Baggrund
Læsetid: 3 min.

SF’s nye værdiordfører

’Jeg siger bare, at dansk kultur er langt mere end bare flæskesteg og Carlsbergs øl. Dansk kultur er også mere end en kulturkanon,’ lyder det fra SF’s nye kulturordfører, Özlem Cekic. Hun vil ’befri danskheden for en national besættelse’
SF’s nye kulturordfører Özlem Cekic opfordrer til et opgør med den tidligere VK-regering og Dansk Folkepartis kulturpolitik.

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Indland
4. januar 2014

Hvis SF havde håbet, hvilket er tilfældet, at udnævnelsen af Özlem Cekic til ny kulturordfører vil profilere partiet, så ser dette ud til at blive indfriet.

Dårligt nok har den nye kulturordfører åbnet munden, før Dansk Folkepartis ditto, eller såkaldte værdiordfører, Pia Kjærsgaard kalder hendes opgør med begrebet dansk kultur og danskhed for »primitiv«, »forfejlet« og »nedladende«.

Selv om Özlem Cekic ikke vil tage ordet værdiordfører i sin mund, så lægger hun op til en nyfortolkning af posten som kulturordfører med snakken om at »befri danskheden for en national besættelse«. Eller netop den nyfortolkning af den ellers politisk relativt lette ordførerpost, som Pia Kjærsgaard har stået for efter sin afgang som partiformand: »For mig er det vigtigste, at SF har en kulturordfører, som ikke blot bygger partiets politik på nogle stærke værdier, som dansk kultur også repræsenterer – nemlig frihed, frisind og ytringsfrihed – men også et internationalt udsyn og mod til globalisering,« siger Özlem Cekic.

Den 37-årige tyrkiskfødte sygeplejerske og forfatter til erindringsbogen Fra Føtex til Folketinget og børnebogen Ayses Pyjamasfest er da også kendt for at sin evne til at sætte en politisk dagsorden.

Özlem Cekic, som altid har været på SF’s venstrefløj og støttede Annette Vilhelmsen under formandsvalget, fik senest – fortjent eller ufortjent – skylden for den såkaldte Carina-effekt. Nemlig modviljen mod størrelsen af kontanthjælp og lignende sociale ydelser. Alt sammen forbi Özlem Cekic i 2011 foreslog at bruge satspuljemidlerne til julehjælp. Hvilket fik Liberal Alliances Joachim B. Olsen til at kalde det en hån mod millioner af fattige mennesker, inden han sluttede af med: »Jeg brækker mig«.

Da Özlem Cekic fremdrog den anonyme bistandsklient »Carina«, viste denne og sønnen dog at havde knap 16.000 kroner om måneden efter skat.

Resten er historie.

I dag opfordrer Özlem Cekic så til et opgør med den tidligere VK-regering og Dansk Folkepartis kulturpolitik.

»Dansk kultur er langt mere end bare flæskesteg og Carlsbergs øl. Dansk kultur er også mere end en kulturkanon. Derfor er det vigtigt at understrege, at dansk kultur ikke er det, som ekskluderer – men det som inkluderer. Det er det, som bygger broen og ikke splitter befolkningsgrupper op mod hinanden, som man gjorde gennem 00’erne,« siger kulturordføreren.

Özlem Cekic, der som 20-årig blev gift i et arrangeret ægteskab, hun seks år senere brød ud af, advarer mod at hænge fast i traditionerne og frygter ikke globaliseringen.

»H.C. Andersen rejste ud og blev påvirket. Bertel Thorvaldsen tog ud. Jacob Holdt. Dansk kultur er i den grad påvirket af verdenen omkring os. Vi har ikke nok i os selv. Den konservative nationalisme, man dyrkede i 00’erne, hvor man spillede grupperne ud mod hinanden, har skabt had. Det har ikke skabt dialog. Og hvis der er noget, kulturen skal bruges til, så er det at skabe dialog. Jeg ser ikke globaliseringen som den store trussel. Tværtimod. Når jeg ser de tusindvis af borgere med rødder i både europæisk og ikkeeuropæiske lande, så er de da med til at berige dansk kultur,« siger Özlem Cekic.

Selv om Özlem Cekic ikke er vokset op med finkultur, forstået som hverken Den Kongelige Ballet eller Teater, så har hun været storforbruger af bibliotekerne.

