Interview
Læsetid: 3 min.

Politi afviser koordineret indsats i Tibet-sag

Der var ikke en officiel politik om at holde demonstranter med tibetanske flag væk fra ruten, da den daværende kinesiske præsident, Hu Jintao, besøgte København i 2012, forklarer Københavns Politi
Indland
21. februar 2014

Der var ikke tale om en koordineret indsats.« Sådan siger ledende politiinspektør Mogens Lauridsen, efter at sagen om seks tilbageholdte demonstranter med tibetanske flag har været behandlet i Københavns Byret.

Flere jurister, her under professor på Københavns Universitet Jørn Vestergaard og chefjurist i Cepos, Jacob Mchangama, har i de seneste dage undret sig over, at politiet under det kinesiske statsbesøg i 2012 tilbageholdt demonstranter forskellige steder i byen – tilsyneladende uden nogen anden grund end at de havde tibetanske flag i hånden.

Dermed mener juristerne, at det umiddelbart kunne ligne en organiseret begrænsning af ytrings- og demonstrationsfriheden, men det afviser Københavns Politi altså.

»Jeg kan godt se, at der har været nogle episoder, som kan se underlige ud. Men nogle områder af byen blev ryddet sent, og derfor var der nogle, som blev smidt væk fra de steder, hvor de stod, kort før præsidenten ankom. Hvis det havde været den amerikanske præsident, så havde vi spærret af fire timer før, det gjorde vi ikke denne gang. Jeg kan godt forstå, at det kan se ud som om, de blev jaget væk på grund af flagene. Men det har ikke noget med de tibetanske flag at gøre, det handler om sikkerhed,« siger Mogens Lauridsen.

Videofilm

På en privatoptaget video bliver en kvinde med et flag bedt om at gå væk fra Christiansborg Slotsplads og ned på Højbro Plads, hvor den officielle demonstration fandt sted.

– Hvorfor må man ikke stå på Christiansborg Slotsplads med et flag?

»Det er altid en vurderingssag, men jeg synes, det giver god mening, at man står dernede, hvor der er sat plads af til det, så der ikke opstår problemer. Vi har jo en sikkerhedsopgave.«

- Men hvorfor kan det være en trussel for sikkerheden, at der står en pige med et flag?

»Så skal vi jo til at visitere folk og sikre, at der ikke kan opstå problemer. Det er meget almindeligt, at vi ikke har demonstrationer direkte op ad ruten af sikkerhedshensyn. Derfor mener jeg, at det er oplagt, at man henviser til demonstrationen på Højbro Plads.«

I retssagen i Københavns Byret, som ikke handlede om ytringsfrihed, men kun om hvorvidt demonstranterne blev frihedsberøvet, sagde vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen, at ’det blev påpeget fra PET, at man i Kina ikke er vant til, at man kan udtrykke sig, som man kan i Danmark’, og at kineserne ikke ’ønskede at tabe ansigt’, samt at dette var blevet kommunikeret videre nedad i systemet.

Det har været med til at givet anledning til spekulationer om, hvorvidt ordren om at tilbageholde demonstranter med flag kom oppefra.

Men det mener Mogens Lauridsen er en fejltolkning:

»Jeg ved ikke præcis, hvordan ordene er faldet, da man har lavet briefingen, men jeg regner med, at det er kommunikeret videre for at sikre, at der ikke er en skjult dagsorden fra det kinesiske sikkerhedspersonales side. Selvom vi har ansvaret for sikkerheden, så arbejder vi naturligvis sammen med dem, fordi de har stor erfaring – og der er det vigtigt at vide, at hvis de siger, at de kan have en underliggende dagsorden, hvis de siger ’ham der ser farlig ud’. At han ikke nødvendigvis er farlig, fordi han står med et symbol,« siger Mogens Lauridsen, som i det hele taget ærgrer sig over hele debatten:

»Vi havde faktisk gjort os umage for at placere demonstranterne et sted, hvor de kunne blive set. Først var de placeret på Rådhuspladsen, men da vi fandt ud af, at ruten ikke gik forbi der, flyttede vi demonstrationen til Højbro Plads.«

Imidlertid endte det med, at politiet spærrede for en del af udsigten med deres køretøjer, da den kinesiske præsident kom forbi:

»Der har været polemik om køretøjerne, som nogle tænkte, at vi satte der, for at man ikke skulle kunne se demonstrationen. Men vi gjorde det, fordi der var nogle demonstranter, som satte sig i bevægelse, og det var for at sikre, at de ikke kom over broen, at vi satte vi køretøjerne der,« siger Mogens Lauridsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Claus Kristoffersen

"Der var ikke tale om en officiel politik....". Monstro ikke den bare har været uofficiel?

