Kommentar
Læsetid: 3 min.

Storkapitalen hjemsøger sosserne

Salget af DONG Energy er en gentagelse af tidligere tiders finansfarcer. Topledelsen hos Socialdemokraterne synes intet at have lært af forgængernes mislykkede privatiseringer i 1990’erne. Næste skandale kan blive salget af Nets
Indland
27. januar 2014
’Partiet skal fremover være langt mere skeptisk, inden fællesskabets værdier sættes til salg,’ sagde Helle Thorning-Schmidt i samtalebogen ’Den første’ i 2007. Men det synes glemt i dag

’Partiet skal fremover være langt mere skeptisk, inden fællesskabets værdier sættes til salg,’ sagde Helle Thorning-Schmidt i samtalebogen ’Den første’ i 2007. Men det synes glemt i dag

Jonas Skovbjerg Fogh

Finansminister Bjarne Corydon (S) kommer til at fortryde udsalget af DONG Energy til Goldman Sachs. Ikke fordi folkeopinionen nu har rejst sig massivt mod regeringen – med 130.000 underskrifter på få dage – nej, snarere fordi Socialdemokraterne lider af et syndssyndrom, hvor toppolitikerne ender med at fortryde deres flirt med finanskapitalen. Socialdemokraterne optræder nemlig aldrig på samme måde før, under og efter en periode med regeringsmagt. Uanset hvor klippefast han kan virke i øjeblikket, vil selv Bjarne Corydon blive indhentet af bondeanger. Før eller siden.

Socialdemokraternes holdningsskift følger nemlig et fast mønster: Inden de træder ind i regeringskontorerne, er de højlydt skeptiske over for ethvert udsalg af offentlige aktiver. Her høres kampsange om den lille mands kamp mod finansfyrsterne. Men i samme øjeblik socialdemokraterne sætter sig ind bag skrivebordene i magtens korridorer, forstummer kritikken straks, og udsalget begynder. Først flere år senere kommer undskyldningerne.

Så sent som i 2007 advarede Helle Thorning-Schmidt (S) mod det spøgelse, som tidligere har hjemsøgt Socialdemokraterne, og som nu er vendt tilbage i form af Goldman Sachs, som ventes at få lov til at købe DONG Energy på torsdag. I interviewbogen Den første, som tilmed er skrevet af statsministerens spindoktor, Noa Redington, siger Helle Thorning-Schmidt: »Partiet skal fremover være langt mere skeptisk, inden fællesskabets værdier sættes til salg«.

Men ordene havde intet på sig. Ingen oprigtighed, ingen konsekvens.

Hykleriet fra Nyrup

I dag er indignationen forsvundet, pist væk, og i stedet lyder kun ekkoet fra tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, som i anledning af det forestående brandudsalg af DONG Energy udtalte i sidste uge:

»Samfundsværdier bliver foræret væk. Danmark risikerer at miste sin grønne førerposition. Det gør næsten fysisk ondt på mig at se, hvad der foregår.«

Paradokset er blot, at det netop ikke er første gang, at en socialdemokratiskledet regering sælger ud af statens værdier til lyssky kapitalfonde. Selv samme Poul Nyrup Rasmussen stod i spidsen for en række privatiseringer, som først langt senere er blevet bitterligt fortrudt af politikere fra stort set alle partier:

TeleDanmark blev i 1997-98 falbudt, inkl. kobberkablerne, til en kunstigt lav pris til et amerikansk teleselskab via et skattely i Luxembourg, og kort tid efter solgt videre til fem kapitalfonde for mindst det tredobbelte beløb; Københavns Lufthavne blev afhændet i 1994 og 1996 til den australske kapitalfond Macquarie, som systematisk har kanaliseret penge til Bermuda via et skuffeselskab i Luxembourg; Datacentralen blev i 1996 solgt til amerikanske CSC, til trods for at Forsvarets Efterretningstjeneste med »dyb bekymring« advarede mod at lade personfølsomme oplysninger sive til et udenlandsk firma; Girobank, som oprindeligt var en specialbank under postvæsnet, blev solgt i 1993, og er i dag endt som en del af Danske Bank-koncernen.

Fælles for de fire privatiseringer er, at topledelsen hos Socialdemokraterne valgte at tilsidesætte hensynet til både borgerne og strategiske samfundsinteresser, til fordel for kortsigtede milliardgevinster og tilmed på bekostning af gennemsigtig skattebetaling.

Næste stop: Nets

DONG Energy er ikke eneste aktuelle eksempel på Socialdemokraternes salgssyndrom. Bag kulisserne er det nationale pengeinfrastukturnetværk Nets også ved at blive solgt til en hemmelig gruppe af investorer, hvoriblandt Goldman Sachs muligvis stadig er med i opløbet.

Nets, der hovedsageligt ejes af bankerne, og som sidste mandag fik 15 timers berygtet berømmelse, da netværket brød sammen, står bag dankortet, NemId og Betalingsservice. De mulige investorer tæller blandt andre ATP, Nordic Capital, Permira og Silverlake.

Kritikere frygter, at salget af Nationalbankens ejerandel kan føre til tab af samfundsværdi, nye gebyrer, dyrere service og måske allermest bekymrende til mindre kontrol med de detaljerede forbrugeroplysninger hos Nets.

Alligevel er SRSF-regeringen på nippet til at give grønt lys til et snarligt frasalg.

Ligesom med DONG Energy er frasalget af Nets – endnu – ikke omgærdet af offentlig debat. I stedet må borgerne forlade sig på de tvetydige forsikringer, som skiftende ministre er kommet med om, at en udenlandsk kapitalfond ikke vil kunne finde på at udnytte sin private monopolstatus. Men ordene klinger hult, for fortiden trækker skygger henover SRSF-regeringen.

