Nyhed
Læsetid: 3 min.

Hollandsk undren over dansk notat om medicinsk cannabis

De bivirkninger, som den danske Sundhedsstyrelse beskriver i et nyt notat om cannabis til medicinsk brug, stemmer ikke overens med over ti års erfaring fra Holland
Henover sommeren og efteråret havde Information således beskrevet, hvordan et stigende antal syge kriminaliserer sig selv ved at bruge cannabis i forskellige former til smertelindring og som behandling mod en række sygdomme

Henover sommeren og efteråret havde Information således beskrevet, hvordan et stigende antal syge kriminaliserer sig selv ved at bruge cannabis i forskellige former til smertelindring og som behandling mod en række sygdomme

Jakob Dall

Indland
25. februar 2014

Selv om patienter i Holland har kunnet få cannabis på recept i over ti år, har de hollandske sundhedsmyndigheder ingen erfaringer, der svarer til de bivirkninger så som angstreaktioner, som den danske Sundhedsstyrelse beskriver i et nyt notat om medicinsk brug af cannabis.

»Vi hører slet ikke om den slags bivirkninger fra vores patienter. Det er vi ikke bekendte med,« siger lederen af kontoret for medicinsk cannabis under Ministeriet for Folkesundhed i Holland, Marco Van de Velde.

»For så vidt angår skadevirkningerne af den enkelte rus, er der tale om f.eks. risiko for angst- og panikreaktioner samt psykotiske reaktioner,« står der i Sundhedsstyrelsens notat, der blev lagt ud på styrelsens hjemmeside den 2. december 2013 »på baggrund af et stigende antal spørgsmål og omtale i medierne«.

Henover sommeren og efteråret havde Information således beskrevet, hvordan et stigende antal syge kriminaliserer sig selv ved at bruge cannabis i forskellige former til smertelindring og som behandling mod en række sygdomme. Og i går viste DR2 Undersøger dokumentaren »Syge danskere på hash- medicin«, der blandt andet tager udgangspunkt i Informations dækning og også berører spørgsmålet om bivirkninger.

Marco Van de Velde vil ikke gå ind i, hvad de danske myndigheder baserer deres information på, men han mener ikke, at de bivirkninger gælder for folk, der blot ønsker at lindre deres smerter, og i DR2s dokumentar svarer han direkte »nej«, da han bliver spurgt, om han ikke er bekymret for de bivirkninger, som den danske sundhedsstyrelse beskriver.

»Vi har indtil videre ikke indberetninger fra patienter om sådanne bivirkninger, heller ikke om, at de er blevet meget syge, fået meget hovedpine eller sådan nogle ting,« siger Van de Velde.

Relevant eller misvisende?

Frank Bøgh Wendelbo-Madsen, der er juridisk chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen og kontaktperson vedrørende notatet, mener alligevel, at informationerne i notatet både er korrekte og relevante, men han erkender, at de i høj grad er baseret på erfaringer med personer, der bruger Cannabis, fordi de ønsker at opnå en rus.

»Det er jo klart, at meget af den viden, man har, er blandt misbrugere og folk, der bruger det rigtig meget. Men der er ikke nogen tvivl om, at de her symptomer, som vi beskriver, kan man få ved at ryge et par enkelte joints,« siger han.

Hos kontoret for medicinsk cannabis i Holland mener de, at der er stor forskel på, om man bruger cannabis for at opnå en rus eller for at lindre smerter.

»Det, vi ser, er, at patienter, der bruger cannabis i medicinsk øjemed til at lindre deres smerter, bruger cannabis i en meget lavere dosis end folk, der bruger cannabis til at opnå en rus. Det er en kæmpe forskel, fordi patienterne kun bruger cannabis for at være i stand til at agere i et normalt liv på en helt normal måde. Det er slet ikke det samme,« siger Marco Van de Velde.

Men ifølge Frank Bøgh Wendelbo-Madsen er det ikke til at sige, hvad »medicinsk brug af cannabis« er, og derfor giver det god mening at referere til en »generel brug af cannabis med ønske om rus«. Også selv om »Sundhedsstyrelsen har udarbejdet et notat om de danske regler for – og erfaringer med – medicinsk brug af cannabis«.

Som Sundhedsstyrelsen selv skriver i sin omtale af notatet: »Medicinsk brug af cannabis er ikke noget veldefineret begreb. Man kan jo ikke sige, hvad er medicinsk brug af cannabis. Og det er jo klart, at meget af det viden, man har, er blandt misbrugere og folk, der bruger det rigtig meget. Og hvis folk begynder at bruge det rigtig meget, og mener det er medicinsk brug, så vil man få nøjagtig de samme problemer og det samme misbrug, som alle andre får,« siger Wendelbo-Madsen.

– Når du hører, hvad de hollandske erfaringer er, mener du så stadig, at det er korrekt, at I baserer jeres information på erfaringer med folk, der ønsker at opnå en rus?

