Baggrund
Læsetid: 4 min.

Elbæks projekt begynder nedefra

Haves: et parti. Søges: en politik. Uffe Elbæks nye parti, Alternativet, går alternativt til værks i forsøget på at finde svarene på, hvordan centrum-venstre skal komme videre
Indland
28. februar 2014
Venstrefløjens problem er ifølge Uffe Elbæk et såkaldt ’flydende demokrati’, hvor direkte demokrati vil supplere det repræsentative demokrati.

Tor Birk Trads

For øjeblikket brænder lysene til langt ud på aftenen i en fjern afkrog af Christiansborg. På kontorerne RS-20 og 21, over de kongelige stalde, arbejder den tidligere radikale kulturminister og stifter af »Danmarks nye grønne parti Alternativet« Uffe Elbæk sammen med et par håndfulde unge aktivister, om kap med tiden. Ikke blot skal de indsamle de nødvendige 22.000 underskrifter for at blive opstillingsberettiget. Og ikke blot skal de, noget usædvanligt, først nu til at skrive et partiprogram. Det skal gå hurtigt.

For som den 59-årige Uffe Elbæk dramatisk fortalte ved præsentationen af Alternativet i september: Samfundet er »ikke bare på vej hen til kanten, men på vej ud over den, når det gælder vores forbrug af jordens begrænsede ressourcer«.

Et budskab partistifteren de seneste måneder har gentaget igen og igen på en række åbne møder rundt om i landet.

»Tiden løber ud, og jo før vi kommer i gang med at diskutere, hvad der så skal komme, jo bedre,« fortæller Uffe Elbæk et halvt år senere siddende i en lænestol i det ene af de sparsomt møblerede kontorer, hvor det papirløse samfund er virkelighed. Samme dag har The Guardian givet tilsagn om at bringe artiklen, ’The Bridge: How the politics of the future will link the vertical to the horizontal’, som Uffe Elbæk netop har skrevet med den britiske forfatter og formand for den venstreorienterede tænketank Compass, Neal Lawson. Heri taler de to om behovet for nye partistrukturer i en verden, hvor internettet, smartphones og sociale medier udfordrer de traditionelle opfattelser af, at politik er lig med partier, vi betror vores stemmer hvert fjerde år. Løsningen er, hvad de kalder et »flydende demokrati«, hvor direkte demokrati oftere vil supplere det repræsentative demokrati.

»Det er jo problemer uden pas, som vi siger,« siger Uffe Elbæk.

Frustrationer

Den tidligere boligmarxist-leninist, DKU’er, KF’er og VS’er, som blev medlem af Radikale Venstre i 1996, gik ellers allerede i gang med at lede efter centrum-venstres nye projekt, da han for et år siden vendte tilbage til Christianborg efter sin orlov.

Efter at være stoppet som kulturminister efter anklager om nepotisme – som Rigsrevisionen senere frikendte Uffe Elbæk for – var han frustreret over den politiske kultur, SRSF-regeringen og sit eget parti, Radikale Venstre. En frustration, som i denne rækkefølge fik ham til at starte netværket ’Under Radaren’, melde sig ud af sit gamle parti og endeligt stifte sit nye parti, Alternativet.

Selv om Alternativet blev stiftet uden noget partiprogram, men blot med nogle såkaldte kerneværdier og politisk pejlemærker, så har de fleste alligevel haft svært ved at se, hvad vi skal med et sådant parti.

»Hvem har bedt om et alternativ,« spurgte en leder i BT dagen efter præsentationen af partiet. Og formiddagsavisens svar lød, som alle andre lederskribenter (bortset fra Informations), at det har vist ingen.

Partiprogrammet er Alternativet nu gået i gang med at udvikle i samarbejde med interesserede i en række såkaldte politisk laboratorier, der er åbne for alle – også dem som ikke er medlemmer af partiet.

»Vi definerede fundamentet for partiet, men ikke hvor stuen, køkkenet og soveværelset skal ligge. Så på den måde har vi startet et politisk-demokratisk eksperiment i kraft af laboratorierne,« siger Uffe Elbæk.

Laboratorierne om en ny politisk kultur og uddannelse er afviklet. På søndag afvikles ditto om kunst og kultur. Og tilbage er så iværksætteri og tre sådanne laboratorier om bæredygtighed: økonomi, miljø og social.

Resultatet af det hele bliver skrevet sammen og evalueret af et såkaldt Overgangsråd i samarbejde med Alternativets initiativgruppe og bestyrelse. Og den 11. juni afholder Alternativet sit første landsmøde på Bornholm, hvor der indbydes til en række politisk debatarrangementer i forbindelse med det efterfølgende folkemøde på øen.

»Ambitionen er, at folk kan smide ideer ind i laboratorierne, og hvis de ikke går videre til det endelige partiprogram, så skal de i det mindste kende og forstå mellemregningerne. I dag er problemet, at folk bliver skuffede, fordi de ofte opdager, at tingene på forhånd er aftalte og ikke kan ændres,« siger Uffe Elbæk.

Drejebogen

Hvis det går efter drejebogen afleverer Alternativet til oktober, i forbindelse med Folketingets åbning, de nødvendige underskrifter for at blive opstillingsberettiget, præsenterer kandidaterne – og får flere af disse valgt ind ved næste valg – senest i september 2015. Og nu bliver det for alvor svært, erkender Uffe Elbæk.

»Hvordan fastholder vi kontakten til vores vælgerne, hvis vi får valgt ’x’ antal medlemmer ved det næste folketingsvalg. På den ene side vil vi skulle repræsentere det repræsentative demokrati og spillereglerne på Christiansborg. Men kan man alligevel lave andre typer demokratiske feedback-systemer, hvor man for eksempel laver vejledende digitalafstemninger i særlige spørgsmål?«.

