Nyhed
Læsetid: 3 min.

Folketinget slækker på statsborgerskabskrav

Flere lande vil ikke løse deres statsborgere, så de kan søge om dansk statsborgerskab. Nu gør Folketinget det lettere for disse ansøgere at blive danskere
Diep Khac er født i Danmark, men har ’arvet’ et vietnamesisk statsborgerskab fra sine forældre og han har derfor indtil nu ikke kunnet få et dansk statsborgerskab.

Joachim Ladefoged

Indland
14. februar 2014

En række udlændinge som har svært ved at blive danske statsborgere, fordi de ikke kan blive løst fra deres hidtidige statsborgerskab, får nu en hjælpende hånd af Folketinget.

Et flertal i Folketingets indfødsret vil nemlig ikke blot dispensere fra kravet om at være løst fra deres tidligere statsborgskabsforhold til fire omtalte unge vietnamesere. I et brev til justitsminister Karen Hækkerup (S) udstikker indfødsretsudvalget en række retningslinjer for, hvordan »fremtidige lignende sager om løsning – herunder også andre sager med ansøgere fra andre lande end Vietnam – skal administreres af ministeriet«. Én af retningslinjerne er, at indfødsretsudvalget – udover vietnamesiske ansøgere – også vil have forelagt sager med russiske og irakiske statsborgere med henblik på en eventuel dispensation.

Næstformanden for indfødsretsudvalget, Marlene Borst Hansen (R), understreger imidlertid, at hvis der viser sig at være problemer med endnu flere lande, så vil udvalget selvfølgelig også bede om få forelagt disse sager.

»Hvis du opfylder alle krav for at blive dansk statsborger, er det urimeligt, at du ikke kan blive det på grund af myndighedernes behandling i dit oprindelige hjemland. For vietnameserne gælder endda, at de ikke engang kan få et pas, da de hverken kan få et dansk eller vietnamesisk af slagsen,« siger hun.

DF eneste imod

Den hjælpende hånd til statsborgerskabsansøgerne kommer, efter at Information har beskrevet, hvordan særligt de fire unge vietnamesere er blevet fanget i et juridiske tomrum. De er født og opvokset i Danmark som børn af vietnamesiske flygtninge, men kan ikke få dansk statsborgerskab. Årsag: De har ikke de nødvendige papirer, der skal bruges for at blive løst fra det vietnamesiske statsborgerskab, børnene har »arvet« efter forældrene.

Juridiske eksperter har kritiseret Udlændingestyrelsen for alligevel »formalistisk« at holde fast i kravet om en sådan dokumentation for, at statsborgerskabsansøgeren er blevet løst fra sit hidtidige statsborgerskab. Og i tilfældet med de vietnamesiske ansøgere for på den måde ikke at leve op til FN’s konventioner om forhindre statsløshed.

Enhedslistens indfødsretsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, som tog sagen op efter netop at være blevet kontaktet af de unge vietnamesere, er tilfreds med, at et – næsten – enigt indfødsretsudvalg nu ændrer praksis.

»Det giver jo ingen mening at stille krav om løsning fra et statsborgerskab, som det oprindelige hjemland ikke vil anerkende, at du har,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Kun Dansk Folkeparti er modstander af indfødsretsudvalgets nye retningslinjer. Ifølge indfødsretsudvalgets formand, Christian Langballe (DF), medfører retningslinjerne nemlig en forskelsbehandling. Som det er i dag, kan alle ansøgere søge indfødsretsudvalget om dispensation, hvis de efter to år ikke har haft held med at blive løst fra deres statsborgerskab. En ventetid grupperne fra de tre lande ser ud til at kunne slippe for.

»Jeg kan godt gå med til at dispensere for børn af de vietnamesiske bådflygtninge, som har haft svært ved at blive løst fra deres statsborgerskab. Og så nix weiter. Men jeg synes ikke om den her præcedens, hvor man indfører en forskelsbehandling. Folk, som kommer fra de tre lande, stilles i en bedre situation end andre. Jeg kan godt se, at der har været et problem med de tre lande, men der er tale om meget få sager. Og så få sager, at det ikke kan forsvare en helt ny præcedens,« siger Jesper Langballe.

Løsning for alle på vej

Indfødsretsudvalget beder samtidig justitsministeren lave en årlig oversigt over, hvilke nationaliteter som har svært ved at blive løst fra deres tidligere statsborgerskabsforhold. Det skal give indfødsretsudvalget chancen for løbende at følge udviklingen i, hvilke grupper som har problemer. Marlene Borst Hansen understreger dog, at hvis det går som forventet, så bliver problemet snart løst af sig selv.

»Paradokset er, at inden kort tid fremlægger regeringen jo sit forslag om dobbelt statsborgerskab. Når det forslag engang bliver vedtaget, vil det her slet ikke være relevant længere, da der så ikke vil være krav om nogen sådan løsning,« siger næstformanden for indfødsretsudvalget.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Marianne Rasmussen

Hvorfor skulle det vare SÅ længe?

Det er almindelig sund fornuft.

Almindelig sund fornuft har vist aldrig været inddraget - der trænger virkelig til t blive ryddet op - det kan tage mange år!

Reglerne gør også at vi smider dygtige gymnasielever hjem, mens forbrydere med ophold gerne må blive?