Nyhed
Læsetid: 4 min.

’Der er ingen grund til at antage …’

Samme forklaring blev genbrugt igen og igen i folketingssalen, da tre ministre skulle redegøre for, om NSA overvåger Danmark. Der er ingen grund til at tro, at der foregår ’ulovlig’ efterretnings- virksomhed, sagde ministrene, men undlod at komme nærmere ind på, hvilken lovlig overvågning, der måtte forekomme
Karen Hækkerup og Statsministeren under debatten om NSA aflytning

Karen Hækkerup og Statsministeren under debatten om NSA aflytning

Keld Navntoft

Indland
31. januar 2014

Det var gentagelsens kunst, der blev praktiseret i folketingssalen, da tre af regeringens ministre i går skulle redegøre for overvågning i Danmark.

Gang på gang brugte statsministeren, justitsministeren, forsvarsministeren samt to ordførere fra regeringspartierne den samme frase i varierende udgaver. Budskabet var hver gang, at der ikke er grund til at antage, at der foregår »ulovlig« overvågning på dansk grund eller rettet mod danske interesser.

Midt i tumulten omkring SF’s udtræden af regeringen afholdt Folketinget en forespørgselsdebat om NSA’s eventuelle overvågning i Danmark. Enhedslisten retsordfører, Pernille Skipper, der i november havde indkaldt til debatten, lagde ud med at henvise til Informations afsløring af, at NSA spionerede mod andre landes forberedelser til COP15 i København i 2009.

»I dag har vi så kunnet se, at det ikke holder længere, når regeringen påstår, at man ikke har nogen grund til at tro, at der foregår ulovlig overvågning i Danmark. Ellers har man – hvis det er tilfældet – godt nok et forklaringsproblem,« sagde Pernille Skipper.

Statsminister Helle Thorning- Schmidt var dog hurtig til at slå fast, at ulovlig overvågning ikke finder sted.

»Det allervigtigste for mig er igen at understrege, at myndighederne her i landet ikke har noget grundlag for at antage, at der skulle foregå ulovlige amerikanske efterretningsaktiviteter rettet mod Danmark eller danske interesser,« sagde statsministeren i en vending, der hurtigt blev en klassiker i debatten.

Både justitsminister Karen Hækkerup (S) og forsvarsminister Nicolai Wammen (S) gentog således udsagnet under deres efterfølgende ministertaler.

Link til video

’Inden for lovens rammer’

Ministrenes svar gjorde ikke Pernille Skipper tilfreds, og hun bemærkede, at »enten læser man slet ikke aviser, eller også er det decideret naivt eller et udtryk for en undervurdering af befolkningens intelligens«, når regeringen fastholder, at der ikke foregår ulovlig overvågning på trods af de utallige afsløringer om NSA.

»Foreligger der en aftale på den ene eller anden måde, som gør det lovligt, at danske borgere bliver overvåget af amerikanske efterretningstjenester?« lød derpå spørgsmålet fra Pernille Skipper.

Da justitsminister Karen Hækkerup igen indtog talerstolen, kom hun en anelse nærmere afklaring af rammerne for lovlig overvågning og betegnede det som »en absolut nødvendighed«, at et samarbejde med fremmede efterretningstjenester finder sted »inden for lovens rammer«.

»Det betyder, at hvis der i forbindelse med det samarbejde foretages aflytning af telefoner eller lignende, så sker det i overensstemmelse med retsplejelovens regler, og så kræver det for eksempel en dommerkendelse,« sagde ministeren.

Hun understregede også, at »udenlandske tjenester ikke må operere på egen hånd i Danmark«.

»Hvis de skal foretage sig noget i Danmark, skal det naturligvis ske i forståelse med de danske efterretningstjenester, og på den måde kan vi sikre os, at samarbejdet ikke strider mod dansk ret.«

Hvilke aftaler, der eventuelt måtte være mellem Danmark og andre landes efterretningstjenester om overvågning i Danmark, kom ministeren aldrig nærmere ind på.

Påstået afsløring

Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, faldt i sin tale i samme rille som de tre ministre:

»Vi har ikke grundlag for at mistænke amerikanerne for ikke at respektere dansk lovgivning i forhold til overvågning,« sagde han og bemærkede, at det i øvrigt er »svært at vide med sikkerhed, om Snowdens oplysninger er korrekte«, ligesom han ikke gav meget for Informations »påståede afsløring«.

»Det pågældende dokument virker mere som et baggrundspapir end noget, som er meget hemmeligt,« sagde Karsten Lauritzen om det dokument, Information har fået adgang til via den amerikanske whistleblower Edward Snowden, og som indeholder passager, der er markeret med ’TS’ – en forkortelse for top secret, det højeste klassifikationsniveau i USA.

Retsordfører Trine Bramsen (S) gentog også, at der ikke er »grundlag for at antage, at der foregår ulovlig amerikansk efterretningsvirksomhed rettet mod Danmark eller danske interesser«.

Hun læste derpå op af et forslag til vedtagelse, som alle partier på nær Enhedslisten og Liberal Alliance har fremsat. Her står, at Folketinget skal notere sig, at hverken Politiets eller Forsvarets Efterretningstjeneste »finder grundlag for at antage, at amerikanske efterretningsaktiviteter på ulovlig vis er rettet mod Danmark eller danske interesser, herunder danske ministre eller medlemmer af Folketinget«.

Retsordfører Tom Behnke (K) virkede lige så tændt som Enhedslisten, men havde et noget andet syn på sagen. Han udtrykte tillid til, at når regeringen siger, der ikke er noget, der tyder på ulovlig efterretningsvirksomhed i Danmark, er det rigtigt. Derpå kommenterede han på Informations artikler:

»Der er ingen af de artikler, der overhovedet ændrer på det med så meget som et komma. Der er en masse gisninger, en masse gætterier,« sagde Tom Behnke og argumenterede med, at der udelukkende var tale om allerede kendt viden.

De tre ministre havde heller ikke meget at sige om den spionage, som NSA ifølge det lækkede Snowden-dokument udførte op til COP15 i 2009.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) sagde imidlertid til sidst i debatten, at Danmark og USA har udvekslet tanker i forbindelse med klimatopmødet i 2009.

»Vi har selvfølgelig i forbindelse med klimatopmødet på andre ledder og kanter haft forbindelse mellem Danmark og USA på det diplomatiske plan, hvor man har udvekslet tanker om, hvad der kunne være et endemål, et resultat af de her forhandlinger. Så der er ikke noget mærkeligt i, at USA har haft et kendskab til, hvad der var danske positioner, for så vidt angår, hvad man gerne så skulle blive en aftale til gavn for klimaet,« sagde forsvarsministeren.

Han undlod dog at komme nærmere ind på, hvad de diplomatiske forbindelser indebærer.

Afstemningen om S, R, SF, V, K og DF’s forslag til vedtagelse finder sted den 4. februar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bent Gregersen

Det er oplysende at se hvordan regeringen med proselytter undervurderer usa´s regerings enorme optagethed om at få slæbt Snowdon i rettet. USA anser Snowdon som en trussel, hvor danske politiske vurdererer ham som en slags naiv løgnhals.
Det Information har fået fra Snowdon er selvfølgelig hævet over al tvivl materiale lavet af NSA, i modsat fald ville us-regeringen omgående oplyst om materialets falskhed. De aftaler som DK-US måtte have på dette felt indbefatter selvfølgeligt ikke NSA´s egen spionage mod deres NATO- allierede.