Interview
Læsetid: 6 min.

’Jeg bliver nødt til at stå på min ret til at definere, hvad der er socialdemokratisk’

Hun er beskyldt for ’historieforfalskning’ og for at bruge ’socialdemokratisk fernis til at dække over stangborgerlig politik’. Nu tager beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til genmæle over for professor Jørn Henrik Petersens kritik af regeringens politik og retorik
Indland
24. februar 2014
Kontanthjælpsreformen er grundlæggende et opgør med 30 års socialpolitisk fallit, mener socialdemokraten Mette Frederiksen, der ikke mener, at kritikken af hendes parti er berettiget.

Jeg er ganske enkelt ikke enig – overhovedet.« Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen er blevet foreholdt anklagen fra professor dr. phil Jørn Henrik Petersen om, at hun og en lang række andre topsocialdemokrater er ude i »historieforfalskning«, når de bruger det gamle, socialdemokratiske motto »gør din pligt og kræv din ret« til at forklare nogle af SR-regeringens reformer. Beskyldningen fra professoren er fremført i Information, i Politiken, i Kristeligt Dagblad og i BT. Men antallet af gange en usandhed bliver gentaget gør den ikke mere sand, mener Mette Frederiksen.

»Jeg bliver nødt til at stå på min ret til at definere, hvad der er socialdemokratisk politik, når der dukker en underviser op fra et universitet, som påstår, at han kan gøre det bedre. Det, der har stået på vores faner i mere end 100 år, er ’gør din pligt – kræv din ret’, og det har stået i præcis den rækkefølge. Det er selvfølgelig hverken tilfældigt eller ligegyldigt. Med ’ret og pligt’ viser man, at vi forventer noget af hinanden. Vi stiller krav til hinanden. Man skal bidrage så meget, som man kan. Yde før man kan nyde. Men man har samme rettigheder som alle andre,« forklarer hun.

LÆS: Velfærdsstaten – en ideologisk katastrofe

Det er i forbindelse med udgivelsen af Jørn Henrik Petersens nye værker – Dansk Velfærdshistorie, bind 5 og debatbogen Pligt og Ret – Ret og Pligt – at velfærdshistorikeren mener, at eksempelvis regeringens kontanthjælpsreform »markedsføres på tvivlsomme principper« af Mette Frederiksen, og hun bruger »socialdemokratisk fernis, hældt ud over en stangborgerlig politik,« når hun skal forklare, hvorfor hendes reformer af førtidspension, fleksjob og kontanthjælp er nødvendige.

»’Ret og pligt’ er for mig en af grundpillerne i den socialdemokratiske måde at tænke både mennesker og samfund. Og et samfund bliver nødt til at være mere end de formelle spilleregler med bureaukrati og lovgivning. Hvis man vil have et reelt velfærdssamfund, må der også være et værdifællesskab mellem os. Der har ’ret og pligt’ sin allervigtigste opgave. Nemlig i hvordan vi hver især betragter vores egen rolle i forhold til os selv, og hvordan vi betragter vores egen rolle i forhold til alle andre. Når jeg som socialdemokrat ønsker et samfund med en høj grad af omfordeling, et stærkt socialt sikkerhedsnet og fri og lige adgang til sundhedsydelser og uddannelse, kræver det, at så mange voksne som muligt går på arbejde og betaler skat,« siger Mette Frederiksen.

Forsøgerpligt i mange år

Ifølge Jørn Henrik Petersen flyttes forsørgelsesansvaret i dag mere og mere fra staten og tilbage til familien. Det sker ifølge professoren på grund af et nyt menneskesyn, som handler om, at vi er »økonomiske individer«, som handler ud fra at få mest muligt økonomisk ud af den mindst mulige indsats.

Men den analyse deler Mette Frederiksen ikke.

»Det er ganske enkelt ikke rigtigt. Der har været gensidig forsørgelse i kontanthjælpssystemet i 125 år. Der er ægtefælleafhængighed på førtidspension og folkepension, så vi har altid haft elementer i vores velfærdssystem, hvor nogle ting knytter sig til dig som individ, mens andre ting knytter sig til husstanden eller det ægteskab, du lever i,« siger hun.

Ved årskiftet trådte kontanthjælpsreformen i kraft, og især den gensidige forsøgerpligt for samboende par er blevet udskældt. Men det er hele tænkningen bag kontanthjælpsreformen, der er problematisk, mener Jørn Henrik Petersen:

»Det disciplinerende består i, at du som forudsætning for at kunne oppebære en form for kontantydelse, skal forpligte dig til en bestemt adfærd. Tage del i aktivering – og efter den sidste kontanthjælpsreform skal du lade dig involvere i såkaldte nyttejob. ’Noget-for-noget’. Men det er samtidig med til – ikke mindst på grund af den hårde ret-og-pligt-retorik, man kører – at placere de mennesker, der virkelig har brug for at ligge i hængekøjen, i en skamfuld situation. Vi skammer en betydelig gruppe helt ud af samfundet,« sagde Jørn Henrik Petersen i et interview med Information tidligere på måneden.

Mette Frederiksen er alt andet end enig:

»Du har pligt til at udnytte de ressourcer, du har, så man kan nå frem til det tidspunkt, hvor man kan forsørge sig selv. Hvis man overhovedet kan, skal det være en drivkraft for voksne mennesker, at man kan forsørge sig selv. Men reformen er også retten til at få hjælp til at gennemføre en uddannelse, hvis man ikke kan det fra dag et. Men det er en hård skelnen mellem dem, der kan, og dem, der ikke kan endnu. Kontanthjælpsreformen er grundlæggende et opgør med 30 års socialpolitisk fallit, hvor stadig flere mennesker er blevet kørt ud på et sidespor og overladt til sig selv. De har fået lov til at være i en livssituation, hvor problemerne er steget dem over hovedet, og det i sig selv er blevet en barriere for, at de overhovedet kan komme ind på arbejdsmarkedet,« siger hun og fortsætter:

»Jørn Henrik Petersen og jeg har et diametralt forskelligt menneskesyn. Jeg mener ganske enkelt ikke, at mennesker skal overlades til at ligge i hængekøjen. Det får mennesker det ikke bedre af. Så hvis man køber den præmis, at der er en masse mennesker, som bare ikke kan, og man ikke vil klæde dem på til at kunne, så spiller det moderne samfund fallit,« siger hun.

»Det nytter ikke noget at være romantisk om livet på kontanthjælp. Det er ikke sjovt. Og er man der gennem lang tid, vil der ofte følge andre problemer med. Jeg har endnu ikke mødt et menneske, som har fået det bedre af at blive overladt til sig selv og ligge i en hængekøje. Jeg har kun oplevet det modsatte,« siger Mette Frederiksen.

Fællesskab til for alle

Ifølge Mette Frederiksen er det »historieforfalskning«, hvis man påstår, at Socialdemokraterne er et »rettighedsparti«. »Det har vi aldrig nogensinde troet på,« siger hun.

»Vi tror grundlæggende på, at mennesker skal have rettigheder. Selvfølgelig. Rettigheder er afgørende for kontrakten mellem borger og samfund. Men det hænger jo sammen med pligterne. Hvis du forsøger at bygge et samfund på, at alle har ret, men ingen får opgaver, kan du regne ud, at i løbet af få dage hænger regnestykket ikke sammen. Danskerne er ikke asociale typer, som bare vil trække på kontoen. Danskerne bidrager jo rent faktisk gerne til samfundet og fællesskabet.«

Og for Mette Frederiksen har fællesskabet og den enkeltes interesse i at være en del af et fællesskab en afgørende rolle.

»Vores velfærdssamfund fordrer et meget stort samfundsengagement fra hver enkelt af os. Der er masser af danskere, som går på arbejde hver dag, selv om det egentlig ikke kan betale sig for dem at gøre det. Men hvis man vil have et samfund, som hænger sammen, skal vi have en meget stor erhvervsfrekvens og et stort frivilligt engagement. Alt det, tror jeg, udspringer af den socialdemokratiske grundtanke om ret og pligt‚« siger Mette Frederiksen.

