Interview
Læsetid: 3 min.

SF: ’Goldman Sachs er en virksomhed med en meget omdiskuteret fortid’

Der er ingen modsætning mellem regeringens ønske om at sælge en del af DONG Energy til et Goldman Sachs-selskab i Luxembourg og kampen mod skattely, forsikrer SF’s politiske ordfører. Hun forstår godt, at aftalen skaber debat. Det har den også gjort i hendes parti
’Jeg kan godt forstå, at det er en sag, der optager mange mennesker. Den har også fyldt meget hos SF og hos mig. Goldman Sachs er en virksomhed med en meget omdiskuteret fortid. Det er en virksomhed, som mange har en holdning til,’ siger SF’s politiske ordfører, Lisbeth Bech Poulsen.

Torkil Adsersen

Indland
22. januar 2014

Når den danske regering er ved at lukke en aftale med en af finanskrisens store skurke om et køb af en del af en dansk statsejet virksomhed, er det klart, at det giver anledning til debat. Det erkender SF’s politiske ordfører, Lisbeth Bech Poulsen, der siger, at det også er en aftale, der har fyldt meget internt i hendes parti.

»Jeg kan godt forstå, at det er en sag, der optager mange mennesker. Den har også fyldt meget hos SF og hos mig. Goldman Sachs er en virksomhed med en meget omdiskuteret fortid. Det er en virksomhed, som mange har en holdning til,« siger hun.

I aftalen mellem Finansministeriet og Goldman Sachs om en kapitaludvidelse i DONG, er det Goldman Sachs’ datterselskab i Luxembourg, der overtager ejerandelen i den danske energivirksomhed.

»Det er Finansministeriet, der har forhandlet, og jeg er blevet forsikret om, at den løsning, man har fundet frem til, er den bedste for Danmark og for DONG. For DONG havde brug for en kapitaltilførsel,« siger Lisbeth Bech Poulsen.

Klinger hult

To skatteeksperter siger til Information, at det ser mærkeligt ud, at regeringen både vil bekæmpe skattely og samtidig er ved at indgå en handel med en amerikansk investeringsbank, der vil gennemføre handlen via et datterselskab i Luxembourg.

»Det er fuldstændig imod den danske retorik og indsats mod skattely. Luxembourg underminerer systematisk samarbejde omkring udveksling af skatteoplysninger og gennemsigtighed omkring ejerne af selskaber og konti,« siger Lars Koch, der er skatteekspert i IBIS.

»Hele den danske indsats mod skattely og skatteunddragelse kommer til at klinge hul.«

Også Niels Johannesen, der er lektor ved Københavns Universitet og forsker i internationale skatteregler, mener, at konstruktionen er opsigtsvækkende, selv om det ikke er »usædvanligt«.

»Det er meget typisk, når amerikanske selskaber investerer i Europa, at de gør det gennem et selskab i Luxembourg. En af grundene er, at det giver mulighed for noget skatteplanlægning, som man ellers ikke har,« siger han. »Det er da kontroversielt, når det nu er i samarbejde med den danske regering.«

Til det siger Lisbeth Bech Poulsen, at uanset hvilken multinational kapitalfond eller virksomhed, der var tale om, så vil »de altid forsøge at flytte deres kapital derhen, hvor de bliver beskattet mindst muligt. Så er det vores opgave som politikere at forsøge at lukke de huller«.

Intet ændret ved politikken

Netop partiet SF har ellers flere gange markeret sig kraftigt i debatten om skattelylande.

Da daværende skatteminister Holger K. Nielsen (SF) i november 2013 præsenterede en styrket indsats mod skattelylande, sagde han, at »indsatsen mod skattely er en hovedprioritet for denne regering«.

Og den nuværende SF-skatteminister, Jonas Dahl, satte i begyndelsen af januar en undersøgelse i gang af de såkaldte kommanditselskaber, som han er bekymret for kan blive brugt til at føre penge til skattely.

Modstanden mod skattely er der trods aftalen med Goldman Sachs ikke ændret på, forsikrer Lisbeth Bech Poulsen. Både SF’s og regeringens holdning er fortsat klart, at aggressiv skatteplanlægning, skatte- unddragelse og skattely er »usolidarisk« og skal bekæmpes. Blandt andet ved internationale aftaler gennem EU.

