Nyhed
Læsetid: 2 min.

Goldman Sachs får deadline for særrettigheder

Når DONG kommer på børsen, er det slut med Goldman Sachs’ særrettigheder, afslører Bjarne Corydon. DF og EL vil dog stadig gerne se hele aftalen med den amerikanske investeringsbank
Indland
25. januar 2014

Finansminister Bjarne Corydon (S) slår nu fast, at Goldman Sachs’ omstridte særrettigheder ved det delvise køb af DONG kun gælder frem til den forventede børsintroduktion.

Selv om finansministeren stadig hemmeligholder aftalen om særrettighederne eller den såkaldte aktionæroverenskomst – da den indeholder »kommercielt følsomme oplysninger« – så oplyser han, at Goldman Sachs ikke kan »videresælge« disse rettigheder sammen med aktierne i DONG.

»Det følger af den betinget indgåede aktionæroverenskomst med de nye investorer, at den vil ophøre ved bl.a. en afsluttet børsnotering. Dvs. at langt de fleste af parternes rettigheder og forpligtelser i henhold til aftalen, herunder den udvidede mindretalsbeskyttelse, der er givet til New Energy Investment (Goldman Sachs, red.), bortfalder ved en afsluttet børsnotering,« oplyser Bjarne Corydon i et skriftligt svar.

Hvis der ikke gennemføres en børsnotering, vil aktionæroverenskomsten og dermed Goldman Sachs’ mindretalsbeskyttelse bortfalde den 31. januar 2021.

Mindretalsbeskyttelsen falder også bort, hvis selskabet vælger at sælge aktier, således at dets ejerandel falder under 10 procent.

Det er særligt Goldman Sachs’ vetoret over udnævnelser i direktionen, ændring af vedtægter samt nye investeringsområder, som kritikere frygter kan komme i karambolage med såvel statens som DONG’s langsigtede interesser.

Med aftalen investerer Goldman Sachs otte milliarder kroner i DONG Energy via et datterselskab i Luxembourg til gengæld for 19 procent af aktierne, når energiselskabet børsnoteres. De danske pensionsselskaber ATP og PFA indskyder andre tre milliarder kroner.

Efterlyser den samlede ordlyd

Bag aftalen fra 2004 om at børsintroducere DONG Energy – og sælge op til 49 procent af selskabets aktier – står alle partier med undtagelse af Enhedslisten og Liberal Alliance. Senest har Dansk Folkeparti imidlertid truet med at stemme imod aftalen, der for øjeblikket behandles i Folketingets finansudvalg som et såkaldt aktstykke.

»Det er jo en formildende omstændighed, at de her ting udløber, når selskabet kommer på børsen, og staten ikke længere kan styre tingene,« siger Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, og fortsætter:

»Men vi er selvfølgelig stadig skep-tiske over for, hvorfor Goldman Sachs i første omgang skal have særrettighederne. En investeringsfond er jo kortsigtet og kan have interesse i at gennemtvinge nogle dispositioner, som gør DONG mere attraktivt ved børsintroduktionen og dermed få et større afkast. Men nogle dispositioner som måske er gode på kort sigt men ikke helt så gode på lang sigt for DONG.«

Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen, hæfter sig ved, at finansministeren endnu ikke har fremlagt hele aftalen og stadig taler om, at »eventuelle krav og forpligtelser parterne imellem opstået i medfør aftalen før børsnoteringen« også vil bestå efter denne.

»Det er godt, at den kendte udvidede mindretalsbeskyttelse tilsyneladende bortfalder ved en børsintroduktion, men modsat er der aftaler og bestemmelser, som fastholdes efter børsnoteringen. Og det ved vi stadig ikke, hvad er, blot at det kan være aftaler, der indgås mellem staten og Goldman Sachs før børsnoteringen. Derfor er det afgørende at kende aktio- næraftalens samlede ordlyd og have kontrol med, hvilke særbestemmelser Goldman Sachs kan beholde efter en børsnotering,« siger Frank Aaen.

