."

Og hvad så? Bygger du din ideologi på, hvad du kan få flertal for her og nu?

Karsten Aaen, Rasmus Kongshøj, Peter Jensen og Søren Roepstorff anbefalede denne kommentar

At EL er imod er utroligt, når man ved hvor meget de kæmper for den lille mands og kvindes sag.
De ved jo udmærket godt, at samfundet ikke formår at skaffe arbejde og indtjening til alle der vil arbejde, og derfor i min optik ikke kan leve op til grundlovens fremsynede ord.
De ved jo også, at folk jagtes gennem regeltyranniet, som koster en bondegård.
Penge de selv er med til at betale i skat.
De kender alt til kontrolsamfundets jagt på enlige og alt det ubehagelige der følger med.
"Som en generel løsning har det været diskuteret meget i Enhedslisten for år tilbage, men der blev det med et knebent flertal besluttet, at vi ikke skulle gå ind for borgerløn,« siger socialordfører Finn Sørensen."
Så var det på tide at prøve igen, efter alt de fokus der har været på dagpenge, kontanthjælp og lapperier oveni.
Eller er EL konservative.

Karsten Lieberkind, Karsten Aaen, Rasmus Kongshøj, Johannes Lund, Peter Andreas Ebbesen og Dennis Berg anbefalede denne kommentar

Jeg kom til at anbefale, og det kan jeg ikke overfor en socialistisk politiker, der mener følgende : "»Men det ændrer jo ikke på, at vi lever i et samfund, hvor samfundsnyttigt arbejde er en forudsætning for, at vi overhovedet kan leve. Der er en forventning om, at alle, der kan bidrage enten materielt eller kulturelt, bidrager,« siger han."
Han siger implicit, at folk er dovne og ikke vil gøre nytte, hvis de sikres et betingelsesløst underhold - Som er grundlovssikret !
Videre : ".... i Danmark, hvor et lille mindretal rager hovedparten af formuer og indtægter til sig,« siger Finn Sørensen." Det er vel en lighedstanke. Hvad har det med Basisindkomst at gøre.
Jeg tror, de skal tænke sig lidt om.

Dennis Berg, Karsten Aaen, Rasmus Kongshøj, Peter Andreas Ebbesen og Ole Sandberg anbefalede denne kommentar
Peter Andreas Ebbesen

Hvis Enhedlisten fortsat skal have nogen existensberettigelse, må de nødvendigvis sige ubetinget JA til Ubetinget Basisindkomst!
Jeg overvejer alvorligt mit medlemskab.

Dennis Berg, Søren Roepstorff, Karsten Aaen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Der er flere måder at sikre basisindkomst på - den mest nærliggende er gennem et dagpengesystem med kort genoptjening- et velfungerende pensionssystem ved sygdom og nedslidning - fri ungdomsuddannelse - alle ordninger plus mange flere er afprøvet som effektive vækstmetoder - gennem 80-erne og 90-erne - hvor innovationen blomstrede i Danmark '

lars abildgaard, Karsten Aaen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Borgerløn kunne sagtens indføres som en nedre bundgrænse, der sikrede et beskedent liv. Ville man så have mere som arbejdsløs, måtte man forsikre sig gennem dagpengesystemet, og opfylde bureaukratiets krav. Syge og handicappede kunne også tildeles noget ekstra på grundlag af deres manglende arbejdsevne.

I øvrigt ville borgerløn sikre at det altid vil kunne betale sig at arbejde, for alle får jo borgerlønnen, og hver eneste krone, der tjenes derudover efter skat er ren og skær fortjeneste.

Det er for vattet af Enhedslisten at afvise diskussionen om borgerløn uden videre.

Karsten Lieberkind, lars abildgaard, Ervin Lazar, Dennis Berg, Søren Roepstorff og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar