Interview
Læsetid: 4 min.

Krugman: Danmark skulle aldrig have knyttet sig til euroen

Danmark betaler en stor pris for at have bundet kronen til euroen, siger nobelpristager og økonom Paul Krugman. Danmark kan gøre meget lidt ved den ’deprimerende’ genopretning efter krisen, mens svenskerne gjorde det rigtige ved at stå helt uden for euroen, mener han
Paul Krugman kalder Danmarks genopretning efter krisen for en alvorlig, deprimerende økonomisk præstation. Og det er prisen for, at vi har knyttet os til euroen, siger den anerkendte økonomiprofessor under sit besøg i Danmark

Jakob Dall

Indland
10. januar 2014

Hvis man vil forklare, hvorfor Danmark har klaret sig så meget dårligere efter finanskrisen end Sverige, kan man blandt andet forklare det med, at Danmark er knyttet til euroen, mens svenskerne står helt uden for det økonomiske samarbejde.

Det mener Paul Krugman, professor i økonomi ved Princeton University og nobelprisvinder i økonomi i 2008, der i går var i Danmark for at tale ved investeringsforeningen Skagen Fondenes nytårskonference.

»Jeg mener, at det er ret oplagt, at Danmark betaler en pris for tilknytningen til euroen,« siger Paul Krugman i et interview med Information.

»På det her tidspunkt er det meget urealistisk, at Danmark i 2014 vil nå samme BNP-niveau, som man havde i 2007. Man har over syv år ingen vækst haft. Det er en stor pris,« siger Krugman, der kalder Danmarks genopretning efter krisen for »en alvorlig, deprimerende økonomisk præstation«. Og derfor skulle Danmark aldrig have været med i euroen, mener Paul Krugman.

»At knytte sig til euroen i første omgang … Hvis jeg kunne gå tilbage i tiden med en tidsmaskine, så ville jeg sige: Lad være med at gøre det,« siger han.

Danmark er ikke et fuldgyldigt medlem af euroen, men fører fastkurspolitik over for euroen. Det betyder, at kursen på danske kroner følger kursen på euro, men det betyder også, at Nationalbanken ikke har mulighed for at føre såkaldt pengepolitik. Det har svenskerne derimod, og det har haft en betydning i den økonomiske genopretning, mener Paul Krugman.

»Det er klart, at Sverige tog den rigtige beslutning, ikke bare ved ikke at gå med i euroen, men også ved ikke at knytte sig til den,« siger Krugman.

Han hæfter sig derudover ved, at Sverige har en fordel af ikke at have haft en boligboble, som Danmark har haft. I hvert fald endnu, siger Paul Krugman, der ikke udelukker, at Sverige også kan opleve et kollaps på boligmarkedet.

Ikke meget Danmark kan gøre

I princippet burde Danmark overveje at forlade fastkurspolitikken. »Økonomisk teori ville tilsige, at man skal overveje tilknytningen til euroen,« siger Paul Krugman. Men han vurderer ikke, at den økonomiske situation trods alt er slem nok til, at det er en realistisk politisk mulighed, forklarer han med henvisning til, at det vil blive betragtet som et radikalt skridt at bryde med mange års fastkurspolitik.

Han ser skeptisk på, at Danmark har placeret sig i en position, hvor vi er bundet til euroen, har tilsluttet os finanspagten, og dermed har meget få muligheder for at føre økonomisk politik.

»Danmark har forvandlet sig til New Jersey,« siger Paul Krugman med henvisning til den amerikanske delstat på USA’s østkyst.

»Danmark har forvandlet sig til et land, der ikke har mere politisk autonomi end en amerikansk stat. Man har bare gjort det uden en finanspolitisk union, uden en bank- union, alle de ting, der gør, at et pengepolitisk samarbejde er relativt effektivt i USA,« siger Paul Krugman.

Det har sat Danmark i en situation, hvor der mangler værktøj, hvis man vil gøre noget ved det haltende opsving, mener nobelprisvinderen.

»Der er meget lidt, Danmark kan gøre lige nu,« siger Paul Krugman.

– Er det ikke det samme som at sige, at vi skal acceptere en langsom genopretning?

»For nu, jo. Tingene er ikke slemme nok til at begrunde, at man gør noget radikalt. For Danmark er det ikke tiden, hvor man skal gøre så meget. Man skal gøre så meget, man kan med finanspolitikken, men mest af alt bare vente.«

– Så vi er fuldstændig afhængige af Europa?

»Makroøkonomisk er Danmark en del af euroen, og de beslutninger, der bliver truffet i Frankfurt og Berlin bestemmer, hvad der kommer til at ske med Danmark,« siger han.