»Vi synes, det er relevant at gøre det sådan.«

– Hvorfor?

»Det er altid relevant at tage den viden, man har, og portrættere den.«

– Mener du, at den er retvisende?

»Jeg synes umiddelbart, at det er skrevet meget godt. Man skal altid tolke på den viden, man har. Og så synes vi, at det er relevant at lægge den viden ud, vi har om skadevirkninger.«

»Men det kan da godt være, at vi skal se på, om der er noget, der kan præciseres. Det her er jo også det første udkast,« siger han og fortæller, at Sundhedsstyrelsen allerede er i gang med at udvide notatet med flere informationer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Gang på gang viser det sig at den danske sundhedsstyrelse er utrolig konservativ og fantasiløs.
Hvorfor skal vi her i landet altid vente og se, fodslæbende og bange for at tage ansvar.

Ervin Lazar, Hans Paulin, Ansgar Sakariassen, Kim Kristensen, Enrico Smith, Karsten Aaen, morten Hansen, Lars Peter Simonsen, Jacob Jensen, Ivan Gullev, John Christensen, Carsten Søndergaard, Peter Hansen, Rune Petersen, Tue Romanow, Christel Gruner-Olesen, Janus Agerbo, Uffe Illum og Eva eldrup anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen

Husk på at "sundhedsstyrelsen" ikke repræsenterer nøgtern videnskab eller sandhed. Den er en styrelse, hvis opgave er at styre befolkningen til en bestemt adfærd.

Der er alt for meget styring i Danmark!!!!!

Søren Roepstorff, Carsten Wienholtz, Hans Paulin, Ansgar Sakariassen, Mathies Kolja Suszkiewicz, Michal Bagger, morten Hansen, Lars Peter Simonsen, Henning Pedersen, Casper Møller, Ervin Lazar, Laurids Hedaa, Jacob Jensen, Martin Nygaard, Jørn Andersen, Hanne Koplev, Jakob Silberbrandt, Henrik Christensen, Peter Hansen, Torben K L Jensen, Heinrich R. Jørgensen, Rune Petersen, Geert Larsen, Henrik Larsen, Holger Madsen, Tue Romanow, lars abildgaard, Janus Agerbo, Niels Mosbak, Hugo Barlach, Uffe Illum, Morten Andersen, Eva eldrup, Erik Jensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Misbrug og brug bør som det første deles op, der er markant forskel. Sekundært i forholdet, og dernæst om der er blandingsmisbrug, som er ret hyppigt. Samtidig kan det jo ikke udelukkes at det er en social slagside.

Glenn Lynge Andersen, June Beltoft, Peter Hansen, Erik Jensen , lars abildgaard, Janus Agerbo, Hugo Barlach og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar

Det er efterhånden almen kendt psykiatrien er negligeret.

"risiko for angst- og panikreaktioner samt psykotiske reaktioner"

Jamen altså...

Det er velkendt blandt mennesker, der kommer til at indtage mere cannabis end de kan tåle, at der kan opstå visse angst- og panikreaktioner, som kan dæmpes i løbet af relativt kort tid - ca. 15 minutter - ved at indtage vand med druesukker. Subsidiært kan 2 Fanta-Lemon og 3 Mars-bar gøre det;-) (Det er min erfaring efter at være nys hjemkommet fra Amsterdam).
Årsagen til angstreaktionerne er som regel at blodsukkeret falder brat, og det er noget enhver "bud-tender" i de hollandske coffee-shops har kendskab til og på kyndig vis behandler, særligt hos udlændinge, der tager for kraftigt for sig af varerne der ofte holder en imponerende god kvalitet.
Det udskriges så af sundhedsstyrelsen som en problematisk bivirkning, der imidlertid er af forbigående karakter og let overstået, hvis man ved hvad man skal gøre - nemlig lade være med at indtage mere cannabis end man kan tåle, eller som sagt sørge for at få genoprettet balancen i blodsukkeret.
At læger så mener, at rusen i sig selv er "psykotisk", hvilket skyldes den noget forvrængede tidsopfattelse der kan opstå, fortæller jo blot noget om, at læger ikke er eksperter i at afkode disse symptomer som rusen medfører.
Så alt i alt blot endnu et almindeligt forsøg på at køre skræmmekampagnen mod cannabis videre.