Foreløbig taler partistifteren mest i abstraktioner for ikke at »krydsklippe« den proces, han selv har sat i gang i de politiske laboratorier. Men den politiske proces, han har sat gang i, skal nok føre til noget, lyder det.

»Hvis politik var en virksomhed, og virksomhedens troværdighed lå helt i bund, færre ville arbejde der, og færre ville købe produktet, så ville man jo blive nødt til at gøre noget ved det. I sidste ende handler det om, at demokratiet eroderer«.

Serie

venstrefløj, visioner og virkelighed

Seneste artikler

 • Opgør med selvretfærdigheden

  15. marts 2014
  Venstrefløjens berettigelse er kampen mod selvretfærdighed. Den vindes ikke ved at føre politik, der af frygt for at vække selvretfærdighedens monster gør velfærd til en plageånd frem for en kærlig hånd
 • Venstrefløjen har glemt venstrefløjs-politikken

  13. marts 2014
  Nødvendighedens politik er så stærk en fortælling, at alle politiske ideer, der bryder med dens præmisser, virker umulige. Det kræver mod at komme med alternative ideer, og det mod mangler venstrefløjen. Derfor er den i krise
 • Kun en konkurrenceorienteret venstrefløj kan vinde

  27. februar 2014
  Det er ikke nok at fokusere på velfærd, venstrefløjen må også styrke forudsætningerne for velfærd. Derfor er forbedring af konkurrenceevnen og virksomhedernes muligheder for at tjene penge på deres forretning centrale dagsordner for venstrefløjen, skriver forhenværende erhvervsminister Ole Sohn i denne kronik
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

'Hvem har bedt om et alternativ' Åh nej hvem dog? Findes der overhovedet noget alternativ til den førte liberalistiske kortsynede nytte politik?
Hvis Elbæk og co. kan få stablet et troværdigt parti på benene med et både langsigtet og pragmatisk program med hovedvægt på bæredygtighed og klima tror jeg vi vil opleve et jordskredsvalg ved næste folketingsvalg. De vil få min stemme garanterer jeg

Thorbjørn Thiesen, Helge Rasmussen, Filo Butcher, Michael Kongstad Nielsen, Morten Pedersen, Rasmus Kongshøj, Lars Knudsen, Tor Brandt, John Fredsted, Ervin Lazar, Maja Krog, Søren Roepstorff, Eva eldrup, Niels-Simon Larsen og Kalle Nielsen anbefalede denne kommentar
Martin Nygaard

Hvis Elbæk kan skabe et Alternativ til den nuværende politisk-økonomiske udvikling, et parti som sætter mennesket i centrum og rent faktisk lytter til sine medborgere, så er der en stemme her!

Peter Ole Kvint, Morten Pedersen, Rasmus Kongshøj, Adem Fajkovic, Lisbeth Stabell, Tue Romanow, Torben Loft og Maja Krog anbefalede denne kommentar

Han får også min stemme. Jeg er ivrigt ved at samle vælgererklæringer ind, det kan kun gå for langsomt.

Poul Kjeldgaard, Morten Pedersen, Rasmus Kongshøj, Maja Krog og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar

Det lader til, at Uffe Elbæk har fundet sin partiavis.

Niels-Simon Larsen

Politikerleden florerer, derfor et alternativ. Der skal meget mere meningsfuldt demokrati i bunden. Mange undgår den eksisterende mødekultur, hvor få snakker og mange tier. Derfor en ny måde at holde møder på, hvor alle kommer til orde og bliver inddraget.
Al for tit spørger folk, hvad de skal gøre ved fx klimatruslen, for der mangler måder at aktivere sig på politisk. De partier, der skulle kanalisere deres energi, stopper den.
Alternativets virkelige opgave er at skabe nye former for den involveringsvillige borger, alle dem der er klar over, at vi rammer muren en dag, hvis vi ikke aktiverer os.

Filo Butcher, Torben Nielsen og Morten Pedersen anbefalede denne kommentar

Jeg mener manden har det rette hjerte, om det kan omsættes politisk er det banebrydende. - BT's kommentar (skolegårdsretorik) giver et praj om hvad der venter. Det er jo typisk af frygt for egen fortræffelighed, kunne udstilles som Fransk klovn. Så er det jo altid lettere at pege på naboen, uden selv at vove pelsen, og sådan gik det til de alle druknede på redaktionen, og oplaget bare faldt og faldt... hov, nu blev det måske lidt for presserende.

Niels-Simon Larsen

En af grundene til, at jeg aktiverer mig i Alternativet, er, at jeg på den måde forhåbentlig kan give Anneknudsensegmentet inkl. Corydon og Sohn et værdigt modspil. Altså topDanmark udfordret af bunden. Vi kan selvfølgelig kun gøre os latterlige i deres øjne, men lad det nu komme an på en prøve.
En anden grund er, at selvom det er fint at være debattør her det ene år efter det andet, så ville det også være rart, hvis det kunne føre til noget mere.
Hidtil har jeg stemt på EL og fint nok med det, men nu skal der råbes højt på et alternativt samfund, og det går selv EL meget stille med af frygt for vælgerfravalg. Hele tiden spørger et parti sig selv, når der skal tænkes i nye baner: "Kan vi blive genvalgt på det". Jeg bebrejder dem ikke, men vil noget andet. Et parti skal stå og falde med sit tankegods. Hvor meget 'tankegods' er der tilbage i partierne?
At gå til kamp mod åndsforladtheden og tale om det åndsliv, vi alle har inden i os (i større eller mindre grad) i dette overforbrugssamfund, er måske en ren 'party killer', men det kunne jo også være, at de slumrende kræfter kunne vækkes til live (igen). Man kommer ingen steder, hvis man ikke tør udsætte sig for hån, spot og latterliggørelse. Selvfølgelig skal man først kunne sige noget meningsfuldt om, hvad åndsliv er (sit eget fx), inden man begyndte at hakke på den almindelige åndsforladthed. Man må bare begynde med at tage det første skridt.