’Ikke godt tidspunkt at spare op’

Danske økonomer fremhæver, at den primære årsag til, at dansk økonomi stadig ligger under niveauet fra før krisen, er, at det private forbrug ligger helt fladt. Danskernes relativt høje gæld kombineret med store boligprisfald, og dermed faldende formuer, har fået danskerne til at betale af på gælden i stedet for at forbruge.

»Det er ikke en overraskelse. Med den høje gæld og et kollapset boligmarked vil man forvente, at privatforbruget er svagt,« siger Paul Krugman.

Men det er ikke nødvendigvis nogen god ting, at danskerne sparer op i stedet for at forbruge.

»Forbrugerne betaler af på deres gæld, men det fører til økonomisk nedtur,« siger han.

»For hver enkelt er højere gæld en byrde for fremtiden. For Danmark sammenlagt er det meget mindre klart,« mener han. De danske husholdningers gæld er mestendels noget »danskerne skylder hinanden«, siger Krugman, da Danmark ikke har en stor udlandsgæld.

»Så den enkeltes beslutning om at bruge lidt mindre gør dem hver især rigere, men kollektivt gør det nok danskerne fattigere. Hvis der var en magisk knap, man kunne trykke på, så danskerne ville forbruge mere, lade være med at betale af på gælden, indtil der kommer et europæisk opsving, og økonomien er stærkere, så vil det være en god ting. Lige nu er det ikke et godt tidspunkt at spare op.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dear Paul,
hvad hedder hovedstaden i Danmark?
PK: Er det ikke Skagen?

Niels-Holger Nielsen

Jeg er for så vidt enig med Paul Krugman i at Danmark aldrig skulle have bundet sig til euroen, men så er det parløb vist også slut.

Morten Lind, Rene Bolvig, morten Hansen, Søren Roepstorff, Tilde Klindt, Torben Selch, randi christiansen, lars abildgaard, Rune Petersen, Lise Lotte Rahbek, Laurids Hedaa og Jens Høybye anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen

I det mindste en notabilitet der taler parnasset imod.

Jeanne Kruse, Lene Christensen, Hugo Pieterse, morten Hansen, Søren Roepstorff, Thorbjørn Thiesen, Jørn Andersen, Olav Bo Hessellund og Peter Ole Kvint anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Han har ret, men i det hele taget burde vi søge at få en associeringsaftale med EU, efter at det i så høj grad er blevet det østlige Europa, der bestemmer udviklingen. Vi har mere tilfælles med Schweiz og Norge.

Jeanne Kruse, Per Torbensen, Morten Lind og Lis Jeppesen anbefalede denne kommentar

er det ikke typisk, historien ligger ud med at fortælle folk at det er altså en nobelpristager, det gentages så 3 gange, så han ved sandlige hvad der tales om.
Er bare det der er ikke nogen nobelpris i økonomi, der er en pris i økonomi som tilledes af den svenske nationalbank til mindre om.

Martin Poulsen

Det ville tjene Niels-Holger Nielsen til ære at komme med nogle modsvar til Krugmann i stedet for bare at råbe op med sit sædvanlige kontrære nonsens.

Isoma Dan, Henrik Klausen, Torben K L Jensen, Kim Øllgaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Karsten Kølliker

Jeg er normalt forbeholden overfor at kritisere enkeltpersoner, fordi det er min opfattelse at vi alle faktisk forsøger at gøre det rette, som enkeltpersoner kan vi bare være mere eller mindre omgangshøjde med det ansvar eller den opgave vi har på hånden.

Ikke desto mindre vil jeg gøre en undtagelse her, fordi Krugmans udtalelser hos mig konsekvent udløser en fornemmelse af, at her er der en mand der kæmper for at leve op til omverdenens forestillinger om ham, en mand som anstrenger sig for at sige det som folk gerne vil høre.

Efter min bedømmelse taler vi om en mand, der tænker så meget indenfor boksen, at han muligvis ikke en gang formår at skelne mellem model og virkelighed.

Lars Dahl, Morten Lind, Søren Roepstorff, Niels-Holger Nielsen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Lasse Damgaard

Der er nogle gode pointer her.
Danmark er defacto en del af ØVROEN men uden indflydelse.

Forbrugs Danmark er gået i stå - primært grundet den manglende indlandske efterspørgelse på lokal produceret varer og tjenesteydelser - håndværkere og den slags.
Man kan så have den holdning at gæld skal være drivkraften - eller om det er en god ting at gæld skal fylde mindre.

Den magiske knap han efterlyser er moms knappen.
Sænk momsen med 5% Pris; ca. 36 milliarder.
- finansieringen snakker vi om.

Martin Poulsen

Til kritikerne: Krugmanns hovedpointe er, at Danmark har meget svært ved at komme ud af krisen, fordi kronens tilknytning til Euroen giver Danmarks regering og nationalbank meget små muligheder for at føre selvstændig økonomisk og finansiel politik.

Hvori tager han fejl i dette?

Christian Pedersen, Jeanne Kruse, Helge Andersen, Poul Borup-Andersen, Lene Christensen, Thorbjørn Thiesen, Per Torbensen, Peter Ravn Mikkelsen, Lis Jeppesen, Peter Gordy, morten Hansen, Martin Pedersen, Søren Roepstorff, Henrik Christensen, randi christiansen, Henrik Klausen, Rasmus Knus, Torben K L Jensen, lars abildgaard, Kim Houmøller, Olav Bo Hessellund, Tue Romanow og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Som amatør ud i økonomi, men som demokrat, er det rart at få bekræftet sin mening om forholdet til EU, herunder momsen og selvbestemmelsen om kronekursen.

Steffen Gliese, Jeanne Kruse, Helge Andersen, Poul Borup-Andersen, Lene Christensen, Peter Gordy, Søren Roepstorff, randi christiansen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Tilliden til dansk økomomi er stærk nok til at udlandet køber danske statsobligatoner til negativ rente.
Dansk økonomi ligger pt. lunere i svinget end svensk og norsk økonomi.

Eddie Nielsen

Kan vi ikke lave en sektion der hedder matematik-nyheder ?

Olav Bo Hessellund

Lige et par kendsgerninger:
Danmark og Finland er de lande i Norden, der har klaret sig dårligst igennem finanskrisen. Sverige og Norge har klaret sig betydeligt bedre. Finland har nundet sig direkte op på euroen, mens Danmark har gjort det indirekte.

Krugmann har bestemt en pointe.

Hertil kommer, at havde vi som Finland været en del af euroen, ville vi desuden have skullet stillet garantier for mange milliarder euro i løbet af krisen for at ”hjælpe” grækerne og spanierne.

Jeanne Kruse, Lene Christensen, Per Torbensen, Lis Jeppesen, Peter Gordy, morten Hansen, Rasmus Knus og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Ole Vagn Christensen

Er ikke sikker på at den udklækning af Paul Krugman er den sande udlægning
Medens Danmark forgældede sig selv i 00 gjorde Person det modsatte efter en svensk krise at få has på gælden. Her er det rigtigt at her benyttede svenskerne sig af at de stod uden for bidingen til euroen. Det kunne de gøre fordi verden dengang var a lave. Hvilket betød at danskernes leven i sus og dus, betød vi godt kunne tåle at svenskerne.
Brugte nedskrivningen af den svenske krone til at skabe konkurrence forbedringer for sine eksport producerende virksomheder. Men er ikke sikker på at det ville have haft samme effekt efter at krisen var indtrådt. Effekten var der før og under boligboblen.
Derfor kan sammenligninger ikke bruges, som argument mod euroen.

Karsten Kølliker

@Martin Poulsen
Du har i mine øjne for så vidt ret. Var Danmark ikke bundet til euroen havde vi været fri til at devaluere vores valuta mere end de andre og således opnå handelsfordele. Men ville det ikke bare gøre det ud for en endnu mere ekspansiv pengepolitk? Og er hele verden ikke fanget i en ond spiral, hvor man overbyder hinanden i at udvide sin pengeforsyning og devaluere sin valuta (herunder euroen), en spiral som ingen har nogen realistiske bud på, hvordan vi kommer ud af?

I tilbageblikkets ulideligt klare lys er det ikke bare Danmarks tilknytning til euroen der var forkert, hele europrojektet var forkert. Euroen er en mægtig, centralistisk løsning, som var attraktiv for de meget store europæiske banker og erhvervskoncerner samt spillede superfint sammen med neoliberalisternes våde drømme om et frit europæisk arbejdsmarked, en drøm som på sin side i disse år er ved at blive til virkelighed og en af de mest håndgribelige måder hvorpå velfærdssamfundet eroderer.

Mht. hvor syg konstruktionen forekommer at have været lige fra starten, tjek evt. flg. tidligere kommentar
http://www.information.dk/comment/777576#comment-777576

Min pointe er nok bare den, at vi alle kommer til at betale en meget høj pris for at have tillagt økonomiske anskuelser større betydning end politiske. Og selv blandt de utroværdige økonomer rangerer Krugman som sagt efter min opfattelse lavt.

Hugo Pieterse, Lars Dahl, Morten Lind og randi christiansen anbefalede denne kommentar

Ikke at jeg støtter europæisk kapitalisme, mere end angelsaksisk kapitalisme, men jeg anser det for en fordel at kapitalismen ikke er fuldstændig i amerikansk kapitalismes vold.

Et Europa der holder sammen er for stort til at vælte og stærkere end amerikansk kapitalisme bryder sig om. Sydeuropa har et beskatningspotentiale - både på personskat og moms, som ikke findes i Nordeuropa - og slet ikke i Danmark - og det kan forventes at Sydeuropa får nedbragt deres statsgæld hurtigere end kreditvurderingsbureauerne fortæller. Disse kreditvurderingsbureauer er kapitalkoncentrationernes forlængede arm, men der er trods alt grænser for hvor store økonomier alliancen kan vælte.

Et eksempel på hvordan kreditvurderingsbureauerne arbejder er Moody. Moody's tvivlsomme forretningsetik anskueliggøres i deres måde at håndtere det internationale genforsikringsselskab Hannover Re på. Moody's tilbød Hannover Re gratis rating-service, hvilket Hannover Re takkede nej tak til, gratis eller ej. Alligevel fortsatte Moody's med at rate Hannover Re gratis, indtil de pludseligt ændrede deres rating til »junk stock«, hvorefter Hannover Re oplevede et kurstab på 175 millioner dollars. Rene mafiametoder. Tænk på alle de firmaer, der takker ja til at blive kunde af frygt for en dårlig rating.

Ustabile økonomier er til fals for billige dollars.

Ib Hansen, Morten Lind, randi christiansen, Henrik Klausen og Lars Helbo anbefalede denne kommentar
Sascha Olinsson

Hvornår kommer der et link i politiske og økonomiske kredse mellem miljø og klimaforandringer og behover for at forbruge mindre? Vores regering taler hele tiden om vækst- men hvor er det vi skal vokse hen? Hvor meget mere har vi brug for før at det er nok? Hvis klodens mest overhængende problem er klimaforandringerne så er da netop et opgør med forbrugs og vækstkulturen det vi har behov for!

Steffen Gliese, Bent Gregersen, Morten Lind, morten Hansen og randi christiansen anbefalede denne kommentar

QE to infinity kalder man nu FED's QE3 fordi det ser ud til, at den ikke vil blive nedtrappet igen. Faktisk siger mange økonomer, at det ikke vil være muligt at aftrappe den.
Samtidig plæderer Paul Krugman for, at man skal trykke mange flere penge end man gør nu. Altså, at man skal forvride og manipulere et allerede voldsomt pint marked endnu mere, skabe endnu flere bobler og garantere et endnu større kollaps i sidste ende.

Krugman er systemets mand, og derfor ikke til at stole på.

Lars Dahl, Morten Lind, Sabine Behrmann, randi christiansen, Niels-Holger Nielsen, John Fredsted og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Har lige læst, at den norske olifond er på 611 milliarder euro. Da det norske befolkningstal er på 5,1 millioner, ser det ud til, at hver normand er millionær. At dansk økonomi skulle være så meget bedre kommer vist an på, hvordan man måler.

Morten Kjeldgaard

Karsten skrev:

Var Danmark ikke bundet til euroen havde vi været fri til at devaluere vores valuta mere end de andre og således opnå handelsfordele.

Det er næppe til fordel for befolkningerne at indlede en konkurrere mod hinanden om hvem der er villig til at devaluere deres valuta mest. Det er jo netop af denne grund at euroen blev indført. Når Danmarks økonomi på papiret ser dårligere ud en Sverige og Norges er det fordi Danmark til forskel fra disse har optrådt solidarisk med de sydeuropæiske lande og ikke fedtet sig igennem på nåde af valutaspekulanternes jagt efter profitter.

@Olav B. Hessellund

"Sverige og Norge har klaret sig betydeligt bedre. "

Norge bla. i kraft af at have 700.000 fantasillioner m3 olie/gas. Måske også fordi den norske oliefond nu ejer 1% af verdens aktier.

Bare sådan måske.

Danmark er altså ikke nogen Amerikansk koloni

Philip B. Johnsen

Hvornår får politikkere mod til, at takle gældsætningsproblematikkerne, hvilke konklusion vil politikker drage af økonomers løsningsmodeller, vælges løsning til fordel for finanssektoren eller borgerne?

Hvornår får politikkere mod til, at træffe selvstændige beslutninger?

Ole Chemnitz Larsen

"Danmark skulle aldrig have knyttet sig til.." EU.

Karsten Harder

Hvorfor siger Ole, at Danmark ikke er en Amerikansk koloni?

