Læsetid: 2 min.

Goldman Sachs får deadline for særrettigheder

Når DONG kommer på børsen, er det slut med Goldman Sachs’ særrettigheder, afslører Bjarne Corydon. DF og EL vil dog stadig gerne se hele aftalen med den amerikanske investeringsbank
25. januar 2014

Finansminister Bjarne Corydon (S) slår nu fast, at Goldman Sachs’ omstridte særrettigheder ved det delvise køb af DONG kun gælder frem til den forventede børsintroduktion.

Selv om finansministeren stadig hemmeligholder aftalen om særrettighederne eller den såkaldte aktionæroverenskomst – da den indeholder »kommercielt følsomme oplysninger« – så oplyser han, at Goldman Sachs ikke kan »videresælge« disse rettigheder sammen med aktierne i DONG.

»Det følger af den betinget indgåede aktionæroverenskomst med de nye investorer, at den vil ophøre ved bl.a. en afsluttet børsnotering. Dvs. at langt de fleste af parternes rettigheder og forpligtelser i henhold til aftalen, herunder den udvidede mindretalsbeskyttelse, der er givet til New Energy Investment (Goldman Sachs, red.), bortfalder ved en afsluttet børsnotering,« oplyser Bjarne Corydon i et skriftligt svar.

Hvis der ikke gennemføres en børsnotering, vil aktionæroverenskomsten og dermed Goldman Sachs’ mindretalsbeskyttelse bortfalde den 31. januar 2021.

Mindretalsbeskyttelsen falder også bort, hvis selskabet vælger at sælge aktier, således at dets ejerandel falder under 10 procent.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • randi christiansen
  • John Fredsted
randi christiansen og John Fredsted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Overgaard Bjerre

Jamen nu vil danske pensionsselskaber købe aktier i DONG Energy og til bedre økonomiske betingelser end Guldman & $achs. Hvad er problemet?

Erik Jensen , Peter Ole Kvint, Enrico Smith, Hans Paulin, Morten Andersen, Jens Lerdorf, Morten Lind og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Der står ikke noget i aktstykke 37 om, at de særlige rettigheder bortfalder ved børsintroduktion.
http://www.ft.dk/samling/20131/aktstykke/Aktstk.37/aktstykket.htm
Der står, at hvis New Energy Investment sælger ud af aktierne (børsnoterede eller ej),så ejerandelen kommer ned under 10 % af aktiekapitalen, så ophører særrettighederne. Men ikke, at de ophører ved børsintroduktion. Men det skal nok passe (ud fra en almindelig vurdering), at aktionæroverenskomsten er tegnet med New Energy Investment og kun dem, så rettighederne følger ikke med aktierne, når eller hvis de sælges videre.

Karsten Aaen, Jens Lerdorf, lars abildgaard og Henrik Brøndum anbefalede denne kommentar

Forligs aftalen er ugyldig.
Med Bjarne Corydons oven nævnte udtalelse, tilkendegiver han jo at det kun handler om børs noterings spekulation og penge og at Goldman Sachs ikke skal betragtes som en 'hensigtsmæssig' medejer af Dong overhoved.

Så der er vitterligt tale om forligs brud fra Venstres som for Socialdemokraternes side og det indgået forlig må betragtes som brudt.

Og da lidt svært ikke at spørge sig selv, hvis der absolut skal aktiekurs spekuleres i Dong, hvorfor i al verden er den danske pensions opsparing så ikke kommet i første prioritet, til netop optimal gavn for den danske samfunds økonomi!

Så ud af klappen med Goldman Sachs og ind med 3-4 andre danske pensions opsparings pengetanke.

Erik Jensen , Karsten Aaen, Preben Bollerup og Morten Andersen anbefalede denne kommentar

Som jeg skrev på en anden tråd: Corydon er på taktisk tilbagetogt. Den voldsomme reaktion på hans studehandel med verdens mest notoriske finansforbrydersyndikat har tydeligvis skræmt ham, og med god grund.

Nu gælder det at holde presset.

Karsten Aaen, randi christiansen, Søren Bro og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Det er i det hele taget en skandale, at folketinget skal vedtage noget, det ikke kender det fulde indhold af.

Og til Enrico: nej, aftalen er tophemmelig under den begrundelse, at den indeholder 'sensible økonomiske oplysninger' el.lign.

Jeg håber, der er mange, der nu underskriver, også vil møde op til demonstration 'stop salg af Dong', den 29. januar 2014, Christiansborgs Slotsplads kl. 16.00
https://www.facebook.com/events/799007153449476/?ref_newsfeed_story_type...

Karsten Aaen, Leif Højgaard og Morten Andersen anbefalede denne kommentar
Peter Ole Kvint

Enrico Smith: Er aftalen ikke offentlig?

En offentlig aftale med nogle af verdens største forbrydere?!
Du må være gal.

Erik Jensen , Karsten Aaen og Morten Andersen anbefalede denne kommentar

det er lige meget hvad politikerne siger nu: det er og bliver en forbrydelse at sælge noget som helst til en af de helt store finansskurke i vesten, husk nu for pokker at det er firmaer som dette, der skabte en finanskrise der har været ufattelig dyr, og ingen af dem blev straffet for det.

Michael Madsen, Karsten Aaen og Morten Andersen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Ud med Kleptokraterne - ind med det ægte folkestyre. Decentralisering, folkeafstemninger, grundlovsrevision - og så tag i samme ombæring eu medlemskabet op til meget grundig overvejelse. Fungerer det europæiske samarbejde til fordel for den 1% ? Eller til fordel for de 99% ?

Det bliver stadig tydeligere, at det ikke blot er selskabstømninger, men statstømninger som foregår. Vil vi forsvare en dansk, folkestyret retsstat, eller vil vi lade os tilintetgøre af hajer, som kun følger deres natur ?

Benjamin Bach

Goldman Sachs er vildt smarte: De køber 20% af DONG til spotpris og ved børsnoteringen sælger den dem igen til super-høj kurs. Finansministeriet derimod...

Alternativt: GS har ingen særlig interesse i at udvikle vindenergi, da de samtidig investerer hæftigt i ny amerikansk skifergas-infrastruktur. På trods af, at Goldman Sachs har lovet (i en slags PR-stunt) at investere hæftigt i vedvarende energi ($40 mia), så er der næppe tale om andet end kortsigtede investeringer. I værste fald er der tale om fjendtlige opkøb som dengang i 90'erne da olie-industrien opkøbte el-biler og patenter for at fjerne dem fra markedet.

Når Goldman Sachs har en kæmpe investerings-portefølje af konkurrerende energi-former, ønsker de så DONG succes så de kan videresælge DONG-aktier dyrt, eller ønsker de DONG af markedet, så nogle andre af deres aktier kan trives?

Det synes, at uanset GS intentioner, så er salget til dem bare dumt og skal stoppes.