Thorbjørn Thiesen, Poul Kjeldgaard, Filo Butcher, Torben Nielsen, Morten Pedersen, Adem Fajkovic, Lars Knudsen, Jacob Jensen, Merete Jung-Jensen, John Fredsted, H.C. (Hans Christian) Ebbe og Lasse Glavind anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det er interessant at følge med i.

Og jo, vi har brug for alternativer - i flertal - i meget høj grad.

Rasmus Kongshøj, Filo Butcher, Torben Nielsen, Morten Pedersen, Simone Bærentzen, Tue Romanow, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Niels-Simon Larsen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Jeg har fået respekt for Elbæk efter hans lidt for dumme optræden som kulturminister.

Han vil tilsyneladende noget andet og noget mere end de fleste karrierepolitikere??
Indtil videre synes jeg dog det virker en smule diffust det hele.
Vil det bæredygtige blive forfløjent og virkelighedsfjernt, eller vil det blive kontrolfreakens nye undertrykkelsesmiddel??
Vil den økonomiske politik blive en videreførsel at de radikales raid imod velfærdsstatens svageste grupper eller socialistisk undertvingen af individdets udfoldelse i regeltyrani??

der er mange faldgrupper på vejen, men Elbæk virker lydhør, hvilket dog må være det vigtigste...........indtil videre

Det er da heldigt,
at han har nogen, som betaler ham løn for sine eksperimenter.
Jeg troede, at man havde nogle forpligtelser som MF'er!

Selvfølgelig er der brug for et eller flere alternativ(er) til den dominerende dogmatiske neoliberale ideologi, der i skræmmende omfang dominerer partier og medier. Og der er brug for debat om alternativer, men det skulle gerne have mere indhold og tyngde end det, vi hidtil har hørt til fra Uffe Elbæks Alternativet.

Problemet er jo, at hvor gerne man end vil se det, er der ikke meget at hente her. Hvori består det nye? De udmeldinger, der er kommet, kan ingen (eller sikkert meget få) være uenige i. Her et citat fra en af Information mange artikler om projektet:
- »Vi skal have modet til at forestille os en radikalt anderledes fremtid,« forklarer Uffe Elbæk. Vi skal arbejde hen imod et samfund, som er både socialt, økonomisk og miljømæssigt bæredygtigt. »Det bliver en voldsom opgave,« erkender han. »Men så skal vi sørge for, at der er nogle gode sjove stop undervejs.« (Information, 10. januar 2014)

Fra dagens artikel: ”Foreløbig taler partistifteren mest i abstraktioner for ikke at ’krydsklippe’ den proces, han selv har sat i gang i de politiske laboratorier. Men den politiske proces, han har sat gang i, skal nok føre til noget, lyder det.”

”Det skal nok føre til noget.” Jamen det er jo betryggende – så betryggende for nogen, at de erklærer sig villige til at støtte partiet, inden Overgangsrådet har strikket partiprogrammet sammen ud fra de input, der måtte komme fra ’laboratorierne.’
Altså intet konkret, men vage meldinger, som mange ville kalde varm luft.

Hans Jørgen Vodsgaard, lars abildgaard, Flemming Scheel Andersen og ellen nielsen anbefalede denne kommentar

@Steen: Alle alternativer ideer starter jo med at være meget lidt konkrete eller 'luftige'
Jeg synes ikke det er konstruktivt at skyde initiativet ned inden nogen ved hvad det præcist ender med.
Man kan have sin skepsis mth. Elbæk evner til at danne et virkeligt alternativ men han forsøger da i det mindste noget - det synes jeg man skal hilse velkommen - det er der i den grad brug for

Thorbjørn Thiesen, Rasmus Kongshøj, Torben Nielsen, Morten Pedersen, Flemming Scheel Andersen, John Fredsted og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Venstrefløj! Nu uden socialisme.

Slogan?

Per Torbensen, Rasmus Kongshøj, Filo Butcher, Torben Nielsen, lars abildgaard, Claus Jensen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

@ Ole. Nu indleder jeg jo med at sige, at der er brug for alternativer - og er ikke ude på at skyde noget ned. Jeg har blot svært ved at se, at fornyelsen kan komme fra partiet Alternativet.
Men jeg lytter. Også til Uffe.

Filo Butcher, Torben Nielsen, lars abildgaard, Flemming Scheel Andersen og ellen nielsen anbefalede denne kommentar

Det er sådan set kun en omfordelings revolution der er behov for i første omgang, det vil give et helt andet samfund, og dæmpe forbrugerismen, til basale behov. /killswitch for gadget world. I know - Det vil gøre mere ondt på mig... :)

De snakker om nuclear winter i Kina, nu må selv dem bagerst i bussen - få pudset hinkestenene.

http://www.theguardian.com/world/2014/feb/25/china-toxic-air-pollution-n...

Et vælgernært alternativ med fokus på bæredygtighed (hvilket vel indebærer et opgør med kapitalismen og dens systemisk behov for konstant vækst) lyder som en god idé. Der er helt sikkert lige nu en mulighed for at komme igennem med noget, som bryder med de gamle partitraditioner og de forstenede ideologier.