Hvis DONG-salget glider igennem Finansudvalget på torsdag, til trods for modstand fra forligspartiet Dansk Folkeparti, kan finanscirkusset begynde forfra med Nets. For Socialdemokraterne evner tilsyneladende ikke at lære af fortidens fejl. Før det er for sent.

Serie

Hvem vinder, når en amerikansk finansgrib bliver storaktionær i DONG?

Et bredt flertal i Folketinget vedtog i februar 2014 en børsnotering af den danske energigigant Dong. Det giver den statsejede virksomhed en indsprøjtning på 11 mia. kroner, men til hvilken pris?

Køberen er den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs. Selv om de i de senere år har været storinvestor i den grønne omstilling og flytter deres investeringer fra kul til vedvarende energi, så blev de i ruinerne fra finanskrakket kaldt for en »vampyr-blæksprutte«, fordi investeringsbanken har tradition for at suge værdier ud af selskaber uden at sikre deres levedygtighed.

Staten har med 60 pct. af ejerskabet stadig aktiemajoritet i DONG, men har i aftalen med Goldman Sachs givet banken særdeles fordelagtige vilkår og vetorettigheder over afgørende strategiske beslutninger.

Det har fået en usædvanlig alliance af kritikere på banen. Dansk Folkeparti har sammen med Enhedslisten presset på for, at banken ikke får sine usædvanlige særrettigheder i forbindelse med købet, eller at energiselskabet splittes op i to selskaber. Indtil videre står finansminister Bjarne Corydon (S) dog fast på, at aftalen ikke kan ændres.

Et afgørende spørgsmål er imidlertid, om vi overhovedet bør sælge ud af DONG og give en amerikansk investeringsbank med tvivlsom moral råderet over en af fremtidens vigtigste strategiske ressourcer – energi.

Hvis det er så attraktiv en forretning for finansvirksomheden Goldman Sachs at eje en femtedel af aktierne i DONG Energy, hvorfor er den samme aktiepost så ikke også en god forretning for den danske stat?

Seneste artikler

 • Danske politikere burde have lært af amerikanernes katastrofale energisalg

  1. februar 2014
  Vil det delvise frasalg af DONG Energy til Goldman Sachs kompromittere forsyningssikkerheden og fordyre taksterne? I USA skræmmer sporene fra privatiseringer af energisektoren – med Enron-affæren som et skoleeksempel
 • USA: Banker bør ikke eje energiselskaber

  1. februar 2014
  Risiko for markeds-manipulation og økonomiske kriser får den amerikanske centralbank og kongresmedlemmer til at varsle indgreb mod investeringsbanker som Goldman Sachs’ ejerskab til energi- og råstofvirksomheder
 • Eksperter: Staten udvander sin ejerandel i DONG for meget

  30. januar 2014
  Når Goldman Sachs, ATP og PFA skyder penge i DONG, får staten sin ejerandel i selskabet kraftigt reduceret, fordi kapitaludvidelsen er blevet meget større end oprindelig planlagt. Aftalen giver ikke mening ud fra et investeringssynspunkt, siger to eksperter
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Når sosserne ikke vil høre, så må de føle, og det kommer de til i denne uge. Det gør alle GS-partierne. De tror borgerne sover, men nu får vi se, hvem der sover mest.

Peter Hansen, Holger Madsen, Eva eldrup, Lene Christensen, lars abildgaard, Klara Liske, Lykke Johansen, Torben K L Jensen, Tedros Istifanos, Søren Christensen, Carsten Mortensen, Karsten Aaen, Mette Hansen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Inger Sundsvald

Desværre har jeg en grim fornemmelse af, at der er noget politikerne ikke fortæller os om storkapitalen og hvad de bliver narret eller købt til.

Jens Falkesgaard, Peter Hansen, Ole Hansen, Torben Arendal, Holger Madsen, Alan Strandbygaard, olivier goulin, lars abildgaard, Bjarne Andersen, Klara Liske, Lykke Johansen, Carsten Søndergaard, Tue Romanow, Laurids Hedaa, Carsten Mortensen, Hans Larsen, Karsten Aaen, Mette Hansen, Rasmus Kongshøj, Tove Lodal, Sup Aya Laya, morten Hansen og Filo Butcher anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Erindring forgår, ideologi består.

Jeg har lige hørt i min øresnegl, at det kun bliver bedre. Bjarne Cory-don og SD og resten af regeringen har fået et tilbud, man ikke kan sige nej til. Narkopolitiet vil blive privatiseret, og der har ikke været andre end HA, der er kommet med et seriøst tilbud. De involverede forhandlere af denne aftale har selvfølgelig også fået deres andel. BC melder klart ud nu, at ikke har været andre seriøse tilbud. Det er nødvendig at denne aftale nu kommer i stand, ellers vil Danmark blive helt til i hele verdens rockermiljø.

Peter Ole Kvint, Jens Falkesgaard, Peter Hansen, Holger Madsen, Eva eldrup, Alan Strandbygaard, Niels-Simon Larsen, olivier goulin, Henrik Christensen, Lykke Johansen, Carsten Søndergaard, Laurids Hedaa, Carsten Mortensen, Karsten Aaen, Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek, lars abildgaard, Henrik Klausen, Sup Aya Laya, Filo Butcher, Erik Jensen , Lasse Damgaard og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Lasse Damgaard

Vi er kun de små

Men stol ikke på,

At vi ikke kan blive Jer bane,

Der er ikke den magt,

Som kan standse de små,

Når de samles om enigheds fane.

