Læsetid: 3 min.

Eksperter: Undersøgelse af uddannelsesrelevans holder ikke

Kandidaterne på en række af de uddannelser, som ifølge Danmarks Akkrediteringsinstitution ikke er relevante nok for arbejdsmarkedet, kan sagtens få job, påpeger evalueringseksperter. Institutionen har slet ikke undersøgt uddannelsernes egentlige arbejdsmarkedsrelevans, lyder kritikken
46 procent af de eksisterende uddannelser er ikke arbejdsmarkedsrelevante. Sådan lød vurderingen ifølge Berlingske i går fra Danmarks Akkrediteringsinstitution. Men helt så slemt står det altså ikke til, lyder reaktionen fra evalueringseksperter.

Jakob Dall

12. februar 2014

Knap halvdelen af universitetsuddannelserne er ikke relevante for arbejdsmarkedet, genlød det i medierne i går. Baggrunden var en ny undersøgelse, som ifølge Berlingske viser, at fire ud ti nye uddannelser og 46 procent af de eksisterende ikke er jobrelevante.

Bag undersøgelsen står Danmarks Akkrediteringsinstitution, der har til opgave at sikre kvaliteten af de videregående uddannelser. Men ifølge to evalueringseksperter, Information har talt med, siger undersøgelsen ikke noget om, hvorvidt uddannelserne er relevante for arbejdsmarkedet. 45 procent af de eksisterende uddannelser, der får dommen ’delvist’ eller ’ikke tilfredsstillende’ fra Akkrediteringsinstitutionen, har f.eks. ingen problemer med beskæftigelsen, påpeger professor i evaluering på Københavns Universitet Peter Dahler-Larsen.

»At kandidaterne kommer i arbejde er vel det bedste kriterie for, om en uddannelse er relevant,« siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jens Falkesgaard
  • Heinrich R. Jørgensen
  • Calle Tresselt
  • Merete Jung-Jensen
  • morten Hansen
  • Lise Lotte Rahbek
  • Ivan Gullev
Jens Falkesgaard, Heinrich R. Jørgensen, Calle Tresselt, Merete Jung-Jensen, morten Hansen, Lise Lotte Rahbek og Ivan Gullev anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Hele dette spørgsmål, inkl. indvendingerne er irrelevante og tyder på, at man slet ikke har gennemtænkt, hvordan en kandidatuddannelse fungerer: den er individuel og således hyperfleksibel i forhold til de områder, en kandidat måtte ønske at målrette sit professionelle virke til.

Jens Falkesgaard, Olav Bo Hessellund, Peter Larsen, Maria Jensen, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Tove Lodal, Janus Agerbo og Merete Jung-Jensen anbefalede denne kommentar

Knap halvdelen af arbejdsmarkedet er fuldkommen irrelevant for samfundet.

Jens Falkesgaard, randi christiansen, Jens Kofoed, Anders Kristensen, Hanne Ribens, Jens Illum, Heinrich R. Jørgensen, Henrik Larsen, Merete Jung-Jensen, Lasse Nyholm Jensen, Jan Kønig, Lise Lotte Rahbek, Steffen Gliese og John Christensen anbefalede denne kommentar
John Christensen

Selv er jeg ikke urimeligt langvarigt uddannet, men alligevel mener jeg at der er grænser for hvor mange kandidater i dit og dat - vi som samfund har brug for?

Den nuværende diskurs hvor alt skal holdes op imod arbejdsmarkedsrelevans, hvor ingen har nogen særlige forudsætninger for at vide noget som helst om fremtiden (vi kan ikke spå!), virker undskyld mit franske - merde!

Lad blot de lærde slås indbyrdes, imens raser debatten om at de unge ikke kan få en praktikplads, samtidig med at jungletrommerne maner at vi kommer til at mangle mindst 30.000 faglærte.

Fokus - ender som altid med: Hvordan kan erhvervslivet få fingre i vores skatteindbetalinger til samfundet. ØV ØV og atter ØV.

Hvad med lidt sabotage?

John Christensen

Når det så er sagt, så er det jo indlydense at ENSRETNINGEN - virker, så de unge veluddannede først og fremmest går op i sig selv, og ikke i samfundets sammenhængskraft.

Mig
Mig
Mig
Fuck dig!

Styrer nu!

Lise Lotte Rahbek

En tanke:
Mon Akkrediteringsinstitutionen kunne have en egeninteresse i at udstille visse uddannelser som mindre værd,
end de uddannelser, som oppebæres af personalet i i Akkrediteringsinstitutionen?

Jens Falkesgaard, Marianne Christensen, peter tind sørensen, Karsten Aaen, Svend Erik Sokkelund, Heinrich R. Jørgensen, Merete Jung-Jensen, morten Hansen og Jeppe Petersen anbefalede denne kommentar
Alexander Jørgensen

Vigtigt med denne artikel.

