Læsetid: 2 min.

Sådan har vi gjort

Information har den seneste måned haft adgang til et lækket dokument fra Edward Snowden. Dokumentet er blevet behandlet under omfattende sikkerhedsforanstaltninger, og artiklerne er skrevet ud fra højeste niveau af kildekritik
Journalisterne (fra højre mod venstre) Henrik Moltke, Sebastian Gjerding og Anton Geist. Til venstre Nikolai Thyssen.

Journalisterne (fra højre mod venstre) Henrik Moltke, Sebastian Gjerding og Anton Geist. Til venstre Nikolai Thyssen.

Jacob Dall

30. januar 2014

Information har fået adgang til det lækkede NSA-dokument om COP15 via whistlebloweren Edward Snowden. Vi har arbejdet med dokumentet under omfattende sikkerhedsforanstaltninger. Alle navne er blevet slettet, og dokumentet er kun blevet tilgået via særligt sikrede computere. 

Information har samarbejdet med den amerikanske journalist Laura Poitras. Hun er tilknyttet Information på en freelancekontrakt.

For at sikre dokumentets ægthed har vi holdt det op imod andre dokumenter, der med sikkerhed vides at stamme fra NSA, ligesom vi har bedt kilder med indsigt i den amerikanske efterretningstjeneste samt kilder med indsigt i COP15-forhandlingerne om at vurdere indholdet. 

Under vores research har vi interviewet en lang række kilder fra de danske ministerier, der var involveret i forberedelserne til og gennemførslen af COP15: Energi- og Klimaministeriet, Statsministeriet og Udenrigsministeriet. Embedsmændene har alle ønsket at være anonyme af hensyn til deres nuværende arbejde. Oplysninger, som de enkelte anonyme kilder har leveret, har vi alene viderebragt, såfremt de ikke alene stammer fra en enkelt kilde, men stemmer overens med oplysningerne fra andre kilder, skriftlige eller mundtlige.

Vi har gennemgået store mængder skriftligt materiale om henholdsvis NSA og COP15. Blandt andet har vi trukket på de øvrige dokumenter fra Edward Snowden, som hidtil er blevet offentliggjort, samt den i dag afdøde journalist Per Meilstrups bog om COP15, ’Kampen om klimaet’. Sidstnævnte er baseret på udsagn fra kilder, der er blevet interviewet både før, under og kort efter COP15. Deres udsagn i bogen om eksempelvis den amerikanske delegations viden om diskussioner, der er blevet ført af danskerne i fortrolighed, kan være med til at sikre, at tilsvarende oplysninger, som kilder er fremkommet med over for Information, ikke er udtryk for efterrationalisering eller er farvet af oplysninger, som vi har givet dem. 

Desuden har vi interviewet ekspertkilder med særlig indsigt i COP15 og NSA samt en række sikkerheds- og it-eksperter.

De centrale afsnit i det lækkede NSA-dokument om COP15 er klassificerede som tophemmelige. Information har nøje vurderet, om de indeholder oplysninger, der ved offentliggørelse vil kompromittere nationers eller personers sikkerhed. Det er efter vores vurdering ikke tilfældet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Peter Kofod
  • Erik Jensen
  • Torben Selch
  • Karsten Kølliker
  • Niels-Holger Nielsen
Peter Kofod, Erik Jensen , Torben Selch, Karsten Kølliker og Niels-Holger Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Danstrup

Sådan lidt cover my ass statement - pudsigt, at man følger sig foranlediget til det. men fint, hvis det er en konsekvens af den alt for ukritiske falden på røven for Assange og Wikileaks tidligere.
Sagen er spændende og med store perspektiver, men inderlig ligegyldig for det store flertal af danskere, som er fløjtende ligeglade, om deres mails ogs sms bliver overvåget af nogle perifere studentermedhjælpere i NSA :o)