Nyhed
Læsetid: 3 min.

NSA spionerede mod COP15-forhandlinger

Et lækket NSA-dokument afslører, at tjenesten spionerede mod andre landes forberedelser til FN-topmødet COP15 i København i 2009 og planlagde at fortsætte spionagen under topmødet. Danmark var et af målene for NSA
I syv måneder er afsløringer af den amrikanske efterretningstjeneste NSA’s overvågning rullet hen over verden. I dag kan Information offentliggøre et dokument lækket af whistlebloweren Edward Snowden, som fører historien til Danmark

I syv måneder er afsløringer af den amrikanske efterretningstjeneste NSA’s overvågning rullet hen over verden. I dag kan Information offentliggøre et dokument lækket af whistlebloweren Edward Snowden, som fører historien til Danmark

Jewel Samad

Indland
30. januar 2014

Læs: Med NSA til klimatopmøde 

Den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agency (NSA) spionerede mod andre landes forberedelser til COP15 i København i december 2009, og tjenesten planlagde at fortsætte spionagen under selve forhandlingerne i Bella Center. Et af målene for NSA var værtslandet Danmark. Det fremgår af et NSA-dokument, som Information har fået adgang til via whistlebloweren Edward Snowden.

Dokumentet blev lagt ud på et internt netværk i NSA den 7. december 2009, samme dag som klimatopmødet i København begyndte. De centrale afsnit i dokumentet er klassificerede som tophemmelige, hvilket er det højeste klassifikationsniveau i USA. 

I det lækkede dokument står der, at NSA og dens tætte partnere blandt efterretningstjenesterne i Storbritannien, Canada, Australien og New Zealand »vil fortsætte med at forsyne beslutningstagere med enestående, betimelige og værdifulde indblik i nøglelandes forberedelser og mål for konferencen så vel som overvejelserne i landene om klimaforandringspolitikker og forhandlingsstrategier«. 

 

 

 

NSA beskæftiger sig med elektronisk efterretningsvirksomhed, og som eksempel på oplysninger, den allerede har indhentet forud for COP15, nævnes specifikt en rapport med »forhåndsdetaljer om det danske forslag og deres bestræbelser på at søsætte en ’redningsplan’ for at redde COP15«.

Desuden fremgår det af det lækkede dokument, at NSA vil spionere under selve topmødet. 
Ifølge dokumentet vil »signalefterretninger (elektronisk indhentning af kommunikation, red.) utvivlsomt spille en betydningsfuld rolle i at holde vores forhandlere så godt orienterede som muligt under den to uger lange begivenhed«.

Thornings tillid til NSA

Ved COP15 skulle verdens lande forsøge at finde sammen om en aftale om reduktion af CO2-udledning for at sikre fremtidige generationer mod klimaforandringer. Topmødet er blevet kaldt det vigtigste siden afslutningen på Anden Verdenskrig.

Kilder blandt de danske delegerede ved COP15 siger til Information, at amerikanerne under forhandlingerne ofte var velinformerede om diskussioner, der var blevet ført i fortrolighed. 

»Jeg var tit helt overrasket over, hvad de vidste,« siger en embedsmand fra det tværministerielle COP15-sekretariat.

Jurister påpeger, at spionage mod Danmark og FN er ulovlig. 

»Helt grundlæggende er det sådan, at hvis nogen bryder ind i andre folks computere eller netværk eller lignende i Danmark, så er det selvfølgelig strafbart. Både hvis der er tale om en tilfældig hacker, og hvis der er tale om en fremmed efterretningstjeneste som NSA,« siger professor i strafferet på Københavns Universitet Jørn Vestergaard. 

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S)har, siden NSA-skandalen begyndte, fastholdt, at USA er en tæt allieret, og at hun ikke har »grund til at tro, at der skulle være udøvet ulovlig efterretningsaktivitet imod Danmark eller danske interesser.« 

Men den forklaring må regeringen nu revidere, mener leder af Forum for overvågningsstudier på Aarhus Universitet Peter Lauritsen: »Regeringen har forsøgt at nedtone bekymringen for NSA ved at sige, at der ikke er noget at komme efter, og at den ikke har nogen mistanke om noget som helst. De nye oplysninger underminerer det udsagn,« siger Peter Lauritsen.

Det danske papir

Den danske »redningsplan«, som NSA tilsyneladende har opsnappet, er efter alt at dømme et aftaleudkast, som det danske formandskab udfærdigede forud for COP15. Det vurderer embedsmænd fra COP15-sekretariatet over for Information. 

Udkastet blev udleveret til USA af Statsministeriet inden for nogle uger op til COP15. Som det fremgår af dagens avis, skulle udkastet indtil da holdes strengt fortroligt og måtte ikke udleveres til de amerikanske forhandlere. 
Men nu tyder det lækkede dokument altså på, at også NSA skaffede sig »forhåndsoplysninger« om udkastet.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt, justitsminister Karen Hækkerup (S) og forsvarsminister Nicolai Wammen (S) er i dag indkaldt til forespørgselsdebat i Folketinget for at redegøre for, »hvorvidt USA’s efterretningstjeneste NSA eller andre USA-efterretningstjenester foretager overvågning af danske borgere, virksomheder og politikere, for lovligheden heraf efter dansk lov og for, om regeringen vil tage skridt til at undersøge disse spørgsmål nærmere«.

