Nyhed
Læsetid: 1 min.

Eksperter: Politikerne udfordres af flere og mere komplekse sager

Politikerne i Folketinget må træffe beslutninger, som de ikke kan gennemskue konsekvenserne af. Flere og stadigt vanskeligere sager – som frasalget af DONG – udfordrer de folkevalgte, og dermed risikerer Folketinget at blive et gummistempel for ministrene, lyder advarslen fra eksperter
Indland
5. februar 2014

Frasalget af en del af DONG Energy til den amerikanske investeringsgigant Goldman Sachs er et af en lang række nylige eksempler på, at Folketinget skal tage stilling til meget komplicerede sager på et begrænset grundlag.

Ligesom konsekvenserne ved en frihandelsaftale med USA, offentlighedsloven, bankregulering, terrorpakkerne og spørgsmålet om en EU-patentdomstol er konsekvenserne af DONGs kapitaludvidelse vanskelige at gennemskue, og Folketinget må ofte forlade sig på at stille spørgsmål til den relevante minister.

At de folkevalgte ikke kan nå at sætte sig ordentlig ind i den lange række af sager, er en akilleshæl for det danske politiske system, siger Bjørn Elmquist, formand for Retspolitisk Forening.

»Folketinget kommer til at fungere som et gummistempel for ministerierne. Vi er på vej derhen, hvor det er partipolitiske overvejelser, der bliver afgørende for ekspertvurderingerne,« siger Bjørn Elmquist, der begrunder det med, at »ministeriet udtaler sig under ministerens politiske ansvar«.

»Så der kommer ikke noget fra ministerierne, som ministeren ikke er enig i. Dermed kan man aldrig være sikker på, at svaret ikke er farvet. Problemet har hele tiden været der. Men det bliver værre,« siger Elmquist.

Regeringen i førerposition

Også Helene Helboe Pedersen, lektor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, peger på, at det kan være vanskeligt for menige folketingsmedlemmer at gennemskue kompliceret lovstof.

»Selv om Folketinget er blevet tilført flere midler gennem tiden, er regeringen fortsat i førerposition med hele administrationen i ryggen. Særligt for folketingsmedlemmer fra mindre partier, som typisk sidder med flere store ordførerposter, kan det være meget vanskeligt at følge detaljeret med,« siger Helene Helboe Pedersen.

Også Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), vurderer, at Folketingets medlemmer kan have svært ved at gennemskue de mest komplicerede sager.

»Jeg tror, det er rigtigt, at medlemmerne i store og vanskelige sager kan have vanskeligt ved at skaffe sig et tilstrækkeligt grundigt beslutningsgrundlag på egen hånd og derfor er meget afhængige af, at ministrene svarer fyldestgørende og korrekt på alle spørgsmål,« siger Mogens Lykketoft.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Er dette endnu et led i den kæde af argumenter
som forsøger at overbevise borgerne om,
at kun proffessionelt uddannede politikere (ex. cand. oec/polit/tælle/reform)
kan ruges til at sidde i Folketinget?

Eller kunne man måske forestille sig, at politikerne ville holde op med at tro, at de skal herske og regere langt ind i folkets privatliv, og AFSKAFFEDE noget af lovhelvedet, så de fil tid til at beskæftige sig ordentligt med de væsentlige ting?