»Den holdning er der ikke ændret noget som helst ved,« siger Lisbeth Bech Poulsen.

– Ville det have været med en bedre mavefornemmelse, hvis det for eksempel havde været med en dansk pensionskasse, som betaler skat i Danmark, man havde lavet den her aftale?

»Der er mange forhold, der skal afvejes, når der er sådan nogle forhandlinger. De er meget fortrolige, og jeg har ikke selv siddet med ved forhandlingsbordet. Men jeg har tillid til, at Finansministeriet har indgået den bedste aftale, man kunne indgå samlet set. Det er jeg blevet forsikret om, og det må jeg jo stole på.«

En kapitalistisk verden

Adspurgt om, hvorvidt regeringen burde gå foran og ikke lave en aftale med selskaber, der vil have pengene til at mellemlande i Luxembourg, indtil man har lukket eventuelle skattehuller, siger Lisbeth Bech Poulsen:

»Det ville være rigtig dejligt, men desværre er den praksis så ekstremt udbredt, at det ikke vil kunne lade sig gøre. Det er en udfordring, som er alle steder. Det gør det ikke okay, men det er ikke isoleret til nogle enkelte tilfælde.«

»Goldman Sachs – ligesom andre store kapitalfonde – agerer altså kapitalistisk i en kapitalistisk verden, og så er det vores opgave som politikere – uanset hvad navnet er på kapitalfonden – at forsøge at sikre, at vi får lukket de skatte- huller. Det er en problematik, som vi vil blive ved med at stå over for, og som vi hele tiden vil kæmpe for at forandre,« siger Lisbeth Bech Poulsen.

 

Serie

Hvem vinder, når en amerikansk finansgrib bliver storaktionær i DONG?

Et bredt flertal i Folketinget vedtog i februar 2014 en børsnotering af den danske energigigant Dong. Det giver den statsejede virksomhed en indsprøjtning på 11 mia. kroner, men til hvilken pris?

Køberen er den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs. Selv om de i de senere år har været storinvestor i den grønne omstilling og flytter deres investeringer fra kul til vedvarende energi, så blev de i ruinerne fra finanskrakket kaldt for en »vampyr-blæksprutte«, fordi investeringsbanken har tradition for at suge værdier ud af selskaber uden at sikre deres levedygtighed.

Staten har med 60 pct. af ejerskabet stadig aktiemajoritet i DONG, men har i aftalen med Goldman Sachs givet banken særdeles fordelagtige vilkår og vetorettigheder over afgørende strategiske beslutninger.

Det har fået en usædvanlig alliance af kritikere på banen. Dansk Folkeparti har sammen med Enhedslisten presset på for, at banken ikke får sine usædvanlige særrettigheder i forbindelse med købet, eller at energiselskabet splittes op i to selskaber. Indtil videre står finansminister Bjarne Corydon (S) dog fast på, at aftalen ikke kan ændres.

Et afgørende spørgsmål er imidlertid, om vi overhovedet bør sælge ud af DONG og give en amerikansk investeringsbank med tvivlsom moral råderet over en af fremtidens vigtigste strategiske ressourcer – energi.

Hvis det er så attraktiv en forretning for finansvirksomheden Goldman Sachs at eje en femtedel af aktierne i DONG Energy, hvorfor er den samme aktiepost så ikke også en god forretning for den danske stat?

Seneste artikler

 • Danske politikere burde have lært af amerikanernes katastrofale energisalg

  1. februar 2014
  Vil det delvise frasalg af DONG Energy til Goldman Sachs kompromittere forsyningssikkerheden og fordyre taksterne? I USA skræmmer sporene fra privatiseringer af energisektoren – med Enron-affæren som et skoleeksempel
 • USA: Banker bør ikke eje energiselskaber

  1. februar 2014
  Risiko for markeds-manipulation og økonomiske kriser får den amerikanske centralbank og kongresmedlemmer til at varsle indgreb mod investeringsbanker som Goldman Sachs’ ejerskab til energi- og råstofvirksomheder
 • Eksperter: Staten udvander sin ejerandel i DONG for meget

  30. januar 2014
  Når Goldman Sachs, ATP og PFA skyder penge i DONG, får staten sin ejerandel i selskabet kraftigt reduceret, fordi kapitaludvidelsen er blevet meget større end oprindelig planlagt. Aftalen giver ikke mening ud fra et investeringssynspunkt, siger to eksperter
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Moral og troværdighed...?

