Nyhed
Læsetid: 2 min.

Interview med Snowden

Edward Snowden trådte søndag aften frem for første gang i længere tid. I et interview med tysk tv kaster han lys over omfanget af NSAs overvågning og sin egen fremtid
Edward Snowden trådte søndag aften frem for første gang i længere tid. I et interview med tysk tv kaster han lys over omfanget af NSAs overvågning og sin egen fremtid
Indland
30. januar 2014

Edward Snowden trådte søndag aften frem, og kastede nyt lys over omfanget af NSAs overvågning. Ifølge Snowden beskæftiger NSA sig ikke kun med overvågning, der er relateret til national sikkerhed. Efterretningstjenesten indhenter også oplysninger, der kan give økonomiske fordele til amerikanerne - herunder industrispionage mod tyske virksomheder.

»There’s no question that the US is engaged in economic spying. If there’s information at Siemens that they think would be beneficial to the national interests, not the national security of the United States, they’ll go after that information and they’ll take it.«

En kugle for panden

Snowdens afsløringer har resulteret i voldsomme reaktioner fra ansatte internt hos NSA. Onlinemagasinet Buzz Feed har interviewet anonyme kilder hos NSA, og de har et andet syn på Snowdens læk end store dele af offentligheden, fortæller han.

»Officials from the National Security Agency told the reporter was that they wanted to murder me[...]They would love to put a bullet in my head, to poison me as I was returning from the grocery store and have me die in the shower.« Snowden fortæller dog, at han fortsat sover roligt om natten trods de voldsomme udmeldinger.

Spørgsmålet om landsforræderi

Herefter kommenterer Snowden på beskyldninerne mod ham om landsforrædderi. Den beskyldning afviser han i lyset at, at afsløringerne har været i offentlighedens interesse.

»I think it’s becoming increasingly clear that these leaks didn’t cause harm in fact they served the public good. Because of that I think it will be very difficult to maintain sort of an ongoing campaign of persecution against someone who the public agrees serve the public interest.    

Han stiller efterfølgende spørgsmålstegn ved, hvem det er, han har forrådt sig imod:

»If I am a traitor who did I betray? I gave all of my information to the American public, to American journalists who are reporting on American issues. If they see that as treason I think people really need to consider who do they think they’re working for. The public is supposed to be their boss not their enemy. Beyond that as far as my personal safety, I’ll never be fully safe until these systems have changed.«

En fremtid uden Snowden

Endelig kommer det frem, at den fremtidige dækning af den globale overvågningsskandale, vil blive uden Snowden som katalysator. Han fortæller i interviewet, at han ikke længere er i besiddelse af dokumenterne, men har videregivet dem til udvalgte journalister. De er bedre end han i stand til at vurdere, hvilke oplysninger, der er »in the public interest,« fortæller han.

 

Læs transkriberingen af interviewet 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her