Eva eldrup, randi christiansen, morten Hansen og Filo Butcher anbefalede denne kommentar
Martin Nygaard

Dokumentarfilmen FOUR HORSEMEN fra 2013 ser nærmere på netop storkapitalen og andre magtfaktorer i samfundet. Den beskriver finanskrisen og det syge system, via et større orkester af analytikere, wall-street traders, økonomiprofessorer og lign. som for første gang sætter foden i gulvet og taler ud.

Se den og andre relvante videoer på youtube kanale her:
http://www.youtube.com/user/RenegadeEconomist

Dennis Berg, Lene Christensen, Martin Sørensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Socialdemokrater vil gerne udvikle velfærdstaten, så det forekommer gratis for vælgerne. Der sælges fra, når kursen anses for høj nok. Derfor er TV2 ikke solgt endnu og Dong først sælges 2018.

Flemming Scheel Andersen

Som desillusioneret dansk borger i vort postdemokrati, håber jeg på at befolkningen når at vågne op i sidste øjeblik før døren smækker i for de sidste rester af muligheder og sikrede rettigheder.

Om jeg så regner med det??....næ

Jens Falkesgaard, Torben Nielsen, Lene Christensen, Bjarne Andersen, Lykke Johansen, Claus Kristoffersen, Carsten Søndergaard, Laurids Hedaa, Carsten Mortensen, Karsten Aaen, Mette Hansen, Lise Lotte Rahbek, lars abildgaard, Michael Madsen, morten Hansen og Filo Butcher anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

Hvad har Nets med sagen at gøre, når der nu står i artiklen: "Nets, der hovedsageligt ejes af bankerne,"? Kan Bjarne Corydon sælge et selskab, som staten ikke ejer?

Noget andet er, at TDC fungerer bedre, end DSB gør til trods for, TDC blev solgt til private kapitalfonde, mens DSB fortsat ejes af den danske stat.

Michael Kongstad Nielsen

Lasse Damgaard (22.02) - er det Oskar Hansen ("Når jeg ser et rødt flag smælde") eller er det din egen komposition.

Flemming Nielsen

Man kan undre sig over den dårlige undersøgelse af fakta der ligger til grund for den her artikel, hvad skal det gavne? Men det er helt typisk for Informations artikler om GS.
Hvordan han man sammen ligne TDC, Datacentralen girobank mm. hvor man solgte det hele, med salg af 19% aktier i DONG, her sælger staten ikke retten til at bestemme, da den beholder aktie majoriteten. Så intet kan sælges uden statens tilladelse = en godkendelse i forligskredsen.

Kristoffer Larsen og Børge Rahbech Jensen anbefalede denne kommentar
Preben Bollerup

Denne gang kan vi stadig nå at stoppe det inden det er for sent, tak til information for at være med til at afdække dette vanvid, det bliver nogle yderst vigtige dage frem til torsdag.

Selv de mest kyniske parter i denne sag havde næppe regnet med den modstand som nu er kommet i befolkningen, hvor noget der ligner over 90 % er imod salget af DONG til Goldman Sachs.

Det kunne interessant at få en mere præcis meningsundersøgelse, så regeringen ved hvor stor en del af befolkningen der er imod denne aftale, Corydon vil nok påstå at 250.000 underskrifter kun er få procent af de stemmeberettigede, men hvad med alle dem som er imod og ikke får skrevet under.

Det kunne også være interessant med en meningsmåling, hvis der var valg i dag, det kan muligvis være med til at ryste regeringen og de andre støttepartier til denne vanvittige beslutning. Nogen der ved om der kommer nogle officielle meningsmålinger på spørgsmålet eller partierne inden torsdag ?

Kalle Nielsen, Lene Christensen, Bjarne Andersen, Laurids Hedaa, Mette Hansen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Fint er det skrevet, men det er ikke "Når jeg ser et rødt flag smælde" :-)

Karsten Aaen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Børge Rahbech Jensen - der er tale om Nationalbankens ejerandel. Nets er desuden reguleret af statslig lovgivning og aftaler, der kan sløjfes, hvis man ønsker at frigøre hele området til privat ejerskab.

Karsten Kølliker, Carsten Søndergaard, Karsten Aaen, lars abildgaard, Benjamin Skou, Sup Aya Laya, morten Hansen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
morten Hansen

Demokratiet og befolkningen er de store tabere.
Pengene - storkapitalen - styrer og bestemmer alt, også i folketinget.
Organisationen Oxfam er i en ny rapport nået frem til, at 85 (ja 85) mennesker ejer lige så mange penge som 3,5 milliarder mennesker.
Endvidere estimerer Oxfam, at der gemmer sig 115 billioner kroner i skattely, mens skatterne er blevet lavere siden 70érne i 29 u d af 30 lande, hvor data er tilgængelig.

Jens Falkesgaard, Kim Houmøller, Carsten Søndergaard, Mette Hansen, Karsten Aaen, Torben Nielsen, Filo Butcher og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Flemming Nielsen - aktiemajoritetsejeren kan ikke bestemme alt, da minoritetsejeren har fået lovning på, at alt skal ske i enighed med minoritetsejeren.

Jens Falkesgaard, Henrik H. Hansen, Eva Bertram, Bjarne Andersen, Carsten Søndergaard, Laurids Hedaa, Tue Romanow, Karsten Aaen, Klara Liske, Jesper Frimann Ljungberg og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Lasse Damgaard

A.C. Meyers digt fra 1894
Et Digt om de Smaa Tilegnet de Store

Ja, vi er kun smaa, saa mærkelig smaa,
den Tanke bestandig os nager,
men det er dog os, som maa pløje og saa
og høste paa Stormandens Ager.
Vi ved det saa godt, at vi er for smaa
og skal det i Ydmyghed vise,
det Brød og det Sul, som vi skaffe Jer maa,
er vi selv alt for smaa til at spise.