Henrik Christensen, Torben Arendal, Filo Butcher, Lykke Johansen, Tue Romanow, Philip B. Johnsen, Jens Lerdorf, lars abildgaard, Janus Agerbo, Flemming Scheel Andersen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

" ... Det er en udfordring, som er alle steder. Det gør det ikke okay, men det er ikke isoleret til nogle enkelte tilfælde.« ".
Er det i virkeligheden regeringens hovedproblem: At regeringen ikke er i stand til at håndtere udfordringer.

Benjamin Bach, morten Hansen, Lykke Johansen, Torben Selch, Lene Christensen, Mette Hansen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Regeringen, der ikke vil regere det den kan, bliver selvfølgelig nødt til at vælge den moralsk dårligste løsning og den partner med formodentlig dårligste moral.
Er det bare begynderheld eller er det en vane nu??

Rune Stilling, Brian Rosberg, Carsten Mortensen, Filo Butcher, Lykke Johansen, morten Hansen, Jens Lerdorf, Rune Petersen, lars abildgaard og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Daniel Mikkelsen

Nu er der ikke længere tale om absurd teater, nu sætter de Danmarks strategiske energiforsyning til salg, og ovenikøbet til GS som vi jo nok husker fra finanskrisen.

Det kan man ikke grine af kun være stærkt bekymret

Henrik Christensen, Adem Fajkovic, Per Torbensen, Søren Van der Schleckel, Niels-Simon Larsen, Filo Butcher, Bjarne Andersen, Lykke Johansen, morten Hansen, Lene Christensen, Rune Petersen, lars abildgaard, Jesper Wendt og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Lasse Damgaard

Jeg kan ikke undgå at få medlidenhed med SF
- tænk at skulle bukke sig så dybt, at alle har frit slav til bagdelen. Av !!

Carsten Mortensen, Preben Bollerup, lars abildgaard, Lykke Johansen, Torben Selch, Lene Christensen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Mørklægning og trusler.

Goldman Sachs swap lån trick, der skjulte græsk gæld!

Link: http://www.spiegel.de/international/europe/greek-debt-crisis-how-goldman...

Bliver ejerne af DONG, borgerne i Danmark, ført bag lyset?

Finansverdenen koster DKK 400 mia. i samfundsøkonomiske omkostninger siden 2008 i Danmark.

Henrik Christensen, Claus Madsen, Erik Pedersen, Katrine Visby, Filo Butcher, Lykke Johansen, Torben Selch, Poul Eriksen, morten Hansen, Lene Christensen, Rune Petersen, Jens Lerdorf, Mette Hansen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar

Alene al den lukkethed omkring det her, virker lidt besynderligt. Hvis man ikke kan efterleve, de demokratiske principper i en markedshandel, må man finde andre løsninger.

Henrik Christensen, Carsten Mortensen, lars abildgaard, Bjarne Andersen, Henrik Klausen, Tue Romanow, Lene Christensen og Mette Hansen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Er den dame folkesocialist?
Er hun ikke på vej mod en karriere til højre for midten, som Emilie Turunen og alle de andre.

Kalle Nielsen, Benjamin Bach, Torben Arendal, Carsten Mortensen, Bjarne Andersen, Carsten Søndergaard, morten Hansen, Lene Christensen, Holger Madsen, Rune Petersen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

Generelt spaender jeg altid hanen paa min pistol naar jeg bliver moedt med forstaaelse. Uden reference i oevrigt til en velnaeret tysk politikers kulturopfattelse.

Dorte Sørensen

Til anbefaling hør de ca 10 minutter om salget i dagens Orientering i P1 -" Folketinget skal i denne uge afgøre, om Goldman Sachs skal være aktionær i DONG" - her fortælles om andre mærkværdigheder ved salget.

Henrik Christensen, morten Hansen, Lene Christensen, Rune Petersen, Jens Lerdorf, Mette Hansen, Michael Kongstad Nielsen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Jeg har ikke hørt folkesocialisterne sige noget som helst socialistisk i meget meget lang tid! Ikke engang noget der nærmer sig!