Der er brug for et ikke-socialistisk parti som (a) gør op med overvågningsstaten; (b) forsøger at skabe flere checks and balances for at begrænse mulighederne for magtmisbrug (eks. en selvstændig klageinstans der tager sig af klager over politiet; navn og tjenested på politiuniformer; større konskevens ved embedsmisbrug; bedre og mere kontrol med efterretningstjenesterne; åbenhed omkring partistøtte; tilbagerulning af offentlighedsloven; adskillelse af den udøvende og lovgivende magt) (c) lægger konkret afstand til den industrielle landbrugsproduktion, herunder den massive støtte i millardklassen som holder produktionen i live; (d) arbejder for en demokratisering af samfundet (eks. borgere skal kunne fremstille lovforslag ved indsamling af måske 80.000 underskrifter indenfor et år); (e) forsøger at indføre en adskillelse af kirke og stat så en form for religiøsitet, i strid med religionsfrihedstanken, ikke favoriseres og nyder privilegier; (f) nægter at støtte lovforslag der er gennemsyret af ideologi på bekostning af empiri; (g) opfordrer til en crowdsourcet omskrivning af Grundloven så den bliver mere demokratisk, både i tekst og i processen hvormed den skabes; (h) foretager et opgør med den aktivistiske udenrigspolitik og det lydstatsagtige knæfald for den amerikanske imperialisme som har gjort sig gældende siden Nyrup-regeringen; (i) arbejder for en tilbagerulning af lømmelpakken; (j) nægter at pege på regeringer som vil styrke de stærkeste og svække de svageste; (k) har fokus på at skabe fødevaresuverænitet gennem bæredygtig, økosystemisk harmoniseret og biodivers produktion; (l) ønsker mere selvstændighed og større uafhængighed fra Brussel og Berlin; (m) arbejder for at skabe energisikkerhed ved at opdatere infrastrukturen til nutidig standarder (eks. decentraliseret energiproduktion forbundet af intelligente el-net/smart grids); (o) nægter at påtvinge børn endnu mere institutionalisering i et forvejen hyperinstitutionaliseret samfund (nej tak til heldagsskolen); (p) foreslår gratis offentlig transport til studerende og unge kontanthjælpsmodtagere; (q) nægter at støtte om værnepligten.

Jeg kunne sikkert finde på mere, men jeg er overbevist om at et sådant parti ville få en del stemmer ved det kommende valg. Spørgsmålet er så bare om det ikke for en stor dels vedkommende allerede eksisterer?

Simone Bærentzen, Jacob Jensen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Måske BT har en fiffig bemærkning?

Og så har jeg lyst til lige at huske os allesammen på at sætte vores underskrift på en vælgererklæring, så Alternativet rent faktisk kan blive et alternativ i folketinget: http://alternativet.dk/skriv-under/. Og måske også lige få vores mand, mor, søster og chef til at gøre det samme.

Poul Kjeldgaard, John Fredsted, Morten Pedersen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Lisbeth Stabell

Når BT ikke mener at borgere efterspørger et Alternativ er det måske fordi medieverdenen gerne vil fastholde sit monopol på at skrive om det der skaber mest drama og dermed flest mulige læsere. Imidlertid tror jeg vi er mange der ønsker en mere saglig, uddybende, progressiv og bæredygtig debat både i medierne såvel som i det politiske rum. Det ønsker jeg Alternativet held og lykke med.

John Fredsted, Rasmus Kongshøj, Torben Kjeldsen, lars abildgaard, Torben Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Peter Jensen, Niels-Simon Larsen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér

Nå ja, mon ikke det nok skal passe, at BT og læserne ikke tænker på et behov for et politisk alternativ?

Philip B. Johnsen

(Uden der går politik i den)
Jeg spørger, er der overhoved tid til andet end "Alternativet" ?

Arktis kan blive 13 grader varmere i dette århundrede.
Link: http://www.information.dk/489419

Man kunne frygte at Alternativet, såfremt det kom i Folketinget ved næste valg, hurtigt ville blive en del af problemerne, snarere end en del af løsningen. Ud fra vurderingen at Folketinget og vore eksisterende, parlamentariske strukturer, ikke kan fungere med demokratisk fritænkning og kreativitet - der er simpelthen for megen strukturel snæversyn og vanetænkning. Alt for lidt (ånds)frihed, som f.eks. bevirker at danskerne mangler mod og integritet til at begære vort eksisterende demokratur ombrudt og vort land frigjort fra de snærende, overnationale bånd til primært EU og NATO.

Det vage håb kunne være at Alternativets fokus på demokratisk og folkeinddragende proces i sig selv vil kunne (re)producere et samfundsstrukturelt paradigmeskift, og håbet bør vel ingen opgive. Bare det ikke udarter til blåøjet naivitet.

"Hele tiden spørger et parti sig selv, når der skal tænkes i nye baner: "Kan vi blive genvalgt på det". Jeg bebrejder dem ikke, men vil noget andet."

Jeg bebrejder dem det. Tankegangen har intet med deres legitime opdrag at gøre.

Rasmus Kongshøj og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Morten Pedersen

Jeg har for første gang i et halvlangt liv engageret mig i parti-politik. Efter at have bandet over mørket i dansk politik i mange år sætter jeg min lid og lidt arbejdskraft til et muligt lys i Alternativet. Helt rigtigt med den ydmyge tilgang og en forsøgsvis aktivering af den kollektive intelligens i Danmark. Der er gang i en masse lokalgrupper og politiske laboratorier udfra nogle grundprincipper.
Se mere på http://alternativet.dk

Overskriften burde lyde :
Haves : Et folketingsmedlem.
Søges : En alternativ politik.
Forsøges : Et opstillingsberettiget parti.

Folketingsmedlemmet bliver base
for mediernes
bevågenhed når den alternative politik
offentliggøres med det rette indhold - som allerede findes !

En søgning viser, at der er registreret 88 "partier" i Danmark - Skriver ottetiotte partier.
Navnene afspejler en særinteresse, en protest mod nuværende forhold eller en gammel ideologi.