SF’s kulturordfører husker, at den første danske roman, hun læste, var Hans Scherfigs Det forsømte forår. Özlem Cekic, som er kurder, læste dog også kurdiske bøger samt så kurdisk film og hørte kurdisk musik i sit forsøg på af finde sine rødder efter at være kommet til Danmark som tiårig. Hvilket hun netop mener understreger styrken i den danske kultur.

»For mig er dansk kultur i en udvikling, hvor den fornyer sig. Der dukker noget nyt op, som kun beriger dansk kultur. Jo mere mangfoldighed, jo bedre er det for dansk kultur. Det er ikke et enten-eller. Hvilket kulturpolitikken har handlet for meget om. Skal vi have et juletræ eller ej? Gu’ fanden skal vi det. Men vi skal også have en Ramadanmiddag. Den ene truer ikke den anden,« siger Özlem Cekic.

I år fejrede den muslimske kulturordfører for første gang jul og vandt mandelgaven (en marcipangris). Derfor kalder SF’s ny kulturordfører det en »kulturpolitisk sejr« for SRSF-regeringen, at homoseksuelle og lesbiske nu kan blive viet i kirken:

»Det kendetegner nemlig dansk kultur, at der er frihed til forskellighed. Der er det frisind og den rummelighed, at vi ikke definerer, hvem du skal giftes med, hvilket tøj du skal gå i, og hvilket sprog du må tale på gaden. Når Pia Kjærsgaard snakker om, at man skal tale dansk på danske gader, så virker det jo nærmest som det tidligere DDR, hvor en agent går rundt og lytter. Der har vi en helt anden tradition«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

Özlem Cekics vandring fra Føtex til Folketinget er godt gået.

John Vedsegaard, lars abildgaard, Jesper Hansen, Tommy Knudsen, Karsten Aaen og Brian Pietersen anbefalede denne kommentar
Brian Pietersen

Jeg besidder national besættelse ud til fingerspidserne, især hvad EU angår.
Jeg synes det er lettere at håndtere problemer små lande end i store, så jeg vil kæmpe alt hvad jeg kan for at komme ud af EU.

Så vil jeg som udgangspunkt gerne samarbejde med alle lande, men ikke i noget der minder om en religiøs sekt der bestemmer hvad jeg skal og ikke skal.

Det var jo en lige i øjet, for hvad er egentlig (dansk) kultur?

For hvert år til jul tager vi på en kort tur til Danmark for at købet netop flæstesteg og danske juleøl. For her hvor vi nu bor, er flæskesteg med svær absolut helt ukendt.

Men det er gælder også mange andre steder. F.eks. bestilte vi gennem flere år flæskesteg med svær hos en slagter i bunden af Niedersachsen. Ja vi gjorde det faktisk mindst 2 uge i forvejen, og kom ofte forbi for at bekræfte vores ordre. Ved hvert besøg blev vi undrende spurgt, om vi det dog virkelig ville have stegen med hud på. I øvrigt lykkedes det aldrig, for hver gang skar man lynhurtigt sværen af under indpakningen.

- Og sådan kan man jo også se på dansk kultur. - Altså om "kulturen" skal være med eller uden hud.

John Vedsegaard, Karsten Aaen og Torben Selch anbefalede denne kommentar
Brian Pietersen

Jeg fik et nationalt udbrud med EU her fra morgenstunden... som nok ikke rigtig hører hjemme her.. Det kom nok pga. min modstand mod EU samt National besættelse og da jeg læste navnet Kjærsgaard.

Dansk kultur i "min" verden er:
Passe på vores medmennesker og naturen omkring os..
Fællesskab, også stat og borger imellem..vba. demokrati, nærdemokrati..
Godt nærmiljø mennesker imellem vba. hjælpsomhed, imødekommendethed, hjertevarme og taknemmelighed :-)
Det er søfart og landbrug, det er strandjagt og fiskeri, det er haver og eller kolonihaver..
Små hyggelige landsbyer med lokale islæt..
Det er kooperativer, foreningsliv.... aftenskoler..højskoler..markedspladser..
Omkredset af hvide sandstrande og blomstrende enge.... store vådområder..
Det er åbenhed og venlighed mod gæster/fremmede..
Nysgerrig på verden omkring os...

**I kan godt se at jeg ikke gør brug af fjernsyn :-)

Retten til forskellighed må også omfatte retten til at opfatte sin danskhed forskelligt.