Torben R. Jensen

Krugman bemærker, at vi af hensyn til Finanspagten ikke har kunnet føre finanspolitik (og øget statens udgifter) og derfor har vi ikke haft økonomisk vækst. Det er det, regeringen bliver kritiseret for af venstrefløjen.
Krugman undervurderer vist risikoen med den private gældsætning, men han har næppe sat sig mere ind i gældsproblemet, end de danske økonomer han refererer til.

Karsten Kølliker

@Bill Atkins
Uanset hvor tillokkende det er at gå ind i magtens spil og sætte hårdt mod hårdt, så spørger jeg mig selv om vi er tvunget til at gå den vej.

It-tekonologiens udvikling fra mainframe-computere til pc’ere i lokale netværk til håndholdte enheder som er permanent online kan gå for at være et billede på samfundsmæssige organisationsmodeller. Fra centraliserede, hierakiske strukturer til team-baserede netværk til crowdsourcing i den globale landsby.

Sovjetunionen brød sammen under vægten af sit centraliserede, hierakiske system med al dets korruption og himmelråbende ineffektivitet. Nu venter vi bare på, at USA's centraliserede, hierakiske system, herunder vores egne, går samme vej, så vi på ny kan sætte kreativiteten og virketrangen fri.

Som den lettere parafraserede oversættelse af Victor Hugo’s berømte citat:
Ingen hær i verden kan modstå en idé, hvis tid er kommet.

Per Torbensen, Morten Lind, morten Hansen, Steffen Gliese, randi christiansen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

Dennis Berg
10. januar, 2014 - 13:53

Den korporative stat i en nøddeskal. Kapitalen er lænket til sin krykke.

Søren Kristensen

Danmark skulle aldrig have sluppet Norge.

Steffen Gliese og Marianne Christensen anbefalede denne kommentar

Vel er manden økonom, men han gør sig bemærket som ivrig kritiker af den førte nedskæringspolitik i Europa og adskiller sig derfor fra flertallet af tidens økonomer.

Læs fx "End this depression now" af Krugman for et nykeynesiansk bud på en alternativ økonomisk politik med fokus på jobskabelse.

Lene Christensen, Thorbjørn Thiesen, Peter Gordy, morten Hansen, lars abildgaard, Henrik Klausen og Torben R. Jensen anbefalede denne kommentar
anker fjeld simonsen

Når man alene på kurverne, ser det lidt sölle ud, men man nok ikke glemme at ud-gangspunktet og valget af eenheder har af betydning for kurvernes stejlhed.
Ökonomer minder om fede grosserere, der når de vejer 88 kilo, drömmer om den fremtid de kommer til at veje 108, med store livshämmende bilringe om maven.
Så kan en läge anbefale slankekur, så mange gange han lyster ! Den går ökonomer ikke på; ökonomi er bestemt ikke nogen husmandsfilosofi.

Olav Bo Hessellund

Selvfølgelig gør der sig også strukturelle forskelle gældende, når man skal sammenligne de nordiske landes måde at komme igennem finanskrisen på.

Men det ændrer jo ikke på danske politikeres ansvar for de dumheder, de gjorde i 00'rne, hvor Thor Pedersen mente, vi kunne købe hele verden: skattelettelser, afdragsfrie flexlån, afregulering af kreditrestriktioner m.m.

Lene Christensen, Thorbjørn Thiesen, Per Torbensen, Morten Lind, Peter Gordy og morten Hansen anbefalede denne kommentar
Morten Kjeldgaard

Stig Bøg, og hvor tror du Norge gemmer de 611 milliarder euro? I en kiste gemt i en hule i Dovrefjell? Næh, de er naturligvis investeret i virksomheder og fonde i EU og andre dele af verden, og præcis lisså udsatte for at forsvinde som dug for solen som alle andre monetære værdier. I løbet af finanskrisens start mistede Norges oliefond næsten 50% af sin værdi på få måneder. Faktisk er det torskedumt af nordmændene at pumpe olien op og veksle den til kontanter… langt det bedste på lang sigt var at lade olien blive i undergrunden. Et råstof som olie kommer aldrig til at miste værdi, mens værdipapirer og valuta derimod er holdbart som støvet på sommerfuglens vinger.

Morten Kjeldgaard

De danske husholdningers gæld er mestendels noget »danskerne skylder hinanden«, siger Krugman, da Danmark ikke har en stor udlandsgæld.

Her rammer Krugman hovedet på sømmet. De enorme priser vi danskere på en eller anden måde er blevet enige om at vore boliger er værd er en enorm belastning for vores økonomi og vores konkurrenceevne. Forestillingen om disse perpetuelle værdistigninger førte til en mindre boligboble som sprang i 2008. Vi slap billigt, det kan gå langt værre.

