Læsetid: 3 min.

Jurister: Ulovligt at spionere mod Danmark og FN

Det er ikke lovligt for en fremmed efterretnings-tjeneste at udføre elektronisk spionage mod Danmark og de delegerede til et FN-topmøde på dansk grund. Men Danmark kan reelt kun svare tilbage med diplomatiske reaktioner
Det er ikke lovligt for en fremmed efterretnings-tjeneste at udføre elektronisk spionage mod Danmark og de delegerede til et FN-topmøde på dansk grund. Men Danmark kan reelt kun svare tilbage med diplomatiske reaktioner

Linda Kastrup

30. januar 2014

Læs: Med NSA til klimatopmøde

Hvis den amerikanske efterretningstjeneste NSA har spioneret mod Danmark og FN-klimakonferencen COP15 i København i december 2009, så er det efter alt at dømme i strid med både dansk lov og internationale konventioner. Det siger jurister til Information. 

Som det fremgår af dagens avis, afslører et lækket dokument, at NSA forud for selve COP15 indhentede elektroniske efterretninger om andre landes forberedelser til og mål for klimaforhandlingerne, og at det tilsyneladende lykkedes efterretningstjenesten at opsnappe et aftaleudkast, som danske embedsmænd udfærdigede før konferencen. 

I det lækkede dokument, der er dateret samme dag, som COP15 begynder, omtales det desuden som en selvfølge, at NSA vil udføre spionage under selve klimakonferencen. 

»Helt grundlæggende er det sådan, at hvis nogen bryder ind i andre folks computere eller netværk eller lignende i Danmark, så er det selvfølgelig strafbart. Både hvis der er tale om en tilfældig hacker, og hvis der er tale om en fremmed efterretningstjeneste som NSA,« siger professor i strafferet på Københavns Universitet Jørn Vestergaard. 

Hvis de oplysninger, som en fremmed efterretningstjeneste opsnapper, vurderes at være af en karakter, så de af hensyn til danske stats- eller samfundsinteresser skal holdes hemmelige, så er det ifølge professoren en overtrædelse af straffelovens spionageparagraf.

»Og under alle omstændigheder vil det være en krænkelse af straffelovens bestemmelser om meddelelseshemmelighed,« siger Jørn Vestergaard.

Ret til fortrolig kommunikation

Anders Henriksen, der er lektor i folkeret og leder af Centre for International Law and Justice på Københavns Universitet, påpeger, at spionage mod FN er ulovligt ifølge blandt andet Konventionen om de Forenede Nationers rettigheder og immuniteter fra 1946.

»De FN-diplomater, der er til stede ved COP15, er derfor beskyttede mod spionage. Og min fortolkning vil umiddelbart være, at de samme principper må være gældende for diplomatiske medlemmer af de forskellige landes delegationer ved et FN-topmøde som COP15. De skal kunne kommunikere i fortrolighed med deres hjemland,« siger Anders Henriksen.

Under COP15 fik FN overdraget jurisdiktionen i Bella Center, hvor klimakonferencen foregik. De to jurister understreger, at dansk lov fortsat var gældende i centret. 

»På grund af jurisdiktionsoverdragelsen ville dansk politi ikke kunne arrestere nogen i Bella Center uden FN’s tilladelse. Men det er ikke det samme, som at man ikke ville kunne retsforfølge efter dansk lov,« siger Jørn Vestergaard. Eller som Anders Henriksen forklarer:

»Den diplomatiske beskyttelse sætter ikke dansk ret ud af kraft på et sted som Bella Center, men den kræver, at de danske myndigheder udøver sine magtbeføjelser med respekt for den beskyttelse, som diplomater er berettigede til i folkeretten.«

Jørn Vestergaard påpeger, at det potentielt kan være lovligt for en fremmed efterretningstjeneste at operere på dansk grund, hvis den eksplicit har fået lov af den danske regering:

»Men det kræver, at det ville være lovligt for PET at foretage samme operationer, og så har man et helt regelsæt, der træder i kraft. Først og fremmest retsplejeloven. Og det er svært at forestille sig, at PET skulle kunne få lov at spionere ved COP15, som jo ikke umiddelbart har meget med rigets sikkerhed eller noget i den stil at gøre.«

Kun diplomatiske sanktioner

Jørn Vestergaard pointerer, at det næppe vil være realistisk at retsforfølge medarbejdere i NSA for spionage mod Danmark: »Traditionelt er det jo sådan, at hvis spioner bliver taget i landet, mens de er i færd med noget ulovligt, så kan de retsforfølges, eller der kan komme nogle diplomatiske foranstaltninger på tale.

Men medarbejdere i NSA vil ofte ikke være inden for rækkevidde, fordi de kan sidde et sted langt fra Danmark og udføre deres spionage via computere og andet. Det efterlader reelt danskerne med den mulighed, at man kan drage diplomatiske konsekvenser over for et land som USA, og det er jo i sidste ende et politisk spørgsmål, om man ønsker det.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Sup Aya Laya
Sup Aya Laya anbefalede denne artikel

Kommentarer