Henrik Christensen, torben - nielsen, Kalle Nielsen, Janus Agerbo, Per Torbensen, Morten Olesen, Carsten Mortensen, Filo Butcher, Bjarne Andersen, Lykke Johansen, morten Hansen, Dennis Berg, Rune Petersen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Nå ja, nu er der jo tre folkepartier i tinget.
Så hvis det ene ikke duer kan man jo bare snuppe et af de andre.....politikken er stort set den samme alligevel??

Er navne skift nødvendigt i denne tvivlsomme udlicitering!

Dong nye navn vil i så fald læst bagfra være 'Gnod', altså et matchende samfunds ideologisk maskot navn, der genspejler den forvirret blanding af grøn afgift og penge-snu energi cowboys, vi skal stå model til.

Var det ikke Venstre, der foranstaltede det her salg? ...og er den nuværende regering bange for at tabe ansigt, hvis de springer fra aftalen? Og så er der DFs cirkus...de er jo lige så meget fedtet ind i det her som SF.

Gad vide om hun overhovedet forsøgte at stritte imod, da hun fik af vide hvad hende og hendes partis holdning skulle være i den her sag? Om hun et kort øjeblik fik koldsved, da det gik op for hende at hun skulle ud i medierne, og som SF'er forsvare et multinationalt vampyrselskab? På den anden side må de efterhånden være vant til den slags..

Dennis G. M. Jensen, Preben Bollerup, Morten Olesen, lars abildgaard, Filo Butcher, Bjarne Andersen, Lykke Johansen og Lasse Damgaard anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

SF - RIP...!

Mette Hansen, Benjamin Bach, Morten Olesen, Carsten Mortensen og Lykke Johansen anbefalede denne kommentar
Martin Madsen

Komiske Ali
Der fødes åbenbart en hver dag i dansk politik.

Henrik Christensen, Mette Hansen, Benjamin Bach, Morten Olesen, lars abildgaard, Lykke Johansen og morten Hansen anbefalede denne kommentar
Toke Andersen

Det er tåkrummende at se SF falde til disse dybder.
Det er tydeligt at partiet er uden nævneværdig indflydelse på regeringens politik, men burde man ikke tage konsekvensen og forlade regeringen med hvad der måtte være af politisk integritet og troværdighed tilbage ?

Ovenstående er i hvert fald ikke til at bære.

Det foreslåede salg af DONG-aktier til GOLSAC har ingen formidlende meritter.

At det er "en god forretning for Danmark" udgør i sig selv et centralt og åbenlyst kritikpunkt, det kræver imponerende ignorance eller et ufatteligt knæfald for ussel fucking mammon at negere.

en helt utrolig fornæ

Det udgør et totalt opgør med enhver forestilling om demokratisk eller retmæssig

Mette Hansen, Niels Duus Nielsen, Kalle Nielsen, Morten Olesen, Bjarne Andersen, morten Hansen, Per Torbensen, Lene Christensen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Toke Andersen

Beklager de sidste par løse sætninger. Det gik lidt hurtigt.

Niels-Holger Nielsen

SF hænger i laser. Det er ok, man ligger som man har redt.

Mette Hansen, Niels Duus Nielsen, Morten Olesen, Carsten Mortensen, Filo Butcher, lars abildgaard, Bjarne Andersen, Jens Overgaard Bjerre, Torben Selch og Dennis Berg anbefalede denne kommentar
Holger Madsen

Ja, det var det.! Lad os komme videre.

Lisbeth Bech Poulsen siger:
"Men jeg har tillid til, at Finansministeriet har indgået den bedste aftale, man kunne indgå samlet set. Det er jeg blevet forsikret om, og det må jeg jo stole på."

Sigende.

Henrik Christensen, Rune Stilling, Uffe Illum, Mette Hansen, Kalle Nielsen, Janus Agerbo, Torben Arendal, Laurids Hedaa, Morten Olesen, Michael Madsen, Lise Lotte Rahbek, Filo Butcher, olivier goulin, lars abildgaard, Bjarne Andersen, Henrik Klausen, Lykke Johansen, morten Hansen, Tue Romanow, Lene Christensen og Henrik Darlie anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Stoler danskerne på, det er en god aftale?