Søren Roepstorff, Carsten Wienholtz, Hans Paulin, Ansgar Sakariassen, Kim Kristensen, Vibeke Andersen, Jes Nielsen, Anders Ejstrup Hedegaard, Erik Karlsen, Jens Kofoed, Karsten Aaen, morten Hansen, Lars Peter Simonsen, Henning Pedersen, Casper Møller, Ervin Lazar, Jacob Jensen, Jørn Andersen, Olaf Tehrani, Martin Nygaard, Torben Bruhn Andersen, Ole Hansen, Helene Nørgaard Knudsen, John Christensen, Jakob Silberbrandt, Helge Rasmussen, Peter Hansen, Heinrich R. Jørgensen, Henrik Larsen, Tue Romanow, Erik Jensen , lars abildgaard, Janus Agerbo, Hugo Barlach, Morten Andersen og Eva eldrup anbefalede denne kommentar

Hvis noget er tenderende psykotisk hér, så er det Sundhedsforstyrrelsens indblanding af rusrelaterede, mulige bivirkninger i et notat, som ellers eksplicit angiver at beskrive forhold om medicinsk brug af cannabis. Foruden, naturligvis, at man både vil og ikke vil anerkende sidstnævnte (så er der jo åbent land at boltre sig på for f.eks. juridiske chefkonsulenter, mens almindelige mennesker med blot et minimum af jordforbindelse nødvendigvis må nøjes med at se måbende til).

Carsten Wienholtz, Hans Paulin, Ansgar Sakariassen, Jens Falkesgaard, Jes Nielsen, morten Hansen, Henning Pedersen, Casper Møller, Laurids Hedaa, Carsten Søndergaard, Peter Hansen, Geert Larsen, Erik Jensen , lars abildgaard, Janus Agerbo og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar
Roald Andersen

Selvfølgelig er det ikke sundt at ryge sig (eller spise sig) vind og skæv i hash hver dag, men det er vel heller ikke det det drejer sig om ved medicinsk indtagelse.
For mig ser det ud som om man af en eller anden grund ikke vil erkende, at man i 50 år eller mere har ført en forfejlet hashpolitik, hvor rådgivende læger har skullet finde på alle mulige undskyldninger for ikke at legalisere eller afkriminalisere brugen, herunder medicinsk brug.

I USA i 50'erne og 60'erne udbredte man det rygte fra myndighederne, at hash gjorde de unge til ustyrligt aggressive voldspsykopater. Jeg har set og mødt en del hashberusede de seneste 40 år, men aggressivitet og voldsparathed var ikke det første der faldt mig ind.

Om medicinsk cannabis har en positiv medicinsk virkning ud over de kendte virkninger (bedre appetit og en beroligende og smertestilnende virkning) har jeg ingen viden om, men i forhold til andre lægemidler er bivirkningerne ved moderat brug vel ikke værre. Men som sædvanligt er det vigtigt at få malet fanden på væggen.

Carsten Wienholtz, Hans Paulin, Ole Lochmann, Ansgar Sakariassen, Kim Kristensen, Vibeke Andersen, Enrico Smith, Jens Falkesgaard, Anders Ejstrup Hedegaard, Karsten Aaen, morten Hansen, Lars Peter Simonsen, Henning Pedersen, Torben Bruhn Andersen, June Beltoft, Jakob Silberbrandt, Niels Mosbak, Carsten Søndergaard, Peter Hansen, Erik Jensen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Ifølge en nylig måling, bestilt af DR, mener op imod 70% af befolkningen, at cannabis bør frigives til medicinsk brug. Men efter at være blevet modsagt i sagerne omkring DONG og NETS har politikudviklerne hos de traditionelt regeringsbærende partier opfundet det forbehold til målinger, der går partierne imod, at de dels ikke er seriøse, men snarere begrundet i følelser, dels at de ikke har noget substantielt indhold og at man derfor helt kan se bort offentlighedens ytringer om politik. Det virker efterhånden absurd og er vel den direkte vej til yderligere politikerlede og mistro. Der foreligger i øvrigt mange undersøgelser, der fastslår, at cannabis ikke har de følger, som sundhedsstyrelsen her bedyrer, men disse undersøgelser vælges fra eller ignoreres. Næppe udtryk for et særligt videnskabeligt grundlag for de ubegrundede affærdigelser...

Med venlig hilsen

Jacob Jensen, Ansgar Sakariassen, Laurids Hedaa, Kim Kristensen, Jørn Sonny Chabert, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Aaen, morten Hansen, Henning Pedersen, Casper Møller, Torben Bruhn Andersen, June Beltoft, Jakob Silberbrandt, Niels Mosbak, Hans Paulin, Carsten Søndergaard, Henrik Larsen og Erik Jensen anbefalede denne kommentar

Problemet for myndighederne er jo, at man har løjet for befolkningen (fordi man ikke ville rage uklar med de forskruede krigere i USA) og man kan ikke umiddelbart fortælle befolkningen, at man bygger politik på så tyndt et grundlag. Derfor al den cirkuleren om den varme glød.

Borgerne har intet godt fået ud af den førte politik, men lur mig om ikke div- politikkere har fået del i de milliarder af sorte penge, der er i omløb!

Carsten Wienholtz, Hans Paulin, Enrico Smith, Karsten Aaen, Lars Peter Simonsen og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech
Hans Paulin, Ansgar Sakariassen, Casper Møller, Helge Rasmussen, Carsten Søndergaard og Erik Jensen anbefalede denne kommentar

" at der kan opstå visse angst- og panikreaktioner, som kan dæmpes i løbet af relativt kort tid - ca. 15 minutter - ved at indtage vand med druesukker."