Vi er jo kun smaa, saa underlig smaa,
dog bygger vi taarnhøje Slotte,
saa Stormanden Hygge og Udsigt kan faa,
og Kirken med Spir sig kan flotte;
vi Huset monterer og gør det tilpas
for Herrerne og deres Fruer,
vi er ikke for smaa til at bygge Palads,
men for smaa til at bo i dets Stuer.

Vi er jo de smaa, vi er jo de smaa,
men hver Gang man Trommerne rører
og Hæren i Mark og paa forter skal staa,
til Slagtebænk Ordren os fører.
Vi er jo kun smaa, men dog skal vi gaa
med Glæde i Døden for Landet,
til at dræbe og dræbes vi ej er for smaa,
men vi duer maaske ikke til andet.

Ja vel er vi smaa, og det bliver vel saa
et godt Stykke Tid for de Mange,
hvis ikke vi mødes fra Hytte og Vraa
og viser, vi ikke er bange.
Vi er vel kun smaa, men stol ikke paa,
at vi ikke kan blive Jer Bane, -
der er ikke den Magt, som kan standse de smaa,
naar de samles om Enigheds Fane.

Dennis Berg, Carsten Søndergaard, Niels-Holger Nielsen, Laurids Hedaa, Karsten Aaen, Lars B. Jensen, lars abildgaard, Niels Mosbak, Michael Madsen, Inger Sundsvald og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar

Disse 85 mennesker synes nok at resten ejer alt for meget og hæmmer deres akkumulation.

Bjarne Andersen, Karsten Aaen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Flemming Nielsen

Preben
du gør samme fejl som avisen her. du taler om Corydon som en diktator og som ham der står i vejen for en handel der ikke er andet end fagforenings spin, det er en regeringsbeslutning og regeringen er ikke Corydon eller S selv om de har leder regeringen, Så jagt regeringen for beslutningen og ikke ministeren der bare passer sit arbejde ganske godt.
Jeg syntes det er gode vi har en regering, der går foran vælgerne, modsat VKO der vandrede bagefter, greb alt det populistiske og købte vælgerne, med alt det de ønskede sig og lod fællesskabets ejendom skoler, veje, broer, DSB mm forfalde, mageløs hvor en kræve ind mentalitet, hvor mange ikke ved mere om politik, end min kanariefugl. der findes her i diverse debattråde, få nu bygget det kooperativ, brug jeres egne penge i stedet for at vente til i kommer til magten.

Tja...
Jeg har en fornemmelse at hver gang en ny regering dannes, bliver de vigtigste politiske ledere kontaktet af repræsentanter for finanskapitalen som indvier dem i "sandheden om statsøkonomien" inklusive statistikker, analyser, fremtidsprognoseretc. etc. og til sidst bliver de sanseløst chokerede stakler præsenteret for TINA løsningsmodeller som den eneste mulige udvej.

De tror at landet ville ende i kaos og deres personlige karrierer i limbo hvis de fortalte os sandheden og overgiver sig. Denne proces er muligvis ikke helt så smertefuld for borgerlige politikere hvis ståsted i forvejen er tætter på finansfolkene, men for socialdemokrater og folkesocialister må konfrontationen med finanskapitalens tilsyneladende grænseløse magt være voldsom.

De må så opbygge et netværk af fortællinger hvor de skal bruge nye løgn for at dække over gamle, og til sidst mister de naturligvis overblikket og resignerer til kynisme.

Ellers er de bare løgnagtige røvhuller lige fra starten. De findes sikkert også. Men i bunden tror jeg på det gode i alle mennesker så jeg kan bedre lide den første version. Uanset hvad så skal legen stoppes inden alt er ødelagt.

Måske er vi vidne til en folkelig opvågning, jeg vil gerne tro på det. Men hvis denne proces ikke får mediernes opbakning, tror jeg det kun bliver en kort opblussen. Indtil nu kniber det med mediernes støtte.

For første gang i lang tid tændte jeg for Teleavisen på DR1 i dag, for at se de gode nyheder om underskriftsaktionen. Der var mindst 15 følelsesladte minutter om en tidligere kommunal sagsbehandler der ikke kun havde brudt tavshedspligten om en borgers sag, men ligefrem har skrevet en bog fyldt med fortrolige personoplysninger.

Den største folkelige protest jeg har set i de 20 år jeg har levet i Danmark fik hele 20 sekunder sendetid og sluttede med en uimodsagt oneliner fra Don Corydone.

Så har man fattet prioriteterne.

Jens Falkesgaard, Thomas Christensen, Tue Romanow, Erik Pedersen, Michael Madsen, Keld Sandkvist, Eva eldrup, Mihail Larsen, olivier goulin, Lene Christensen, Bjarne Andersen, Carsten Søndergaard, Erik Jensen , Jakob Trägårdh, Laurids Hedaa, Carsten Mortensen, Mette Hansen, Karsten Aaen, Hans Larsen, lars abildgaard, Lise Lotte Rahbek, morten Hansen, Inger Sundsvald og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Kanarie fugle blev i gamle dage brugt til at spore giftige gasser i miner, før minearbejderne tog skade, så de kunne nå ud af minen, hvis kanariefuglen døde.

Den danske befolkning vildføres af deres valgte repræsentanter i udemokratiske mørke gange i en labyrint af løgne, med deres regering i spidsen.
Danskernes kanariefugl ligger død i bunden af buret og stinker, men den skjules af gyldne løfter.

Jens Falkesgaard, Michael Madsen, Per Torbensen, Dennis Berg, Tilde Klindt, Bjarne Andersen, Carsten Søndergaard, Karsten Aaen, morten Hansen, Filo Butcher og Inger Sundsvald anbefalede denne kommentar

@ Flemming Nielsen.

Hvis vi der ikke deler din politiske anskuelse virkelig ved mindre om politik en din kanariefugl så synes jeg ærlig talt du skulle debattere med den i stedet.

