Læsetid: 2 min.

NSA’s spionage mod COP15 skader nye klimaforhandlinger

Det hæmmer fremtidige klimaforhandlinger betragteligt, at USA spionerede mod andre landes forberedelser til COP15 i København, siger klimadiplomater, eksperter og NGO’er
31. januar 2014

Spionage op til klimaforhandlinger på FN’s topmøder forpurrer hele processen. Og det ødelægger muligheden for at skabe kompromisser, som er tilfredsstillende for de involverede medlemslande.

Det siger klimaeksperter og tidligere FN-diplomater efter torsdagens afsløring i Information af, at NSA spionerede mod den danske delegation og andre landes delegationer før og muligvis under klimatopmødet i København i december 2009. »Når én side ved en hel masse om de forskellige landes forhandlingsstrategier, og den anden side er dårligt informeret, opstår der en asymmetri, som gør det langt vanskeligere at nå frem til et kompromis,« siger Alden Meyer fra den amerikanske organisation Union of Concerned Scientists. Han var uformel rådgiver for daværende miljøminister Connie Hedegaard under COP15.

Informations afsløring af et tophemmeligt NSA-dokument fra den amerikanske whistleblower Edward Snowden blev hurtigt spredt vidt og bredt torsdag. Både i den amerikanske og internationale klimabevægelse vakte oplysningerne harme. Janos Pasztor, der er politisk og videnskabelig direktør for den globale del af Verdensnaturfonden, mener, at det er »ødelæggende« for fremtidige klimaforhandlinger, når parterne bliver overvåget. Han var toprådgiver om klimaspørgsmål for FN’s generalsekretær Ban Ki-moon før og under COP15.

»Gode forhandlinger handler om tillid. Og det tager tid at opbygge tillid og engagement, når man forhandler om besværlige emner,« siger Janos Pasztor.

»Men hvis man har mistanke om, at den anden part allerede kender ens slutposition, så gør det kun en allerede svær situation endnu sværere,« siger han.

Sunita Narain, der er direktør for det indiske Center for Videnskab og Miljø, er oprørt over afsløringerne: »Det understreger endnu en gang, at det ikke var forhandlinger om klima, men om økonomi. Der var meget på spil for USA. Det er en af grundene til, at forhandlingerne ikke rykker fremad i dag,« mener Sunita Narain.

For Jake Schmidt, klimadirektør i National Ressources Defense Council, er det ikke afgørende, om USA styrkede sin forhandlingsposition ved at få forhåndskendskab til et dansk forhandlingspapir gennem NSA’s aflytning: »Problemet er et helt andet – nemlig at NSA skal have givet USA’s delegation løbende informationer om de andre landes forhandlingsstrategier. Hvis disse lande fornemmer, at USA kender deres tilbagefaldspositioner, kan det skabe usikkerhed og blokere for et kompromis.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Benno Hansen
  • lars abildgaard
  • Niels-Holger Nielsen
  • Henrik Darlie
Benno Hansen, lars abildgaard, Niels-Holger Nielsen og Henrik Darlie anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det ligner en grov overvurdering af klimaforhandlingernes faktuelle betydning.

Men noget svineri er det selvfølgelig.

Hvis det er korrekt opfattet, at COP 15 mødet indadtil handlede om global carbon taxes og udadtil om den global opvarmning, så giver det da lidt 'spion'mening, hvis NSA har overvåge de andre lande på forhånd, inde de indbyrdes CO2 kvote-deals forhandlinger, men ellers egentligt ikke for uden NGO'erne har de jo ingen troværdig klima identitet.
Altså den gode gamle motivering der altid kilder, dejlige rigtig mange (klima) penge.
God weekend

randi christiansen

WTF havde man regnet med ? Selvf bliver der spioneret. Spørgsmålet er, om taletiden bliver brugt til at sige noget klogt, som fx at samarbejde bare er smartest - med mindre vi stadig er i gang med at udkæmpe stammekrige o.l. - hvor primitivt. I 2014.

Dårlig administration - de ansvarlige for det rod må stilles tll ansvar af de forurettede - som samtidig har færrest ressourcer. Jungleloven eller samarbejde ? Føler mig noget flået efter dagens dong salg. Men i øvrigt sandt, at de, hvis ansvar det var at være opmærksomme på folkets interesse i den sag, ikke udviste rettidig omhu. Skal man da gøre alt selv ? Hvis man ellers kunne få lov.

Politik handler bl.a. i høj grad om klar kommunkation - særlig afgørende i disse medieteknologisk avancerede tider.

Man ikke udelukke aflytningerne har haft indflydelse på rammerne op til møderne etc. Så selvom jeg er tilbøjelig til at give dig ret Filo, så eksisterer muligheden for sabotage. Med andre ord; måske det ikke er så tilfældig igen, at betydningen er til at overse.

"Både i den amerikanske og internationale klimabevægelse vakte oplysningerne harme."

... Det gjorde det til gengæld ikke hos de danske værter.