»Jeg står gerne ved, at jeg gerne vil have et så stærkt fællesskab i Danmark, at der er plads til dem, som er på kanten eller er faldet ud over den. Og jeg tror på, at det har større værdi for den enkelte at tage på arbejde, end om vækkeuret ringer eller ej. Så ja, jeg tror på, at et arbejde i sig selv gør noget positivt for mennesker,« siger hun, men understreger dog, at mennesker med et arbejde i hendes øjne ikke er bedre end dem uden.

»Det betyder ikke, at man ikke kan have et godt liv, når man står uden for arbejdmarkedet. Det er der masser af mennesker, som har. Heldigvis. Men det ændrer ikke på, at mennesker, som er på kontanthjælp, ikke skal vågne om morgenen og tænke: Hvordan kan jeg blive her? Den unge skal tænke på, hvordan vedkommende kan få en uddannelse, få et arbejde og komme væk fra kontanthjælpen. Den værdi er nødt til at være en af de stærkeste,« siger Mette Frederiksen.

LÆS: Velfærdsstaten er demonteret – men ingen vil diskutere hvorfor

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Man skal bidrage så meget, som man kan. "
Hvordan passer det på beskatning af dem som kan betale? Der bruges store resourcer på "social bedrageri" og ikke så meget på "skatteunddragelse".

Erik Granberg, Peter Wulff, Søren Roepstorff, Peter Taitto, Jacob Egeskov, Carsten Mortensen, Jens Overgaard Bjerre, Carsten Søndergaard, Hugo Barlach, lars abildgaard, arne poulsen, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Karsten Aaen, Tuomas Sihvonen, Peter Nielsen, Mette Hansen, Torben K L Jensen, Ib Christensen, morten Hansen, Espen Bøgh, Lykke Johansen, Torben Bruhn Andersen, Michael Reves, Rune Petersen, Dorthe Jacobsen , Jens Høeg, Claus Jørgensen, Rasmus Kongshøj, Tue Romanow, Flemming Scheel Andersen, Jens Falkesgaard, Enriquo Longo, Peter Hansen, Janus Agerbo, Erik Jensen , Niels Mosbak, Uffe Illum og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der er bestemt ikke tale om en socialpolitisk fallit - det er jo dér, ministeren går helt galt i byen. Der er tale om en socialpolitik, der tager højde for en udvikling, hvor der bliver ringere og ringere mulighed på arbejdsmarkedet, fordi der bliver mindre og mindre behov for arbejdskraft.

Mikkel Nielsen, Helene Nørgaard Knudsen, Troels Kirk, lars abildgaard, June Beltoft, Leif Højgaard, Peter Jensen, Lykke Johansen, John Liebach, Claus Jørgensen, Rasmus Kongshøj og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hvad er der i øvrigt blevet af 8+8+8?

Paul Peter Porges, Søren Roepstorff, Peter Nielsen, June Beltoft, John Liebach, Rasmus Kongshøj, Flemming Scheel Andersen og Enriquo Longo anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Her knækker den for ministeren:
»Vi tror grundlæggende på, at mennesker skal have rettigheder. Selvfølgelig. Rettigheder er afgørende for kontrakten mellem borger og samfund. Men det hænger jo sammen med pligterne. Hvis du forsøger at bygge et samfund på, at alle har ret, men ingen får opgaver, kan du regne ud, at i løbet af få dage hænger regnestykket ikke sammen. Danskerne er ikke asociale typer, som bare vil trække på kontoen. Danskerne bidrager jo rent faktisk gerne til samfundet og fællesskabet.«

Fordi danskerne ikke er 'asociale typer', kan velfærdssamfundet lade sig gøre - men det kan sandelig ikke være et ordentligt samfund, når man som Frederiksen kun ser på indsats på arbejdsmarkedet. Her bør den mindste del af samfundets aktivitet koncentrere sig - og helst mindre og mindre - fordi salg korrumperer! Det sætter andre værdier ind i ligningen end årsagerne til, at opgaver skal løses. Det er prostitution, og det er vore politikere måske også blevet, når de nu betragter deres borgerlige ombud som "et arbejde"?

Mikkel Nielsen, Søren Roepstorff, Torben Nielsen, Carsten Søndergaard, morten Hansen, Marianne Christensen, Jens Kofoed, John Liebach, Martin Karlsson Pedersen, Ervin Lazar, Jens Thaarup Nyberg, Claus Jørgensen, Torben K L Jensen, Rasmus Kongshøj, Flemming Scheel Andersen, Jens Falkesgaard, Enriquo Longo, Peter Hansen, Janus Agerbo, Niels Mosbak og Claus Jensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er jo også et totalt fortegnet billede i det hele taget! Der er ikke kommet flere på overførselsindkomst i 40 år, men der er kommet betydeligt flere i uddannelse - der er bare ikke længere politisk vilje til at udnytte folks kompetence, hvilket man måske så godt kan forstå, når man samtidig har udhulet fagligheden i stedet for at sikre de, der fik uddannelsen, den samme høje grad af fritænkerisk integritet, der er ideen med et universitært system.

Mikkel Nielsen, Torben Nielsen, lars abildgaard, Mette Hansen, Per Klüver, Rasmus Kongshøj, Flemming Scheel Andersen, Jens Falkesgaard og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Mette Frederiksen betragter arbejds-markedet som den store løsning på alt.
Mette Frederiksen har ikke selv erfaring med arbejdsmarkedet eller hvordan det fungerer i realiteten, hun har ikke erfaring med dårlige arbejdspladser, med voksenmobning, med dårlig ledelse, med opslidende fysiske bevægelser, eller med hvordan en konkurrence om de få ledige jobs har negative effekter, når ansøgere har fået tilstrækkelig mange nej'er.

Mette Frederiksen har en teori om arbejdsmarkedet, som stammer fra inustrisamfundet,
og den holder hun fast i,
til trods for at resten af samfundet og verden omkring os har bevæget sig videre.

Paul Peter Porges, Erik Granberg, Leif Drud, Mikkel Nielsen, Søren Roepstorff, Peter Larsen, Jacob Egeskov, Lars Arredondo, Troels Kirk, Torben Nielsen, Daniel Fruelund, Carsten Søndergaard, lars abildgaard, Jacob Jensen, Sup Aya Laya, morten andersen, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Holger Madsen, Karsten Aaen, Peter Nielsen, Mette Hansen, Jens Illum, Filo Butcher, Ib Christensen, Carsten Nørgaard, June Beltoft, Carsten Svendsen, Leif Højgaard, morten Hansen, Alan Strandbygaard, Torben Bruhn Andersen, Per Klüver, Henrik Christensen, Mads Kjærgård, Michael Reves, John Liebach, peter tind sørensen, Rune Petersen, Martin Karlsson Pedersen, Dorthe Jacobsen , Nicolai Niemeyer, Jens Høeg, Claus Jørgensen, Rasmus Kongshøj, Herdis Weins, Tue Romanow, Flemming Scheel Andersen, Dennis G. M. Jensen, Jens Falkesgaard, Enriquo Longo, Peter Hansen, Janus Agerbo, M. Behnke, Kim Houmøller, Niels Mosbak, Preben Rasmussen, Per Pendikel, Uffe Illum, Claus Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Den er såmænd knækket fra starten, for hvis "danskerne i bidrager jo rent faktisk gerne til samfundet og fællesskabet", og har og skal have "et stort frivilligt engagement", hvorfor er der så brug for stadig flere opdragende straffeforanstaltninger?

Man skal givetvis være blandt sociademokratiets hastigt svindende skare af kernemedlemmer for at få det regnestykke til at blive til andet end socialdemokratisk fernis til at dække over et stangborgerligt menneskesyn.

Paul Peter Porges, Erik Granberg, Søren Roepstorff, Torben Nielsen, Ivan Breinholt Leth, Daniel Fruelund, Carsten Søndergaard, Olav Bo Hessellund, lars abildgaard, arne poulsen, Holger Madsen, Karsten Aaen, Jens Illum, Ib Christensen, June Beltoft, Jakob Clemen, morten Hansen, Peter Jensen, Henrik Christensen, Per Klüver, John Liebach, peter tind sørensen, Rune Petersen, Martin Karlsson Pedersen, Jens Thaarup Nyberg, Jens Høeg, Claus Jørgensen, Rasmus Kongshøj, Tue Romanow, Flemming Scheel Andersen, Vivi Rindom, Jens Falkesgaard, Peter Hansen, Janus Agerbo, Erik Jensen , Niels Mosbak og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

"Der er masser af danskere, som går på arbejde hver dag, selv om det egentlig ikke kan betale sig for dem at gøre det"
Hvor mange er masser? 5, 10, 100 ?
Usaglig og menneskeforagtende som altid.

