Analyse
Læsetid: 2 min.

SF’s venstrefløj styrkes

Trine Machs dilemma har været, at hun både vil være med i maskinrummet, hvor beslutningerne træffes, men samtidig vil hun råbe op uden for. Det samme dilemma Villy Søvndals afløser nu skal forsøge at være med til at løse for SF
Indland
3. januar 2014

Også Özlem Cekic har fået en ny rolle i den aktuelle rokade, erfarer Information. Cekic bliver SF’s nye kulturordfører og en del af en styrket venstrefløj i partiet. Foto: Jacob Nielsen

ANALYSE – Det er ikke mere end halvandet år siden, at Trine Mach i forbindelse med skatteforhandlingerne nedlagde sit folketingskandidatur i protest mod SRSF-regeringens økonomiske politik. Özlem Cekic fik frataget sine ordførerskaber, fordi hun stemte nej til skatteaftalen med Venstre og Konservative, og Lisbeth Bech Poulsen grædende måtte hjælpes fra et gruppemøde af Annette Vilhelmsen efter at være blevet banket på plads af daværende partiformand Villy Søvndal.

Nu erstatter Trine Mach Villy Søvndal i Folketinget og bliver i en ordførerrokade ny skatte- samt forsknings- og udviklingsordfører. Özlem Cekic, som allerede blev taget til nåde igen efter formandsvalget, belønnes yderligere med posten som kulturordfører. Og endeligt fortsætter Lisbeth Bech Poulsen som finansordfører, selv om hun før jul også overtog posten som politisk ordfører efter Jonas Dahl ved regeringsrokaden.

Dermed er SF’s venstrefløj ikke bare styrket (alle tre kvinder støttede Annette Vilhelmsen under formandsvalget). Håbet er netop, at de tre kan personificere den nu snart et år gamle landsledelsesbeslutning fra marts 2013 om, at SF – trods regeringssamarbejdet – skal skabe sig mere manøvrerum og dermed en mere selvstændig profil.

At dette ikke er lykkedes, afsløres af, at en meningsmåling for få dage siden afslørede, at kun to procent af vælgerne efterhånden tror på, at Annette Vilhelmsen kan skabe fremgang for SF i det nye år.

Machs dilemma

Ikke mindst Trine Mach, der i 2012 overvejede at stille op som formand, har street credit på venstrefløjen og forventes at kunne give politisk kant til Socialdemokraterne og ikke mindst Radikale Venstre. Efter formandsvalget har der ellers været stille om den tidligere forkvinde for Mellemfolkeligt Samvirke og nuværende medlem af SF’s landsledelse.

Mens Trine Machs og Annette Vilhelmsens nære ven og støtte, Peter Westermann, blev næstformand, var der rent praktisk ikke nogen opgaver at give til Mach. Og så har Søvndals afløser boet i Norge. Det forhindrede hende dog ikke i før jul at kritisere regeringens finanslovaftale med Venstre og Konservative. Mens særligt Socialdemokraterne havde travlt med at skyde skylden på Enhedslisten, konstaterede Trine Mach på sin blog på Modkraft, at »SF og venstrefløjen i Socialdemokraterne må få sat en stopper for, at Venstre bliver inviteret ind på målstregen og laver aftale«.

Trine Machs kompromisløshed fik da også under formandsvalget mange af Astrid Krags støtter til at håbe på, at hun ville stille op som venstrefløjens kandidat. Netop fordi de forventede, at Trine Mach kun ville få stemmer fra dem, som Villy Søvndal forinden havde kaldt »brokkehovederne« i SF, hvorimod Annette Vilhelmsen ville kunne appellere bredere.

Dilemmaet for Trine Mach har altid været, at hun på den ene side gerne vil være med i maskinrummet, hvor beslutningerne træffes, men samtidig vil hun være den, som står og råber op uden for. Det samme dilemma hun nu skal forsøge at være med til at løse for SF.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kalle Nielsen

"Det er ikke mere end halv-andet år siden, at Trine Mach i forbindelse med skatteforhandlingerne nedlagde sit folketingskandidatur i protest mod SRSF-regeringens økonomiske politik. "

Der er i den grad brug for politikere med moderne humanistisk karakter, så:
Velkommen til.