Man kan, undre sig over valget af Danske Bank Corporate Finance, der af Folketingets finansudvalg er valgt til, at forhandle en aftale på plads med Goldman Sachs.
Det er ikke ligeværdig parter styrkemæssigt, man kunne påstås almindelig sund fornuft ville tilsige, at der ville vælges bedre forhandlere.

Danskerne hørte i "sikke tømmermænd 2" hvordan, Danske Bank forsøger, at tørre dårlig forretning i overbelånte landbrug af, på unge desparate landmænd, med en fornuftig egenkapital, frem for at finansiere sunde landbrugs projektet, hvilket er helt utilstedelig.

Danmark har ikke råd til først, at sikre Danske Bank ikke går fallit, for efterfølgende at konstatere, at Danske Bank intet har lært af det!

Kan Danske Bank forhandle en aftale på plads med Goldman Sachs Danskerne kan stole på?

Henrik Christensen, Niels Duus Nielsen, Janus Agerbo, Katrine Visby, Dennis Berg, morten Hansen, Lene Christensen og Mette Hansen anbefalede denne kommentar

NOT OK!!!!

Alan Strandbygaard

Som altid når der er fortjeneste involveret i noget, så tilsløres sandheden.

Denne tilslørede sandhed dækker over: Penge er vigtigere end alt andet.

Vigtigere end ærlighed?

Mette Hansen, Niels Duus Nielsen, Janus Agerbo, Erik Pedersen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Per Torbensen

Ja-man forstår hvorfor kapitalen vinder hvergang-et talentløs parti som fortjener sin undergang.

Bjarne Andersen og Jens Overgaard Bjerre anbefalede denne kommentar
morten Hansen

Hvor lavt kan man synke?!

Morten Olesen, Carsten Mortensen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Er der i øvrigt nogen, der har set Bjarne Corydon? I Deadline?

14. januar annoncerede værten Anja Bo, at vi, seerne, godt kunne begynde at glæde os, for dagen efter ville Bjarne Corydon komme og forklare salget til Goldman Sachs.

15. januar, ingen Bjarne Corydon, men Anja Bo skulle hilse fra ham og forsikrede, at i morgen ville han hjertens gerne komme.

16. januar, ingen Bjarne Corydon, og løfterne fra værtens side var vist også sluppet op.

Måske er det bare mig, der har været uopmærsom, men har nogen andre set ham?

Keld Sandkvist, Henrik Christensen, Alan Strandbygaard, Mette Hansen, Dennis G. M. Jensen, Kalle Nielsen, Torben Arendal, Adem Fajkovic, Rasmus Knus, Steffen Gliese, Lars B. Jensen, Tue Romanow, Katrine Visby, Flemming Scheel Andersen, Michael Madsen, Holger Madsen, Lise Lotte Rahbek, Henrik Bjerre, Philip B. Johnsen, Peter Jensen, morten Hansen, lars abildgaard, Bjarne Andersen, Henrik Klausen, Carsten Søndergaard og Lykke Johansen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Jeg har ikke set ham.
Det gør heller ikke noget.

Mette Hansen, lars abildgaard, Bjarne Andersen, Carsten Søndergaard, Claus Jensen og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar

Naiviteten er til at få øje på. Desværre SF i har ikke n....... til det game her.

Offentlighed, demokrati på oplyst grundlag? næ finanskapitalistisk despoti.

Bjarne Andersen

Hvis vi skulle i regering, var det et krav at vi rykkede ud på den yderste højrefløj og ministerbilerne var jo det vigtigste.

Karsten Olesen

Hvis ikke det ikke tidligere er blevet klart for politikerne, at der kan komme sammenstød mellem to landes retsregler, er det på høje tid de opdager det.

Amerikansk selskabsret giver mere frihed til firmaerne end dansk, men det er ikke altid amerikanerne er klare over forskellene.

Konflikter mellem olieselskaber og tankstationsejere er et helt specialområde i juraen.

Når det drejer sig om faste anlæg siger almindelige retsprincipper at de ikke kan tages ud af den sammenhæng hvor de ligger.

D. v. s. at alle de faste anlæg - kabler, ledninger, vindmølleparker etc skal forblive under dansk ret.

Forsyningspligten ligger fast, og forbrugerne er også fastboende.

Rådigheden over de fysiske aktiver kan således ikke overgå til GS.