Torben Nielsen

Thomas Bonde tænker sig et ikke-socialistisk opgør med kapitalismen. Her strander mine evner og jeg må simpelthen be' om en uddybning. Be' om?

Dette vidste jeg heller ikke: http://en.wikipedia.org/wiki/Homo_reciprocans

Jeg vil gerne vide om Alternativet er for eller imod EU? Her ligger i min optik selve Fenrisulven begravet.

Mona Jensen, Rasmus Kongshøj, Peter Jensen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Morten Pedersen

Leo:"Folketingsmedlemmet bliver base for mediernes bevågenhed når den alternative politik
offentliggøres med det rette indhold - som allerede findes"

Temmeligt kryptisk, prøv at forklare hvad du mener.
Artiklen om partiets proces fortæller jo netop, at det er ved at finde de bedste konkrete bud på de udfordringer vi står overfor. Den gængse metode er at 2-3 mand laver et partiprogram man så ønsker at folk bakker op om efter at have funder en kendis eller to til at kaste lidt glimmer.

Morten Pedersen

@ Torben. EU er et af de store temaer, og der kan jeg sammen med mange andre finde en masse kritik frem. Jeg er personligt af den overbevisning, at det vil være mest uansvarligt at melde sig ud af EU - vi er skæbneforbundne med Europa og må tage vores del af byrden og anstrengelserne for at forbedre EU. Kun et EU kan hjælpe de konstruktive kræfter i feks Øst-Europa. Hvis alle lande går i nationalistisk retning og EU smuldrer kan Big Business spise os 1 efter 1. Igen: At således være tilhænger af fortsat medlemsskab af EU er ikke det samme som at ligge sig fladt ned for Bruxelles; Europas historie emmer ikke af gode historier om fredelig sameksistens, og hellere et fortsat skramlet EU end et splittet Europa med hvad dertil hører.

Marianne Christensen

Held og lykke.

Morten - Lad mig udtrykke det sådan : 2-3 mand med kongstanker og skyklapper kan og bør ikke i studerekammeret og udforme et politisk program.
De skal søge inspirationen ude blandt folket i alle kredse, f.eks i netaviser som her.
De skal registrere, hvordan de dårlige sider af samfundet fungerer og formulere - ja, et alternativ.
Jeg er sikker på, at det er det, de folk med Elbæk i spidsen, gør.
At emnerne findes, er klart. De skal bare findes og stykkes sammen til en meningsfyldt helhed.
At gennemføre et ægte partidemokrati er ikke at foragte.
Gør man ikke dette, er Ny Alliances nedtur en advarsel.

Jeg er medlem af Retsforbundet - Danmarks Bæredygtige Parti - og vi har jo en helhedspolitik, som tidligere med slagordet "den tredje vej" angav et ALTERNATIV : Det gode fra socialismen og det gode fra liberalismen - nu med den grundlæggende filosofi forstærket med en aktualiseret baggrund i klimasituationen.
Og meget mere fornuftig snak om bæredygtig økonomi, personlig frihed, retfærdighed, alles ret til jorden og dens resurser, anti stat, bureaukratibekæmpelse, basisindkomst, ud af EU, finansregulering, bankopdeling, fri cannabis og meget mere.

Søren Roepstorff, Morten Pedersen, Filo Butcher og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen

Morten Pedersen. Fuld respekt for intentionerne, men jeg tillader mig at tvivle på et alternativ, der ikke tager et opgør med storkapitalens EU.

På den anden siden kan jeg kun bifalde et parti, der kan samle til et mere inkluderende og humant velfærdssamfund. Mange mennesker er faret vild siden 2011. Vi er ombord på et eksprestog der buldrer mod en manglende bro.

Rasmus Kongshøj og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Der er åbenbart flere om buddet der hævder at være bæredygtige, og sikke en masse der siger de vil stemme på dem. I køber garanteret også kun æg fra fritgående høns? Aldrig lige en gang skrabeæg for lige at spare en 10'er?

For det er jo det det handler om. At ALT bliver mærkbart dyrere, og det har de fleste ikke råd til. Tænk lige på den pris du kommer til at betale, den nedgang i levestandard du kommer til at acceptere, hvis du virkelig vil være med på det bæredygtige.

Noget helt andet er at vi snart må være nået dertil hvor mange flere spørgsmål kan afgøres ved direkte folkeafstemninger, så vi slipper for politikkere der tænker kortsigtet i egen overlevelse når de skal beslutte for borgerne.

Rasmus Kongshøj og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Rigtig god ide med et grønt parti. Ingen af de andre partier går jo helhjertet ind for bæredygtighed og den nødvendige omstilling, ikke engang Enhedslisten.
Jeg ønsker mig et frækt, kreativ parti som tør at provokere ikke kun det korrupte partisystem men også samfundet! Vi har brug for grønne visioner og kreativitet. Hver en forændring forudsætter en stærk vision, uden den sker der intet. Og forændring fra et rovdrifts-samfund til et bæredygtigt er absolut nødvendig hvis vi vil overleve som art. Danmark må snart være det eneste land i verden der endnu ikke har et grønt parti.

Niels-Simon Larsen

@Torben Nielsen: Åh, ja, Fenrisulven har mange ulveunger. Alle spørgsmål er splittelsesemner. Man kunne begynde med: Knæk sablen, bryd kronen, styrt kirken og så kunne man nedlægge partiet dagen efter.
På den anden side, når man først er i folketinget, så skal man have svar på alle mulige spørgsmål, og hvem har det? Jeg har ikke, og du har nok heller ikke. Alligevel må man gøre det så godt, man kan. I et demokrati er vi alle politikere, også dem der siger, at de ikke vil have noget med politik at gøre.