Carsten Mortensen

Det er åbenbart blevet umuligt både at være kritisk og at være med til at træffe beslutninger.......
........og højttalerne gjaldede:"Vi er alle lykkelige nu"

Jesper Frimann Ljungberg

Flere moral highgrounders med DJØF uddannelser... Lige hva' SF har brug for....
Og Cekic nu også som kulturordfører.. Nu hvor der skal forhandles medieforlig? Stakkels DR, de får jo så nok deres egen Carina... Måske X faktor'en......

Tja ja...
Jesper

Karen von Sydow

Hun skal nok hurtigt blive sat på plads.

Alan Strandbygaard

Du har sikkert ret, Karen von Sydow.

Jeg tror heller ikke SF vil finde tilbage til deres oprindelse. De er blevet socialdemokrater, og dér bliver de. De tror nemlig at de kan gafle resterne af de flygtede socialdemokrater. De har endnu ikke fattet at der ingen plads er til dem længere. De skulle have holdt fast i deres politik fra før Villy Søvndal, og nøjedes med at være støtteparti.

Mikael Hertig

Partier skal orientere sig efter deres værdikompas, mere end de skal søge tilbage til deres oprindelse. Hele venstrefløjens problem er fælles: vi står ikke med noget troværdigt alternativ til den form for kapitalisme, der er under udvikling.
Kritikkens værdi ligger i den øgede og skærpede situationsforståelse, men ikke i dens skabende kraft, der skal komme fra et håb om lighed og social retfærdighed.

På det punkt er der grund til at være tilfreds med, at Trine Mach nu kommer i folketinget.
Men, som hun selv siger, så kan hun ikke udrette ret meget alene.

Vi lever vel også af håb?

Bjarne Riisgaard

At der ikke skulle være et alternativ til den aktuelle form for kapitalisme, er et subjektivt, konservativt standpunkt, man vælger at indtage. Der er næppe nogen tvivl om, at det er et standpunkt som ledelsen i SF deler, men det bliver det ikke mere korrekt af. Derimod bekræfter det kritikken om, at SF med deltagelsen i regeringen, og den dermed følgende legitimering af regeringens konservative værdipolitik, i stedet for at udfordre konservatismen har valgt, at blive en del af "systempartiet".

Flemming, Skovgaard Madsen

SF solgte sin berettigelse på venstrefløjen, da man erklærede at man gik ind for EU.

EU er og bliver ultraliberalistisk og har som erklæret mål at nedlægge den oprindelige danske model, der havde sin offentlige sektor i sit eget "rum", økonomisk og arbejdsmæssigt.

Kalle Nielsen

Mikael Hertig
"Hele venstrefløjens problem er fælles: vi står ikke med noget troværdigt alternativ til den form for kapitalisme, der er under udvikling."

Det mener jeg er forkert. Not-for-profit ligeløns-virksomheder, der bakkes op af en oplyst befolkning, har alle muligheder for at eksistere indenfor den globale økonomi, hvor mange virksomheder er svage overfor kritik af deres produkters manglende bæredygtighed, deres interne lønulighed, deres overskudsgrad etc.

Not-for-profit virksomheder med ligeløn giver større livs- og samfundssikkerhed, genindfører mening som bestemmende parameter for om produktion / service skal udføres, og prioriterer samarbejdet / fusionen fremfor konkurrencen. Not-for-profit virksomheder udelukker ikke overskud - men sikrer blot at overskud ikke er det styrende og at eventuelt overskud investeres i virksomheden / samfundet.

Ole Chemnitz Larsen

Jo, men til hvad nytte?

Når EL selvsagt ikke vil hjælpe SF ud af den blå saks - ved at indgå en rød finanslov.

Og når Thorning fortsat går efter de blå socialdemokrater, der nok også afgør det næste valg til Folketinget.