En "joint venture" kan muligvis dreje sig om udenlandske vindmølleparker.

Men også her bør de på længere sigt overgå til det land hvor de ligger.

Man bør derfor sikre sig, at Corydon ikke udsteder falske løfter til amerikanerne.

Som bekendt har USAs forhandlere i det "transatlantiske frihandelsområde" TTIP krævet harmoniseringer og særlige garantier mod tab ved konflikter.

http://www.information.dk/478617

http://www.enhedslisten.dk/artikel/frihandelsaftale-truer-demokratiet-72157

Men for faste anlægs vedkommende er det umuligt at ændre på princippet om, at de hører under retten i det land, hvor de ligger.

Hvis ikke det er klargjort i kontrakten, at der kan blive sammenstød mellem to landes retsregler, er det på høje tid.

Kære Lisbeth Bech Poulsen,
Goldmann Sachs er ikke kun et firma med en meget omdiskuteret fortid, men også et firma med en meget omdiskuteret fremtid. Det er det der er problemet.

SF derimod er et firma med en uddiskuteret fremtid. Det har du og dine sindsfæller desværre sørget for.

Alan Strandbygaard, Niels Duus Nielsen, morten Hansen, Flemming Scheel Andersen, Carsten Mortensen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Storkapitalminister Bjarne Corydon har i dag har sendt en opfordring ud til Finansudvalget om at godkende salget inden 30. januar, så det kan nå at blive behandlet på en ekstraordinær generalforsamling i Dong 20. februar.

Vækker det nogle mindelser om en vis famøs SMS (SAS-forhandlingerne)?

Det er sådan Hr. Corydon opererer. Manden har ikke en iota af demokratisk kultur under huden. Han er en iskold, kynisk og manipulerende lakaj - en bandit i habit, som de siger. En typisk, omend i den værste ende, repræsentant for den coorporate- sammensværgelse, der har kuppet demokratiet indefra, overalt i vesten efterhånden.

Tiden er snart moden til en regulær revolution - og den vil også komme i en eller anden form, hvis dette fortsætter. Om ikke andet, så i form af kaotiske og voldelige protestaktioner. For min egen del må jeg sige, at samfundssindet og solidariteten i forhold til staten og dens øverste forvaltere, er hastigt nedadgående.

/O

Keld Sandkvist, Dennis G. M. Jensen, Torben Selch, Niels Duus Nielsen, Janus Agerbo, morten Hansen, Torben Arendal, Adem Fajkovic, Tue Romanow, Katrine Visby, Michael Madsen, Lise Lotte Rahbek, Holger Madsen, lars abildgaard, Niels Mosbak, Peter Jensen og Filo Butcher anbefalede denne kommentar

Karsten Olesen,
bare rolig. Disse diskrepancer er der også lagt hånd om med den Transatlantiske Frihandelsaftale. Når den først er gennemført, kan GS slæbe den danske regering i retten hvis der opstår uenigheder om hvem der nu har råderet over hardwaren i vores alles energiforsyning.

Som landet ligger er det nok GS der har råd til de dyreste advokater, så mon ikke vi bare skulle lægge os ned og børsnotere hele snapstinget også?

Torben Selch, Janus Agerbo, Flemming Scheel Andersen og Michael Madsen anbefalede denne kommentar

Alarmklokkerne skulle ringe hos regeringen senest nu, når selv Brøndum her på den opyste forkynder at han er ved at spænde pistolhanen.

Vel talt, Henrik Brøndum. Eller har jeg misforstået det?

Oliver, man kan jo ikke så rigtig blive sur på manden. Han ved jo at hans politiske karriere lukker og slukker senest om 2 år, og at han, uanset hvordan han vrider sig, ikke vil overleve den efterfølgende udrensnings massakre i Socialdemokraternes partiledelse. Så han gør jo bare hvad nutidens politikere både er opdraget og bedst til: art bruge demokratiets infrastruktur som springbræt til at sikre sig en second life karriere i det private erhvervsliv.

Han kan jo intet andet, kan hverken skrive eller tale, er ikke køn, det eneste han har at byde på er snuhed og en eklatant mangel på skrupel. Stort set alt hvad der kræves for en god start i finansverden.