Også kaldet Faxe Kondi : http://www.youtube.com/watch?v=YaZKdoKxiWk

" Frank Bøgh Wendelbo-Madsen, der er juridisk chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen"
Okay, så manden er jurist ?
Og det gør hans meninger om emnet kvalificerede hvorledes ?

Carsten Wienholtz, Hans Paulin, Enrico Smith, Jens Falkesgaard, Jørn Boye, Lars Peter Simonsen, Henning Pedersen, Tue Romanow, Jakob Silberbrandt, Niels Mosbak, Esben Maaløe og Peter Hansen anbefalede denne kommentar

Angst og paranoia får man sku da af panser der vil rode i ens lommer.

Hans Paulin, Ansgar Sakariassen, Jens Falkesgaard, Felix Zelda Xavier, morten Hansen, Søren List, Jan Kønig, Lars Peter Simonsen, Henning Pedersen, Casper Møller, Olaf Tehrani, John Christensen, Jakob Silberbrandt, Esben Maaløe og Geert Larsen anbefalede denne kommentar

" At læger så mener, at rusen i sig selv er "psykotisk", hvilket skyldes den noget forvrængede tidsopfattelse der kan opstå, fortæller jo blot noget om, at læger ikke er eksperter i at afkode disse symptomer som rusen medfører. "

Det mener 'læger' vist heller, sådan over en bred kam .

http://www.forbes.com/sites/alicegwalton/2012/12/26/the-marijuana-psycho...

Jeg er til gengæld temmelig sikker på at tæt på 100% af alle politi-folk mener berusede mennesker er dumme, voldelige, højtråbende og totalt uden for 'pædagogisk rækkevide' -
Altså bortset fra at man KAN DØ af alkohol ..

Da manden fra Sundhedsforstyrelsen nu er jurist kunne han måske forklare hvordan man i et land der hylder det legale ligheds-princip kan straf-forfølge folk for at bruge et rusmiddel der DOKUMENTERBART er langt mindre skadeligt end et man tillader brugen af ?

Hvis endelig det her er noget Staten overhovedet skal blande sig i :
Er det det forkerte rusmiddel der er forbudt og ingen er vel i tvivl om at hvar alkohol bleven opfundet i går ville det ikke være lovligt i dag ?

Carsten Wienholtz, Hans Paulin, Michael Madsen, Felix Zelda Xavier, Karsten Aaen, Casper Møller og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

selv havde jeg angstreaktioner som følge af misbrug. men det er da helt givet at der er en forskel mellem misbrug og medicinsk brug som skal bringes frem. hovedårsagen til at cannabis er listet som narkotika er at det er helt modsat vores neoliberalistiske verdensorden. Det tager ambitioner væk, eller i hvert fald gør dem mere i menneskestørrelse, og det har en tendens til at midske aggression - heller ikke noget der er godt for imperiets soldater. Kaffe, alkohol, tobak, og morderiske film på fjernsynet, se der er noget der er godt for vores samfund.

Carsten Wienholtz, Ansgar Sakariassen, Jørn Sonny Chabert, Jens Falkesgaard, Henning Pedersen, Casper Møller, Martin Nygaard, Janus Agerbo, Jakob Silberbrandt og Hans Paulin anbefalede denne kommentar
Helge Rasmussen

Cannabisplanten er, med sit medicinske potentiale, en stærk trusel mod medicinindustriens økonomiske interesser, sundhedsmyndighederne og flertallet af lægerne er under konstant pres fra industriens lobbyister og derfor modstandere af enhver form for naturlig medicin, som ikke kan patenteres, eller på anden måde gøres profitabel.

En lovliggørelse er usandsynlig, så længe der ikke er hermetisk adskillelse mellem lobbyister og lovgivere.

Carsten Wienholtz, Ansgar Sakariassen, Michal Bagger, Jens Dalsgaard, kim jensen, Karsten Aaen, Henning Pedersen, Laurids Hedaa, Tue Romanow, Janus Agerbo, Henrik Christensen og Hans Paulin anbefalede denne kommentar
John Christensen

Legalisér Cannabis til ethvert brug, så er den ged barberet!

Statens rolle som barnepige er udspillet i denne sammenhæng, i det mindste.

Få nu sat forsøg igang med legaliseringen, så vi kan tage luften ud af den organiserede kriminalitet, og så brugere i både lyst og nød kan få stoffet som de ønsker for at dem selv, uden at skulle få paranoia og angst for om deres lommer tømmes af ordensmagten. Det er en kendt bivrikning af den manglende legalisering, nævnt her over af Peter Hansen....spot on!