Kalle Nielsen

Ole Chemnitz Larsen
For at EL skal indgå en finanslov, så skal den jo indeholde flere forbedringer end hvad man bør kunne forvente, at S og SF selv kan forhandle sig frem til. Den skal indeholde EL-politiske indrømmelser - og ikke bare være S- og SF-mål, som S- og SF ikke selv kunne eller ville forhandle sig frem til som elementer i regeringens oprindelige finanslovsudspil. Men lad nu det ligge - det vigtigste er, at have udsyn, spotte de socialistiske alternativer der bobler frem i DK og i verden, få dem formidlet, igangsat og udbredt som reelle alternativer og cases.

At få indført og afprøvet demokratisk socialisme er en konkret proces - og vi skal have fokus både på tidens og fremtidens muligheder. Find de gode eksempler og få dem til at fylde i livet og kommunikationen.

Ole Chemnitz Larsen

Politik handler reelt om stemmer, der er magt i et folkestyre Kalle Nielsen.

Og EL og SF kæmper reelt om de samme stemmer- langt hen af vejen:

Derfor vil EL selvsagt ikke hjælpe SF ud af den blå saks.

Flemming, Skovgaard Madsen

Ole Chemnitz Larsen, hvordan vil du få stemmer fra EU-modstanderne i Enh. ? Er det igen Nysprog ?

Ole Chemnitz Larsen

Flemming min opfattelse går især på valg til Folketinget samt kommuner og regioner.

Det er nemmere at indgå borgfred, når man sidder på borgen.

Flemming, Skovgaard Madsen

Ole chemnitz Larsen, så blev det sgu da endelig helt sort snak.

Firekløveret har sikkert lovet hinanden, at SF bliver i regeringen.
Masochistisk Folkeparti eller endnu et tegn på valgkampsforberedelse.

Flemming, Skovgaard Madsen

De har aldrig haft et regerings grundlag, de har fået pålagt konkurrencepakten, som regeringsgrundlag. Spørg anden steds, end regering og folketing, hvis du vil spørge magthaverne.

Kalle Nielsen

Ole Chemnitz Larsen
"Politik handler reelt om stemmer, der er magt i et folkestyre Kalle Nielsen."

Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at vi bliver mere uenige.
For mig er stemmer blot muligt spinoff af det politik handler om - nemlig det fælles arbejde for at udvikle og formidle de bedste demokratiske samfundsvisioner og deres konkrete indhold og mulighedsbetingelser. Samt skabe rum for, at disse kan leves nutidigt og fremtidigt i størst muligt omfang for de som ønsker det.

Stemme-manipulerende taktiske befolkningsvildledninger har intet med rigtig politik at gøre - det er kun magtfikserede mennesker, der tror den slags er politik ... og ja, mange "politikere", spindoktorer, kommentatorer og journalister er i den gruppe - sørgeligt nok.

Morten Olesen

Hun har jo allerede vist sit sande jeg i diverse interviews - regeringsgrundlaget skal ikke udfordres ! Jo, der skal da snakkes vidt og bredt om alle de velsignelser SF så gerne lade drysse over det ganske land, hvis altså bare de får absolut flertal. Lidt ligesom før sidste valg...SF er blevet en joke, med og uden Pertou Mach, og min fornemmelse er at umuliussen Vilhelmsen får dem under stregen...

Ole Chemnitz Larsen

bør og er

Kalle Nielsen enig, at sådan bør det være,

men tænker på, hvordan det er.

Kalle Nielsen

Ole Chemnitz Larsen
Tak for svar - det var beroligende. Jeg tror det er en vigtig fælles opgave at hjælpe hinanden med at nuancere, at der er forskellige opfattelser af hvad politik opfattes at være. Vi skal ikke acceptere, at kommentatorer m.fl. nedgør politik til "et beskidt spil".
Det er det for nogle - vi skal blot ikke acceptere det som Sandheden :)

Ole Chemnitz Larsen

"". hjælpe hinanden."

Enig Kalle Nielsen.