Har vi brug for et grønt parti der går ind for (tilsyneladende) de samme værdier som Retsforbundet længe har stået for?

Det kan sagtens være at Retsforbundet, faktisk ER Danmarks grønne parti, og at Uffe Elbæk prøver at genopfinde hjulet, men hvorfor om alt i verden holder partiet fast i dette umulige navn?

Det lyder jo som en fritidsklub for gamle skoleinspektører og notarer, og lugter af krydsfiner møbler og seglvoks, simpelt hen.

Undskyld Leo, men det er altså mine umiddelbare associationer, og jeg tror at det faktisk vil være en ret typisk reaktion.

Nomen est omen, og i vores hurtigløbende og overfladske tider er et godt og karakteristisk navn, et IMAGE, vigtigere end nogensinde. Jeg tør vædde, hvis man hiver 100 tilfældige folk ind fra gaden og spørger dem om hvad de ville associere med navnet "Retsforbund" at ikke en eneste af dem vil nævne bæredygtighed, miljøbevidsthed og social ansvarlighed.
Hvis folkene i Retsforbundet ikke har forstået det, ser jeg ingen chance for dem overhovedet.

Det siger jeg selv om jeg faktisk har stemt på dem til regionalvalget.

@ Torben Nielsen: "Vi er ombord på et eksprestog der buldrer mod en manglende bro."

Vi er ombord på et tog der kører i den forkerte retning, i retning af afgrunden.
Samfund der bevidst øger afstanden imellem rig og fattig er dømt til at være ustabile samfund.
Retssikkerheden for de svageste er væk. Reformer dikteret af EU er skyld i at sikkerhedsnettet er blevet så tyndt, at alle "kun" er en bil-ulykkke eller en hjerneblødning væk fra et liv i total fattigdom - istedet for en anstændig tilværelse. Utrygheden breder sig.

Jo mere man øger afstanden imellem rig og fattig, jo større bliver risikoen for et oprør.

Torben Nielsen, Flemming Scheel Andersen, Rasmus Kongshøj og Filo Butcher anbefalede denne kommentar

Torben Nielsen,

Jeg håber at Alternativet ikke lader sig friste og fange af hverken monopoly eller stratego kulturen.
Det er netop det der er sket med EL. I stedet for at satse på konstruktive og kreative alternativer bekæmper man det eksisterende. Antikapitalistisk kamp kræver en stærk kapitalisme, ellers ville der jo ikke være en kamp, og er blot den anden side af guldmønten.
Enhedslisten er også hoppet på vækstvognen, fordi de går ind for en anden omfordeling, men den omfordeling har faktisk i højere grad brug for vækst end den omfordeling vi for tiden er vidne til.
Derfor lyder alt hvad EL siger ang. omstilling til bæredygtig økonomi simpelt hen hult.

Man laver den samme brøler som alle andre: Først skal vi få gang i væksten, så kan vi omfordele gevinsten. At væksten jf. EL skal være grøn ændrer ikke en dyt. Vi skal helt væk fra vækstmodellen!

Samme med EU. EU er så hamrende upopulær blandt den største del af befolkningerne i hele Europa, og der findes allerede utallige partier der aktivt bekæmper EU og derved storkapitalen og teknokratiet. Men det redder os jo ikke fra klimakatastrofen.

EU's opløsningsproces, ligesom Finanskapitalismens opløsningsproces er allerede i fuld gang, men for al den kamp mod ondskaben glemmer man at der også skal skabes alternativer til de systemer vi så gerne vil af med.
Det handler om hvad man fokuserer sin energi på.

Liberalisterne har jo ret når de siger at venstrefløjen ikke har et alternativ til den gældende samfundsorden. Alt venstrefløjen har er mere eller mindre tågesnak, man kan ikke engang beslutte sig for hvad man vil eller ikke vil med socialisme. Efter man i 30 år har overladt det til højrefløjen at definere hvad socialisme er for noget, er begrebet blevet fuldstændig ubrugelig for venstrefløjen.

Før vi kan tilbyde konkrete alternativer har vi ikke en chance for at blive hørt, endsige taget alvorligt.
Så vidt jeg kan forstå er det det hvad Uffe Elbæk vil med sit projekt "Alternativet"
Vi har brug for at der arbejdes konstruktiv på alternativer til "there is no alternative" åndsformørkelsen.
At skabe noget der er godt i stedet for blot bekæmpe det der er dårligt.
Det er virkelig super godt at kalde det ved navn:"Alternativet"! Hvis det bliver til noget, er det nok som slogan imod dem der påstår at der ikke findes alternativer. Så kan man bare sige: "vi har Alternativet".

Torben Nielsen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Filo - Du har noget ret i det med navnet, og jeg kan oplyse her i denne lille kreds, at netop det har være til stor debat i partiet. Derfor undertitlen - Danmarks Bæredygtige Parti, som blev tilføjet ved relanceringen for et års tid siden.
Personlig er jeg ikke vild med den beslutning, men mener samtidig, at et gammel, grundfæstet ideologi støttes af et gammelt navn. Og som et logo, hvis første egenskab er genkendelighed, er et navn det også. Er partiet kendt, er det af mindre betydning, hvad det hedder.
Problemet er, at som med partiet Alternativet, er Retsforbundet udenfor - altså et gammelt, "glemt"parti, der er nyt i vælgernes øjne.
Og så kunne et bedre navn være en go` idè.

Jens Jensen,
Kan ikke tale for de andre, men ja, jeg køber kun æg fra fritgående høns, faktisk køber jeg kun økologiske æg. Ligesom jeg kun køber økologisk kød. Og jeg sagtens råd til det, selv om jeg lever i samfundets bundslam som kronisk syg fleksjobber.