Eva Bertram, Stig Henriksen, Keld Sandkvist, lars abildgaard, Bjarne Andersen, Niels Duus Nielsen, Peter Poulsen, Henrik Darlie, Tue Romanow og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Benjamin Skou

@Flemming Nielsen

Modstand mod betingelserne for Goldman Sachs' køb af 19 % af DONG = krævementalitet, fremskridtsforsnævring, populisme???

Det er stort set alene takket være LTM og Information, at er nogen som helst offentlig debat om salget. Og at der dermed findes en viden blandt BORGERNE (=populisterne, idioterne, der tror de kan stille deres politikere til regnskab for noget som helst) om, hvor ØKONOMISK RINGE den "samlet set bedste" aftale er samt hvor RINGE OPLYST din elskede forligskreds er om beslutningsgrundlaget.

Derudover er der den åbenbare parallel til tidligere frasalg foretaget af SR-regeringer (SF har ikke været en del af denne beslutning, det er tydeligt for enhver, de har ikke anet hvad der er foregået), at man med åbne øjne godkender skatteunddragelse. Og det netop i en tid, hvor skatteunddragelse aldrig har været mere omdiskuteret i DK og i den vestlige verden. SKAT i DK ønsker at få EU-Domstolen til at imødegå præcis den fidus, som er grundlaget for GS's investering - for det er den. Er det ikke et politisk problem for regeringen, der er værd at diskutere?!?

Men det er altså krævementalitet at fremføre et synspunkt om, at staten vist bare selv burde skyde pengene i kassen og så børsnotere i 2018, fordi den egenkapitalrisiko, som GS, Danica med flere tager er YDERST BEGRÆNSET.
Tilbage står argumentet om, at kun GS kan sikre en lukrativ børsnotering. Jamen, hvis det virkelig forholder sig sådan i 2018, så har DONG sgu da heller ikke fortjent andet - og slet ikke aktieoptioner. Hvad har vi en professionel ledelse til? At føre DONG mod afgrunden?!?!

Selvfølgelig er det formildende, at staten kun vil sælge 49 %. Men derfor er der da masser af sammenfald med tidligere frasalg alligevel. Og masser, masser af politisk hykleri fra mit eget parti.

Jens Falkesgaard, Eva eldrup, olivier goulin, Bjarne Andersen, Janus Agerbo, morten Hansen, Carsten Søndergaard, Tue Romanow, Karsten Aaen, Jesper Frimann Ljungberg, Lise Lotte Rahbek og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Benjamin Skou

@ Flemming Nielsen

Et kan vi enes om: VKO var ikke for kønt. Men skylden for DSB's problemer? Var det ikke Lykketoft, der bestemte, da IC4 blev købt? Ville GS kunne have forhindret købet af IC4, så synes jeg da, vi skulle have solgt DSB til dem. Jeg er så bare ikke helt sikker på, at priserne på togbilletter ikke var steget endnu mere, end de er (nu kræver jeg igen - fordi jeg synes, det er relativt dyrt at køre med tog i DK. Jeg burde tie stille. Snakker kanariefugle?)

Flemming Nielsen, som gammel socialdemokrat må jeg give dig uret. Du skriver at aktiesalget til Goldman Sachs "er en regeringsbeslutning og regeringen er ikke Corydon eller S selv om de har leder regeringen."
Men du hører jo gang på gang, at folk i regeringen siger, at det er Corydon, der har forhandlet detteher igennem, sammen med hans embedsfolk, og "vi har tillid til Corydon". Sagen er så, at vi er mange, der ikke har tillid til Corydon, og at vi forsøger at gøre de øvrige politikere opmærksomme på, at det er os, der har valgt dem, og at de er ude af trit med os.
Corydon, Flemming, Corydon ser faktisk ud til at bryste sig, af at han ikke lader sig ryste af folkestemningen.
Og her, Flemming, er der ikke tale om at nogen forsøger på populistisk vis at vejre, "hvad folk vil eller ønsker sig". Nej her er der tale om, at mange er bekymrede over at Corydon og hans folk indgår aftaler med et firma, som end ikke vil tilkendegive sig, men lader sig repræsentere af Goldman Sachs. Jeg personlig ville ikke lade mig repræsentere af Goldman Sachs. Det er deres ry simpelthen for skidt til. Og tror du så ikke, Flemming, at der kan være en mulighed for, at det anonyme firma med skatteadresse i Luxembourg, er af en karakter, som, hvis vi kendte dem, ville få Goldman Sachs til at fremstå som de rene søndagsskoledrenge. Altså hvem dækker Goldman Sachs over? Bekymrer det dig slet ikke, Flemming?
Min tillid til Corydon er ringe. Jeg kunne let forestille mig, at han - som så mange andre døgnfluepolitikere - anvender sin position som finansminister til at tage et psring ud i den internationale finansverden. Og dér føre sig frem som troværdig handelsmand og finansspekulator fordi han har været finansminister i Danmark - det søde land - og endda som socialdemokrat. - de retlinede mennesker.
Jeg vil ikke skrive lige ud, Flemming, at du er naiv, men det synes jeg, du er.

Jens Falkesgaard, Kalle Nielsen, Eva eldrup, Per Torbensen, Erik Pedersen, Karsten Kølliker, Keld Sandkvist, Lene Christensen, Mihail Larsen, Kim Houmøller, Bjarne Andersen, Janus Agerbo, morten Hansen, Vibeke Rasmussen, Tue Romanow, Filo Butcher, Mette Hansen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Filo B.