Når politikere taler om danskhed, er det næsten altid (næh altid :-)) for at konkludere at den deres eget politiske budskab ligger i forlængelse af denne.

Det gælder for Özlem Cekics som det gælder for Pia Kjærsgaard.

Tue Romanow, Lise Lotte Rahbek og Brian Pietersen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Nu er dette jo ikke et Ritzau-telegram, så hvorfor dog den overskrift? Özlem Cekic – og i forlængelse deraf SF – vil jo netop ikke benytte betegnelsen 'værdiordfører' om kulturordførerskabet.

Undskyld mig Information, men det kalder jeg redaktionel uærlighed.

Henrik Bjerre, Eva Bertram, Jesper Hansen og Tommy Knudsen anbefalede denne kommentar

Dejligt at nogen gider tage den debat i stedet for at give de national-konservative monopol på at definere, hvad "danskhed" og "dansk kultur" er for en størrelse. Et stort tillykke til SF med at have valgt en ordfører, der kan være med til at give partiet noget hårdt tiltrængt kant og profil.

Andreas Trägårdh, Eva Bertram, Jesper Hansen og Lars Dahl anbefalede denne kommentar

På dette område - skøn kvinde - skøn politiker - selvstændig og demokratisk indstillet.
En lille regnefejl har hun lov at begå (Carina)

Andreas Trägårdh, Brian Pietersen og Tommy Knudsen anbefalede denne kommentar
Tommy Knudsen

Jeg ser frem til den dag, (måske i nær fremtid) hvor Øzlem Cekic overtager posten,
som formand for SF og får partiet til ,at leve op til partiets navn.

Jeg synes det er godt at Cekic ved at der er anden dansk kultur end apologetfløjen præsenterer indvandrere for, selvom det burde være banalt og ikke en startprofileringsudtalelse.
Man kan naturligvis frygte at hun forveksler decideret andetsteds oprindede subkulturer med 'dansk kultur' i forvirring over verdens relativt nylige lidenhed.
Eksempelvis er salsa ikke dansk kultur, men der findes (eller har fandtes...) et relativt rigt salsamiljø i Danmark i forhold til landets størrelse, som har rødder i Spies, Tjæreborg og et præ-1983 (i.e. ægte nationalt) flygtningeengagement i nogle sydamerikanske lande.
Og parralel-eksemplerne er naturligvis utallige. Verden er rig. Det bliver den ikke nødvendigvis 'dansk' af rent kulturelt. Dansk sushi ? Kold risengrød med klipfisk...
men ja... det er 'det samme' :-D.
Aah - måske ikke helt

Søren Rehhoff

Det lyder ikke som et ordførerskab der vil kunne overbelaste nogensomhelsts hjerne. Jeg tror efterhånden de fleste ved, at dansk kultur, lige såvel som andre landes kulturer, er et produkt af mange udefrakommende påvirkninger.

Christian Pedersen, Morten Pedersen, Lise Lotte Rahbek og Lars Dahl anbefalede denne kommentar

Når jeg i min ungdom efter dages rejse til sidst endelig kørte op gennem Jylland med toget og rullede fra Randers over den bette Fårbæk (som bliver til vores Simested Å), så blev morænebakkerne til et genkendt landskab. I bussen fra Hobro vestpå blev genkendelsen større. Når jeg så på torvet traf Bettesteen, og hørte det syngende Vesthimmerlandsk, så var jeg hjemme. Og sådan har nok det fleste det, hvad enten de stammer fra Pristina, Rom eller Haparanda.
Men det er svindel og humbug, at koble disse følelser sammen med Dannebrog, danskhed eller det, der ligner.
At være stolt af at være dansker giver lige så meget mening, som at se på en flue og være stolt af at være menneske.
Det kulturnationale produkt er et ufredsprodukt - et tankesæt, der i sin indre konstruktion får dig til at 'føle dig bedre' end 'de andre'. Det kulturnationale er noget, der hører folkepartier til, og som i sin grundsætning er antidemokratisk.
Brian P fryder sig over, at vi har en .. en hvad?!? Ølbryggerkultur - vi har kopiøl, og langt de fleste øl fra de små mirkobryggerier er rørt sammen af færdigprodukter af glade amatører tilsat chokolade, lakrids eller hvad de pågældende nu har fundet i køkkenskuffen.
Faktum er, at alt det vi hylder som DANSK ikke er ret forskelligt fra det der findes i alle lande - alle lande. Hvad skulle f.eks. gøre en Fur øl mere speciel end Ulanzi fra Iringa lilge under ækvator? Nej vel? Det handler blot om at holde det nationale spejl op, og kun se sig tilfreds i det. (De varme lande er noget lort).
Og oohh. De fremmede i EU er så storkapitalistiske og udemokratiske osv. sov. Faktum er, at vi i Danmark allerede FØR den antidemokratiske strukturreform havde Europa's største kommuner - og dét med den ringeste borgerdeltagelse i øvrigt.
Jeg synes det er tid til at sænke spejlet og kigge ud over kanten på verden uden for.
Og G Romme, jeg er vokset op med varm julehvidtøl med snaps, som jeg og mine søskende ikke bare har svært ved at 'sælge' til vildfremmede. Såmænd hovedparten af vores fælles børn og børnebørn vrænger på næsen af denne 'drik' som vi som børn opfattede som 'vores' kernekultur - og altså indbegrebet af at være menneske som os: Det Pia Kærsgaard og nu også Øzlem Cekic klaske sammen til en ensretning, der hedder 'dansk kultur'. Så hellere varm øl. ;-(