Det notat er dog grænsende til det videnskaligt uredelige, så jeg synes godt man kunne have gået mere i kødet på Akkrediteringsinstitutionen og Dørge. Man blander jo årsag og virkning sammen i undersøgelsen, for derefter at proklamere "massive" problemer med uddannelsers jobrelevans. Det bør man slå hårdt ned på.

Ligeledes bør man konfrontere Carsten NIelsen og den der Venstremand for at ville agere på denne mere end tvivlsomme undersøgelse.

Jens Falkesgaard, Mikael Velschow-Rasmussen, Mihail Larsen, Karsten Aaen, Maria Jensen, Calle Tresselt, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Janus Agerbo og morten Hansen anbefalede denne kommentar
Kenneth Jacobsen

... og vi venter på en kommentar fra Venstre - de var i hvert fald hurtige igår!

Tue Romanow, Claus Jensen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nedlæg akkrediteringsstyrelsen, den er en del af den nedbrydende ensretning af europæiske uddannelser, hvor man tværtimod burde styrke forskellighed og bredde, frem for konformisme.

Jens Falkesgaard, John Christensen, Heinrich R. Jørgensen, Olav Bo Hessellund, Flemming Scheel Andersen, Tove Lodal og Claus Jensen anbefalede denne kommentar

Det værste er vel ikke, at Danmarks Akkrediteringsinstitution konkluderer forkert, men at landspolitikere, der er totalt blottet for kritisk sans og nuanceret indsigt, reagerer på det på den måde!

Jens Falkesgaard, Marianne Christensen, Mihail Larsen, Olav Bo Hessellund, Ole Henriksen, Jens Illum, Svend Erik Sokkelund, Tue Romanow, Maria Jensen, Calle Tresselt, Dorte Sørensen, Steffen Gliese, Janus Agerbo, Lise Lotte Rahbek og Dennis Berg anbefalede denne kommentar

Professor : " At kandidaterne kommer i arbejde er vel det bedste kriterie for, om en uddannelse er relevant,« siger han."
Nå ! 8 års kostbar uddannelse for at arbejde som vaskekone .........hygiejneassistent, m/k.
Eller arbejde i de overflødige råd og nævn, der lever af at forvirre politikere og andet godtfolk.
Resultat : Møgbeskidte sygehuse og cirkulerende pseudoviden.

Jens Kofoed, Karsten Aaen og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Leo Nygaard

De dårlige hygiejneforhold på sygehusene og andre steder er et resultat af, at man ikke vil betale prisen for god rengøring. Prisen handler om mere end lønforhold.

Men ellers er det såmænd rigtig nok. Kommissioner, institutioner, nævn, råd, reformrådgivere og tænketanke multiplicerer sig i uhørt grad.

Jens Falkesgaard, Leo Nygaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Lise Lotte - min besked er at, uddannelse skal være målrettet og udnyttet efter hensigten.
Et 2-uger kursus i rengøring og ansættelse for en humanist er udmærket, men en nødløsning. Bare et eksempel.

Steffen Gliese

Nej, Leo Nygaard, det er ikke en god idé - det er en god idé at tage en af de langt flere arbejdsløse ufaglærte, der ingen andre chancer får for en jobåbning. - Humanisten skal have lov til at følge forelæsninger og gå til eksaminer i sin arbejdsløshedsperiode, det er kun til samfundets og den enkeltes fordel.

Jens Falkesgaard og Mikael Velschow-Rasmussen anbefalede denne kommentar
Calle Tresselt

Man kan jo spørge om ikke Akkrediteringsinstitutionen burde sidde i et aftagerpanel. Her kunne Akkrediteringsinstitutionen så have stillet nogle krav om nødvendige analyse- og statistikkompetencer hos de kandidater, der siden har fået job i institutionen. Graden af fejlfortolkninger af undersøgelsesresultaterner kunne derved (måske) være blevet noget mindre lattervækkende.

Marianne Christensen, Karsten Aaen, Lise Richter og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Ja, hvis man studerer politik eller relaterede fag :-)
Jeg er helt klar over, at politiske holdninger ikke kan adskilles fra de fleste faglige emner. Det, jeg taler om, er dèr, hvor de politiske aktiviteter blev det primære. (68)

Steffen Gliese

Det er sandelig ikke bare i 68 og derefter, hvis du ser på hele universitetstraditionen, vil du se en grundlæggende politisk aktivisme.

Ok - Det er bare fra den tid min erfaring stammer. Det er bare mit indtryk fra indlæggene her og andet, at man mere nu følger strømmen og karrieren. Der er ingen nu der skubber rektor ned fra talerstolen.
(meget berømt begivenhed - kender du måske)

Olav Bo Hessellund

Man bliver virkelig bekymret, når man hører kommentarerne fra politikerne i denne sag. Nogle af dem udtaler sig åbenlyst om noget, de ikke har sat sig ordentlig ind i.

