Nyhed
Læsetid: 2 min.

Kritisk rapport sår tvivl om Lars Løkkes oprydning

Hidtil ukendte kritikpunkter i revisorundersøgelse af GGGI får eksperter til at undre sig over, at problemerne i organisationen stadig er så graverende, selv om Lars Løkke satte sig i spidsen for en oprydning for over et år siden
Indland
18. februar 2014

Mere end et år efter, at Lars Løkke Rasmussen (V) med egne ord satte sig i spidsen for »at rydde op« i klimaorganisationen Global Green Growth Institute (GGGI), er der fortsat store problemer med organisationens forvaltning af bistandsmidler. Det fremgår af en undersøgelse foretaget af Deloitte på vegne af Norge, som Information har set. Undersøgelsen fik for nylig Udenrigsministeriet til at orientere Rigsrevisionen, men offentligheden har hidtil ikke kendt til de konkrete kritikpunkter.

Mens der i undersøgelsen ikke peges på alvorlige problemer i hovedkvarteret i Seoul, er der fortsat rod på GGGI’s landekontorer i Indonesien og særligt Etiopien. Af undersøgelsen fremgår det blandt andet, at budgettet i Etiopien er mangelfuldt, og at der er fundet eksempler på tvivlsomme udbetalinger af godtgørelse for rejser og logi samt tilbagebetaling af skat til højstående medarbejdere uden fremvisning af skattekort. Deloitte anbefaler på den baggrund, at GGGI sætter gang i »en fuldkommen gennemgang af alle sine løn- og tillægsudbetalinger,« og ifølge professor i udviklingsøkonomi på Aarhus Universitet Christian Bjørnskov er det meget stærke ord fra et revisionsfirma. »Det betyder simpelthen, at den er gal med hele systemet,« siger han.

Mere omfattende end først antaget

Lars Løkke Rasmussens oprydning begyndte, efter at organisationen i november 2012 fik hård kritik af den koreanske rigsrevision.

Men det undrer eksperter, at organisationen efter mere end et år ikke er nået længere i den proces: »Når man skal vurdere, hvad der egentlig foregår, så er det påfaldende, at de tilsyneladende har rettet op på hovedkvarteret, men ikke på landekontorerne,« siger Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet. »Den ene mulighed er, at man godt har vidst, det sejlede, men har ladet stå til. Eller også har systemet undladt at gøre bestyrelsen og Lars Løkke opmærksom på problemerne. I så fald er det nærmest værre end at have en topledelse, der ikke magter opgaven.«

Lars Løkke Rasmussen meddeler i en skriftlig kommentar: »Det er ingen hemmelighed, at arbejdet med at omdanne GGGI til en international organisation har været mere omfattende end oprindelig antaget, og at der fortsat er udfordringer, som skal adresseres. De norske rapporter dokumenterer dog, at der er sket store fremskridt, og jeg er derfor glad for at konstatere, at nordmændene anerkender udviklingen ved at genoptage den økonomiske støtte til GGGI.«

GGGI henviser til en tidligere udtalelse om, at »nogle af ufuldkommenhederne nævnt i rapporterne er baseret på forældet information og overser mere aktuelle ændringer i vores procedurer«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mon ikke betstyrelsen og formanden har haft øje for for problemerne, men har valgt at ignorere dem for fordelene derved?

Rasmus Kongshøj, Helle Walther, Andreas Andersen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar

Mens den lille mand med de dyre vaner har travlt med at adressere østasiske udfordringer - for danske skattemidler - kunne han så ikke snart overveje at skifte arbejdsadresse - inden det hele udarter til en gedigen Dauerbrenner ...

Anne Eriksen, Karsten Aaen, Rune Petersen, lars abildgaard, randi christiansen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Hvordan den mand kan stå til at blive statsminister er helt ufatteligt - og så alligevel ikke når eksisterende forvaltningsniveau ihukommes - den del, som ikke er mørklagt, forstås.

Anne Eriksen, Rune Petersen, Filo Butcher, lars abildgaard og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Mod Helle kan alle borgerlige kandidater vinde.

Pressens og oppositionens skamridning af denne sag gavne Lars Løkkes position og Rosenkrantz Theil ser ud som om hun er ved at brække sig hvergang hun bliver bedt om at udtale sig.

John Christensen

STOP DANMARKS ULØKKE

lars abildgaard, Rasmus Kongshøj og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Andreas Andersen

Jeg tror ikke det forbavser nogen, hvis der ingen korruption er i Danmark, så er der heller ikke noget at rydde op, hvis alle siger pyt, så er alt vel i orden, som i gamle dage, for venskabs skyld. Skål vi skal lige have en omgang til, en til inderlommen.

Det er på tid at Løkke får et ordentligt job igen, et hvor han ikke hele tiden skal stå til regnskab for hver eneste kassebon han ikke kan huske.

Nu hvor vi har en udmærket mørklægningslov skulle der vel intet kunne stå i vejen for at han kræver nøglen. som han lånte ud til Helle med den røde taske, tilbage igen.

Lars Løkke Rasmussen, han må stå på mål for sit virke, som andre må for deres. Han bør komme ud og forklare sig og sit "arbejde" i GGGI samt de nyheder af dårlig art, der kommer løbende fortsat. Han sagde ikke sandheden, hans arbejde afsløres som ikke okay fortsat, så han kan ikke nøjes med at svare på facebook. Det er hvad tøsedrenge gør, ikke en der gerne vil lede et land. Han skal svare journalisterne selv. Ikke via lakajer, ikke via spindoktor eller Hjort, han skal selv svare face to face.
Og lad være med at sige, andre osv. Løkke er en voksen mand, han må selv stå til ansvar for hver en bon han bruger af offentlige midler til eget forbrug, samt hvad hans bijob her og der indebærer også med økonomi og med virke.
JP er jo ikke en sladderavis, så det bør hans tilhængere lige skrive sig bag øret.

Nu skal LLR til gruppemøde i dag 11.30 svare venstres gruppe. DF synes, han skal gå fra GGGI som formand, men det vil jo være en falliterklæring, at han ikke magtede opgaven med at rydde op, men kun nød goderne ved det job. Og det fratager ham jo ikke for usandheder. Om HJort igen går ud og pander alle spørgsmål ned ??? Men LLR kan også brøkke en forklaring om tavshedspligt, om journalisterne så hopper på den, er en anden sag.
DF rør jo altid på ting, der kan give dem selv points på populismens alter. Så sælger de gerne deres egen bedstemor. Klamt parti.

Giv mig bare én gyldig grund til, at Danmark ikke skulle afbryde ethvert engagement med GGGI her og nu.