Der er ingen grund til at opgive medierne på forhånd, selvom de har hver deres vinkel på sagen.
Se f.eks denne: http://m.jyllands-posten.dk/opinion/leder/ECE6365899/dong-skandalen/

;-)

Bjarne Andersen, Lykke Johansen, morten Hansen, Carsten Søndergaard, Jakob Trägårdh, Karsten Aaen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen

Drop al snak om at sosserne har lavet en fejltagelse eller er vildledt. Det der sker, sker med åbne øjne og fuldt overlæg!

Lur mig om ikke Corydon skal være den nye Dyremose. HTS skal til Bruxelles. Margrethe skal være minister i en VKRLA regering.

Og manden med klaphatten skal være til grin endnu engang.

Jens Falkesgaard, Michael Madsen, Lene Christensen, olivier goulin, Kim Houmøller, Lykke Johansen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen

Og EL, Lars Abildgaard, vil ikke stoppe regeringen. Hverken før eller senere :O(

Michael Madsen, Lykke Johansen, Mette Hansen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

"Børge Rahbech Jensen - der er tale om Nationalbankens ejerandel. "

Hvor stor er den? På http://www.nets.eu/dk-da/Om/om-virksomheden/aktionærer/Pages/default.aspx står bare, at Nationalbanken ejer mindst 5% af aktiekapitalen. Det gør Nordea, norske DNB Bank og Danske Bank også. Desuden ejer Jyske Bank, Sydbank og to norske banker mellem 2% og 5% af aktiekapitalen.

"Nets er desuden reguleret af statslig lovgivning og aftaler, der kan sløjfes, hvis man ønsker at frigøre hele området til privat ejerskab."

Det påvirkes næppe af Nationalbankens aktiebeholdning. Iflg. http://nationalbanken.dk/DNDK/OmNB.nsf/side/Lovgrundlag!OpenDocument er Nationalbanken en selvejende institution og uafhængig af det politiske system.

Sagligheden er da vist for længst fordampet.

Sosserne og suverænitetsafgivelse

Den egentlige katastrofe for det oplyste demokrati kunne man ved selvsyn opleve i aftenens Deadline …

Et intellektuelt fyrtårn fra RV – oven i købet fordamen for finansudvalget – fablede om et udsalgsprojekt med købsbetingelser - hverken hun eller de fleste andre medlemmer af udvalget umuligt kan have forstand på – eller have det fulde overblik over - grundet manglende svar på helt fundamentale spørgsmål – endnu en RV budding på katastrofekurs med det parlamentariske demokrati – et stykke stemmekvæg i rendyrket form …

Dette projekt er i realiteten et eksemplarisk tilfælde af suverænitetsafgivelse – denne gang til et temmelig betændt foretagende – som stiller hidtil usete krav til suverænen – den danske stat …

For ikke så lang tid siden måtte vi opleve en jysk husmandssøn kalde til krig i det fjerne – allieret med en amerikansk krigshetzer – nu kan vi så opleve en anden jyde anbefale, at vi skal alliere os med en amerikansk finansskurk – begge dele udtryk for katastrofale paradigmeskift i den danske politik – gennemført med kuplignende metoder ingen vel nogensinde havde drømt om kunne forekomme i vores ellers gennem mange år cementerede demokratiske retsordning …

I vil aldrig blive glemt ...

Per Torbensen, Michael Madsen, Eva eldrup, Keld Sandkvist, Lene Christensen, Torben Nielsen, Bjarne Andersen, Janus Agerbo, morten Hansen, Flemming Scheel Andersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Er det normalt at give en virksomhed eller et firma som GS vetoret ift. de beslutninger der træffes, når man kun sælger 19% af aktierne til den. Dansk selskabslovgivning siger at man har bestemmende - og blokerende - indflydelse når man mindst 33% af aktierne i et selskab.

Er det normalt at man sælger til et firma hvor ikke IKKE ved, hvem ejerne reelt er?

Er det normalt at man lader et firmas værdi anslås (af andre) til cirka 32 mia kr. når andre mener at dette firma er mindst det dobbelte værd i dag?

Er det normalt at man lader en virksomhed som GS få indflydelse på den daglige drift og på udpegning (sådan som jeg har forstået det) af bestyrelsesmedlemmer mv.

Er det normalt at en virksomhed som GS står til at tjene mindst -510 mia kr.(hvis da ikke det dobbelte) på noteringen af Dong på børsen i 2018...

Er det normalt at danske politikere tager mere hensyn til GS økonomi end Danmarks interesser og økonomi...

Michael Madsen, Per Torbensen, Tue Romanow, Lise Lotte Rahbek, Erik Pedersen, Lene Christensen, Kim Houmøller, Bjarne Andersen, Janus Agerbo, morten Hansen, Erik Jensen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Liselotte R.
Ja, Jyllandspesten har jo hurtigt taget konsekvenserne af at 90% af deres læsere faktisk synes at DONG handlen er noget værre svineri. De kan jo heller ikke eksproprietere en licens fra alle der har adgang til en aviskiosk, som DR kan.

Men det bliver spændende at se.

Eva eldrup, Vibeke Rasmussen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

Tja, man kan jo også bruge alle de her utilfredse folk til at tegne et billede af hvad der ville ske for DONG hvis folk flyttede deres forretning væk fra DONG?

Det er jo de frie markedskræfter i spil... På den gode måde.

Hvis 150.000 kunder forsvandt ? Over til konkurrenterne ? Prøv at regne på den, finansministeriet.....

Det ville da være tragisk for os alle, men mest nok for spidsere i toppen af Dong og fm.

// Jesper

Jens Falkesgaard, Lene Christensen, Mette Hansen, Bjarne Andersen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Hvorfor skulle Bjarne Corydon dog blive ramt af et socialdemokratisk 'syndssyndrom? Han er jo ikke Socialdemokrat.