Hvis handlen går igennem har han vel klaret optagelsesprøven for en ansættelse som teaboy hos Goldmann Sachs.

Keld Sandkvist, Henrik Christensen, Niels Duus Nielsen, morten Hansen, Ture Nilsson, Flemming Scheel Andersen, lars abildgaard, Janus Agerbo og olivier goulin anbefalede denne kommentar
Max Suhr Olesen

Kenneth Praetke:
I parentes bemærket: De ville klæde din journalistik, hvis du undlod ord som 'mavefornemmelse'. Mon ikke der er en kollega på Information, der kan forklare dig hvorfor?
MVH
Max Suhr Olese

Morten Pedersen

SF er nu direkte støtte til at dansk energi kommer delvist i hænderne på et firma, der af alle vurderes til at være de mest kreative hvad skatteunddragelse angår. I forbindelse med denne handel har GS lavet en konstruktion, der i første omgang fører til Luxemborg, dernæst til skattely som Caymon Islands - det forklarede en skatte-ekspert i radio 24syv her til morgen. Hans vurdering var at GS ikke ville lægge een krone i skat i DK for dette medejerskab. SF støtter beslutningen om salget til GS. Føj for pokker
http://politiken.dk/oekonomi/virksomheder/ECE2188312/del-af-dong-saelges...

Dennis G. M. Jensen, Erik Pedersen, morten Hansen og Preben Bollerup anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Hvor dum kan man være? Så dum som vælgerne tillader.

Torben Selch, Niels Duus Nielsen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

@Filo

Sur og sur.

Man kan i hvertfald ærge sig gevaldigt over, at demokratiet er blevet inficeret af disse typer, og reelt ikke har mekanismer, der kan beskytte sig mod dem. Så længe de har politisk modspil i folketinget, er der i det mindste en vis 'Check and Balance'.
Men den balance er de seneste år, og især efter den nuværende regering kom til, nærmest forsvundet. Selv SF har forrådt deres egen ideologi, og er nu helt utilregnelig. De eneste, der krampagtigt forsøger at holde igen, er EL - og det er ikke engang synderligt kønt eller heroisk.

Så de facto er demokratiet sat ud af kraft nu; ikke principielt, men reelt. Det er, lidt uklart hvordan, blevet kuppet i små bidder, af de store fisk i vandet, og de hjemlige politikere agerer som lakajer for erhvervslivet, og som denne sag viser, de store globale erhvers- og finansgiganter.

I min ordbog, er det snublende tæt på landsforrædderi, det de bedriver. Problemet er blot, at dette forrædderi er blevet legitimiseret, af lovgivning og demokratiets grundlæggende præmisser.

De 179 personer, vi har stemt ind i folketinget, har i realiteten beføjelser til at køre hele landet i hundende inden næste valg, uden at nogen kan stoppe dem. Hvis de blot kan blive enige om det. Demokratiet var en smuk idé - men reelt en tidsindstillet bombe.

/O

Keld Sandkvist, Niels Duus Nielsen, morten Hansen, Flemming Scheel Andersen, Michael Madsen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Hasse Gårde-Askmose

Er vel "bare" endnu et eksempel på, at store ord og handling ikke følges ad.

Flere steder har det været fremme, at DONG er nødlidende.
Og mon ikke, når det kommer til stykket, er DONG så nødlidende, at Staten under ingen omstændigheder selv vil stille kapital til rådighed.

Risikoen for tab er for stor.

Oliver,
rolig nu, jeg prøvede egentlig bare at være en smule sarkastisk...

Henrik Bjerre

@Filo Butcher

Jeg kan desvaerre ikke vurdere selve handelen. Min kommentar gaar foerst og fremmest paa naar et politiker udtrykker "forstaaelse" for folkets bekymring. Det er for mig lig med at der er noget alvorligt galt.

Selve handelen er for mig meget vanskelig at tage stilling til. Jeg tror folketinget bredt har accepteret "hemmelighedskraemmeriet" - det virker som om der er nogen skeletter i DONG der ikke kan offentliggoeres. Retorikken fra DF og Mike Legarth er nok bare varm luft for at markere sig politisk. Enhedslisten er forventeligt imod.

Jeg har dog alt i alt mangefold stoerre tillid til Bjarne Corydon end til alternativet: Claus Hjort Frederiksen.