Viggo Helth, Torben Nielsen, Carsten Søndergaard, Jonas Vinding Thomsen, lars abildgaard, arne poulsen, Peter Nielsen, Ib Christensen, June Beltoft, morten Hansen, Rune Petersen, Tue Romanow, Flemming Scheel Andersen, Jens Falkesgaard, Enriquo Longo, Peter Hansen, Janus Agerbo, Niels Mosbak, Uffe Illum og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nej, der er ingen, der går på arbejde, uden at det kan betale sig for dem - der er andre værdier end det, man tjener, og de er langt vigtigere.

Viggo Helth, Erik Granberg, Torben Nielsen, Carsten Søndergaard, Jonas Vinding Thomsen, arne poulsen, Peter Nielsen, Jens Illum, June Beltoft, Mads Kjærgård, Michael Reves, John Liebach, Claus Jørgensen, Rasmus Kongshøj, Flemming Scheel Andersen, Dennis G. M. Jensen, Jens Falkesgaard, Merete Jung-Jensen, Sabine Behrmann og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Bjarne Riisgaard

Det vidunderlige ved interviewet er dets præcisering af Mette Frederiksens selvforståelse, og den totale mangel på interesse for undertrykkelsen og totalitarismen i de synspunkter hun fremfører, der afspejles. Det er en sjældent klar dokumentation af, hvor perspektivløst det er, at forestille sig, at der kan komme noget progressivt ud af, at forsøge et samarbejde med Socialdemokratiet.

Viggo Helth, Søren Roepstorff, Carsten Mortensen, Torben Nielsen, Carsten Søndergaard, Hugo Barlach, lars abildgaard, arne poulsen, morten andersen, Holger Madsen, Karsten Aaen, Peter Nielsen, Jens Illum, morten Hansen, Peter Jensen, Torben Bruhn Andersen, Henrik Christensen, Per Klüver, John Liebach, Rune Petersen, Rasmus Knus, Claus Jørgensen, Rasmus Kongshøj, Flemming Scheel Andersen, Jens Falkesgaard, Peter Hansen, Janus Agerbo, M. Behnke, Claus Jensen, Niels Mosbak, Per Pendikel, Uffe Illum og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Mette Frederiksen bekender sig vel simpelthen til det grundborgerlige "Arbejde adler"; men socialdemokratisk er erkendelsen "Arbejde slider ned".

Paul Peter Porges, Jonas Vinding Thomsen, lars abildgaard, Karsten Aaen, June Beltoft, Peter Jensen, Per Klüver, Jens Thaarup Nyberg og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Det er korrekt, Mette Frederiksen, at der på fanerne står ”gør din pligt og kræv din ret”.
Men hvorfor pokker har du som socialdemokrat så ikke sikret arbejde til alle, men tværtimod indført slavelignende tilstande i Danmark.
Politikernes pligt er at bruge ressourcerne der er i samfundet til alles bedste. Sangen om finanskrise og konkurrence fra Asien gælder ikke som undskyldning for indføre udbredt fattigdom.
Rent hykleri.
Jeg har aldrig, og jeg er ikke længere helt ung, jeg har aldrig! Oplevet et menneske der ikke gad at arbejde. Jeg tror ikke det menneske findes.
Når du, Mette Frederiksen, håner ledige, kontanthjælpsmodtagere og andre er det ikke socialdemokratisk politik!
Når du håner de hundredetusinde der er frataget muligheden for et godt liv, er det ikke socialdemokratisk politik fra dengang hvor teksten ”gør din pligt og kræv din ret” blev skrevet.
Gjorde politikerne deres arbejde, havde der ikke været hverken ledighed eller fattigdom i Danmark. Der er ingen grund til der er det.
Mette Frederiksen.
Gjorde politikerne deres pligt ville hundredetusinde der i dag registreres som ledige, været i gang med kompetenceudvikling der sikrede landet kunne tage udfordringerne op som fremtiden stiller med. En fremtid vi slet ikke kan forudsige.
Havde du stået i lære hos tidligere socialdemokrater, havde du set, at ledighed åbnede op for kvalificerer arbejdsstyrken. Du havde kunne se, at det vi i dag profiterer af, er resultatet af tidligere socialdemokratiske regeringers fokus på efteruddannelse og uddannelse.
Men du er landets nye problem og har utvivlsomt en god skolegang med pæne karakterer i Dansk. Men har aldrig lært at forstå, hvad der står i teksten.
Du kræver handicappede uden ben, stiller op som centerforward i fodboldkampen.
Du stiller dig i front for en udvikling, som har indbygget udstødelse af store dele af befolkningen.

Socialdemokrat har du aldrig været og er næppe istand til at blive det. Dertil kræves en helt anden forståelse end der kan læses i tekster. Der kræves tænkning, der som bekendt ikke har noget med læsning at gøre.
Du sidder på magten i Socialdemokratiet. Men et Socialdemokrati som ikke opfylder sin pligt og alligevel kræver ret til anerkendelse, som bidragyder til et tolerant humanistisk velfærdssamfund.
Men socialdemokratiet opfylder ikke sin forpligtigelse. Partiet er ude af stand til det. Et handicappet parti. En eg uden rødder som med den siddende socialdemokratiske regering er stoppet med at smide agern.

”Gør din pligt og kræv din ret” … Du forstår simpelthen ikke hvad der står ...

Lykke Johansen, Søren Roepstorff, Jacob Egeskov, Carsten Mortensen, Torben Nielsen, Carsten Søndergaard, Jonas Vinding Thomsen, Hugo Barlach, lars abildgaard, Heinrich R. Jørgensen, arne poulsen, morten andersen, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Ole Lund Petersen, Holger Madsen, Karsten Aaen, Keld Sandkvist, Peter Nielsen, Ib Christensen, June Beltoft, torben - nielsen, Leif Højgaard, morten Hansen, Torben Selch, Tilde Klindt, Peter Jensen, Torben Bruhn Andersen, Henrik Christensen, Susse Hansen, John Liebach, peter tind sørensen, Rune Petersen, Dorthe Jacobsen , Nicolai Niemeyer, Jens Thaarup Nyberg, Rasmus Knus, Claus Jørgensen, Rasmus Kongshøj, Jørgen Malmgren, Flemming Scheel Andersen, Tue Romanow, Helge Andersen, Jens Falkesgaard, Janus Agerbo, Peter Hansen, Jørn Petersen, Erik Jensen , Niels Mosbak, Uffe Illum og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Preben Rasmussen

Jørn Henrik Petersen har den lange hukommelse og har en stor del af sit liv forsket og undervist i velfærdsstatens opståen og dens forudsætninger.

At han så mener ( som socialdemokrat ), at Mette Frederiksen under dække af solide socialdemokratiske paroler, fører stangborgerlig politik, bør ikke undre.

Mette Frederiksen har misforstået begreberne ret og pligt og bruger dem til at legitimere et frontalangreb på de svageste i samfundet.

Men det er selvfølgelig meget forlangt at en minister uden erfaring fra det virkelige arbejdsmarked kan forholde sig almindelige borgeres vilkår i dagens Danmark.

Erik Granberg, Lykke Johansen, Søren Roepstorff, Jacob Egeskov, Carsten Mortensen, Torben Nielsen, Carsten Søndergaard, Jonas Vinding Thomsen, Hugo Barlach, Heinrich R. Jørgensen, arne poulsen, morten andersen, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Karsten Aaen, Peter Nielsen, morten Hansen, Per Torbensen, Torben Bruhn Andersen, Per Klüver, Henrik Christensen, Michael Reves, John Liebach, Rune Petersen, Dorthe Jacobsen , Rasmus Knus, Claus Jørgensen, Rasmus Kongshøj, Herdis Weins, Enriquo Longo, Flemming Scheel Andersen, Tue Romanow, Jens Falkesgaard, Peter Hansen, M. Behnke, Kim Houmøller, Erik Jensen , Lise Lotte Rahbek, Uffe Illum, Niels Mosbak og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Ret og pligt. Jo. Reformer, der øger arbejdskraftudbuddet med x-antal personer og man presser lønnen. Disciplinering af arbejdskraften: øg antallet af hjemløse til skræk og advarsel.