Een ting er, at validiteten, som påpeget af Peter Dahler-Larsen, synes at være tvivlsom. Man kan også undre sig over tilgangen til undersøgelserns emne (kender den kun fra mediernes omtale).

For det første taler man om arbejdsmarkedet i ental, Men sagen er jo, at der findes flere arbejdsmarkeder. Det arbejdsmarked, en teolog søger job på, er nok ikke det samme som det, en nyuddannet tandlæge søger ud på.

For det andet uddanner vi ikke kun til erhvervslivet, som er det indtryk man får ved at høre kommentarerne fra politikere og journalister. Vi er også en kulturnation (?), dvs. vi har brug for folk, der kan tage vare på vores kulturarv , museer, biblioteker, forsknings- og uddannelsessteder – og det kan vi kun, hvis der findes uddannelser, der kan forbinde vores danske kultur med det, vi har fået fra andre dele af verden – og det er jo ret meget kan man roligt sige.

For det tredje betyder den stadigt mere globaliserede verden, at vi har brug for folk, der kan tale andre fremmedsprog end blot engelsk og kan forholde sig til disse folks kultur på kvalificeret vis (kinesisk, russisk, portugisisk m.m.).

Har endnu ikke set bare én kvalificeret politikerkommentar til sagen.

Jens Falkesgaard, John Christensen, Mikael Velschow-Rasmussen, Mihail Larsen, Steffen Gliese, Anders Kristensen, Karsten Aaen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Vi har sørme også brug for kvalificeret samfundskritik

– men det vil det private erhvervsliv nok ikke anse for 'relevant'. Så ud med den!

Jens Falkesgaard, John Christensen, Mikael Velschow-Rasmussen, Torben Selch, Steffen Gliese og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Mikael Velschow-Rasmussen

Bli'r lige nødt til at kommentere ...
Det var dog noget fuldstændigt absurd sludder der fyres af på den side Kåre linker til !!

Hør bare første paragraf:
"En af årsagerne, måske endog en af hovedårsagerne, til vores samfunds kulturelle, civilisationsmæssige og etniske opløsning, er den akademiske verdens venstreorienterede politisering og heraf følgende degenerering."

Hvis vi lige erstatter ordet venstre med højre, er der måske noget om det !
(hvis vi så også lige er enige om, at venstre betyder noget i retning af et gruppe orienteret samfund - et samfund der følger det vigtige evolutions princip om samarbejde, og at højre betyder individualistisk, egocentreret, mig, mig, mig, mig og fuck de andre samfundet)

I øvrigt synes jeg:
- Kritisk tænkning er åbenbart ikke tilladt.
- Det er håbløst at lade profit orienterede virksomheder skulle spå om, hvilke uddannelser der kan bruges til noget. (jeg startede med at læse civilingeniør i 1984, hvor alle skreg på ingeniører, da jeg så blev færdige, var det ingen der ville ha' os !!)
- Ervervsuddannelser - som de ser ud i øjeblikket - er i virkeligheden et levn fra industri-samfundet. (vi skulle nok hellere kigge på læring og kreativitet i stedet for evnen til at mestre en funktion, i det nye videns-samfund)

Pia Nielsen, Jens Falkesgaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
John Christensen

Udannelsesmantret trænger til et gennemsyn, mener jeg.

At kunne mestre et fagligt område kræver stort engagement, og kan ikke opnås via korte modulkurser.

Mine egne "nøgleord" er for eksemplets skyld: Procesregulering, styring og kontrol.

Tyg lidt på det................og jow, jeg er uddannet indenfor det el-tekniske område.
Det har jeg så ikke arbejdet med de sidste 20 år, men jeg bruger stadig dagligt de redskaber som min BREDE erhvervsfaglige uddannelse gav mig med på vejen. Tak for den!

Mit nuværende jobområde som jeg har bestridt on/off i 20 år - krævede så kun 2 ugers grundkursus, og siden hen 5 ugers efteruddannelse.
Foruden mit glødende engagement for fagligt arbejde!

Som så andre i dette samfund mærker jeg ikke selv konsekvenserne af krisen, SÅ LÆNGE jeg har mit arbejde. Men sikke da også et pres!!!!

"De bedste hoveder vil søge til udlandet", ja men kun hvis de forfølger ussel "mammut".

Der er jo rart i Danmark, især i forårs- og sommertiden.
Den kloge narrer den mindre kloge og det er den stærkeste ret, men det kan vi trods alt godt ændre på.
Det kræver mod og vilje, men come on. Det er det værd.

NO TO CORPORATE OVERTAKE - KÆMP

Henrik Brøndum

Jeg var ellers ret sikker paa at en kobling typisk var noget der sad imellem motoren og gearkassen paa en bil - men nu findes de ogsaa mellem aftagerpaneler og beskaeftigelsestal?