Pia Qu, Niels Jørgensen, Anders Kristensen, Rasmus Kongshøj, Jacob Mathiasen, Rune Petersen, Steen Thaulow Olsen, lars abildgaard, Gert Romme, Janus Agerbo og Jesper Wendt anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

Ifølge Mogens Lauridsen har der fra politiets side ikke været tale om ond vilje, men inkompetence.
Det bliver sagen bare ikke bedre af.

Niels Jørgensen, Anders Kristensen, Rune Petersen, Steen Thaulow Olsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Guderfader på lokum. Det var dog den værste omgang baljepis af en forklaring, jeg længe har læst.

Niels Jørgensen, Anders Kristensen, Jakob Silberbrandt, Rune Petersen, Steen Thaulow Olsen, lars abildgaard og Geert Larsen anbefalede denne kommentar

"I retssagen i Københavns Byret, som ikke handlede om ytringsfrihed, men kun om hvorvidt demonstranterne blev frihedsberøvet, sagde vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen, at ’det blev påpeget fra PET, at man i Kina ikke er vant til, at man kan udtrykke sig, som man kan i Danmark’, og at kineserne ikke ’ønskede at tabe ansigt’, samt at dette var blevet kommunikeret videre nedad i systemet."

Hyklere - det er hvad politiet og PET og AFR+VKOLpolitikere i dette land er! oG hvad så? Kineserne ankommer til et demokrati hvor vi har en vidtgående ytringsfrihed! (slået fast af Østre Landsret i en kendelse afsagt i oktober 2013 i sagen Dragsdahl vs. Bent Jensen). Det er sagen totalt uvedkommende, at man i Kina ikke er vant til at se demonstranter på den måde vi er vant til at se det i Danmark! Totalt og aldeles! Det må kineserne sådan set bare finde sig i, når de kommer til DK - ellers kan de blive hjemme, kan de!

Pia Qu, Torben Kjeldsen, Niels Jørgensen, Anders Kristensen, Rasmus Kongshøj, Jakob Silberbrandt, Jacob Mathiasen, Thomas Bindesbøll, Steen Thaulow Olsen, Jesper Hansen, Tue Romanow, Per Klüver, Erik Karlsen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar

Politiet skal tjene folket - ikke imperialisters følelser. De pågældende folkefjender til "betjente" bør naturligvis afskediges - som minimum.
"Jamen, vi følger bare ordrer". Ja, det er der mange der har gjort igennem historien... Belejligt, opportunistisk forsvar.

Niels Jørgensen, Jacob Mathiasen, Steen Thaulow Olsen, lars abildgaard og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Og så er der nogen der siger politifolk er fantasiløse ??

Rasmus Kongshøj, Steen Thaulow Olsen, lars abildgaard, Karsten Aaen, Nic Pedersen, Olav Bo Hessellund og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar

Det der er rygsvømning, der virkelig vil noget....

Niels Jørgensen, Anders Kristensen, Rune Petersen, Peter Taitto, lars abildgaard og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Olav Bo Hessellund

Kineserne er uden tvivl meget tilfredse med det danske politis føjelighed.

Niels Jørgensen, Rasmus Kongshøj, Jakob Silberbrandt, Steen Thaulow Olsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Oberst Lars Møllers nyligt udgivne oplysninger om bl.a. kulturen med og begrundelsen for mundlig kommunikation er tydeligvis noget som ikke kun findes hos Forsvaret!

Rune Petersen, Steen Thaulow Olsen, Per Klüver, Karsten Aaen og Jesper Wendt anbefalede denne kommentar
Anders Andersen

I denne nyhedshistorie indgår et videoklip, der viser, hvordan Sara Berthou blev venligt, men bestemt, hjulpet af flere politifolk til at forlade Christiansborg Slotsplads, hvor hun sammen med sin kæreste havde taget opstilling med et ulovligt tibetansk flag i anledning af den kinesiske præsidents ankomst til statsbanketten på Christiansborg om aftenen kl. 20 den 15. juni 2012: http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2014/02/18/133807.htm. En af betjentene ydede hende endda den service, at han tog flaget fra hende, så hun selv slap for at bære det. Han hjalp hende også hen til Højbro Plads med et kammeratligt skub i ryggen. Dér havde politiet nemlig sørget for, at man kunne demonstrere uforstyrret uden at kinesiske ledere skulle komme til at se skævt til demonstranterne. De havde tilmed opstillet 4 busser foran demonstrationen, som de allerede to timer forinden havde fortalt, at de ville, hvilket blev genfortalt i TV2's 18-nyheder. I fredens tjeneste fik de desuden demonstranterne til at slukke for deres musik. Videoen viser også, at politifolkene var godt klædt på til ikke at lade sig anfægte af kinesiske ansigtstab, for i begyndelsen ser man to civilklædte kinesiske mænd pege ivrigt ned mod Sara og hendes flag, og dernæst ser man politifolk yde hjælp til hende på nævnte vis.