Philip B. Johnsen, Henrik Darlie, Andreas Trägårdh, Dana Hansen, Karsten Aaen og Søren Rehhoff anbefalede denne kommentar
Brian Pietersen

Lars Dahl

jeg er skam ikke stolt over at være dansker, tværtimod, jeg forlader det måske, det der er mest smertefuldt for mig at forlade er de dejlige kyster jeg har fisket ved livet igennem.

De mennesker som jeg kan identificere mig med som tolerante og ordentlige mennesker er ved at være en uddød race og det har intet med nationalisme, EU eller jordens befolkning som helhed at gøre, det har noget med indstillingen til ens medmennesker at gøre, og hvorledes man behandler hinanden generelt.

Jeg synes at lande kan blive for store. jeg synes at jeg konstant ser meget kraftige uenigheder og undertrykkelse når lande bliver for store befolkningsmæssigt, det sker næsten i et væk, det er en af grundene til at jeg vil ud af EU.

Vil hun på noget tidspunkt åbenbare os hvad det så er for dansk kultur hun kender til, som ikke er 'flæskesteg og øl' ?
Indtil dette afklares vil mistanken om at hun er lidt mangelfuldt orienteret i sit resort blive hængende. Jeg har en mistanke om en temmelig liberal tilgang ved dagens ende, og det er jo egentlig den liberale tilgang der er blevet et politisk overordnet problem. men vi får se ....Fremskridt kommer 'fra venstre ad, i slow motion og både baglæns og med funny walks.

Brian Petersen
Jamen så forstår jeg bedre. Jeg forstår så blot ikke, hvordan jeg skal anvende dine beretning om din personlige skæbne i det store billede.
Til et lille land? Jamen jeg kan da anbefale Nauru, som jeg har besøgt. Dog ved jeg ikke hvordan fremmede der bliver modtaget. Et er sikker klimaet er varmt og godt. Og kan man spise rå tun med sukker... nuvel, så kunne det være stedet.
Anyway. Så skal vi passe på med begreberne - f.eks. begrebet land. Ved krigen i 1864, som blev sat i gang af de nationalliberale danske politikere ved bl.a. med Grundloven at overtræde de internationale aftaler om Schelswig, Holstein og Lauenburg's status, tabte den hidtil multietniske helstat 2/5 dele af sin befolkning og 2/3 dele af sine rigdomme. Således er det danske begreb om 'et land' problematisk. Sådanne lande har man ikke i Storbrittannien, Forbundsrepublikken Tyskland, Belgien, USA, Canada, Spanien osv. OG - og dét er pinedød vigtigt, derfor bliver de danske nationalistiske ønsker om at komme ud af EU ført på et helt misforstået grundlag. En forfalsket nationalistisk historie, skrevet bl.a. af Grundtvig, Lauring, Kløvedal Reich har præget såvel højre som venstrefløjene i dansk politisk kultur.
Således står vi: fanget bag selvforblændelsen bag vores nationalistiske spejl.

Brian Pietersen

Lars

Ja, jeg ved godt vi har gået i krig og vi er kolonister,,,stadigvæk tror jeg, men jeg synes stadigt at der er større chance for at have et land der er ved ay bo i når landet har en begrænset størrelse.

