Baggrund
Læsetid: 3 min.

’Jeg kommer og slår dig ihjel’

Det kan virke frygtindgydende at skulle møde sin gerningsmand i retten. Og det kan være endnu værre at få sin retssag udsat på ubestemt tid
Indland
22. januar 2014

Anne Jensen lægger røret på. Hun er rystet.

Manden, hun lige har talt med i telefonen, har netop truet med at slå hende ihjel. Anne Jensen tager straks kontakt til sin chef, der politianmelder den truende mand. I løbet af få minutter får Anne Jensen også hemmeligt telefonnummer. Manden skal ikke kunne opspore hende.

Siden midten af nullerne har hun arbejdet for en offentlig instans, hvor hun tit har vrede klienter i røret. Men denne gang er det anderledes.

»Vi får jo jævnligt trusler, men det er første gang, jeg har tænkt, at han måske mente det. Jeg gjorde ham opmærksom på, at vi tog mordtrusler seriøst, og at han ville blive anmeldt. Men han var ligeglad,« fortæller Anne Jensen, som Information har valgt at kalde kilden, der ønsker at være anonym af hensyn til sagen, hendes arbejde, og fordi hun frygter, at manden, der truede hende, vil opsøge hende.

Et par måneder efter anmeldelsen har Anne Jensen intet hørt. Men pludselig dumper et brev ind ad brevsprækken. Hun skal møde sin gerningsmand i en byret flere hundrede kilometer fra sin hjemby. Bare tanken gør hende bange.

I hendes tanker er han stor og robust. Og så vil han slå hende ihjel.

Udsættelser forværrer presset

Anne Jensens frygt er ikke usædvanlig. Det mener Janne Rasmussen, der er uddannet jurist og de seneste år arbejdet i Offerrådgivningen.

»Alene det at skulle møde op i retten giver mange mennesker uro i kroppen. Man er bange for møde gerningsmanden, men også gerningsmandens venner,« siger Janne Rasmussen.

Derudover peger hun på, at retten kan virke som en skræmmende instans, som man ikke rigtig aner noget om.

Så meget desto værre er det, når retssagen bliver udsat gang på gang.

»Man sætter sig op til en nervepirrende situation, som så bare udsættes på ubestemt tid. Der kører tusindvis af forskellige følelser inde i kroppen. Og jo mere det har tæret på vidnet rent psykisk, jo hårdere er det også, når sagen udsættes,« siger Janne Rasmussen.

I Anne Jensens tilfælde er det nu sket fem gange i løbet af halvandet år.

Hypnose hjælper nerverne

»Skal vi ikke lige tage op på klinikken?«

Spørgsmålet kommer fra en veninde, der er hypnotisør. Efter lidt overtalelse tager Anne Jensen med veninden op på hendes klinik, hvor hun får teknikker til at bekæmpe den frygt, hun bærer rundt på. Teknikkerne er en slags råd, der kan hjælpe hende med at styre nerverne. Dem har Anne nu som lydfiler på sin telefon, så hun kan høre dem, hvis hun en dag skal i retten.

»Det er jo sådan med kvinder, at når vi bliver rasende, giver vi os til at hyle i stedet for at skælde ud. Og jeg gider bare ikke sidde og vræle i en eller anden vidneskranke over sådan en som ham,« siger hun.

Den lange ventetid har betydet, at Anne Jensen ikke længere er så bange for at møde op i retten. Men sådan er det absolut ikke alle, der reagerer, siger Henrik Garlik Jensen, der er bistands- og forsvarsadvokat.

»Jeg havde engang en klient, der blev så psykisk påvirket, at hun blev sygemeldt fra sit arbejde og til sidst måtte stoppe. Her blev retssagen også aflyst, så den strakte sig over en længere periode, og det er jo en psykisk belastning ud over alle grænser,« siger Henrik Garlik Jensen.

Hjemme i parcelhuset sidder Anne Jensen og tænker tilbage på de seneste 18 måneder. Den følelse, der tidligere var præget af ubehag, er blevet afløst af frustration og irritation.

»I begyndelsen påvirkede det mig meget, når jeg fik de der indkaldelser, fordi jeg ikke har lyst til at se ham. Men nu vil jeg bare gerne have det overstået, fordi det er en irritationsfaktor,« siger Anne Jensen, der igen venter på endnu en indkaldelse til vidneskranken.

Hun tror dog, at sagen ender med at løbe ud i sandet.

»På en måde er det fint nok, fordi det er dumt at bruge så mange ressourcer på det. Men det irriterer mig alligevel, og det krænker min retsfølelse,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her