Del og hersk: sæt de fattige op mod de meget fattige, kast krummer ud til de elendige, så de bruger deres energi på at slås med hinanden. Fordi EU dikterer: udmat de svage.

Kød og blod forvandles til kold statistik. "Pjaltehæren" har, mere end nogensinde før, brug for forstærkning...

Erik Granberg, Rune Petersen, Lykke Johansen, Søren Roepstorff, Carsten Søndergaard, Olav Bo Hessellund, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Karsten Aaen, Peter Nielsen, June Beltoft, morten Hansen, Per Klüver, John Liebach, Rasmus Knus, Claus Jørgensen, Rasmus Kongshøj, Enriquo Longo, Flemming Scheel Andersen, Steffen Gliese, Uffe Illum, Dennis G. M. Jensen og Jens Falkesgaard anbefalede denne kommentar

Efter EU har overtaget Danmark har ministrene ikke længere nogen interesse i at opretholde velfærden eller for den sags skyld, sammenhængskraften i regionen. Det er ude i Europa tingene sker. Folketinget i dag kan bedst sammenlignes med et af de gamle sogneråd. Håbløst provinsielt og yt, og befolkningen står bare tilbage og diskuterer blå og røde nuancer i en stadig mere grå verden.

Jacob Egeskov, Ole Hansen, Carsten Mortensen, lars abildgaard, Karsten Aaen, June Beltoft, morten Hansen, Peter Jensen, Per Torbensen, Susse Hansen, Rune Petersen, Nic Pedersen, Claus Jørgensen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

Alle husker sikkert forsøget med den stakkels studerende som skulle give et stød til en anden og nær havde slået personen ihjel.!,

Når jeg ser og hører Mette Frederiksen tænker jeg på det forsøg, det er til forveksling det Mette Frederiksen gør ved de svage i vores samfund.

Lykke Johansen, Ervin Lazar, morten Hansen, Marianne Christensen, Janus Agerbo, Rasmus Kongshøj, Flemming Scheel Andersen og Dennis G. M. Jensen anbefalede denne kommentar
Jens Falkesgaard

Det vi oplever i disse år er jo, slet og ret, en langtrukken og unødvendig vivisektion af vores elskede velfærdsstat...

Lykke Johansen, Carsten Mortensen, Olav Bo Hessellund, Peter Nielsen, Per Klüver, Rasmus Kongshøj og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Det er sikkert rigtigt at "Arbejde adler".

Lad mig for en stund acceptere dette bon mot.

Hvis "Arbejde Adler", så forpligter adel også - altså "Noblesse oblige"

Derfor forpligter det at have arbejde og en indkomst. Derfor skal man betale mere i skat hvis man har arbejde - ikke mindre.

Men holdning løber du fra.

Mette Frederiksen:
Du har ganske enkelt ikke optjent "arbejdsmarkedspoint" til at udtale dig. Ikke et eneste civilt job har du haft. Kun småjobs i politiske væksthuse.

At du fik Sabroeprisen, kan jeg kun begræde for det var fand'me ikke det Peter Sabroe stod for.

Lykke Johansen, Søren Roepstorff, Jacob Egeskov, Jens Høeg, Carsten Mortensen, Carsten Søndergaard, Lise Lotte Rahbek, H.C. (Hans Christian) Ebbe, lars abildgaard, Karsten Aaen, Holger Madsen, morten Hansen, Flemming Scheel Andersen, Per Torbensen, Torben Bruhn Andersen, Henrik Christensen, Steffen Gliese, Jens Falkesgaard, Janus Agerbo, Michael Reves, John Liebach, Kim Houmøller, Rune Petersen, Uffe Illum, Dorthe Jacobsen , Claus Jørgensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Der hvor Mette Frederiksen og andre socialdemokrater har fejlet er, at deres retorik er den samme som Venstre-strategen Claus Hjort Frederiksen har anvendt.

Det er ganske enkelt ikke lykkes for hverken M F eller andre top-sosser, at overbevise befolkningen om at det hele ikke bare er en stor gang klapjagt på de ledige.
De ledige er ligeså dovne i deres øjne, som de er i Claus hjort´s. . De skal bare se at komme i gang med at finde et arbejde.

Så længe sosserne går ind for standardiseret lovgivning, hvor alle slås over en kam, så længe vil de aldrig kunne overbevise mig om at de ikke er på vej til at blive som Venstre.

PS: Jeg er dog stadig ikke i tvivl om, at når Claus Hjort igen sætter sig på ministertaburetten, så bliver det endnu værre !

Paul Peter Porges, Erik Granberg, Jacob Egeskov, Torben Nielsen, Sup Aya Laya, Jørn Petersen, Karsten Aaen, June Beltoft, Janus Agerbo, John Liebach, Kim Houmøller, Uffe Illum og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Historieforfalskningen fortsætter. Mette "Hjorth" Frederiksen hævder at påstanden om at Socialdemokratiet i stigende grad tørrer ansvaret for de fattiges forsørgelse af på ægtefæller eller samlevere ikke passer. Hendes argument herfor er at der altid har været grader af ægtefælleforsørgelse i fattigsystemet.

Som om det nogen sinde har været draget i tvivl! - Kritikerne påpeger at graden af forsørgelsespligt stiger, ikke at den er noget nyt påfund.

Ministerens genmæle mod denne påstand er lige så logisk absurd, som at sige at DSB ikke sætter priserne op, når prisen på en billet der før kostede 100 kroner bliver hævet til 130 kr., for det har jo altid kostet penge at køre i tog.

Hun er jo ganske enkelt ikke i stand til at sige to logisk sammenhængende, sande og ærlige sætninger efter hinanden. Og hun skal være formand, når Helle Thorning taber valget? - Velkommen til spærregrænsen.

Erik Granberg, Lykke Johansen, Søren Roepstorff, Jacob Egeskov, Carsten Mortensen, Carsten Søndergaard, Jonas Vinding Thomsen, Torben Selch, Bo Carlsen, Lise Lotte Rahbek, lars abildgaard, Jørn Petersen, Karsten Aaen, Filo Butcher, Enriquo Longo, Carsten Svendsen, June Beltoft, morten Hansen, Flemming Scheel Andersen, Helge Andersen, Niels Mosbak, Peter Jensen, Per Torbensen, Henrik Christensen, Sabine Behrmann, Steffen Gliese, Jens Falkesgaard, Herdis Weins, Janus Agerbo, Michael Reves, John Liebach, Kim Houmøller, Claus Jensen, Rune Petersen, Uffe Illum, Dorthe Jacobsen , Jens Thaarup Nyberg, Tue Romanow og Rasmus Knus anbefalede denne kommentar

Her er en afskrift af et Deadline interview med Mette.

Emnet er kontanthjælpsreformen ... dyrk det lige en gang. En ting er at høre konen sidde og vrøvle live - men når man læser det sidder det lissom bedre fast. Hun er helt utroligt langt ude og hvis det det havde været en psykiatrisk "evaluer om hendes virkelighedsopfattelse er stærk nok til at vi kan udskrive hende uden at hun er til fare for sig selv" samtale - så ville hun stadig være indlagt

http://uhdanmark.dk/videoer/mette-frederiksen-om-kontanthjaelpsreformen/

Erik Granberg, Søren Roepstorff, Carsten Mortensen, Troels Kirk, Carsten Søndergaard, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Sup Aya Laya, Peter Nielsen, morten Hansen, Flemming Scheel Andersen, Niels Mosbak, Sabine Behrmann, Hans Larsen, Steffen Gliese, Rasmus Kongshøj, Rune Petersen og Uffe Illum anbefalede denne kommentar

"Der er masser af danskere, som går på arbejde hver dag, selv om det egentlig ikke kan betale sig for dem at gøre det." En god og dybt borgerlig påstand, men heldigvis er der en socialdemokratisk beskæftigelsesminister (underligt nok med samme navn), der har undersøgt sagen. Og jo, et ægtepar på kontanthjælp med to børn vil kunne arbejde sig til et større rådighedsbeløb, selv med en sulteløn på 20.000 kroner.