Niels Duus Nielsen, ellen nielsen, Flemming Scheel Andersen og Filo Butcher anbefalede denne kommentar
olivier goulin

@Filo

jeg prøvede egentlig bare at være en smule sarkastisk...

Sådan læste jeg det også :-)
Men du ramte også hovedet på sømmet. Naturligvis meler Corydon sin egen kage her.
Det er jo også det, alle kan se - men de 179 har svoret total tavshed om det. Det er tabu på Christiansborg. De håber alle på at kunne få en sådan chance en dag.

/O

Uffe Illum, Niels Duus Nielsen og Filo Butcher anbefalede denne kommentar

Henrik Brøndum

Ja, hvis man absolut skal vælge mellem pest og kolera;-)

Keld Sandkvist, Niels Duus Nielsen, morten Hansen, Per Torbensen, Steffen Gliese, Flemming Scheel Andersen, lars abildgaard, Filo Butcher og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

@Niels Mosbak

Jeg vil ikke anvende saa grumme betegnelser - men du har ret, det er det man goer i oekonomi og politik: Saetter alternativerne op paa en raekke og vaelger det bedste (eller mindst ringe hvis man skal tale jysk). I kaerlighed, kunst, religion og filosofi er det anderledes ... der duer kun det skoenneste .... det halvgjorte kan vaere lige meget.

Karen von Sydow

Når det kommer til de danske naturressourcer, som jo er ejet af alle danskere i fællesskab, ja så forekommer det mig direkte ulovligt (eller ihvertfald følelsen deraf), at det kan besluttes bag lukkede døre i Finansministeriet af en lille håndfuld mennesker.

Vi som befolkning burde have direkte indflydelse på vores undergrund og hvad der skal ske med den. Har ingen anelse pt. om hvordan det skulle udformes eller fungere, men det kunne være en bunden opgave at finde ud af.

Michael Madsen, olivier goulin, Niels Duus Nielsen, Benjamin Bach, morten Hansen, Per Torbensen, randi christiansen, Steffen Gliese, Katrine Visby og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Karsten Kølliker

Dette forløb er da topmålet af magtarrogance. Af ideologiske grunde sætter Folketinget sig for at sælge et stykke dansk fælleseje, fordi den samme ideologi hævder, at danskerne vil blive bedre tjent med det. Men hvad siger erfaringerne? Og hvad siger hensynet til borgernes tryghed? Deler den almene befolkning overhovedet denne ideologi, eller bliver den bare solgt under falsk varebetegnelse?

Man siger at et delvist privat ejerskab af DONG vil forhindre at der går for meget politisk indblanding i energiforsyningen. Men ideen om at drive den danske energiforsyning som en privat virksomhed er da i sig selv politisk. Beslutninger, der angår danskernes energiforsyning er til hver en tid politiske, fordi beslutningerne netop angår alle danskere. Der er en form for ideologisk fejlslutning på spil her.

Som postulerede repræsentanter for den danske befolkning indgår politikerne så i forhandlinger mellem forskellige købere, som om politikerne selv var ejerne, og hele dette forhandlingsforløb er omgærdet af den samme mørklægning, som var det en fusion mellem to private selskaber.

Men er der virkelig lovhjemmel for denne mørklægning? Eftersom vi taler om et stykke dansk fælleseje, var det så ikke på sin plads, at befolkningen havde fuldt indblik i dette forhandlingsforløb? Og hvis denne transparens så fik nogle af de interesserede købere til at trække deres interesse, så måtte det vel være sådan. Sådan er demokratiets spilleregler.

Hvis politikerne modsætter sig at fremlægge alle akter i dette forhandlingsforløb, så er det også en stærk politisk udmelding, for så véd befolkningen hvor de har deres politiske ledelse. Og det er åbenbart ikke på samme side som dem selv.

Michael Madsen, Henrik Christensen, Bjarne Andersen, Dennis G. M. Jensen, Niels Duus Nielsen, Janus Agerbo, Benjamin Bach, Erik Pedersen, morten Hansen, Jens Overgaard Bjerre, Niels-Simon Larsen, Per Torbensen, Preben Bollerup, randi christiansen, Tue Romanow, Lise Lotte Rahbek, Niels Mosbak, Henrik Darlie, Flemming Scheel Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Sider