Der tales altid om skatternes dårlige indflydelse på vores konkurrenceevne, men til forskel for det, vi betaler for vore boliger, får samfundet rent faktisk vækst og andre værdier ud af skattebetalingerne. Det offentlige er simpelthen det private erhvervslivs største kunde. Satte vi skatterne ned fra i morgen og hvis det offentlige var tvunget til at standse sine indkøb ville hele den private sektor bryde sammen.

Derimod får vi som samfund absolut intet for vore boligudgifter, som mestendels går til banker og realkreditinstitutter, samt til obligationsejerne. Vi bruger i gennemsnit 25% af vores indtægt på boliger, og hvis markedet pludseligt går op bliver det til endnu mere og skaber igen et generelt lønpres. At du kan få mere får at sælge dit hus betyder intet i den store sammenhæng, for du skal osse betale mere for det hus du flytter ind i. Priserne på boliger i Sverige er langt mindre, hvilket naturligvis betyder at lønmodtagerne kan bo og leve for en langt mindre løn.

Helge Andersen, Lene Christensen, Lars Dahl, Per Torbensen, Morten Lind, Sabine Behrmann, Peter Ravn Mikkelsen, Peter Gordy og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Karsten, klart set, ..at det er sammenbruddet det drejer sig om. At et land bryder sammen som Sovjet gjorde betyder ikke at kapitalismen bryder sammen. Den fortsætter - bare i en anden udgave. I Sovjets tilfælde blev statskapitalismen transformeret til et oligarki baseret på Ruslands naturressourcer. Mere end halvdelen af Ruslands produktionsvirksomheder blev lukket fra den ene dag til den anden. 78 millioner mennesker stod uden arbejde eller understøttelse af nogen art. Fødevareomsætningen faldt 40% fra 1992 til 1993. 3,5 millioner børn var hjemløse i 2006. Denne umenneskelige løsningsmodel blev orkestreret af Jeltsin, der fik rådgivning af neoliberalisterne fra Chicago-university med Jeffery Sachs i spidsen.

En sådan løsning ville jeg meget nødig se ske i Europa. Jo stærkere vi står i eget hus jo bedre kan vi selv kontrollere sammenbruddet.

Per Torbensen, Morten Lind, Lis Jeppesen, Claus Jensen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Henrik Klausen

Jeg forstår, at de fleste af Informations læsere er bedøvendes ligeglade med de mange millioner arbejdsløse i Europa, fordi den ideologiske kamp mod storkapitalismen aka økonomisk analyse er vigtigere.

Anyway: Og er hele verden ikke fanget i en ond spiral, hvor man overbyder hinanden i at udvide sin pengeforsyning og devaluere sin valuta (herunder euroen), en spiral som ingen har nogen realistiske bud på, hvordan vi kommer ud af?

Nej. Hensigten er at trykke penge og bruge dem, fordi der er for få penge i omløb. Det er bl.a. også derfor inflationen er så lav og faldende. Devaluering er en bieffekt.

Steffen Gliese

Præcis, Henrik Klausen, problemet er, at den tilgængelige pengemængde ikke noget videre omfang formår at gøre indhug i varemængden, fordi aflønningen er minimal i forhold til priserne.

Philip B. Johnsen

Henrik Klausen 10. januar, 2014 - 18:26

"Jeg forstår, at de fleste af Informations læsere er bedøvendes ligeglade med de mange millioner arbejdsløse i Europa, fordi den ideologiske kamp mod storkapitalismen aka økonomisk analyse er vigtigere."

Danmark er medskyldig i arbejdsløshed i Europa, finanssektoren har fået magt, som en stat i staten, vi må sammen stoppe lovløsheden og genopbygge Europa.

At Danmark kan stå stærkere, uden for euroen i forbinelse med eventuelt kollaps af EU, ændre intet ved, at vi alle er grækere, i finanssektorens vold og magt.

Tag eksempelvis, Goldman Sachs swap lån trick, der skjulte græsk gæld!

Link: http://www.spiegel.de/international/europe/greek-debt-crisis-how-goldman...

Lene Christensen, Lars Dahl, Per Torbensen, Morten Lind, lars abildgaard og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Selvforsynende, decentrale, permakulturelle, solidariske enheder - er visionen, som skal erstatte neolib´ernes uansvarlige utopier og hokus pokus gambling - og SÅ kører det. Der er nok til alle, hvis vi dropper jungleloven til fordel for intelligent og solidarisk samarbejde. Men så er der lige nogen, som profiterer på status quo, der skal sendes på pension - og vi skal også lige nå at forhindre Goldman Sachs i at kapre råderetten over vores energiinfrastruktur, som Bjarne Corydon i almægtig tåbelighed har solgt for 8 mia - en ren molbohistorie - desværre ikke uden fortilfælde. Man græmmes i erindringen om KTAS solgt til udenlandske spekulanter og med Henning Dyremose som velbetalt - 80 mio - frontfigur. Der burde rejses en skamstøtte over ham og de øvrige ansvarlige for den afleveringsforretning. Og nu skal en lignende historie gentages - i gamle dage hed det landsforræderi og blev straffet derefter - hvad kalder man det i dag? En god forretning? Og i så fald for hvem?

