Læsetid: 3 min.

Flertal for at undersøge PET

Justitsminister Karen Hækkerup (S) presses for også at undersøge PET’s rolle i forbindelse med undersøgelsen af, hvem som vidste hvad om forsøget på forhindre Pia Kjærsgaard (DF) i at besøge Christiania. Karen Hækkerup vil i første omgang lade spørgsmålet være op til tjenestemands-undersøgelse
Et flertal udenom regeringen kræver nu også at justitsminister Karen Hækkerup får PET undersøgt. Foto: Scanpix

Et flertal udenom regeringen kræver nu også at justitsminister Karen Hækkerup får PET undersøgt. Foto: Scanpix

7. januar 2014

Samtidig med, at justitsminister Karen Hækkerup (S) har fritaget to af ministeriets top-embedsfolk for tjeneste i forbindelse med undersøgelsen af omstændighederne ved forgængerens afgang, kræver et flertal uden om SRSF-regeringen, at denne undersøgelse udvides til også at omfatte Politiets Efterretningstjeneste (PET).

En ting er nemlig, at tidligere justitsminister Morten Bødskov (S) fejlagtigt påstod, at retsudvalgets omstridte besøg på Christiania måtte udskydes, fordi Københavns politidirektør var forhindret. En anden er, at PET var inde og kigge i Pia Kjærsgaards (DF) kalender for eventuelt at lægge besøget på en dag, hvor hun var forhindret i at deltage.

»Der mangler stadig en undersøgelse af, om PET har misbrugt nogle personfølsomme oplysninger – i det her tilfælde Pia Kjærsgaards kalender. Det reagerede Morten Bødskov jo ikke på. Vi har brug for en sådan undersøgelse, hvis vi skal være sikre på, at alle mulige andre borgeres retssikkerhed ikke bliver knægtet,« siger Enhedslistens retspolitiske ordfører, Pernille Skipper.

Kravet støttes af Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Venstre.

»Jeg vil da anbefale Karen Hækkerup at få undersøgt alle ting til bunds i den her sag – herunder også omkring PET,« siger Venstres rets-politiske ordfører, Karsten Lauritzen.

PET’s chef Jacob Scharf trådte tilbage før jul efter afsløringen af, at efterretningtjenesten undersøgte, om der var perioder, hvor Pia Kjærsgaard – som bevogtes – var ude at rejse eller af andre grunde ville være forhindret i at deltage i besøget på Christiania. Den løsning blev imidlertid opgivet af frygt for, at Pia Kjærsgaard – hvis besøget blev gennemført på et tidspunkt, hvor hun var forhindret – fremover ville være tilbageholdende med at dele oplysninger om planlagte rejser og andet med PET.

Hækkerup: først forhør

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, mener, at det ikke er nok, at PET aldrig brugte oplysningerne fra Pia Kjærsgaards kalender.

»Hvor meget vidste Justitsministeriet? Og hvor stor en del af planen var det at fremskaffe disse oplysninger. Det efterspørger jeg svar på. Hvorfor fokuserer man nu kun på to embedsmænd i Justitsministeriet?« spørger Peter Skaarup.

Liberal Alliances retsordfører, Simon Emil Ammitzbøll, kalder en sådan undersøgelse for »en oplagt idé«.

»Det er vigtigt at få lavet en 360-graders undersøgelse. Så det er vigtigt at få at vide, på hvilket niveau PET-medarbejdere har været involveret, og om Københavns politidirektør har været en brik i spillet – eller selv har spillet med. Det må undersøges, hvem der har været med til at fabrikere løgnen til Folketinget,« siger Simon Emil Ammitzbøll.

Til gengæld mener Konservatives retsordfører, Tom Behnke, ikke, at der »på nuværende tidspunkt« er behov for en sådan undersøgelse. Tom Behnke henviser til, at Jakob Scharf i sin redegørelse netop skriver, at PET ikke gjorde alvor af planen om at bruge Pia Kjærsgaards kalender.

Regeringen besluttede i forbindelse med Morten Bødskovs afgang at undersøge embedsværkets rolle i forbindelse med denne.

Det førte til redegørelser fra fem medarbejdere i Justitsministeriet, hvoraf Kammeradvokaten har vurderet, at der skal gennemføres såkaldte tjenstlige forhør af departementschef Anne Kristine Axelsson og en ledende medarbejder. Denne er angiveligt afdelingschef i Politi- og Strafferetsafdelingen, Jens-Christian Bülow.

Først når de tjenstlige forhør er afsluttet, vil der blive taget stilling til, om der skal tages ansættelses-retlige skridt i forhold til embedsmændene.