Jonas Vinding Thomsen, Karsten Aaen, morten Hansen, Flemming Scheel Andersen, Malan Helge, Steffen Gliese, Janus Agerbo, John Liebach, Geert Larsen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

" Og et samfund bliver nødt til at være mere end de formelle spilleregler med bureaukrati og lovgivning. Hvis man vil have et reelt velfærdssamfund, må der også være et værdifællesskab mellem os."

Hvad hedder den lov der fortæller mig hvilke 'værdier' jeg skal abonnere på ?
Eller det er måske også Mette F's ret at definere dem efter forgodtbefindende ??

Rasmus Kongshøj, Janus Agerbo og Uffe Illum anbefalede denne kommentar
Niels P Sønderskov

Fint svar fra Mette Frederiksen på Jørn Henrik Petersens mærkværdige angreb, der åbenbart skal tjene til at reklamere for en bog. De fleste af os, sikkert også Jørn Henrik, er jo startet dér hvor de fleste af kommentatorerne her på information.dk befinder sig. Den dogmatiske og revolutionære venstrefløj, hvor man har en klar vision for paradis. Jeg har bemærket at en del gamle socialdemokrater aldrig helt har lært at kende forskel og er blevet hængende i deres barnetro på, at bare man deler større almisser ud til de 'fattige' eller svage, så lever velfærdsstaten og har det godt.

Det er ikke så sært at 'de svage' selv synger med på den sang og kaster sig frådende over de lede socialdemokrater, der som Mette Frederiksen heller ser at de letter røven og kommer i gang. Det er jo ikke sjovt. Men det er trist at se Petersen på den galej.

Hans Jørn Storgaard Andersen og Malan Helge anbefalede denne kommentar

GØR DIN PLIGT - KRÆV DIN RET.
Som alle korte slagord kan det bruges og misbruges efter behag og kræver en nærmere begrebsforklaring. Deraf følger flere spørgsmål end sentensen besvarer.
Det gør Fredriksens forklaring også.

PLIGT -juridisk eller moralsk ?
Kan man komme til at gøre sin pligt ? Hvis ikke, hvad er forhindringen ?
Personlige forhold eller samfundsforhold. Eller begge dele i sammenhæng. Hvis pligten er at forsørge sig selv via lønarbejde og der ikke findes lønarbejde - Hvad så. Så følger pligten til at følge de regelbetingelser samfundet opstiller - uanset hvor rimelige man synes , de er.
Synes man, de er urimelige og irrelevante, får man en moralsk begrundelse for ikke at gøre sin pligt. Med risikoen for at blive kaldt doven eller ulydig.

RET - juridisk eller moralsk ?
Regler og love angiver retten. Men hvis retten er en følge af pligten, som ikke er overholdt - uanset årsagerne - træder repressalierne i kraft. Det er måske rimeligt, hvis man selv entydigt har ansvaret. Men urimeligt, hvis det skyldes forhold , man ikke selv kan ændre på.

Med dette vil jeg bare antyde det sammensatte i problemet, som hverken Mette Fredriksen eller Jørn Henrik Petersen tydeliggør. Derfor kan de og vi andre skændes videre i en uendelighed.
Der er jo intet "rigtigt" - der er forskellige meninger om, hvad retfærdighed og ansvar er.
Det understreges af, at de to, der begge kalder sig Socialdemokrater, kan være uenige.

Erik Granberg, Jonas Vinding Thomsen, Karsten Aaen, Rasmus Kongshøj og John Liebach anbefalede denne kommentar

Bruttonationalproduktet i DK er ca. 2000 mia. kr/år. Statens budget er på ca. 1000 mia. kr./år. DET er socialdemokratisk politik. De røde stopper ikke før hver eneste krone har været en tur omkring statskassen. Og der er ingen udsigt til at det er noget der bliver lavet om på hverken i morgen eller om 10 år.

Rasmus Kongshøj

Når Mette "Hjorth" Frederiksen mener noget, så er det god socialdemokratisk dogmatik, for Mette "Hjorth" Frederiksen, kendt som Skrigeskinken blandt venner, er nemlig en rigtig socialdemokrat, og derfor må alt hvad hun mener også være socialdemokratisk.

Man må blot konstatere at indholdet af begrebet socialdemokrati har ændret sig radikalt, siden den gang sultens slavehær krævede brød og arbejde, eller blot siden dan gang man anså det som sin opgave at værne befolkningen mod kapitalismens værste udskejelser, ved at sikre alle borgere et værdigt materielt livsgrundlag.

Når Mette "Hjorth" Frederiksen taler om arbejdsløshed, så taler hun i bund og grund ikke om andet end om hvordan man laver om på de arbejdsløse. De skal have mere uddannelse, blive mere fleksible, sænke forventningerne - og mobbes af det omgivende samfund, påføres dyb fattigdom og tvinges ud i udnyttelsesjobs til polske lønninger. Ifølge Mette "Hjorth" Frederiksens moderne version af socialdemokratismen, så skyldes arbejdsløshed altså fejl og mangler hos den enkelte arbejdsløse, i modsætning til arbejderbevægelsens traditionelle erkendelse af at arbejdsløshed skyldes mangel på arbejdspladser, og ikke dovenskab.

Når nu den moderne socialdemokratiske holdning om at det er de fattiges egen skyld i så stærk grad ligner den traditionelle borgerlige, så kan det ikke undre at personer, der har beskæftiget sig indgående med den periode, hvor Socialdemokratiet var et arbejderparti, let kan komme til at kalde Mette "Hjorth" Frederiksens politiske virke for stangborgerligt, for forskellen mellem stangborgerligt og socialdemokratisk består i dag alene i farven på reklamematerialet, og så på graden af vammel brun sovs, der hældes ud over argumenterne.

Det, der i dag er den væsentligste forskel på socialdemokratisme og så reaktionær borgerlighed, er den særlige socialdemokratiske form for hyklet social retfærdighed. De åbent borgerlige er i bund og grund mere oprigtige i deres argumentation, de er ligeglade med de fattige, men siger åbent og ærligt at man pisser på dem, fordi det gavner erhvervslivet. Det kan man mene om vad man vil, men ærligt er det i det mindste.

Socialdemokrater, med Mette "Hjorth" Frederiksen i spidsen, prøver i stedet at bilde folk ind at man pisser på de fatige for deres egen skyld, og lader som om der kan blive skabt nye arbejdspladser af at kommunerne dumper det ufaglærte arbejdsmarked med udnyttelsesjobs, og at det på en eller anden måde skulle bygge mennesker op, og gøre dem værdige til ansættelse på en almindelig arbejdsplads, ikke at vide hvor pengene til huslejen skal komme fra. Så mens den socialdemokratiske politik for længst er blevet moderniseret til at være det stik modsatte af, hvad den var en gang, så hænger de rent retoriske målsætninger stadig fast i gamle dages forestillinger om "Danmark for folket". Det er derfor at Komiske Mette i ramme alvor kan stille sig op og forklare at man skam hjælper folk ved at trække det økonomiske grundlag væk under fødderne på dem og deres familier.

Erik Granberg, Peter Larsen, Carsten Søndergaard, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Jonas Vinding Thomsen, Olav Bo Hessellund, Bo Carlsen, lars abildgaard, Karsten Aaen, Rasmus Knus, June Beltoft, Marianne Christensen, Flemming Scheel Andersen, Henrik Christensen, Steffen Gliese, Jens Falkesgaard, Rune Petersen, Janus Agerbo, Uffe Illum og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar

Lad være med at forholde jer til hvad S-SF kommer med af undskyldninger.

De er magtesløse. Det er Margrethe Vestager der bestemmer - hun har ikke givet een eneste indrømmelse - S-SF er løbet fra alt, hvad de gik til valg på.

Den psykologiske retning der kaldes "behaviourisme" går ud på at ignorere patientens søforklaringer, og alene forholde sig til hvordan denne handler.

Tidligt i valgkampen viste det sig, at Margrethe Vestager var pressens "darling" og at hun ikke behøvede lade S-SF sætte det mindste fingeraftryk på den førte politik.