God dag der ude. :-)

Carsten Wienholtz, Hans Paulin, Ansgar Sakariassen, Jens Dalsgaard, kim jensen, Jakob Silberbrandt, Henning Pedersen, Casper Møller, Peter Hansen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Helene Nørgaard Knudsen

De argumenter der bruges anderkender jeg ikke som rationelle. Astrid Krag vil ikke legalisere medicinsk hash da man bliver påvirket og afhængig af det! Ligesom med de fleste typer smertestillende og beroligende medicin. Har de læst bivirkningerne på den medicin der er godkendt i Danmark hos Sundhedsstyrelsen? Det tror jeg ikke.

Carsten Wienholtz, Hans Paulin, Ansgar Sakariassen, Laurids Hedaa, kim jensen, Jakob Silberbrandt, Felix Zelda Xavier, Jens Kofoed, Henning Pedersen, Casper Møller, Olaf Tehrani, Tue Romanow og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Det er tankevækkende, men vel egentlig ret typisk for Sundhedsforstyrrelsen, at der er en jurist,
der udtaler sig om emnet, og ikke en person med en medicinsk baggrund. For det er jo det dansk cannabis-politik handler om: forbud, forbud, forbud - og det uanset hvilke erfaringer, der gøres i andre lande. Nu som før DK er stadig selvsupplerende, og ingen udefra skal komme og forstyrre os i vores bedreviden.

Når man lytter til den argumentation, som bl.a. LibDem og dele af SF udfolder. Fx. ved retsordfører, Trine Bramsen - og Strid Krag er lige så slem - , så er det som at skrue tiden tilbage til 60'erne. Således hævdede hun i Deadline 6.1., at hashrygning giver lungekræft, psykoser og var den lige vej til de hårde stoffer. Heller opretholde stupide forbud, end at slå bunden ud af rockernes økonomi. Og hellere opretholde inhumane forbud, end at medvirke til at lindre tilværelsen for alvorligt syge mennesker. Det kræver en god del kynisme, at forhindre syge mennesker i at få den smertelindrende cannabis, der kan hjælpe dem gennem alvorlig sygdom.

Uvidenheden blandt de toneangivende i regeringspartiet er himmelråbende. Den mere fornuftige holdning, som bl.a. Frank Jensen giver udtryk for, modarbejdes direkte af LibDem på Chr.borg.
Her har man glemt - fortrængt? - at Helle Thorning i 2006 slog på, at der var brug for en langt mere nuanceret holdning til emnet. Men sådan er det ikke mere, nu er det uvidenhed, skråsikkerhed og fordomme, der har taget over.

Hvem lukker og slukker i det parti - nu hvor Kamikaze-Helle drager til Bruskcelle?

Carsten Wienholtz, Bjarne Bisgaard Jensen, kim jensen, Jakob Silberbrandt, Karsten Aaen og Martin Nygaard anbefalede denne kommentar
Martin Nygaard

Svagt af Sundhedsstyrelsen - rent bestillingsarbejde designet til at bakke op om en sag af en så pinlig karakter, at det er utroligt halvdelen af folketinget ikke er hoppet i havnen endnu...

Kære politikere. Hvis i vil væres seriøse og opfattes som sådan. Start med de her 5 sager:

1. Alkohol. Slår 5000 ihjel i DK om året (hash = 0)
2. Lykkepiller. 400.000 danskere. Hvad sker der her?
3. Voksende social ulighed. Mere kriminalitet på vej, og pigtråd.
4. Grøn omstilling. Det er ikke et frivilligt valg længere. Alligevel får økonomiske perspektiver lov at styre slagets gang. Tillykke til produktivitetskommisionen. Gamle sure mænd.
5. Politikerlede. Jeg kender ikke nogen som kan se meningen med dansk politik for tiden. Eller Christiansborgs dukketeater som det jo er. I er mennesker ikke robotter, tænk selv.

Bonus-sag: Neoliberal økonomi. Kort sagt roden til alt ondt.

På forhånd tak

Hans Paulin, Karsten Aaen, Henning Pedersen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Frit oversat fra engelsk: Her har vi at gøre med et medicinsk præparat, der er så godt, at der findes folk, der tager det bare for bivirkningernes skyld.

Carsten Wienholtz, Hans Paulin, Vibeke Andersen, kim jensen, Karsten Aaen, Niels Mosbak, Henning Pedersen, Laurids Hedaa, Peter Hansen, Olaf Tehrani og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Ny undersøgelse fra et forskerhold under sundhedsstyrelsen, dokumenterer at et for højt indtag af alkohol kan medføre kvalme og hovedpine.

Hans Paulin, Karsten Aaen, Niels Mosbak, Henning Pedersen, Laurids Hedaa, Peter Hansen, Olaf Tehrani, Martin Nygaard og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Helene Nørgaard Knudsen

Den eneste reelle forskel på (ulovlige) stoffer og (lovlige) medicin er vel nærmest bare recepten.

"»Men det kan da godt være, at vi skal se på, om der er noget, der kan præciseres. Det her er jo også det første udkast,« siger han og fortæller, at Sundhedsstyrelsen allerede er i gang med at udvide notatet med flere informationer."