Eller blive indhentet af bondeanger? 'Moralsk kvababbelse' rimer da overhovedet ikke på 'Bjarne Corydon'.

Lene Christensen, olivier goulin, Bjarne Andersen, morten Hansen og Jens Overgaard Bjerre anbefalede denne kommentar
Jens Overgaard Bjerre

Artiklens forfatter tager fejl når han skriver at Socialdemokraterne vil fortryde salget. For de enkelte 'toppolitikere' er det en sejr. De er deres eget projekt i en stor konkurrence med andre politikere i vesten: Hvem kan rage mest til sig?

Michael Madsen, Eva eldrup, Per Torbensen, Lene Christensen, olivier goulin og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar

Uvidenskabelig markedsanalyse

Tyskland – der jo ikke just er- eller snarere har været - et forsvindende marked for offshore windenergi – har i efteråret 2013 besluttet at drøvle ned for udbygningen – for at tilpasse sig realiteterne – som det hedder …

http://www.wz-newsline.de/home/politik/inland/die-probleme-mit-der-winde...

Men måske ønsker nogen Dong bliver en global spiller – som det hedder i de kredse – det kommer naturligvis til at koste klejner – og hvem garanterer at deres strategiske planer kan bevare pusten – undskyld udtrykket – vi tager en dyb indånding mere …

Virksomheder investerer naturligvis kun i sådanne eventyr – hvis der kan garanteres et passende såkaldt afkast – profit blandt venner – men no problemos- keine Hexerei nur Behändigkeit – det garanterer naturligvis staten /v Don C. …

For øvrigt har det første tyske offshore vindmøllefirma i Nordfrisland for nyligt drejet nøglen om - de ser ingen umiddelbar chance for at overleve på markedet - hele den tyske elektriske infrastruktur halter mange år bagefter - uden udsigt til forbedring i nærmeste fremtid - nej, nu satses der igen på brunkul å så'n ...

Per Torbensen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Christel Gruner-Olesen

Jan Weis, ...men ikke uden modstand fra befolkningen
http://www1.wdr.de/themen/politik/braunkohle146.html

lars abildgaard, Jan Weis og Carsten Søndergaard anbefalede denne kommentar
Carsten Søndergaard

Man kan godt tage hatten af for Poul Nyrup, når han fortryder de mange privatiseringer i 90'erne. Bedre sent end aldrig. Særlig når han erkender at have lært af sine fejl.

Mon ikke også han nu fortryder sin helhjertede opbakning i 2011 til bysbarnet Bjarne Corydon - "som er i direkte forbindelse med Socialdemokratiets ledelse"
http://www.youtube.com/watch?v=LV8xLeFDh-4
Måske har Bjarne Corydon også i dag fortrudt, at han i 1998 som studentermedhjælper arbejdede for Poul Nyrups valgkampagne.

Hovedproblemet i sager som DONG og lignende er vel, at praktisk taget næsten ingen "politikere" er politikere mere. De få, der findes, er næsten uden for indflydelse i Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. De har faktisk holdninger, som man kan være enig eller uenig i, og de kendetegnes ved at tale uden manuskripter udformet af spindoktorer.

Alle de øvrige, bærmen af folketingsmedlemmerne, opfører sig som embedsmænd. Det er måske også forklaringen på, at de egentlige embedsmænd er blevet rodet gevaldigt ind i en række bemærkelsesværdige sager på det seneste. Det er set udefra ikke til at se forskel på embedsmænd og politikere længere, hvordan skulle de så selv kunne gøre det?

Bjarne Corydon har været embedsmand i 15 år og "politiker" i 2 år. Tydeligvis har han endnu ikke fundet ud af, at forskellen på embedsmænd og politikere er, at politikere skal stå til ansvar for deres holdninger. Hvis de da har nogen. Og hvis ikke de har nogen, men bare vil køre en forretning, en institution eller en stat, skal de nok ikke være politikere.

Jens Falkesgaard, Thomas Christensen, Carsten Svendsen og Lene Christensen anbefalede denne kommentar
Lykke Johansen

Hver gang man naivt tror, at nu kan den møgregering da ikke finde på flere, de skal gøre fattigere og ødelægge eksistensgrundlaget for, så kommer der noget nyt. Denne gang er det små landbrug, det skal gå ud over.

De 8.000 små landbrug modtog i fjor kun 74 millioner kroner af den samlede danske pulje på cirka 7 milliarder kroner til landbrugsstøtte.
http://nyhederne.tv2.dk/2014-01-26-8000-danske-sm%C3%A5b%C3%B8nder-miste...

Det må snart være åbenlyst for enhver, at Corydon og Thorning overhovedet ikke er socialdemokrater, men "bare" har fundet et parti, de kunne infiltrere og udnytte til deres egne egoistiske formål. Og lige så åbenbart er det, at det er udelukkende er de svagest økonomisk stillede, de foragter og hader så meget at de ingen midler skyr for at nedgøre dem økonomisk. Og helt åbenlyst, at de har kuppet socialdemokratiet for at tilgodese dem selv og deres "klasse" økonomisk.

Hvad der derimod er mærkeligt, er hvordan det er lykkedes dem at få en hel folketingsgruppe og ministre til at danse efter deres falske melodi. Her er Mette Frederiksen det tydeligste eksempel.

De to - Corydon og Thorning skulle skamme sig.

Carsten Søndergaard, morten Hansen, Lene Christensen, Flemming Scheel Andersen, Jens Overgaard Bjerre, Torben Nielsen, Bjarne Andersen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

Inhabilitet

Danske Bank har været en vigtig rådgiver for finansministeriet. Danica er en af de investorer, som under GS's vinger vil investere i DONG. Danica er Danmarks største pensionsselska og et 100% ejet datterselskab af Danske Bank. Altså Danske Bank
rådgiver finansministeriet om et aktiesalg, hvor de selv er køber. Umiddelbart virker det klokkeklart kriminelt (mandatsvig).