Ved du hvordan jeg har råd til det?

Jeg køber og spiser bare mindre. Jeg køber kun mad når jeg har spist det op som jeg har, og spiser alt efter hvad jeg har derhjemme, og kun 3 gang om dagen, ikke 5,7 eller 12 gange. Når jeg en gang imellem køber mig en Mars bar, er det en luksus oplevelse, men til dagligt spiser jeg ingen "mellemmåltider" eller snacks som kun feder. Jeg lever sundt, køber mest økologisk og næsten altid tilbudsvarer. Køber kun sko og tøj når de gamle er slidt op, når jeg tager på ferie sover jeg gratis hos andre mennesker ligesom jeg tilbyder mit hjem gratis til andre der rejser. Det er sjovt og spændende og jeg møder mange interessante mennesker.

Jeg har en lav indkomst men har aldrig følt mig fattig. I stedet for at hyre en håndværker køber jeg værktøj og lærer at lave det selv, hvor end det er mulig og min syge krop kan klare. Og jeg er begyndt at producere min egen mad, og er delvist selvforsørgende med friske, sunde, økologiske fødevarer til billige penge og med minimal arbejdsindsats.

Min sygdom er ganske alvorlig og hver dag er en hård kamp mod smerter og depression og jeg har kun et par timer at gøre med for hver dag, alligevel kan jeg have et fuld og konstruktiv liv og hvert minut er kostbar. Faktisk praktiserer jeg bæredygtighed og minus vækst i hverdagen. Det fungerer udmærket og giver livskvalitet. Jeg arbejder også på at blive delvist selvforsynende med energi, men det er et vanskeligt projekt når man ikke har penge.
4 dage om ugen er jeg på arbejde, som bruger alle mine fysiske ressourcer, de 3 dage har jeg til mig selv.

Min pointe er, hvis det kan lade sig gøre for mig, er det mulig for alle andre også.

Søren Roepstorff, John Fredsted, Morten Pedersen, Flemming Scheel Andersen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Jeg har stor sympati for Alternativet. Vi har desperat brug for at få andre stemmer i den offentlige debat, end De Forenede Partiers sjæl- og fantasiløse nyliberalisme. Vi står overfor alvorlige udfordringer, med et klima, der er ved at kollapse, et ressourceforbrug der er notorisk uholdbart og et samfund, der økonomisk og socialt er ved at knække midt over. De Forenede Partier har svigtet fælt, og ignorerer disse trusler, for i stedet at gå op i interne Christiansborg-intriger og flueknepperi om frikadeller i børnehaverne, eller et par millioner til børnecheck til østarbejdere.

Samtidig har jeg dyb respekt for måden at tænke politik på, hvor man lader det være op til almindelige politisk engagerede borgere at udforme politikken, i stedet for som i De Forenede Partier, at lade politikken afgøres af små lukkede politiker-klikers interne magtkampe. Det virker rent faktisk som om Alternativet tager demokratiet alvorligt, et særsyn i politik i dag.

Når det så er sagt, så kunne jeg ikke finde på at stemme på dem, endsige bytte partibogen fra EL ud med en fra Elbæks nye parti. Nok har de et sympatisk projekt, der ligger langt foran alt hvad De Forenede Partier kan byde på, og nok tager de som nogen af de eneste de store trusler om klimamæssigt, demokratisk og socialt kollaps alvorligt, men de ser ikke elefanten i rummet, nemlig det kapitalistiske politisk-økonomiske system.

Når de borgerlige økonomer og de talende A4-ark fra De Forenede Partier fortæller os at der ikke længere er råd til at tage hånd om de svageste, ikke er råd til at lade være med at smadre planeten, ikke længere er råd til at almindelige mennesker kan få en tryg og værdig tilværelse, så har de jo faktisk ret, så længe man accepterer kapitalismen som grundpræmis. Kapitalen vil ikke acceptere hvis et tilfældigt demokratisk flertal i et latterligt lille land som Danmark pludselig begynder at kræve penge ind til så unyttige formål som social sikring eller klima-omstilling. Resultatet af sådanne forsøg ville være omfattende kapitalflugt og skrappe sanktioner fra de internationale finansmarkeder.

Moderate politikeres forsøg på at skabe en kapitalisme med et menneskeligt ansigt kunne lade sig gøre førhen fordi kapitalen ikke frit kunne flyde over landegrænserne, og fordi der fandtes en reel trussel mod det kapitalistiske system, først i form af revolutionære strømninger i arbejderklassen, siden i form af truslen fra Sovjet. Da muren faldt, og da arbejdere i vesten begyndte at gå mere op i låneomlægning end i solidaritet, forsvandt det materielle grundlag for den moderate socialdemokratiske velfærdsstat.

Alternativet vil ikke være i stand til at få rykket afgørende på nogen af de områder, der er nødvendige, hvis fremtidige generationer også skal have et godt liv, med mindre de tør gå til angreb på kapitalismen som sådan, og insistere på at den private grådighed må vige for den demokratiske folkevilje.

Der findes et kortere og mere mundret ord for det at lade almindelige mennesker bestemme økonomiske spørgsmål på demokratisk vis, og det ord er socialisme. Uden en klart socialistisk politik og analyse, vil man intet kunne stille op overfor de store problemer.

PS: Jeg har et enkelt opklarende spørgsmål til artiklen. Hvad hulen er en boligmarxist-leninist?

Hans Jørgen Vodsgaard

Fint med et alternativ i midten af dansk politik. De radikale er jo ikke sociale længere; men blot liberale. Socialdemokraterne og SF er blevet blå socialliberale. Så lidt grønne socialliberale we velkomne.