Pressemonopolets beslutning vil få den effekt, at danske centrum-venstre vælgere vil konkludere, at det er nyttesløst at stemme - politikken bliver alligevel den samme.

Ganske som i USA, hvor halvdelen af vælgerkorpset forlængst har opgivet at møde op i stemmeboksen.

Før eller siden bliver Danmark som USA: Lav valgdeltagelse og høj kriminalitet.

lars abildgaard, Sup Aya Laya, Holger Madsen, Flemming Scheel Andersen, Jens Falkesgaard, Rasmus Kongshøj, Janus Agerbo, Rune Petersen og Uffe Illum anbefalede denne kommentar

Netop på grund af, at Mette Frederiksen, Bjarne Corydon, Helle Thorning Schmidt m. fl. har privatiseret socialdemokratiet og gjort det til deres eget private projekt , er det da soleklart, hvorfor der er færre og færre, der stemmer på socialdemokratiet.

Erik Granberg, Carsten Søndergaard, lars abildgaard, June Beltoft, Henrik Christensen, Steffen Gliese, M. Behnke, Rasmus Kongshøj, Janus Agerbo og Uffe Illum anbefalede denne kommentar
peter tind sørensen

bare man deler større almisser ud til de 'fattige' eller svage, så lever velfærdsstaten og har det godt...
men vis man deler ud til erhvervslivet så er alt vel. ja det ser vi da tydeligt ik. Niels P Sønderskov

Peter Hansen
24. februar, 2014 - 11:09
skriver :
" Mette Frederiksen bekender sig vel simpelthen til det grundborgerlige "Arbejde adler"; "

Jeg tror nu mere hun mener at det gør fri .
Hun har så heller aldrig prøvet at arbejde i 3-skift med kontinuerlig drift ..

Niels Mosbak, Steffen Gliese og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Selvfølgelig er Mette Frederiksen ikke enig med sine 'stangborgerlige' politikerkolleger fra V og K, selv om hun lyder akkurat lige som dem, når hun forsvarer sin arbejdsmarkedsreform med alle de viderværdigheder, den indtil videre har medført for de udfaldstruede.

Det giver sig selv, da de er hendes nærmeste konkurrenter til det lukrative embede, hun p.t. selv sidder i.

Olav Bo Hessellund, lars abildgaard, Heinrich R. Jørgensen, Karsten Aaen, Niels Mosbak, Uffe Illum, Per Torbensen, Rasmus Kongshøj og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

I min optik falsk og forloren,netop typen på den repræsentative politiker type vi netop skal undgå i fremtiden.
"jeg elsker folket i røde seler og kansas og der har jeg altid været" Løgn-blev opstillet i Ballerup og spillede den lille ærlige proletar pige-OH når jeg så smukt mig i spejlet seer oh .... Hun fortjener et hak i tuden af kaptain Haddoks papegøje uden plaster og Raus.

H.C. (Hans Christian) Ebbe, Karsten Aaen, Rasmus Kongshøj, Rune Petersen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Marianne Christensen

Det morsomste er overskriften
"Jeg bliver nødt til at stå fast på min ret til at definere, hvad der er socialldemokratisk"

Nu er socialdemokratisk et sammensat ord sammensat af veldefinerede begreber

Nemlig ordet "social" og ordet "demokratisk"

Social betyder medmenneskelig og samfundsmæssig.

Demokrati betyder folkestyre.

Mette Frederiksen kan ikke forlange at andre skal lægge noget andet i ordene selv om den nuværende såkaldte socialdemokratiske politik, hverken er medmenneskelig eller har repekt for folkestyret.

Erik Granberg, Carsten Søndergaard, Jonas Vinding Thomsen, Olav Bo Hessellund, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Bo Carlsen, Niels Mosbak, lars abildgaard, Heinrich R. Jørgensen, Jesper Hansen, Rasmus Knus, Jens Høeg, Enriquo Longo, Henrik Christensen, Rasmus Kongshøj, Rune Petersen, Uffe Illum og peter tind sørensen anbefalede denne kommentar

Som en skrev i en tråd om samme emne på Politiken.dk "Den ondskab, der er forklædt som godhed, er den sværeste at bekæmpe. Mette Frederiksen udtaler sig gerne om, at folk har forskellige forudsætninger. Ikke desto mindre er hendes forsvarstaler altid spækket med udtryk som "alle mannesker har brug for..." "man har bedst af... " etc. hvilket netop understreger, hun ser alle som ens med ens behov. Der skal bare lige justeres lidt hist og her med noget uddannelse elelr lignende og vupti - så er vi alle ens statens og dens behov og ønsker nøjagtigt de samme liv.
Little boxes som Malvina Reynolds skrev, her sunget af den udødelige Pete Seeger:
http://www.youtube.com/watch?v=HlSpc87Jfr0

Erik Granberg, Carsten Søndergaard, Lise Lotte Rahbek, Niels Mosbak, lars abildgaard, Rasmus Knus, Christian Pedersen, Karsten Aaen, Tue Romanow, Henrik Christensen, June Beltoft, Rune Petersen, Rasmus Kongshøj, Uffe Illum og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Hold så op, Mette!

Hvem afgør hvad der er socialdemokratisk?
Er det ikke folkeopinionen, men partitoppen, der definerer hvad socialdemokratisk ideologi er?

Hvorfor flygter vælgerne fra partiet? Er det fordi i fører 'socialdemokratisk politik'?
Er det igen den samme melodi, med at det er vælgerne der er snotdumme, og ikke fatter en skid af det hele?

Det er en ommer, Mette!

Erik Granberg, Carsten Mortensen, Carsten Søndergaard, Niels Mosbak, lars abildgaard, arne poulsen, Karsten Aaen, Tue Romanow, Steffen Gliese, Torben Bruhn Andersen, Enriquo Longo, Henrik Christensen, June Beltoft, Rune Petersen, Rasmus Kongshøj, Marianne Christensen, Uffe Illum og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Frit fald! Venstrefløjen er smadret og SF og S politikere, som ikke lige står til karrierer i EU -forsøger allerede nu at lappe på deres eftermæle. Mette Frederiksen's optræden minder meget om Pia Olsen Dyhr's - som allerede nu synes som fortid i dansk politik. Det grundlæggende problem har været HTS - den hidtil dårligste repræsentant for den arbejdende befolkning og især dem udenfor. SF vil nok slå det sidste søm i kisten på S-R regeringen.

Per Torbensen, Niels Mosbak, Karsten Aaen, Rune Petersen, Rasmus Kongshøj, Uffe Illum og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

’Jeg bliver nødt til at stå på min ret til at definere, hvad der er socialdemokratisk’ citat Mette Frederiksen

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, siger hun er socialdemokrat, det er vel fint nok, men Socialdemokratiet representanter ikke arbejdere uden uddannelse, det kan Mette Frederiksen vel nok forstå, for dem er Socialdemokratiet, deres værste fjende.

Når Mette Frederiksen ikke forstå, hvis man skal arbejde for sin bistandshjælp, så må det være på løn og arbejdsvilkår, som alle andre, er det selvfølgelig, ikke et udtryk for damen ikke er socialdemokrat, men at Socialdemokratiet hører til på højrefløjen.

Fattigdom og hjemløse er resultatet af regerings politik, Socialdemokratiet har sendt mange danskere, på i en social rutsche tur ud i fattigdom, samtidig med de rige er blevet rigere, personlig syntes jeg Socialdemokratiet burde finde et andet navn til partiet, men det er kun fordi, det er til grin.

Erik Granberg, H.C. (Hans Christian) Ebbe, lars abildgaard, Karsten Aaen, Torben Bruhn Andersen, Rune Petersen, Rasmus Kongshøj, Uffe Illum og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Socialdemokratiet og dets mål blev til i kravet om respekt for individet i et helt og sammenhængende samfund, hvor alle fik del i goderne, og de gamle disciplineringsmidler, som skudmålsbogen, bukken osv. blev afskaffet, og undsagt med datidens politiske slagord; "RET OG PLIGT", der passede til tiden.

Når Mette Frederiksen så stift holder fast i disse gamle slagord, viser det også hvor lidt hun har flyttet sig i nutiden, når de slæbes ind på scenen som nytiden "gyldne slagord" og derved erkender den manglende fornyelse forpartiet til nutiden.

