Læsetid: 1 min.

Nyrup: Har vi ingenting lært?

Tidligere statsminister og S-formand mener, at salget af DONG til Goldman Sachs viser, at vi intet har lært af finanskrisen
24. januar 2014

Det er næsten som om, vi har glemt finanskrisen i 2008. Eller alt det vi ved om Goldman Sachs’ operationer på de kortsigtede finansmarkeder. Har vi da ingenting lært,« spørger tidligere statsminister og socialdemokratisk partiformand Poul Nyrup Rasmussen. Han meldte sig i går i koret af kritikere af regeringens planer om at sælge en del af DONG til en række kapitalfonde under Goldman Sachs. I går kaldte han aftalen en »katastrofe«, og i dag uddyber han sin kritik ved at tegne paralleller mellem Finansministeriets aftale med Goldman Sachs og udviklingen på de finansielle markeder op til krisen.

»Før finanskrisen var der to verdener. Der var finansverdenen, hvor finansfolkene bekræftede hinanden i, hvor fabelagtigt finansmarkederne fungerede med ’credit default swaps’ og indpakkede lån, som ingen rigtig kunne vurdere værdien af. Og så var der den reelle verden: arbejdspladserne, produktionen, realøkonomien. To forskellige verdener, der egentlig havde meget lidt med hinanden at gøre. Det er præcis, sådan verden stadig er.«

»Hvis man nævner Goldman Sachs over for den almindelige amerikaner, så bliver halvdelen aldeles rasende. Inde i finansverdenen anses de for at være nogen af de dygtigste.«

»Vi kan ikke bare fortsætte som om ingenting er sket. Finansverdenen må acceptere, at den skal være realøkonomiens tjener og ikke dens hersker. Jeg har godt set, at finansministeren har sagt, at man skal passe på ikke at blande kritik af finansmarkederne sammen med den her konkrete aftale. Men for mig handler det om begge dele.«

»Det er helt klart, at der findes en bedre vej end Goldman Sachs. Det er ikke et spørgsmål, hvorvidt der skal investorer udefra ind i Dong. Det er et spørgsmål om de grundlæggende betingelser, hvorpå det sker. Det, jeg lægger vægt på, er, at det er en del af de langsigtede interesser for DONG,« siger Nyrup.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Claus Piculell
  • Eva Bertram
  • Thure Hastrup
  • Flemming Scheel Andersen
  • Jesper Wendt
  • Michael Kongstad Nielsen
  • Ervin Lazar
  • Merete Jung-Jensen
Claus Piculell, Eva Bertram, Thure Hastrup, Flemming Scheel Andersen, Jesper Wendt, Michael Kongstad Nielsen, Ervin Lazar og Merete Jung-Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvorfor er det først, når politikere ikke længere er politikere, at de kan gennemskue de politiske svindelnumre?

Per Torbensen, Alex Jensen, Lasse Glavind, Karsten Aaen, Eva Bertram, lars abildgaard og Dennis Berg anbefalede denne kommentar

Jeg synes Nyrup fortjener al den ros han overhovedet kan få lige nu. Der er stor politisk klasse over ham. Tak for det!

Lasse Glavind, Karsten Aaen, Per Torbensen, Steffen Gliese, Thure Hastrup, Michael Kongstad Nielsen, Michael Reves, Lilli Wendt, Mads Bech Madsen, Troels Just og Merete Jung-Jensen anbefalede denne kommentar
Toke Andersen

Undskyld, men ovenstående er da en ynkeligt tandløs kritik.

GOLSACs handlinger, både før og efter 08, har haft direkte katastrofale og ødelæggende konsekvenser for millioner, hvis ikke milliarder, af private mennesker verden rundt, der har set deres opsparing fordufte i den blå luft.

Den græske befolkning, ja hele EU, lider pt under katastrofal Græsk gældsætning, som aldrig havde været mulig uden GOLSACs hjælp til underslæb og bedrag.

Listen fortsætter i det uendelige. Måske du lige skulle slibe gebisset Nyrup !?
Det er nærmest umuligt at overdrive de negative både umiddelbare og dynamiske effekter af denne handel.

Toke Andersen

Faktisk må man sige at denne handel nogenlunde svarer til at ansætte en dømt pædofil i en børnehave, fordi han tilbyder sin arbejdskræft til en konkurrencedygtig pris.

Det giver måske god mening for kommunens økonomidirektør, men det er næppe noget børnenes forældre vil synes godt om.

Michael Reves, Jesper Wendt og Lilli Wendt anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Glimrende at Nyrup kritiserer regeringen og sit eget parti, når der nu er så stor grund til det i denne sag. Tak for det.

Gid der så havde været lige så stor kritik dengang Nyrup selv startede privatiseringsbølgen sammen med Lykketoft for at kunne gennemføre sin egen politik om mere vækst og arbejdspladser dengang.
Det er så arven derfra handelen med DONG udspringer af, så en vis selvkritik og erkendelse er hans kritik vel udtryk for idag, så al respekt for den del.

Karsten Aaen, Per Torbensen, Steffen Gliese, Michael Reves og Jesper Wendt anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Også en tak til forhenværende energiminister Poul Nielson, der startede med at sige sine gamle partifæller imod i denne sag.

Karsten Aaen, Eva Bertram, Steffen Gliese og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Uden tvivl positivt at Nyrup blander sig, blandt andet fordi en stor del af pressen tillader sig at ignorere Frank Aaen, der gør et meget solidt arbejde for at påpege finansverdenens hærgen.
Det er en fantastisk sætning fra Corydon: "Man skal passe på ikke at blande kritik af finansmarkederne sammen med den her konkrete aftale". Det er det samme som at opfordre til at glemme den VIDEN man har og forlade sig på ubegrundet og virkelighedsfjern optimisme. Det ord, Corydon mest bruger om vores udbytte af aftalen er da også HÅB... Meget kan man kalde ham, men ikke 'erfaringsramt'!

Per Torbensen

Nyrup er blevet klogere efter at have arbejdet med multinationale selskabers "skatte betalinger" og Hedge fonde i EU regi-måske klog af skade?.

Nu er neoliberalismens lokale jordefædre i fuld galop væk. Poul - og Uffe også - og .. jamen kom så alle sammen...
Det er ok. Godt at blive klogere. Ærgeligt selvfølgelig hvis man havde magten da man var dummere'. Det har stræbsomme sjæle tit. Haft :-)

Morten Andersen

http://www.skrivunder.net/nej_tak_til_statens_salg_af_dong_til_goldman_s...

Jeg har siddet og holdt øje med fremgangen af indkomne underskrifter.

Det går RIGTIG godt. 2000-3000 kommer ind i timen lige nu.

Det er det jeg kan se.

selv om linket er vist under debatten flere steder, så tillader jeg mig at give dig mulighed igen, for at du kan underskrive, og meget gerne sende linket videre til dine kontakter.

Det kan gøre en forskel, for det viser at der er MASSIV modstand imod Don Corydons statsforræderi (at sælge til et hyperkapitalistisk, skatteunddragende amerikansk firma, frem for gode danske pensionskasser).