Nyhed
Læsetid: 2 min.

Unge transkønnede mangler rådgivning

Antallet af unge transkønnede, som søger hjælp, er på et år steget til det dobbelte. Fra flere sider efterlyser man et samlet rådgivningstilbud til de splittede unge og deres forældre
Indland
6. januar 2014

Unge, som føler sig fanget i det forkerte køn og den forkerete krop, kan have et stort behov for at snakke med en professionel om deres situation. I 2012 søgte 38 transkønnede under 18 år hjælp hos Sexologisk Klinik, og det er en fordobling i forhold til året før. Eksperter efterlyser nu et samlet rådgivningstilbud til transkønnede børn og unge.

»Udfordringer med kønsidentiteten hos børn er et meget underprioriteret område i Danmark. Man har ikke særlige rådgivningstilbud som i mange andre lande. Generelt er der både i Sverige og Norge langt større bevågenhed på kønsudviklingen i barndommen,« siger Christian Graugaard, professor i sexologi på Aalborg Universitet.

Sexologisk Klinik i København behandler mennesker, som ønsker at skifte køn. I Danmark kan man først komme i behandling, når man er fyldt 18 år. Først skal man i gang med hormonbehandling, og en egentlig kønsskifteoperation kan først foretages, når man er fyldt 21 år. Men selv om børn og unge endnu ikke kan skifte køn, kan unge transkønnede havde behov for professionel hjælp til at tackle deres egne følelser og omverdenens reaktion.

»Det kan være ekstremt vigtigt, at man tilbyder terapi og samtaler til de her børn,« siger Jørgen Bech-Jessen, psykolog hos Sexologisk Klinik i København.

Sexologisk Klinik henvender sig først og fremmest til voksne transkønnede, men tilbyder alligevel samtaler til nogle unge. I andre tilfælde prøver de at finde et rådgivningstilbud i de unges egen region.

Jørgen Bech-Jessen er enig i, at der mangler et sted i Danmark, hvor ekspertisen er samlet:

»I andre lande har man særlige klinikker for børn og unge med kønsidentitetsproblemer. Vi er gået i dialog med Sundhedsstyrelsen om, at det her er et område, som har været forsømt,« siger han.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at man i øjeblikket er i gang med at lave en ny vejledning til behandling af spørgsmål om køn og identitet.

Vejledningen skal blandt andet omhandle børn og unge, som føler sig dårligt tilpas i det køn, de er født i.

LGBT: Behov for hjælp

Ifølge LGBT Danmark, organisationen for lesbiske, bøsser-, bi- og transseksuelle, er der behov mere hjælp transkønnede unge.

»Der mangler et centralt rådgivningstilbud til transkønnede under 18. Og der mangler information til forældrene om, hvordan de håndterer det at have et transkønnet barn, og hvordan man for eksempel tackler det i forhold til børnehave og skole,« siger Vibe Grevsen, talsperson for de transkønnede hos LGBT.

LGBT har en støttegruppe for forældre til til drenge, som hellere vil være piger, og piger, som hellere vil være drenge. I øjeblikket er der fire forældrepar, som mødes i støttegruppen. Organisationen vurderer, at cirka en procent af befolkningen er transkønnede til en vis grad, og at de fleste ved det, inden de fylder 18 år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg er skuffet, Der bliver slet ikke omtalt den måde man bliver behandlet på, de nedgørende spørgsmål som ikke har med sagen at gøre, eller de mange år som man skal vente for at starte noget som helst.. En transkønnet person har brug for hjælp nu og ikke om 2 år når de måske har taget stilling til det..

Man bliver behandlet som de sexforbrydere som behandles SAMME STED!!! bum.. skuffet..

Malene Andreasen

Jeg tror faktisk den bedste vide og rådgivning lægger i LGBT Danmark, men det er jo ikke tilstrækkelig, for det er frivillig der driver arbejdende.
http://www.lgbt.dk/raadgivning/