Som bekendt er Mærsk storaktionær i Danske Bank og samarbejdspartner med DONG i Nordsøen. Gad vide hvilket forhold Mærsk har til GS? Under alle omstændigheder er Mærsk, som storkontraktor for den amerikanske stat, nok dybt involveret i amerikansk finanskapital.

Alt for Dem, hr. Møller?

Jens Falkesgaard, Michael Madsen, Henrik H. Hansen, Preben Bollerup, Tue Romanow, Erik Pedersen, Dennis Berg, Eva eldrup, Flemming Scheel Andersen, Mette Hansen, Ib Christensen, Bjarne Andersen, lars abildgaard, Lykke Johansen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

Inhabilitet

Danske Bank har været en vigtig rådgiver for finansministeriet. Danica er en af de investorer, som under GS's vinger vil investere i DONG. Danica er Danmarks største pensionsselska og et 100% ejet datterselskab af Danske Bank. Altså Danske Bank
rådgiver finansministeriet om et aktiesalg, hvor de selv er køber. Umiddelbart virker det klokkeklart kriminelt (mandatsvig).

Som bekendt er Mærsk storaktionær i Danske Bank og samarbejdspartner med DONG i Nordsøen. Gad vide hvilket forhold Mærsk har til GS? Under alle omstændigheder er Mærsk, som storkontraktor for den amerikanske stat, nok dybt involveret i amerikansk finanskapital.

Alt for Dem, hr. Møller?

Lene Christensen, Filo Butcher og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Kend dem på deres handlinger > de underpriviligerede bliver stadig ringere stillet, mens de få forgyldes med enorme summer. Her i landet kender vi til de 80 mio til dyremose, tdc judaspenge og 30 dong mio til henrik poulsen, mange mia fra lufthavn, postgiro mv til udenlandske professionelle profitjægere. Hvor meget mere skal vi tillade bliver privatiseret - dette er virkelig en tragisk molbohistorie - og profitjægerne griner hele vejen hen til deres bankvenner.

Jens Falkesgaard, Michael Madsen, Carsten Søndergaard, Per Torbensen, Jan Weis, Mihail Larsen, Lene Christensen, Eva eldrup, Mette Hansen, Filo Butcher og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

Det var måske det Mærsk skulle bruge penge til, da de solgte ud af aktiebeholdningen i Dansk Supermarked?

Ville det mon ikke være en god ide at kulegrave edderkoppen Fritz Schurs forhold til den internationale finanskapital? Personligt anser jeg ham for en slags fordeler/mediator i forskellige internationale finanstransaktioner og lyssky bytteaftaler korporationerne imellem. Tanken meldte sig under eldrupsagen, og jeg har ikke kunnet slippe den siden.

Jens Falkesgaard, Michael Madsen, Kalle Nielsen, randi christiansen, Thomas Christensen, Per Torbensen, Erik Pedersen, Dennis Berg, Karsten Kølliker, Eva eldrup, Niels-Simon Larsen, Flemming Scheel Andersen, Mette Hansen, Claus Madsen, Filo Butcher, Bjarne Andersen, lars abildgaard og Lykke Johansen anbefalede denne kommentar

Man siger godt nok - at penge ikke lugter - men deres gør ...

randi christiansen, Lene Christensen og Filo Butcher anbefalede denne kommentar

Jan Weis,
det du skriver om tyskernes neddrosling af opbygning af havmølle projekterne viser jo bare hvor galt situationen er, at politikerne først og fremmest skal agere ud af hensyn til markedet, og at borgerne har lavere prioritet.

Poul Nyrup har forresten allerede i en bog han skrev for mere end 10 år siden (kan lige ikke komme på titlen) om den truende fare fra finanskapitalens lykkeriddere og han var en af de første der brugte udtrykket "kasinoøkonomien. Han beskrev også processen hvordan regeringen, og MF'ere generelt bliver presset af "investorer"

Mon ikke de også bliver decideret afpresset i nogle tilfælde? Motiv og mulighed haves, gerningsmænd søges.

Er bange for - at hele deres stunt er uden hold i virkeligheden - eller - som de har for vane at kalde det - markedets behov - nogle supersælgere har besnakket nogle værgeløse politikere uden mellemskoleeksamen - de fødte ofre ...

olivier goulin

Velskrevet artikel af LTM - men jeg tror nu heller ikke på, at Corydon vil blive ramt af 'bondeanger'. Eller HTS, for den sags skyld.

De to er professionelle karierreryttere, for hvilke Socialdemokratiet udelukkende er et sprængbræt videre i karrieren. De vil give fanden i partiet, og har i øvrigt ingen somhelst ideologisk forbindelse til deres parti.

Sandheden ligger nok meget tættere på Torbens profeti:

Corydon skal være den nye Dyremose. HTS skal til Bruxelles. Margrethe skal være minister i en VKRLA regering.

/O

Torben Nielsen, Carsten Søndergaard, Per Torbensen og Lykke Johansen anbefalede denne kommentar
Knud Chr. Pedersen

Socialdemokraterne har altid valgt side til fordel for pengemagten og konkurrencestaten, hvilket alene har været S-SF-R regeringens mål. At Don Corydone (udtales med Marlon Brandons snøvlende accent fra Godfather filmene) fortsætter traditionen, kan jo ikke komme som en overraskelse. Som Stine Brix fra Enhedslisten sagde i Debatten i torsdags: Liberalt vanvid. Det kan man jo kun give hende ret i.

Martin Nygaard

I AFTEN

Corydon skal forsvare DONG-salget.

DEADLINE 22.30
Vært Martin Krasnik(!)

Sider