Henrik Klausen

Til helvede med GS. Grækenland er så decideret f*cked, fordi de er med i euroen og ikke kan lade egen møntfod falde, så eksporten kan komme op. Som Island f.eks. har gjort. De kan heller ikke trykke penge selv til at føre ekspansiv finanspolitik. Ligeledes Spanien, Irland, de baltiske lande, Portugal, osv.

Grækenlands gæld før krisens udbrud var slet, slet ikke nok til at kaste landet ned i den dybe afgrund, det befinder sig i nu. Og nu er gælden jo bare endnu større, fordi økonomien lagt i ruiner af nedskæring efter nedskæring, som forlangt af ECB, EU og IMF.

Morten Lind, Martin Pedersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Hvad er det der er så svær, at forstå ved, at prisen for "krisen", helt uretfærdigt tørres af på dem, der heletiden har betalt skat (Grækenland) og dem der troede, at de proffissionelle i finansiering, sad bag skrivebordene i bankerne mf.

Karsten Kølliker

Men, Henrik Klausen, pengene bliver jo ikke brugt. Pengene flyder direkte over i afkast på finansielle papirer, således at optimismen kan holdes oppe om ikke andre steder så på børserne og bankernes bestyrelseslokaler. Vi taler om den største overførsel af velstand siden krakket i 1929, og overførslen går fra almindelige menneskers opsparinger til dem med de største kapitalbeholdninger. Systemet er sygt. Så gennemgribende, at det er helt utænkeligt at vækst i realøkonomien kan bringe systemet tilbage i ligevægt. Something’s got to give.

Enig i din beskrivelse af hvorfor de såkaldte PIIGS-lande er fucked. De lider enormt under at have den samme valuta som den stærke tyske økonomi.

Per Torbensen, Lars Dahl, Steffen Gliese, Morten Lind, Peter Ravn Mikkelsen, Bill Atkins og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar

@ Morten
Jeg gør bare opmærksom på, at en sammenligning af norsk og dansk økonomi afhænger af, hvad man måler på.
Ifølge professor i nationaløkonomi Hans Werner Sinn så klarede Grækenland sin konkurrenceevne ved devalueringer, men siden euroen er den mulighed lukket. Grækenland er blevet 60% for dyr, takket være de billige lån i euro. Det har givet en arbejdsløshed på tæt ved 30% og en ungdomsarbejdsløshed på over 50%. Grækenland er blevet gidsel hos finansmarkederne, der ønsker at komme ud, derfor fortsætter redningspakkerne.
Først indfører man euroen, så falder renten til tysk niveau i de kommende euro-lande. Tyske investorer låner nu penge ( også via franske banker ) til Spanien og andre lande i syd. Tyskland går i stå med stor arbejdsløshed (over 5millioner), Schrøder indfører skrappe reformer og lønnen og priser går ned (konkurrenceevnen forbedres). Banker og private skaber en kæmpe boligboble i Spanien og priser og lønninger går op ( man kan købe varer i Tyskland og har nu svært ved at konkurrerer) Krisen kommer i 2008 og de private ønsker ikke længere at investere i syd. Pengene vender hjem til Tyskland, som nu pludselig får økonomisk fremgang. Skatteyderne betaler for socialisering af gælden.
Uden at drage en direkte sammenligning, så er det interessant at se Island(uden for EU og euro), Letland(med i EU, men uden for euroen før 2014) og Grækenland(men i EU og euro)

Karsten Kølliker

Ja, Bill, det var virkelig grimt. De sovjetiske befolkninger forstod ikke at Gorbatjov faktisk tilbød dem muligheden for at blive herre i eget hus, og i deres frygt og usikkerhed de vendte sig mod Jeltsin, som greb chancen for at indtage den ledige plads som nationens stærke mand. Fra forbenet kommunisme til Don Jeltsin-mafiastaten og Sovjetunionens kaotiske opløsning. Og alle de europæiske ledere, sågar lederne i de nye, frie østeuropæiske stater vendte Gorbatjov ryggen fra den ene dag til den anden. På den måde blev vi alle medskyldige i Jeltsins kup. En mørk dag for demokratiet.