Det forstås, at sådan et notat og dets præcise ordlyd hverken er en let opgave, eller en opgave, som Sundhedsstyrelsen tager let på. Kan det færdige udkast forventes inden 2020, eller er Sundhedsstyrelsen nødt til at påkalde eksperthjælp? Og med "ekspert", menes der selvsagt ikke useriøse personer som Marco Van de Welde, men konsulenterne fra McKinsey & co.

Carsten Wienholtz, Michal Bagger, Henning Pedersen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Kan nogen fortælle mig, hvor den cannabisforskrækkelse har sit udspring ? Det virker på mig, som om cannabis sidestilles med dans og terningspil i indre missionske miljøer.

Carsten Wienholtz, Karsten Aaen, Søren List og Henning Pedersen anbefalede denne kommentar

»Det er jo klart, at meget af den viden, man har, er blandt misbrugere og folk, der bruger det rigtig meget. Men der er ikke nogen tvivl om, at de her symptomer, som vi beskriver, kan man få ved at ryge et par enkelte joints,« siger han.

Det er vigtigt at man tvivler, når man ikke ved. En overdosering af al medicin forstærker bivirkningerne. Og der må være stor forskel på om stoffet indtages for at få en rus eller for at få en lindring. Ligesom der er forskel på, om man tager sovepiller for at sove eller for at begå selvmord.

Argumenterne, som fremstillet at advokaten, er underlødige !!!

Når en ellers lydig, og syg - det vil sige en, efter den sædvanlige tur igennem sundhedssystemets og ofte socialforvaltningens kværn usikker og forvirret borger bliver konfronteret med sundhedsstyrelsens advarsler kan det ikke undre at en del patienter reagerer med angst symptomer.

Det bliver således til en selvopfyldende profeti.

Mht til påstanden om at cannabis-rygning skulle give lunge-kræft :
Det er en yderst tvivlsom påstand dom der absolut er ikke videnskabelig dokumentation for,
se fex :
http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/cam/cannabis/healthprofessional/p...
http://www.webmd.com/lung-cancer/news/20060523/pot-smoking-not-linked-to...
http://www.huffingtonpost.com/2013/06/20/marijuana-lung-cancer_n_3474960...

Det ville klæde 'pressen' om man afæskede Sundhedsforstyrelsen dokumentation for påstanden .

Peder Kruse spørger
25. februar, 2014 - 10:39

" Kan nogen fortælle mig, hvor den cannabisforskrækkelse har sit udspring ? "

Se fex 'Kampen om Hampen' :
http://www.youtube.com/watch?v=C0zw9kS9O4c

Carsten Wienholtz, Jacob Jensen, Karsten Aaen og Laurids Hedaa anbefalede denne kommentar
Morten Balling

@ Peder Kruse

Kort fortalt var cannabis lovligt og mest brugt til mirakelmiksturer og hyggerygning blandt sorte jazzmusikere og mexicanske gæstearbejdere i sydstaterne i USA op til spiritusforbudet i 20'erne. Under forbudet begyndte andre befolkningsgrupper at ryge pot, og det førte til at whiskeybaronerne efter ophævelsen af forbudet, startede et massivt lobby arbejde mod cannabis, sammen med Harry J. Anslinger som leder af det nystartede Federal Bureau of Narcotics.

Det kørte på alle tangenter op gennem 30'erne, og Anslinger sagde bla. at bare en måneds pot rygning kunne forvandle selv den bedste (hvide) mand til en psykotisk massemorder.

I 1939 kom så La Guardia Committee's rapport, som var lavet af New York Academy of Medicine. Den frikendte cannabis for stort set alle de ting Anslinger havde bablet om, men på det tidspunkt havde han fået så meget magt at han kunne affeje rapporten som værende "uvidenskabelig", og samtidigt beordre at kommende rapporter skulle godkendes af ham. Anslinger var en gammel racist af værste skuffe, men påpegede bla. at der kun var én hvid mand i LGC rapporten, og kaldte den derfor racistisk...

Vibeke Andersen, Michal Bagger, Henning Pedersen, kim jensen, Jacob Jensen, Helge Rasmussen, Jens Kofoed og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Lars Kristensen

Hvad med at sundhedsstyrelsens egne folk begynder at indtage de medikamenter de ellers godkender.

Det er immervæk nemmest at vide, hvad medikamenter gør ved mennesker, når man selv har prøvet dem.

Et menneske der aldrig har drukket alkohol kan jo heller ikke vide, hvordan alkohol virker på mennesker.

Man kan se, hvad misbrug af medikamenter og alkohol forårsager, men kun den der selv har indtaget stofferne ved, hvad der sker i kroppen og hovedet på menneskene.

Hvad angår medicinsk hash, så skulle sundhedsstyrelsens folk selv gennemgå en medicinsk hashkur, for kun derigennem vil de kunne vide, hvad der sker ved mennesker der indtager medicinsk hash og dermed dem selv.