NSA skriver i en mail til Information: 

»Mens vi ikke har i sinde offentligt at kommentere hver eneste påståede efterretningsaktivitet, har den amerikanske regering gjort klart, at USA indsamler udenlandske efterretninger af den type, som alle nationer indsamler. Og som regeringen bekendtgjorde for flere måneder siden, er den ved at gennemgå, hvordan vi koordinerer med vores tætteste allierede og partnere.«

Statsminister Helle Thorning-Schmidt har ikke ønsket at kommentere sagen. Hun henviser til forsvarsminister Nicolai Wammen, som skriver i en mail til Information: 

»Jeg har ikke set det pågældende papir, men som det har været fremme tidligere, har vores efterretningstjenester ikke grundlag for at antage, at NSA – eller for den sags skyld andre amerikanske efterretningstjenester – retter ulovlige efterretningsaktiviteter mod Danmark.«

 

Læs: Regeringens overvågningsfortælling smuldrer

Læs mere på journalen 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Georg Christensen

Er tiden endnu ikke kommet til?,. at når uafhængige staters "efterretningsvæsner" blandes sammen med private efterretningsvæsner, og at der dermed opstår "interessekonfligter", og respektive politikere ikke forstår dette, er mig uforståeligt.

Derfor tør jeg også sende beskeden til de politiske "hængerøve" som endnu ikke kan eller vil virke for det samfund, som har valgt "dem".

NB: Når dette skrives, så har det ikke kun forbindelse til NSA fra USA, men også "DSB og DONG" i danmark.

Alan Strandbygaard

De fylder os med løgne fra A til Z.

Du kan ikke stole på nogen politker længere. Ikke en eneste af dem. Det hele er forretning det hele.
Ikke en holdning bestemmer farten i dag. Det er derfor politik er blevet frastødende.

Dette her er et tydeligt bevis på hvorledes hele befolkninger føres bag lyset. Og sig ikke at det ikke er helt bevidst. Jo, de ved helt nøjagtig hvad der foregår. Og de har mistanke om langt værre.

Hvad er det der går galt når en politiker ikke længere følger sin intuition og følger sin overbevisning?

- Eller er det neop det de gør? Så gud nåde os alle.

Poul Eriksen, Jens Lerdorf, Peter Hansen, Asger Harlung, Rune Petersen, Torben Nielsen, Peter Poulsen, Heinrich R. Jørgensen, Mette Hansen, Torben Arendal, Janus Agerbo og Dan Johannesson anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

PS; Hørte i P1-mprgen, at forsvarsminister Varming (eller hvordan det staves) ikke kunne genkende Informations oplysninger og han havde ingen grund til at tro at USA havde gjort noget ulovligt i Danmark

Så Thorning henviser til et notat fra Wammen, som skriver "vores efterretningstjenester ikke grundlag for at antage, at NSA – eller for den sags skyld andre amerikanske efterretningstjenester – retter ulovlige efterretningsaktiviteter mod Danmark".

Det er dybt foruroligende, at vores stats- og forsvarsministre enten lyver hurtigere end en hest kan rende, eller at de tilsyneladende ikke kan lægge to og to sammen.

Asger Harlung, Rune Petersen, uffe hellum, Jacob Jensen, Per Klüver, Tue Romanow, Alan Strandbygaard og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Lasse Damgaard

En gruppe af danske top politikere er enten dybt naive eller fulde af løgn.
- Måske endnu værre begge dele.

Det her med vildledning og newspeak er accelereret siden VKO kom til i 2001 - en blokpolitisk kultur har fået lov til at blomstre og grundfæste sig i den elite af toppolitikere der har været de toneangivende.
Med den her SRSF regering er det blevet direkte tydeligt Christiansborg lever en fuldstændigt afkoblet tilværelse, uden egentlig folkelig opbakning.
- Skindemokratiet opretholder sin facade, ed stadigt lejlighedsmæssigt at køre det store stemmeshow frem - mest for at foregøgle borgerne de har stor indflydelse på den politiske ide g proces. Folk er til grin for deres egen penge.

Desværre må man blot konstatere, danskerne ikke har det store mod eller lyst til at det skal være anderledes

Michael Madsen, Stig Henriksen, Sup Aya Laya, Anders Reinholdt, Asger Harlung, Rune Petersen, uffe hellum, Peter Poulsen, Jacob Jensen, Per Klüver, peter fonnesbech, Torben Selch, Niels Mosbak, Alan Strandbygaard, Tom Clark, Janus Agerbo og Dan Johannesson anbefalede denne kommentar
Mihail Larsen

Regeringen foragter folket

Hvordan skal det ellers forstås, at den lyver så konsekvent?