Personligt er jeg ikke i tvivl om, at USA's hegemoni står for fald. Om det bliver lige så grimt eller værre, eller om det bliver mere skånsomt end USSR's er svært at spå om. Umiddelbart forekommer det, at USSR indeholdt langt større politiske og etniske spændinger end USA, og USA's overherredømme i international henseende har vel trods alt i højere grad været baseret på juridiske aftaleforhold og frivillig deltagelse, hvorfor en lignende eksplosiv opløsning vel er mindre sandsynlig. Meget vil afhænge af, hvordan de amerikanske magthavere vil reagere på uro i deres egen befolkning. Om de forstår at spillet er tabt, og at demokratiet skal have lov at vende tilbage. Eller om de er parate til at forsvare deres privilegier for enhver pris.

Enig i din konklusion for så vidt ’at stå stærkt i eget hus’ altså betyder at give suveræniteten tilbage til almindelige mennesker, til lokalområderne, til indlands produktion. Resilience.

Morten Lind, Steffen Gliese, Lis Jeppesen, randi christiansen, Philip B. Johnsen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Der tales om, at Danmark uden for euroen har været fri for at bidrage til de gældstyngede eurolandes genopretning, men det er ikke rigtigt, for Danmark har af egen fri vilje bidraget med milliarder gennem IMF til lån til de bankerottruede lande.
http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2011/12/09/000014.htm

Lene Christensen, Per Torbensen og Lis Jeppesen anbefalede denne kommentar
Henrik Klausen

Men, Henrik Klausen, pengene bliver jo ikke brugt. Pengene flyder direkte over i afkast på finansielle papirer, således at optimismen kan holdes oppe om ikke andre steder så på børserne og bankernes bestyrelseslokaler.

Med pengepolitik fungerer det for almindelige mennesker først og fremmest gennem boligrenter. Du har mere eller mindre ret: Det er den værste løsning, men det er bedre end ingenting.

Men finanspolitik, hvor det offentlige ansætter folk, er en anden og langt bedre version. Tryk pengene, giv dem til dem, man ansætter. Nedbringer arbejdsløsheden direkte og virker temmeligt hurtigt på efterspørgslen ved at give penge til dem, der har færrest.

Den sidste version, som er min favorit, er bare at trykke pengene og give dem til folk i almindelighed. Det er supernemt (særligt i DK med Nemkonto), egalitært, fuldstændigt gratis og har så godt som øjeblikkelig virkning på efterspørgslen.

Men det går ikke; det er uforsvarligt, siger Kloge Mennesker. Så hellere trykke pengene, låne dem meget billigt til bankerne, som så kan låne dem lidt dyrere tilbage til staten ved at købe statsobligationer. Så får de stakkels banker samtidig lov at skumme fløden.

Steffen Gliese, Peter Ravn Mikkelsen, Claus Jensen og Martin Pedersen anbefalede denne kommentar
Torben R. Jensen

Henrik Klausen
Ældrechecken er et eksempel på "din favorit". Det var billige end forhøjelse af folkeoensionen generelt, hvilket der sikkert var behov for både dengang og nu.
Bankerne er blevet (unødvendigt) tilbageholdne med udlån til f.eks. køb af driftmidler, hvilket også er en del af problemet.

Lasse Damgaard

Johannes Aagaard

- Det er politisk hævn over befolkningen ikke stemte for.
De dumme vælgere formastede sig til at gå mod det bedrevidende folketing og EU positivisterne. Den slags skal mærkes på bundlinjen.

Michael Kongstad Nielsen

I forlængelse af Johannes Aagaards indlæg vil jeg bare minde om, at alle danske politikere gennem mange år har negligeret og vendt ryggen til de danske EU-forbehold, undtagen EL og DF. Mainstream-politikerne har opført sig som om, vi ikke havde forbeholdene. Det er helt udemokratisk på den måde at overhøre flertallet i befolkningen.

Lene Christensen, Poul Borup-Andersen, Thorbjørn Thiesen, Per Torbensen, Steffen Gliese, randi christiansen og Lis Jeppesen anbefalede denne kommentar

Bagklogskaben er den største klogskab. Dog ikke i dette tilfælde. Et vigtigt argument for Danmarks tilknytning til euroen VAR, at der ikke skulle kunne spekuleres mod Kronen. Lad os gå fuldt og helt ind og afskaf så kronen. Der skal jo være valg til og om EU i år, så se og kom i gang. Jeg tror vi skal gøre det modsatte af klogt, det har jo vist sig at ingen af de kloge har kunne se hverken det ene eller det andet ind i fremtiden når det handler om økonomi.

Sider