Vil de ikke det, er de ikke egnet til at sidde i en sundhedsstyrelse.

Når jeg læser,hvad repræsentanten for sundhedsstyrelsen svarer journalisten må jeg græmes.

Hvis man svarede på samme måde i et produktionsmøde hos en virksomhed, ville svareren blive kaldt i samråd på direktørens kontor.
Enten har svareren en skjult dagsorden (ikke nødvendigvis til virksomhedens fordel), eller manden er komplet inkompetent (hvad sundhedsstyrelsens talsmand angår, hælder jeg til den sidste mulighed)
Samrådet på direktørens kontor, ville nok ende med øjebliklig fratræden, men sådan er det ikke hos staten, her kan en inkompetent advokat udtale sig om lægefaglige spørgsmål til offentligheden uden, at det får ansættelsesmæssige konsekvenser.

Carsten Wienholtz, Henning Pedersen, kim jensen og Geert Larsen anbefalede denne kommentar

Nu vidste jeg ikke lige det der med cannabis og alkohol mm. som Morten Balling er inde på.

Den historie jeg bedst husker handler om indisk hamp overfor amerikansk bomuld. USA ville (som stat) ikke finde sig i at bl.a. Indien og andre lande i den 3. verden selv kunne producere hamp til brug for f.eks. tøj, reb eller shampoo. (man kan faktisk udvinde hampeolie af hamp-planten) Og derfor satte den amerikanske bomulds-industri ind med et storstilet modangreb mod bl.a. hamp. (og sikkert også en masse andre planter, hør måske?)

Har lige læst artiklen igen og noget slog mig.
Det fremgår overhovedet ikke af artiklen om Sundhedsstyrelsen rent faktisk har undersøgt det her. Bygger notatet udelukkende på gamle erfaringer med patienter der er blevet psykotiske efter massivt overforbrug af hash? ( Ja de findes faktisk og det er alvorligt nok) Hvad er det man har lagt til grund for notatet? Tydeligt er det, at man i hvert fald ikke har henvendt sig til Holland for at få noget at vide om medicinsk brug af Cannabis. Næppe heller har man spurgt i Californien eller andre steder hvor man i et eller andet omfang har legaliseret medicinsk anvendelse af THC. Så hvem har man spurgt? Hvem eller hvad har man undersøgt? Svaret blæser i vinden. Det ville være rart at få klarhed over.
Det er jo helt utænkeligt at Sundhedsstyrelsen blot har kikket i gammelt materiale omdelt til skoler om risikoen ved Hashrygning. Der må da ligge en eller anden forskning bag dette notat.

Carsten Wienholtz, Vibeke Andersen, Henning Pedersen, Janus Agerbo, kim jensen og Jacob Jensen anbefalede denne kommentar
Morten Balling

En mindre korrektion: LGC rapporten kom først i 1944. My bad…

@ Claus Madsen: Jeg er ked af at måtte lede dig i retning af første skridt mod nihilismen, men du må ikke tro at forskningsresultater medfører lovgivning som retter sig herefter. Du kan ofte høre politikere udtale at de ikke "tror" på diverse resultater, eller at de stemmer med "fornuften".

Men se på det positive ved livet. Man kunne være født som homoseksuel i Uganda...

Carsten Wienholtz, Claus Madsen, Geert Larsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Claus Jensen, mht til at hash/pot skulle føre til ægte psykose :

Det er der HELLER IKKE entydig videnskabelig dokumentation for, se fex
http://en.wikipedia.org/wiki/Long-term_effects_of_cannabis
http://cannabisandpsychosis.ca/more-information/what-do-we-know/
http://www.forbes.com/sites/alicegwalton/2012/12/26/the-marijuana-psycho...

Mit gæt er at man henholder sig til Svensk og Norsk 'forskning' på området .
I sagens natur er der ikke mange kontrollerede kliniske forsøg, bla fordi det er mere end svært at skaffe det nødvendige 'udstyr' legalt og det naturligvis også er stort set umuligt at lave Dobbelt blindtests da de færreste vil være i tvivl om de har fået den ægte vare eller ej..

Desuden :
' Psykosebegrebet dækker de sindstilstande, hvor man ikke er i stand til at teste sandhedsværdien af ens tanker, følelser og forestillinger.
Denne officielle definition er ikke optimal, idet alle på et eller andet tidspunkt har været psykotiske, det bedste eksempel er en stormende forelskelse, ligesom stærkt religiøse og politiske fanatiske personer falder ind under denne definition.'
http://www.netpsych.dk/articles.aspx?id=199

Med den definition af hvad en psykose er sidder der feks næsten 179 af dem på Christiansborg ..