Afvisningen af den politiske liberale dagsorden som socialdemokratiet praktisere i øjeblikket ligger direkte i forlængelse af VK og O regeringsperioden, og forsøger endog at slå selveste Claus Hjort Frederiksen af pinden, for de grove tiltag han som arbejdsminister foretog overfor de ledige, efterlønnerne osv., - og med Radikal hjælp i sidste øjeblik for VK og O regeringen.

Vist er Mette Frederiksen en udmærket retoriker, men det giver hende ikke en indsigt eller viden om hverdagslivet i samfundet, som hun ikke selv er eller nogensinde har været en del af.

Dertil kommer jeg savner blot nogle enkelte ord om danskheden og samfundsorienteringen, ved henholdsvis at flytte arbejdspladser ud af Danmark, eller sælge arvesølvet(DONG) vi som skatteborgere har betalt for via vore skatter og afgifter.

Dertil mangler jeg kritikken af DONGs ledelse, som jo har været besat af det private erhvervslivs ypperste ledere, som skaffede DONG en "kanongæld" i ren og skær ambitionssyge i såvel bestyrelse, ledelser og "blandt visse medarbejdere"!

Det Mette Frederiksen ikke forstår er danskheden i fuld udstrækning for alle danskere, - og hvor hun i stedet for som helt samfund revser over en kam, men i stedet diktatorisk basker nedad, med de gamle "slagord" som skjold for sin ligegyldighed overfor kerneværdierne i de socialdemokratiske værdier.

Erik Granberg, Karsten Aaen, Marianne Christensen, Uffe Illum og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Mette Frederiksen trasker såmænd blot i velkendte fodspor - og demagogien er ikke blevet kvalitativt bedre, siden Nyrup & konsorter i 90'erne droppede arbejdsløses ret til et jobtilbud til fordel for et krav om at indgå i jobtræning. Allerede dengang tænkte socialdemokraterne i konkurrencestat og workfare; primitiviteten er noget, Mette har arvet. Og nu forekommer den hende ligefrem belejlig, synes det.

Steffen Gliese, Jonas Vinding Thomsen, lars abildgaard, Rasmus Knus, Karsten Aaen, Flemming Scheel Andersen, Rune Petersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Herdis Weins:

Det mest irriterende ved denne moraliseren over, hvad vi har bedst af, er, at den er komplet irrelevant. Mette Fredriksen er så tilpas kluntet, at hun kommer til bekende faktisk kulør i sdste paragraf foroven, hvor hun jo først har udbredt sig om, hvor elendigt alle, som ikke arbejder, har det. For hun må nu på ægte politikervis tage hensyn til de af vælgerne, der "legitimt" ikke arbejder, såsom pensionisterne, og så skyder man naturligvis pr. politikerrefleks på modsætningen til gruppen, man lefler for (min kursiv):

"»Det betyder ikke, at man ikke kan have et godt liv, når man står uden for arbejdmarkedet. Det er der masser af mennesker, som har. Heldigvis. Men det ændrer ikke på, at mennesker, som er på kontanthjælp, ikke skal vågne om morgenen og tænke: Hvordan kan jeg blive her? Den unge skal tænke på, hvordan vedkommende kan få en uddannelse, få et arbejde og komme væk fra kontanthjælpen. Den værdi er nødt til at være en af de stærkeste,« siger Mette Frederiksen."

Der er det sort på hvidt: Uanset hvor fedt det måtte være at være uden for arbejdsmarkedet, så er der en bestemt gruppe uden for arbejdsmarkedet, nemlige "mennesker, som er på kontanthjælp", og blandt dem især pensionisternes modsætning, "den unge", hvis ud'delige sjæl er i fare. For alle ved jo at ungdommen nutildags er mere letfordærvelige end alle foregående generationer, og derfor må have nogle bestemte værdier indprentet med stok og gulerod.

Dette moralske imperativ ville være præcis det samme, selvom det ikke yderst bekvemt for Moralministeren forholdt sig sådan, at "jeg har endnu ikke mødt et menneske, som har fået det bedre af at blive overladt til sig selv og ligge i en hængekøje. Jeg har kun oplevet det modsatte".

Siden det i virkeligheden forholder sådan, hvorfor kan vi så ikke bare nøjes med sidste paragraf, men skal slæbes en tur rundt om Mette Fredriksens pseudosociologiske anekdoter og lommefilosofiske analyser af samme? Dette er ikke bare stangborgerlig politik, den socialdemokratiske fernis, man server det med, er så stangsmåborgerlig, at man brækker sig.

peter tind sørensen, Carsten Søndergaard, Geert Larsen, Lise Lotte Rahbek, Niels Mosbak, lars abildgaard, Jørn Petersen, Uffe Illum, Herdis Weins, Flemming Scheel Andersen, Rune Petersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
jette tofte bøndergaard

"Mennesker skal ikke vågne op om morgnen og tænke: Hvordan kan jeg blive på kontanthjælp?"

Jeg er nødt til at sige, at jeg ikke kender nogen mennesker, der tænker sådan. Jeg kender unge mennesker, der har investeret kræfter, økonomi og flid på at erhverve en uddannelse uden de af den grund får et job at stå op til. Jeg kender flere, der ikke har noget højere ønske end at få et job. Og jeg kender også dem, der tager et job, som egentlig er underbetalt i forhold til de kvalifikationer, som de har papir på.

Jeg synes, at Mette Frederiksen taler forbi de erfaringer jeg har. Der er ikke job til alle, der hjertens gerne ville stå op om morgenen og møde kolleger. Derfor lyder hendes forklaringer i mine ører som hån mod de ledige.

Carsten Mortensen, Carsten Søndergaard, Bo Carlsen, Steffen Gliese, Olav Bo Hessellund, Torben Selch, Lise Lotte Rahbek, Per Torbensen, lars abildgaard, Holger Madsen, Rasmus Knus, Jørn Petersen, Karsten Aaen, Tuomas Sihvonen, Tue Romanow, Jens Illum, Sven Elming, Philip B. Johnsen, Marianne Christensen, Enriquo Longo, Claus Jensen, Uffe Illum, Herdis Weins, Flemming Scheel Andersen, Rune Petersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Hvis man vil have et reelt velfærdssamfund, må der også være et værdifællesskab mellem os.

Der er netop ikke noget fællesskab i at politikerne med Mette Frederiksen, galionsfigur på den rorløse båd uden sejl, lader samfundets svageste betale til samfundets rigeste, med sig selv i spidsen.
Politikernes interesse er ikke som deres vælgere, men at få del i de givtige politikerben i EU.

Når jeg som socialdemokrat ønsker et samfund med en høj grad af omfordeling, et stærkt socialt sikkerhedsnet og fri og lige adgang til sundhedsydelser og uddannelse, kræver det, at så mange voksne som muligt går på arbejde og betaler skat

For det første har alle proEU-politikere forsømt at skaffe job til alle samfundslag i deres eget land, fremfor at søge at forbedre egne muligheder.
For det andet ryger MF her lige lukt i den neoliberalistiske propagandamaskines demografiske vrøvleland, at der bliver færre til at forsørge flere, hvilket intet har med sagen at gøre, men som MF glad støtter.

Den trussel mange har set i den demografiske udvikling er et falsum, der bygger på luftkastellet om evig vækst.
Sandheder er, at der bortset fra omkring det "skattefri" år i forbindelse med kildeskattens indførsel 1969 og i nogle enkelte brancher i opgangstider siden, så har der aldrig været mangel på arbejdskraft i Danmark i nyere tid.

Og der bliver det heller ikke af en række grunde.

Der ene mere ulyksalig for befolkningen efter den anden.

De væsentligste skader på presset på arbejdskraft behov er EU leverandør af, resten udgøres mest af automatisering og hovedløs effektivisering.

At dette er en ulykke for almindelige mennesker skyldes alene at vi ikke evner at finde bedre metoder til at finde andre fordelingspolitikker end vi gør.

For værdierne skabes og findes, som dokumenteret ovenfor i rigt mål.