DONG skal efter planen børsnoteres i 2018.

Serie

Hvem vinder, når en amerikansk finansgrib bliver storaktionær i DONG?

Et bredt flertal i Folketinget vedtog i februar 2014 en børsnotering af den danske energigigant Dong. Det giver den statsejede virksomhed en indsprøjtning på 11 mia. kroner, men til hvilken pris?

Køberen er den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs. Selv om de i de senere år har været storinvestor i den grønne omstilling og flytter deres investeringer fra kul til vedvarende energi, så blev de i ruinerne fra finanskrakket kaldt for en »vampyr-blæksprutte«, fordi investeringsbanken har tradition for at suge værdier ud af selskaber uden at sikre deres levedygtighed.

Staten har med 60 pct. af ejerskabet stadig aktiemajoritet i DONG, men har i aftalen med Goldman Sachs givet banken særdeles fordelagtige vilkår og vetorettigheder over afgørende strategiske beslutninger.

Det har fået en usædvanlig alliance af kritikere på banen. Dansk Folkeparti har sammen med Enhedslisten presset på for, at banken ikke får sine usædvanlige særrettigheder i forbindelse med købet, eller at energiselskabet splittes op i to selskaber. Indtil videre står finansminister Bjarne Corydon (S) dog fast på, at aftalen ikke kan ændres.

Et afgørende spørgsmål er imidlertid, om vi overhovedet bør sælge ud af DONG og give en amerikansk investeringsbank med tvivlsom moral råderet over en af fremtidens vigtigste strategiske ressourcer – energi.

Hvis det er så attraktiv en forretning for finansvirksomheden Goldman Sachs at eje en femtedel af aktierne i DONG Energy, hvorfor er den samme aktiepost så ikke også en god forretning for den danske stat?

Seneste artikler

 • Danske politikere burde have lært af amerikanernes katastrofale energisalg

  1. februar 2014
  Vil det delvise frasalg af DONG Energy til Goldman Sachs kompromittere forsyningssikkerheden og fordyre taksterne? I USA skræmmer sporene fra privatiseringer af energisektoren – med Enron-affæren som et skoleeksempel
 • USA: Banker bør ikke eje energiselskaber

  1. februar 2014
  Risiko for markeds-manipulation og økonomiske kriser får den amerikanske centralbank og kongresmedlemmer til at varsle indgreb mod investeringsbanker som Goldman Sachs’ ejerskab til energi- og råstofvirksomheder
 • Eksperter: Staten udvander sin ejerandel i DONG for meget

  30. januar 2014
  Når Goldman Sachs, ATP og PFA skyder penge i DONG, får staten sin ejerandel i selskabet kraftigt reduceret, fordi kapitaludvidelsen er blevet meget større end oprindelig planlagt. Aftalen giver ikke mening ud fra et investeringssynspunkt, siger to eksperter
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Overgaard Bjerre

Jamen nu vil danske pensionsselskaber købe aktier i DONG Energy og til bedre økonomiske betingelser end Guldman & $achs. Hvad er problemet?

Erik Jensen , Peter Ole Kvint, Enrico Smith, Hans Paulin, Morten Andersen, Jens Lerdorf, Morten Lind og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Der står ikke noget i aktstykke 37 om, at de særlige rettigheder bortfalder ved børsintroduktion.
http://www.ft.dk/samling/20131/aktstykke/Aktstk.37/aktstykket.htm
Der står, at hvis New Energy Investment sælger ud af aktierne (børsnoterede eller ej),så ejerandelen kommer ned under 10 % af aktiekapitalen, så ophører særrettighederne. Men ikke, at de ophører ved børsintroduktion. Men det skal nok passe (ud fra en almindelig vurdering), at aktionæroverenskomsten er tegnet med New Energy Investment og kun dem, så rettighederne følger ikke med aktierne, når eller hvis de sælges videre.