Carsten Wienholtz, Henning Pedersen og Morten Balling anbefalede denne kommentar
soren majgaard

Minister Astrid Krag afslører sig selv som endnu en uoplyst politiker....eller kunne der være andre grunde? Den euforiserende cannabis er ikke solmodnet . Det er den medicinske og en artikel i september 2013 i information beskrev her, at en stilladsarbejder, der havde fået opereret først een discusprolaps og fået masser af Morphin, der gjorde ham døsig, derefter endnu en discusprolapsoperation, for det virker jo? og så finder man endnu fem da de første operationer ikke virkede på smerten ( det gør den nemlig ikke fordi smerterne ikke kommer fra diskusprolapser.) Det er gammel overtro, men glimrende levevej for kirurger. Så de 5 nye diskusprolapser blev også opereret og man indsatte endda titanplader , da titan er så godt og stærkt, Ikke? Og det ruster jo ikke. Men det hjalp heller ikke, så han blev lagt i Morphin rus, for det virker jo, Ikke? Først da han fik nogle cannabis smøger af kollegerne, mærkede han at smerterne blev udholdelige. Men det er jo ikke et bevis, vel? Han kunne jo være fuld af løgn for at få lov til at ryge hash, Ikke Astrid Krag? Og lad mig lige oplyse Astrid Krag at Discus ikke har smertefølere. Det har nerverødderne heller ikke, og det har glasbrusk og menisken heller ikke. Nej smerterne kommer fra båndfæster i knoglehinden, fra slimsækken i leddet og mælkesyren i musklerne, fordi blodet ikke kan udskiftes i musklerne på grund af stivhed, ofte en neurologisk betinget stivhed, kaldet myopatia -e- functione.

Vibeke Andersen, Jens Thaarup Nyberg og Jacob Jensen anbefalede denne kommentar

Soren Majgaard:

Hvad med iskiassmerter fra prolapsen?

soren majgaard skriver :
'Minister Astrid Krag afslører sig selv som endnu en uoplyst politiker....eller kunne der være andre grunde? Den euforiserende cannabis er ikke solmodnet . Det er den medicinske'

Øh ??
Er det Astrid Krag der har sagt det ?
Det er under alle omstændigheder ikke korrekt .

Hanne Marie Zieler

Der er en artikel af Kat Arney på scienceblog.cancerresearchuk.org/2012/07/25/cannabis, cannabinoids and cancer-the evidence so far, som giver et meget klart overblik over dette emne. Hermed anbefalet til alle interesserede. Kort fortalt: der er andre former for medicin, der hjælper bedre og har færre bivirkninger. Og de kemikalier i cannabisplanten der er interessante,er dem, der ikke giver en rus. Planten indeholder mere end 400 kemikalier .

Kort fortalt: Hanne Marie Zielers link går til en artikel, som giver et godt overblik over lægemiddelindustriens standardargumenter.

Siden man ikke har været interesseret i at undersøge cannabis ordentligt, ved man ikke, om der er andre former for medicin, der hjælper bedre (mod hvad?) og har færre bivirkninger. Og man ved heller ikke hvilke kemikalier i cannabisplanten, som kunne vise sig at være interessante (i hvilken forbndelse?).

"Man skal altid tolke på den viden, man har. "

Dvs at Frank Bøgh har mangelfuld viden og bør fraholde sig fra at tolke.

Jens Thaarup Nyberg

"Psykosebegrebet dækker de sindstilstande, hvor man ikke er i stand til at teste sandhedsværdien af ens tanker, følelser og forestillinger."
Paranoiaen er velkendt, men når man ved, det er een selv der forårsager den, forsvinder den,

Jørn Sonny Chabert

jeg må sgu ærligt indrømme at jeg ikke helt forstår denne skelen mellem medicinsk hash og hash for fornøjelsens skyld????
lortet er næsten harmløst, intet er jo helt harmløst ved overforbrug.
og hvad er det ved at rusen som er såååå skadeligt at selv mange fortalere kun vil legalisere til medicinsk brug.
Det virker som om der bliver tænkt "uha nej det kunne jo være der var nogle der havde det rart det kan vi ikke have"
Mennesket har beruset sig nærmest ligeså længe vi kan finde rester af dem Feks. blev der fundet hamp i en 3000 år gammel kinesisk grav, så det ser ud til at det er helt normalt for det dyr vi kalder mennesket at beruse sig og hash er vel en af de mest uskadelige rusmidler.

Mathies Kolja Suszkiewicz

Sundhedsstyrelsen er meget skyld i at cannabis blev ulovligt i Danmark samme år som det blev ulovligt i FN i 1961.

Sundhedsstyrelsen ønskede nemlig ikke at lave egne undersøgelser om cannabis nu også var så farligt som det blev præsenteret i FN (at cannabis brugere blev psykotiske nok til at slå sine egne familie medlemmer ihjel med økse).

Folketinget ønskede at evaluere forbuddet efter 2 år, men sundhedsstyrelsen mente ikke at der ville komme andre undersøgelser om farligheden af hash og folketinget undlod at evaluere forbuddet.

Se mere på min hjemmeside:

http://afkriminaliser.dk/Cannabis%20forbuddet%20historie%20i%20Danmark.html