Vrøvlet om at at velstandens bevarelse har noget som helst med antallet af hænder der bærer at gøre, synes vanskeligt at skyde ned een gang for alle, som alle andre spin og vandrehistorier.
Men altså, det er ikke antallet af beskæftigede , der er afgørende.

Det er den værdi de er i stand til at frembringe derimod, men endnu mere.... Deres indstilling til at dele mere solidarisk, jo mere værdierne koncentreres og jo færre de bliver.

Om disse kriterier var opfyldt, var det såmænd nok med een person beskæftiget der tjente nok og var villig til at dele ud, så kunne vi andre få lov til at beskæftige os med langt mere værdifuld beskæftigelse en at skaffe, til glæde for alle.

Og demografi har det altså ikke noget med at gøre.

Erik Jensen , Carsten Søndergaard, Steffen Gliese, Per Torbensen, Niels Mosbak, Jørn Petersen, Karsten Aaen, Rune Petersen, Marianne Christensen, Enriquo Longo og Claus Jensen anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Den faglige organisering er endnu et eksempel på hjerteblod for det traditionelle Socialdemokrati, som er vendt til det modsatte i det moderne socialdemokrati, som forkyndt af Mette "Hjorth" Frederiksen.

Hvilken regering var det, der tilskyndede KL til at indlede en konflikt med lærerne, for derefter at lave et lovindgreb, der var entydigt på arbejdsgiverside? Det var en socialdemokratisk regering. Hvem er det, der har været endog meget fodslæbende i forhold til mange arbejderes rimelige og beskedne krav om en indsats mod social dumping af danske lønninger og overenskomster? Det var en socialdemokratisk regering. Hvem er det, der i form af udnyttelsesjobs kraftigt har udvidet det grå arbejdsmarked for aktiveringsfiduser, hvor de "arbejdsløse", der udskrives til at udføre regulært arbejde, bliver aflønnet som polakker og har faglige rettigheder som kinesere? Det var en socialdemokratisk regering.

Det er godt nok mærkeligt, at fagbevægelsen gider blive ved med at poste penge i et parti, der aktivt bekæmper arbejderklassen.

Erik Jensen , Bo Carlsen, Steffen Gliese, Jonas Vinding Thomsen, Niels Mosbak, Karsten Aaen, Rune Petersen, Enriquo Longo, Claus Jensen, Flemming Scheel Andersen og Uffe Illum anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Den faglige organisering er endnu et eksempel på hjerteblod for det traditionelle Socialdemokrati, som er vendt til det modsatte i det moderne socialdemokrati, som forkyndt af Mette "Hjorth" Frederiksen.

Hvilken regering var det, der tilskyndede KL til at indlede en konflikt med lærerne, for derefter at lave et lovindgreb, der var entydigt på arbejdsgiverside? Det var en socialdemokratisk regering. Hvem er det, der har været endog meget fodslæbende i forhold til mange arbejderes rimelige og beskedne krav om en indsats mod social dumping af danske lønninger og overenskomster? Det var en socialdemokratisk regering. Hvem er det, der i form af udnyttelsesjobs kraftigt har udvidet det grå arbejdsmarked for aktiveringsfiduser, hvor de "arbejdsløse", der udskrives til at udføre regulært arbejde, bliver aflønnet som polakker og har faglige rettigheder som kinesere? Det var en socialdemokratisk regering.

Det er godt nok mærkeligt, at fagbevægelsen gider blive ved med at poste penge i et parti, der aktivt bekæmper arbejderklassen.

Erik Jensen , H.C. (Hans Christian) Ebbe og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Kontanthjælpsreformen er grundlæggende et opgør med 30 års socialpolitisk fallit, hvor stadig flere mennesker er blevet kørt ud på et sidespor og overladt til sig selv

Har andelen på kontanthjælp, FØR MF var med til at smadre dagpengene ikke været nogenlunde konstant igennem årtier??

Carsten Søndergaard, Steffen Gliese, Jonas Vinding Thomsen, Lise Lotte Rahbek, Per Torbensen, Niels Mosbak, Karsten Aaen, Rune Petersen, Philip B. Johnsen, Enriquo Longo, Uffe Illum og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Claus Jensen -
Moralministeren - det er en rigtig god betegnelse. Skulle hun engang ryge ud af Folketinget - men det sker næppe, da S nok altid giver hende en sikker kreds i mindst et årti endnu - så har hun en stor fremtid som lægprædikant. Jeg ser hende allerede for mit indre øje rejse landet tyndt med telt, englekor og hele molevitten i bedste amerikanske stil. Der kan hun så udlægge teksten for de, der endnu ikke har fattet, at arbejdet er livets eneste formål, mens hun selv bliver rørt til tårer over sine egne ord.

peter tind sørensen, Jens Overgaard Bjerre, Geert Larsen, Lise Lotte Rahbek, Per Torbensen, Flemming Scheel Andersen, Rasmus Knus, Karsten Aaen, Claus Jensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Flemming Scheel Andersen

Jo -

Beskæftigelsesprocenten har været nogenlund konstant siden 60'erne

Men kasserne har skiftet navn - sådan er det bare!

Erik Jensen , Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek, Per Torbensen, Steffen Gliese, Flemming Scheel Andersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

I det, der skal forestille et modsvar til Jørn Henrik Petersens kritik, forholder hun sig reelt aldrig til den, ligesom hun heller ikke gjorde det forleden i Politiken. Faktisk er hun ganske dårligt kørende i denne artikel, ligesom hun var det forleden i Politiken, sandsynligvis fordi hun ganske enkelt har en dårlig sag.

Et par eksempler:

'"...antallet af gange en usandhed bliver gentaget gør den ikke mere sand," mener Mette Frederiksen.' Det er et tveægget sværd, ren støj og beviser ingenting.

'"Jeg bliver nødt til at stå på min ret til at definere, hvad der er socialdemokratisk politik..." For det første, hvorfor gør hun det? For det andet, hvordan er hun bedre kvalificeret, fordi hun er folkevalgt politiker, end Jørn Henrik Petersen? Hun lader nærmest til at hævde det i nogen grad diskvalificerende at være professor, og dermed teoretiker. For det tredje, det er jo ikke det, hun gør, når hun citerer, hvad der traditionelt har været socialdemokratisk politik, og der Petersen jo slet ikke uenig i; han mener blot, at det ikke er den, Socialdemokraterne fører og Frederiksen står for. Med andre ord adresserer hun en falsk problemstilling.

I det, Frederiksen insinuerer er hendes måde at definere socialdemokratisk politik på, siger hun, at "Gør din pligt - kræv din ret" her stået på de socialdemokratiske faner i mere end hundrede år og betoner rækkefølgen, men af en eller anden grund taler hun imidlertid konsekvent om "ret og pligt" - i den rækkefølge.

Helt galt går det med "det ændrer ikke på, at mennesker, som er på kontanthjælp, ikke skal vågne om morgenen og tænke: Hvordan kan jeg blive her?" Hvor i alverden kom det fra? Her bekræfter Frederiksen tilsyneladende uforvarende præcis den modstrid mellem traditionel socialdemokratisme og Frederiksens udlægning, som Petersen sætter fingeren på, og som hun hævder ikke findes.

Hvis man ser bort fra den aktuelle diskussion, kommer Mette Frederiksen til kort det samme sted hver gang. Hvis arbejde i sig selv er godt, hvorfor skal nogen så tvinges til det, og hvis man mener, at mennesker grundlæggende ønsker at bidrage, alt hvad de kan, hvorfor er der så behov for incitamenter og santioner? Det kunne hun ikke svare på sin tid i det hedengangne P1 formiddag, og det kan hun heller ikke her.

Lars Peter Simonsen, Erik Jensen , Rasmus Kongshøj, Daniel Fruelund, Tue Romanow, Lise Lotte Rahbek, Steffen Gliese, Flemming Scheel Andersen, Uffe Illum, Karsten Aaen, Herdis Weins og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Henrik Danstrup

Det er selvfølgelig betænkeligt, at Mette Frederiksens toneart er en meget anden i regering end i opposition, men hvor er det dog befriende med en moderne socialdemokratisk reminder om, at der også følger forpligtelser med, når man er en del af fællesskabet efter en alt for lang periode, hvor det mere mindede om en gavebod. Keep up the good work Mette !

Sider