Og i denne forbindelse har jeg tilfældigves erhvervet en del fakta, der indikerer, at det er klogt at sondre mellem facade og den mørklagte virkelighed, hvis man ønsker at forstå politik, herunder især misbrug af magt, stemmer eller folkestyre.

Uffe Ellemann-Jensens dilemma var, at han både ville være med i maskinrummet, hvor beslutningerne træffes, men samtidig ville han råbe op uden for.
Det lykkedes fint for ham, han fik både torsk og ordener.

Det lyder måske lidt selvmodsigende sagt af én som efterhånden kun kan se EL som et ægte socialistisk parti, at @Ivan Gullev, at Uffe Ellemann sammen med Palle Simonsen nok er de eneste, jeg vil betegne som hædersmænd.

Jeg ser - mit ultra røde standpunkt til trods - i den grad op til disse to for deres ærlighed. Nok de to sidste politikere, der led af det.

Ole Chemnitz Larsen

Ærlige toppolitikere?
Findes de?
Nej, for så ville de ikke være toppolitikere.
Men der fandtes toppolitikere, der evne at blive opfattet som ærlige, herunder Uffe.

@Ole
Jeg er faktisk ikke enig med dig. Jeg tror, at de findes (fantes).

I dag er det at være politiker jo et job og en karriere, hvor man skifter parti og valgkreds efter hvor jobmulighederne er bedst. Men, der var engang... - ja, der var faktisk engang!

...Der var jo engang hvor K var konservative uden at være nationalistiske (ja, det må jo så have været efter 40'erne) og der var engang da V var liberale uden at være liberalistiske.

Alle danskere havde det sgu da lige så godt under Schlüter, som under Anker.

Og det påfaldende i dansk politik er vel, at skal der en 'kartoffelkur' til - som også rammer konservative vælgere - så kræver det en konservativ ledet regering. Ligesom (i vore dage) en højre-regering ikke ville have sluppet afsted med, at definere hundelortsopsamling som 'meningsfuld aktivering'. Her ville jo almindelig sund fornuft tilsige normalt tænkende væsener, at enten hundene eller deres værger måtte påtage sig dét job.

Torben Knudsen

Via mit tidligere job i socialistiske lande, for ikke at sige kommunistiske, mødte jeg ungkommunister, der havde en indlært argumentationsform, der kunne overbevise en om, at rødt var sort og at mine forældre ikke var mine forældre. Man troede på det, indtil man var kommet på afstand og fik rystet sig lidt.
Venstefløjens holdning til beskatning af millionærer,(der er snart nogle stykker, så burde man ikke gå op i miiliardærer?) er en ideologi, hvor fakta er helt fraværende.
Senhedslisten, SF flere vil beskatte fortjeneste ved salg af privatbolig(, al anden handel med ejendom bliver jo beskattet).
Hvem kan forklare mig, hvor det sidder i hjernen på disse betonsocialister at beskatte de rige svin, (mange af os har jo en bolig!), ved at beskatte evt. fortjeneste ved salg af privatbolig (mange sælges idag med tab!!) en privatbolig, der betales ejendomsværdiskat af og ejendomsskat af, så pengene styrter ind i de statslige og kommunale kasser, så flere og flere ikke har råd til at bo i deres bolig.
Beskatning af evt. gevinst ved salg af privatbolig vil jo få boligpriserne til at falde yderligere og drastisk og ejendomsværdiskatten og ejendomsskatten til at falde multi mange gange, det beløb, der ville komme ind, hvis der beskattes evt. fortjeneste ved salg af privatboligen (Strandvejen nam nam)
Hvor i hjernen sidder denne ideologiske idiotiske blokering, der munder ud i at beskatning af de rige svins fortjeneste, er det man vil.
Kunne Trine Mach komme på banen og forklare ideologien/sagen, nu hun er inde i varmen/Folketinget.
Hvad er det der gør, som ungkommunisterne, der kunne overbevise om at sort var rødt, at de såkaldt venstreorienterede kan argumentere for at beskatning af fortjeneste (tab?) ved salg af privat bolig er et must for dem? En beskatning, der vil betyde et megatab for statskassen, men fryde betonfolket.