Jeg ville som sådan øsnke der ikke fandtes grænser, men man kan ikke påtvinge folk uden man står i en ny konflikt.

Lars R. Hansen

At erklære, at dansk kultur er globalistisk, flytter vist ikke mange over midten.

Den nye ordfører lyder start90ergammeldags; lige meget hvem du er, lige meget hvor du er, er du velkommen og berigende i dansk kultur. SF´s kultursyn og kultur ideal uden afgrænsning eller rødder kan ikke være national, her dansk.

Der må vist skabes etnyt menneske til vikeliggørelsen af SF´s syntetiske kulturpolitik.

ellen nielsen

Selv om Özlem Cekic ikke vil tage ordet værdiordfører i sin mund....

Hvorfor så udnævne hende til noget, hun ikke vil være...?

Torben Knudsen

(Jeg siger bare, at dansk kultur er langt mere end bare flæskesteg og Carlsbergs øl.)

Når man har klaret en del hurdler og er i det danske Folketing, kunne man forvente et udgangspunkt for en diskussion på et højere niveau!.

Jeg er da glad for, at hun ikke har opdaget den virkelige kulturbaggrund:
fisse og hornmusik, det kunne der ellers være kommet en god kulturkanon ud af.

Lone Christensen

I opremsningen af Özlem Cedic's baggrund mangler der, at hun som den eneste IKKE stemte for skattereformen, hvilket hun jo blev straffet for. Hun har modet til at stå fast, selvom resten af SF stemte for.

Kalle Nielsen, Brian Pietersen og Jesper Hansen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

"Opildner" er ikke en del af det aktive ordforråd hos studieværten i Deadline , og derfor siger hun "fueler" i stedet for. Uden smålig skelen til ordets engelske oprindelse bliver det tvangssammenført med dansk morfologi.

De toneangivende kredse i Danmark er i fuld sving med at ændre på nationalsprogets udtryk, - man forholder sig ikke til noget i kongeriget, man adresserer det, på den danske syntaks (de pågældende mennesker er øjensynlig blottet for enhver musikalitet), og dansk morfologi. De nævnte tvangssammensætninger fører til radbrækninger som emailsne og fansne osv. Det danske sprog bygges om til lavengelsk, og følgelig har DR2-programmet selv en engelsk titel.

På baggrund af den anglomani, der hersker i landet, er det ikke nogen større overraskelse, og til den del af befolkningen, som hverken ser Deadline eller behersker lavengelsk, sendte DR1 fredag aften 3 amerikanske film. Så kan man gå fuldstændig hjernevasket i seng.
Den helt store larmer i DK kommer fra den anden side af Atlanten, og i stedet for at hoppe på DFs limpind burde en kulturordfører fra SF interessere sig for en reduktion af amerikanske skrammelprodukter på billedskærme og i højttalere.

Henrik Bjerre, Brian Pietersen og Mihail Larsen anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

Kim Christensen er tolkeren af SF nye kultur ordfører, det slipper han ikke særligt godt fra.

Hvad er hans formål med denne artikel, som er usammenhængende og hvor man tænker, hvilken dagsorden han faktisk har.

Hvis der skal være hoved og hale i dette må Özlem Cekic selv komme til tasterne, det vil nok give en bedre forståelse af SF opfattelse af dansk kultur, som de jo er en del af.

Dumpet Kim Christensen prøv at blive ædru før du skriver igen.

Mihail Larsen

Ret til forskellighed - netop!

Men forskellig bliver man ikke af at efterligne alle andre.

jens peter hansen

Her i eftermiddag sender man The battle of Britain for 118. gang. Hjælp!!

Frederik Kortbæk

Om Özlem Cekic kan tilføre kulturdebatten noget berigende tvivler jeg stærkt på.
En bemærkning jeg i øvrigt stødte over i artiklen er denne: Skal vi have et juletræ eller ej? Gu’ fanden skal vi det.
Jeg er nok ret gammeldags, men jeg har nu svært ved at acceptere, at man abosulut skal bruge bandeord og så om et emne som julen.
For mig fortæller det, at Özlem Cekic mere betragter julen som en ren og skær fest uden en reel forståelse for dens betydning som kristen højtid og at det ikke er ok at bande.
Men den slags er nu ret udpræget blandt mange andre danskere og det synes jeg er lidt trist.