Michael Madsen, Sup Aya Laya, Per Torbensen, Anders Reinholdt, Asger Harlung, Jens Overgaard Bjerre, Rune Petersen, uffe hellum, Torben Nielsen, Niels Engelsted, Rasmus Knus, Jens Kofoed, Heinrich R. Jørgensen, Tue Romanow, Janus Agerbo, Niels Mosbak, Ib Christensen og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Hvorfor skulle dette også komme frem nu, midt under SF-krisen?

Det fjerner fokus. Øv!

Der er gode grunde til at tro, at NSA faktisk ikke retter ulovlige efterretningsaktiviteter mod Danmark. For hvis de eksisterende aftaler med amerikanerne giver dem lov til deres efterretningsvirksom, så er den jo ikke ulovlig. Problemet er bare, at disse aftaler ikke er tilgængelige for hverken offentligheden eller også folketingsmedlemmer.

Sup Aya Laya, Rune Petersen og Michael Madsen anbefalede denne kommentar

1914-2014 Løgnens Århundrede!

Må se hvad der sker i England, GCHQ, er hårdt presset for ulovligheder(artikel8).

olivier goulin

Hørte lige Wammen i morgenradioavisen:
Han lirede den samme remse af:

... ikke grundlag for at antage, at NSA – eller for den sags skyld andre amerikanske efterretningstjenester – retter ulovlige efterretningsaktiviteter mod Danmark. .... bla bla bla....
Vores samarbejde med NSA har kun betydet, at vi har forebygget terror og reddet menneskeliv ... bla bla bla«

Det er simpelthen Komiske Ali Rebooted.

Hvor åbenlyse skal beviserne være, før disse nyttige idioter kan se absurditeten i deres benægtelser?

/O

Poul Eriksen, Anders Reinholdt, Asger Harlung, Rune Petersen, uffe hellum, Torben Nielsen, Michael Madsen, Erik Jensen , Heinrich R. Jørgensen, Tue Romanow, Mihail Larsen og Jesper Wendt anbefalede denne kommentar

Hvis vi skal købe nye kampfly, må det naturligvis tages med i betragtningerne, er USA egentlig en ven eller en fjende. Man spionere jo ikke imod sine venner vel?

Vi kan takker whistlebloweren, for definitivt, at klarificere forskellen på "venner" og "partner".
Som man sagde engang "Reagan vil kæmpe til sidste europæer..."

Det er skam ikke kun Helle Thorning, der igen bliver omtalt ude i den store verden i dag. RT omtaler således aflytningen af COP 15 og Informations artikel herom:

The Huffington Post reported on the documents Wednesday evening in conjunction with Information, a Danish daily newspaper that also worked with journalist Laura Poitras. The document clearly shows that the NSA sought to gain collect intelligence on negotiating parties’ private meetings throughout the summit.
http://rt.com/news/nsa-2009-un-copenhagen-summit-389/

Jens Overgaard Bjerre

Og hvad vil Enhedslisten så gøre. Er det atter et pædagogisk forsøg på at trække regeringen til venstre?

Er der snart flere "høstakke at gennemgå for nåle" med målet og hensigt til at finde terrorister, sådan som forklaret fra forskellig side, med indsigt i disse forhold, som nogle bilder sig ind, og udbreder sig om de har i tide og utide.

Det er vist kun "nyttige individer" der stædigt og stadig holder sig til den forklaring om NSAs og GCHQs virkelige hensigter med disse massive indiskriminative aflytninger og massedatalagringer.

EU's lande skal åbenbart i lighed med andre tidligere suveræne lande indgå som nye stjerner i det Amerikanske flag, som stater af og i Amerika, men uden tvivl også som andenrangs stater, hvilket de vist allerede syntes at være, og have Amerikanske guvernører udsendt fra Amerika til at lede disse vasalområder udenfor Amerika.

Uomtvisteligt står det efterhånden helt klat, at den amerikanske spionage sker og er altomfattende i venne- som alliancelande politisk, militært, produktmæssigt, udviklingsmæssigt og imod virksomheder på ethvert muligt plan.

Indtil der er en opgørelse over skadevoldningen vil jeg anse denne sag for perifer.
Stoppe store primater i 'informations-indsamling' ----?
Ja og klip vingerne af fugle ... glem det !

Hele den danske regering og alt til højre fra midten i folketinget er påvirkningsagenter, vi skal ha et land a la the wet american dream, med 2% af befolkningen som boligløse og 7% i fængsel.
Havde politikerne ment at Danmark var en suverænitet stat, ville de havde reageret på samme måde som Brasilien.
Men bliver istedet mødt med benægtlse og lade stå til.

Hvis det er korrekt opfattet, at COP 15 mødet indadtil handlede om global carbon taxes og udadtil om den globale opvarmning, så giver det mening hvis NSA har overvåge de andre lande på forhånd, inde de indbyrdes CO2 kvote-deals forhandlinger, men ellers egentligt ikke.
Altså nok bare den gode gamle motivering der altid kilder, dejlig rigtig mange penge.
God weekend og kør forsigtigt

Per Torbensen

Pragtfuldt billed af Obama,mundvigene trækker nedad og munden bliver stram-udtryk for løgn og bedrag som kroppen ikke kan skjule.