Karen Hækkerup vil i første omgang lade disse afhøringer afgøre, om PET’s rolle også skal inddrages. De tjenstlige forhør gennemføres af en forhørsledelse på tre medlemmer med forhenværende højesteretsdommer Per Sørensen som formand.

»Lige nu handler om det om at få lavet forhørene, og så må vi se, om det giver anledning til at gå videre. Men dommerne får mulighed for at inddrage alle de kilder og informationer, som de synes er nødvendige. De kan se på alt – også PET – hvis de mener, at det er relevant,« siger justitsministeren.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Allan Ⓐ Anarchos
Allan Ⓐ Anarchos anbefalede denne artikel

Kommentarer

Helle Walther

DF prøver jo at score points på det her, Pia k meldte sig sent til, og hun spiller martyr rollen, hvad skulle hun der i fristaden, hun var ikke medlem af retsudvalget i det hele taget. Hun kunne gå der, en dag anonymt med sin ægtefælle, ingen havde opdaget det, men nej fruen skal have fuld fokus og opmærksomhed, Jeg er så træt af den hysteriske kone, og hendes falbelader. Hun koster skatteyderne så mange penge, og hver gang hun ikke får fokus, kommer hun med en kontroversiel udtalelse, og vups kommer alle TV og aviser og sætter hendes i fokus igen.
Hvad har hun for en politik andet end se mig Pia K, hør mig Pia K og alle andre er uduelige, blodfattige og hvad hun ellers spyr ud.

Nå det er sagt er det ikke smart som sagen er håndteret, men i mit stille sind forstår jeg dem godt. hvis de er blevet trætte af hendes spilfægteri. Jeg er.

Uanset hvad man mener om Pia Kjærsgaard, så skal der naturligvis ryddes op i en organisation, der som PET - uretmæssigt - har forsøgt at benytte den indsigt de havde i fruens kalender til at forhindre hende i at udføre sit arbejde som folkevalgt politiker.
Hvis PET overhovedet kan komme på den tanke, at de for at slippe for en opgave fifler lidt i hjørnerne og ikke holder sig på dydens rene sti, så er der faktisk et behov for at rydde grundigt ud i denne ageren som stat i staten.
Det de har foretaget sig havde, hvis det drejede sig om penge, været mandatsvig.
Når organisationen har fået tilført midler og personale i den stor-skala der reelt er tale om, har de bare at passe deres arbejde - og hvis chefen for det hele kan få sådanne utidige ideer, er der jo en vis sandsynlighed for at den attitude siver ned gennem systemet - så en grundig rengøring er på sin plads også selv om Scharf er fortid som leder.

Ole Chemnitz Larsen

Det, der ikke kan bestrides, bortskaffes fra sagen - strafbar affærd

Er det loven, der er brudt til skade forborgerne,
så bortskaffes loven.

Er der beviser for strafbare forhold,

så bortskaffes beviserne fra sagen.

Bortskaffelser, der erstattes af skriverier, der anvendes som begrundelde for, at der er forvaltet lovligt.

En faktuel adfærd der som udgangspunkt er temmelig strafbar.

Helle Walther

Jeg tror, man skal lade den undersøgelse komme og siden blive officiel og derpå ser man så, hvad næste skridt bliver. Hypoteser og gisninger kan man ikke bruge til noget reelt p.t.. Vedr. PET, der er kommet ny ledelse, den gamle er gået af, dDer er ny superdygtig justitsminister, ikke forstået sådan at jeg ikke også syntes Bødskov var superdygtig, det var han, men han trådte i spinaten, tror egentlig ikke han selv helt forstod hvad det var der foregik. Jeg tror blot, han som Friis Bach er blevet fodret med oplysninger, der ikke var holdbare, nok ikke ment, som ulovlige, men kreativ tænkning i en speget situation. Hvordan kringler vi den med PK. Det er et sindssygt tidspunkt, det kan man ikke sige, fordi .... osv...og så digter man en dækhistorie, men det må man bare ikke, så falder hammeren. Nogle slipper godt fra det, fordi de dækkes ind, som VKO dækkede hinanden i ti år, her kom man altid til kort i oppositionen, for 90 mandater i VKO gjorde at så fredede hinanden i V og K. Det sket jo også for Fogh, som skatteminister, her var det bare ham selv der foretog den tænkning. og gik af.

Lad os håbe at de seneste sager har fået embedsværket og politikeren til at vågne op.
Den mentalitet vi har set landets største parti køre, med går den så går den, det skal ikke danne præcedens fremover nogen steder.