Karen von Sydow

Cekic forekommer mig ikke som den skarpeste kniv i skuffen, men hva, det behøver man måske netop heller ikke at være, for at bestride posten som en af Folketingets 'værdi'-ordførere.

Det er en slet kultur, at gøre kultur politisk.

Skal vi have et juletræ? eller? wa? Jeg har i mange, mange år slet ikke haft noget juletræ! Er jeg så ikke rigtig dansk eller hyr?

Michael Kongstad Nielsen

Nu behøver man ikke at være den skarpeste kniv i skuffen, bare man har hjertet på det rette sted. Jeg ved ikke noget om værdiordføreren, som gud ske lov ønsker at kalde sig kulturordfører, men hvad er der i vejen med at interessere sig politisk for kultur? Som bekendt var den tidligere regering dybt optaget af kultur, det var faktisk det vigtigste, vigtigere end økonomi og finansbudget. Hvis man vil ændre et samfund, sagde Anders Fogh, så er det kulturen, man skal ændre, og det gjorde han så. Sammen med Brian Mikkelsen, Bertel Haarder og Claus Hjort, samt Pia K.

Torsten Jacobsen

»Dansk kultur er langt mere end bare flæskesteg og Carlsbergs øl. Dansk kultur er også mere end en kulturkanon. Derfor er det vigtigt at understrege, at dansk kultur ikke er det, som ekskluderer – men det som inkluderer. Det er det, som bygger broen og ikke splitter befolkningsgrupper op mod hinanden, som man gjorde gennem 00’erne,« siger kulturordføreren.

En omvendt DF'er? Er det SF's strategi for at genvinde de tabte stemmer? Værdipolitik?
Really?

Tag noget progressivt tøj på i jeres økonomiske politik, SF, så kan vi klappe hinanden på skuldrene med de rigtige meninger bagefter. Eller måske skal i bare skifte navn éen gang for alle, og få det overstået. PF: pragmatisk folkeparti.

Som Joachim B. Olsen får jeg brækfornemmelser, omend årsagen er en anden.

Philip B. Johnsen

Tillykke med kulturordførerskabet Özlem Cekic.

Karen von Sydow

Problemet med de danske 'værdi'-ordførere er, at de taler om petitesser og banaliteter i en uendelighed, så man, ja, kaster lidt op i munden (måske endda et surt opstød). Det er himmelråbende intetsigende, og de bringer intet nyt til bordet. Kultur og traditioner er en privat sag som folkevalgte i princippet burde holde deres mund omkring, og blot sikre en nul tolerance-politik ift. diskrimination.

Flemming, Skovgaard Madsen

Jeg har en vis skepsis i forhold til Kulturordførens brug af ordet inkluderende, taget i betragtning SF har været et af de ivrigste fortalere for den sekteriske opdeling af samfundet, som man har oplevet med rygeloven.
Hele det offentlige rum og annekser ind i det private rum er forbeholdt anti-ryge sekten. Det minder i den grad om eksklusion og ikke inklusion, men Kulturordføren tog måske bare fejl af ordene.

Michael Kongstad Nielsen

Kultur og traditioner er meget mere end juletræer. Mortens and, Hellig tre konger og Kjørmes knud. Kultur er måden danskerne tænker og lever på, deres referencer og mentalitet, følelser for hinanden og fællesskabet. Kultur er fælles arv og dybde, og det er overflade og X-factor. Kultur er måden vi behandler hinanden på, og måden vi tager imod indvandrere på. Kultur er også den gamle regerings kanons, som den nye burde have skrottet med det samme.

Hvad skal kulturrelativister med kultur-ordførerskaber?

Når man nu mener, at det eneste der differentierer jordens ca. 7 milliarder mennesker er socioøkonomiske faktorer, burde man så ikke i stedet have 14 social- og udviklingsordførere?

Karsten Aaen

"Skal vi have et juletræ? eller? wa? Jeg har i mange, mange år slet ikke haft noget juletræ! Er jeg så ikke rigtig dansk eller hyr?"

Jeg har da mange gange (ifølge dine indlæg) haft min tvivl.

Kalle Nielsen

At hun ikke ville stemme for skattereformen er noget af det vigtigste for mig - der er sådan en mangel på S-politikere og SF-politikere der sætter regeringstoppen foden for døren og nægter asocial politik.