Men det er ikke en sag for venstrefløjen, at håbe på en kapitalisme med et grønt menneskeligt ansigt. Uden reel økonomikritik bliver de gode håb ligegyldige.

Filo Butcher, Mona Jensen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Hans Jørgen Vodsgaard

Fint med et alternativ i midten af dansk politik. De radikale er jo ikke sociale længere; men blot liberale. Socialdemokraterne og SF er blevet blå socialliberale. Så lidt grønne socialliberale we velkomne.

Men det er ikke en sag for venstrefløjen, at håbe på en kapitalisme med et grønt menneskeligt ansigt. Uden reel økonomikritik bliver de gode håb ligegyldige.

Kære Hans Jørgen Vodsgaard - du kan i den grad tro, at der er en kritik af den nuværende økonomiske model hos Alternativet. Hele grundlaget for partiet er et opgør med den nuværende neoliberale økonomi. Det er derfor vi er optaget af, hvad det er for en anden bæredygtig økonomisk model der nødvendigvis må komme efter den nuværende udgave af kapitalismen.

Filo Butcher og Hans Jørgen Vodsgaard anbefalede denne kommentar
Hans Jørgen Vodsgaard

Kære Uffe

Der er absolut stort behov for en kritik af den nyliberale dagsorden og Konkurrencestaten - både økonomisk, socialt og kulturelt.

Håber at Alterntivet kan bidrage her, men tror at det i bedste fald blot vil løbe den åbne dør op til de debatter, som Enhedslisten længe har været i gang med.

Kære Rasmus Kongshøj - kan godt forstå, at du spørger om hvad pokker bolig-maxister-leninister er for nogen:-) Det var en lille politisk fraktion ude på den yderste venstrefløj, som jeg en kort overgang gik til politisk skoling hos(ja, sådan hed det) i starten af 70'erne.
I dag kan det lyde meget meget eksotisk. Hvad det også er, når man ser tilbage på det. Men selvom det var et meget kortvarigt bekendskab, var det døren ind til små ti års politisk arbejde på venstrefløjen. Var ligeledes kort omkring DKU, men blev vildt uenig med dem pga af deres stillingtagen til kuppet i Chile.
Resten af 70'erne var omdrejningspunktet VS og KF og tilbage igen. Dvs. den udogmatiske venstrefløj.
Det hele ebbede ud i slutningen af 70'erne, hvor jeg ikke længere kunne se mig selv i den meget sort-hvide verdensopfattelse der prægede de mange fraktionskampe. Og min direkte politiske relation til den del af venstrefløjen stoppede i 1980, ved at jeg meget udramatisk en dag undlod at betale mit partikontigent.
De næste 16 år var jeg helt uden for egentlig partipolitik. Jeg var selvfølgelig politisk engageret - men nu mere på konkret græsrodsplan.
Det var først med Dansk Folkeparties entre på den politiske scene i slutningen af 90'erne, at jeg igen blev partipolitisk aktiv. Denne gang i Det Radikale Venstre...and the rest is history:-)

"Det er derfor vi er optaget af, hvad det er for en anden bæredygtig økonomisk model der nødvendigvis må komme efter den nuværende udgave af kapitalismen."

Elbæk, mener du, at der en en nødvendig udgave af kapitalismen, som kommer efter denne udgave?

Hvorfor være så optaget af at navngive den, hvis den er historisk nødvendig?

Den hedder i øvrigt kommunisme.

Kære Hans Jørgen - måske. Måske ikke. For Alternativet har et andet politisk og historisk afsæt end Enhedslisten. Og det siger jeg, selvom der er mange områder de to partier rent faktisk er enige.
Men jeg er den sidste der skal kloge mig på Enhedslistens interne diskussioner. Men blot understrege, at Alternativet ikke ønsker en større offentlig sektor. Til gengæld ønsker vi - selvfølgelig havde jeg nær sagt - at sætte nogle helt andre seriøse rammer for markedet som vi kender det i dag.
I min optik er Alternativets historiske rødder langt mere andels- og kooperationsbevægelsen. Det er også derfor at vi mere er interesseret i alt det der sker i rummet mellem det offentlige, det private og det frivillig. Det felt vi i daglig tale kalder den 4. sektor.
Afslutningvis: Alternativets politiske mål er på den ene side et opgør med hele vækst-ideologien og den neoliberale skole. Samtidig med, at vi mener der er brug for en langt stærkere iværksætterkultur og social opfindsomhed i Danmark (og resten af verden). I hvert fald, hvis vi ønsker at udvikle gode bæredygtige svar på de udfordringer vi som samfund står overfor. Og det er da lige det vi skal!...og så siger jeg altså godnat:-)

Niels-Simon Larsen, Filo Butcher, Flemming Scheel Andersen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Hans Jørgen Vodsgaard

Kære Uffe

Uanset min tvivl om alternativers levedygtighed, så synes jeg det er flot og positivt, at du og andre aktive medborgere søger at udvikle politiske alternativer. Kan kun ønske jer held og lykke med opgaven.

Niels-Simon Larsen, Uffe Elbæk, Rasmus Kongshøj og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Hans Jørgen Vodsgaard

Iøvrigt. Kan godt huske bolig marxist-lenisterne Århus i 70'erne læste sammen med flere af initiativtagerne. Deres ide var at oprette fonde til opkøb af boligejendomme for at oprette kollektiver, og så støttede de ellers RAF.

Der var mange forvildelser dengang og tidligere på venstrefløjen; og det findes stadig men i langt mindre grad. Forståelsen for betydningen af de grundlæggende liberale frihedsrettigheder og det repræsentative demokratis værdi er langt stærkere ny.

Dagens venstrefløj der samles om liste Ø er anderledes og det er derfor den kan udvikle sig til et reelt alternativ.

Sider