Torben Kjeldsen, Rasmus Kongshøj, Jakob Silberbrandt, Rune Petersen, Per Klüver, Steen Thaulow Olsen, Geert Larsen, Thomas Bindesbøll og Jesper Hansen anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Den søde lille sang "Tre små kinesere på Højbro Plads" kan da vist anno 2014 omskrives ... Men desværre ikke til noget bedre!

Det er dog en helt utrolig historie om dansk lammefrom og servil omgang med "dikaturens kreatur" (Olof Palmes udtryk)...

Niels Jørgensen, Rasmus Kongshøj, Jakob Silberbrandt og Steen Thaulow Olsen anbefalede denne kommentar
Steen Thaulow Olsen

Hvis Mogens Lauridsen påstår at der ikke var en bevidst politik om forhindring af demonstranter - så er han- og nu skal jeg jo passe på med formuleringen, tror nok den er juridisk forsvarlig sådan her: Efter min mening.. en løgner. Og det ved han også godt selv.

Kineserne er jo De Gode Kommunister, i modsætning til De Onde Kommunister fra USSR der hverken ville give 'vore' virksomheder 'fri-handels zoner' eller mulighed for at leje deres slaver ..

Rasmus Kongshøj og Steen Thaulow Olsen anbefalede denne kommentar
Jacob Mathiasen

En del af konkurrencestaten er at give køb på idealer og anstændighed i profittens navn. Det viste VK(O) regeringen - og det viser den nuværende "S"R(V) regering (ja, der skal efterhånden kreative måder til for at angive regeringssammensætningen)

Således kan vi forvente mere af det samme - så de top 1%, som ifølge statistikkerne blev rigere (på alle andres bekostning) kan blive endnu rigere igen.

Anders H Andersen linker til en video på DR webside der dokumenterer at politi og kinesiske agenter samarbejder omkring at fjerne kritiske tibet aktivister men belejligt nok er denne video i forbindelse med den aktuelle debat pludselig ikke mere tilgængelig. (Fejlmeddelelse DR beklager at udsendelsen ikke afspilles. Vi undersøger sagen..) http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2014/02/18/133807.htm
Nogen som kan forklare hvorfor dette nedbrud mon sker nu - skal videoen være nede indtil indtil debatten er død eller skal der mon redigeres?
Hvem har link til den originale og forhåbentlig uredigeret version?

Steen Thaulow Olsen, Niels Jørgensen, Anders Kristensen, Jakob Silberbrandt og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar

Et traditionelt og historisk responsum til politiets udtalesler vil vidst lyde lidt hen af den her: "De lyver hurtigere end en hest kan rende".

Erik Jensen

Den fungerer fint her. DRs videoarkiv kan til tider være lidt spøjst og hvad der ikke kan ses nu, kan ofte ses senere. :)

Niels Jørgensen

Det er virkeligt ulækkert at se på politiets optræden her. De politiske pibedansere i korpset havde tilsyneladende gjort deres arbejde godt, da de instruerede 'kollegerne' i kollektivt, skattebetalt lefleri for den kinesiske, kommunistiske mangemilliardær.

Torben Kjeldsen

Hvor henne står der, at jeg ikke må gå med et tibetansk flag, hvad hvis jeg havde gået med et dansk? Videoen viser jo tydeligt at politiet åbenbart selvbestaltet har lavet deres egen lov. Jeg vi kalde det chikane (som angiveligt er strafbart), Det må da være den mildeste anklage. Lidt mere alvorligt, der må også være tale om vold mod sagesløs. Jeg anerkende at ordensmagten kan lave en sikkerhedszone, men den var jo ikke ovetrådt. Politiets handlinger bør få klare hjemlige retslige konsekvenser, Såfremt det ikke sker, bør man rejse en sag ved en menneskeretsdomstol. Sagen er enkel, enten straffes den (eller de) betjente konkret for deres selvbestaltede handlinger eller også må hele den danske regering stå på prøve i retssag. Så vidt jeg ved lever vi stadig i et selvstændig nation med demokrati, med ytringsfrihed eller er det Kina der bestemmer ?

se min smukke navle

" Jeg kan godt forstå, at det kan se ud som om, de blev jaget væk på grund af flagene. Men det har ikke noget med de tibetanske flag at gøre, det handler om sikkerhed,«
Jamen, så er det jeg slet ikke forstår noget som helst, for en der er en trussel mod sikkerheden vifter næppe med et flag for at gøre opmærksom på sig selv, og der står jo mange mennesker der ikke blev bortvist, som kunne have været en sikkerhedstrussel..