Karsten Aaen, Jens Lerdorf, lars abildgaard og Henrik Bjerre anbefalede denne kommentar

Forligs aftalen er ugyldig.
Med Bjarne Corydons oven nævnte udtalelse, tilkendegiver han jo at det kun handler om børs noterings spekulation og penge og at Goldman Sachs ikke skal betragtes som en 'hensigtsmæssig' medejer af Dong overhoved.

Så der er vitterligt tale om forligs brud fra Venstres som for Socialdemokraternes side og det indgået forlig må betragtes som brudt.

Og da lidt svært ikke at spørge sig selv, hvis der absolut skal aktiekurs spekuleres i Dong, hvorfor i al verden er den danske pensions opsparing så ikke kommet i første prioritet, til netop optimal gavn for den danske samfunds økonomi!

Så ud af klappen med Goldman Sachs og ind med 3-4 andre danske pensions opsparings pengetanke.

Erik Jensen , Karsten Aaen, Preben Bollerup og Morten Andersen anbefalede denne kommentar

Som jeg skrev på en anden tråd: Corydon er på taktisk tilbagetogt. Den voldsomme reaktion på hans studehandel med verdens mest notoriske finansforbrydersyndikat har tydeligvis skræmt ham, og med god grund.

Nu gælder det at holde presset.

Karsten Aaen, randi christiansen og Britta Hansen anbefalede denne kommentar

Er aftalen ikke offentlig?

Britta Hansen

Det er i det hele taget en skandale, at folketinget skal vedtage noget, det ikke kender det fulde indhold af.

Og til Enrico: nej, aftalen er tophemmelig under den begrundelse, at den indeholder 'sensible økonomiske oplysninger' el.lign.

Jeg håber, der er mange, der nu underskriver, også vil møde op til demonstration 'stop salg af Dong', den 29. januar 2014, Christiansborgs Slotsplads kl. 16.00
https://www.facebook.com/events/799007153449476/?ref_newsfeed_story_type...

Karsten Aaen, Leif Højgaard og Morten Andersen anbefalede denne kommentar
Peter Ole Kvint

Enrico Smith: Er aftalen ikke offentlig?

En offentlig aftale med nogle af verdens største forbrydere?!
Du må være gal.

Erik Jensen , Karsten Aaen og Morten Andersen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Ud med Kleptokraterne - ind med det ægte folkestyre. Decentralisering, folkeafstemninger, grundlovsrevision - og så tag i samme ombæring eu medlemskabet op til meget grundig overvejelse. Fungerer det europæiske samarbejde til fordel for den 1% ? Eller til fordel for de 99% ?

Det bliver stadig tydeligere, at det ikke blot er selskabstømninger, men statstømninger som foregår. Vil vi forsvare en dansk, folkestyret retsstat, eller vil vi lade os tilintetgøre af hajer, som kun følger deres natur ?

Benjamin Bach

Goldman Sachs er vildt smarte: De køber 20% af DONG til spotpris og ved børsnoteringen sælger den dem igen til super-høj kurs. Finansministeriet derimod...

Alternativt: GS har ingen særlig interesse i at udvikle vindenergi, da de samtidig investerer hæftigt i ny amerikansk skifergas-infrastruktur. På trods af, at Goldman Sachs har lovet (i en slags PR-stunt) at investere hæftigt i vedvarende energi ($40 mia), så er der næppe tale om andet end kortsigtede investeringer. I værste fald er der tale om fjendtlige opkøb som dengang i 90'erne da olie-industrien opkøbte el-biler og patenter for at fjerne dem fra markedet.

Når Goldman Sachs har en kæmpe investerings-portefølje af konkurrerende energi-former, ønsker de så DONG succes så de kan videresælge DONG-aktier dyrt, eller ønsker de DONG af markedet, så nogle andre af deres aktier kan trives?

Det synes, at uanset GS intentioner, så er salget til dem bare dumt og skal stoppes.