Læsetid: 3 min.

SF-bagland: Find balancen mellem ideologi og pragmatisme

Pia Olsen Dyhr er indtil videre eneste kandidat til formandsposten i SF, og hun nyder opbakning fra en række formænd for partiforeninger og storkredse i partiet, som Information har talt med. Nu står kampen om, hvor pragmatisk partiet skal være i fremtiden
Pia Olsen Dyhr (i rødt) sammen med andre medlemmer af SF’s folketingsgruppe efter deres gruppemøde tirsdag. Hun er indtil videre eneste formandskandidat i partiet og nyder bred opbakning – blandt andet fra en række lokalformænd i partiet, som Information har talt med.

Mads Nissen/Ritzau Scanpix

8. februar 2014

SF’s foreløbig eneste kandidat til formandsvalget, Pia Olsen Dyhr, nyder tilsyneladende stor opbakning i baglandet. Markante SF’ere som tidligere skatteminister Jonas Dahl (SF), folketingsmedlem Trine Pertou Mach og folketingsmedlem Özlem Cekic har erklæret deres støtte til den tidligere transportminister.

Og opbakningen deles også blandt en række af SF’s formænd for partiforeninger og storkredse, som Information har talt med.

»Jeg tror, hun er et godt bud på en formand,« siger Poul Reher Jensen, der er storkredsformand for SF Københavns Omegn.

»Hun har tilstrækkelig erfaring og respekt hos andre partier. Min erfaring som lokalpolitiker siger mig, at når man skal forhandle vigtige aftaler, så er det vigtigt at have en personlig relation til dem, man forhandler med og respekt fra dem. Og det har Pia,« siger han.

På trods af opbakningen forestår der en vigtig opgave for en kommende formand for partiet. Partiet står over for en vælgerflugt, og samtidig skal den nye formand formå at balancere mellem kompromis og partiets ideologiske standpunkt, mener flere stemmer fra baglandet.

Nytter ikke at øge uligheden

Lars Jørgensen, formand for SF-Bornholm, beretter om et medlemsmøde i partiet, som han deltog i torsdag aften. Her forklarede et medlem af landsledelsen om situationen i partiet set fra ledelsens synspunkt.

»Så råbte og skreg vi lidt af hinanden. Det plejer vi at gøre i SF. Så holdt vi op med det, for det var ikke konstruktivt. Så måtte vi prøve at se fremad,« siger han.

»Det, vi blev enige om, var, at i det øjeblik man glemmer sine rødder, så bliver man rodløs og begår frygtelige fejl. SF er og skal være et socialistisk parti, men et pragmatisk socialistisk parti.«

»Derfor er vi selvfølgelig villige til at indgå kompromis. Men inden vi går i gang med formandsvalget skal vi have fundet ud af, hvor vores grænser går. Der mener jeg Pia Olsen Dyhr er ganske strålende. Vi regnede i går med, at Jonas Dahl også var med i spillet. Vi var blevet enige om at hælde i retning af Pia. Da vi så fik en sms om at hun stillede op, så var der spontane klapsalver.«

Lars Jørgensen har en del af formlen til, hvordan man udregner grænsen mellem magt og idealer:

»Når der står i partiprogrammet, at SF skal arbejde for øget lighed, så nytter det ikke, at man sidder i en regering, der øger uligheden. Og det har regeringen gjort. Der går grænsen, synes jeg,« siger han.

Allan Norré Pedersen, der er storkredsformand for SF i Nordjylland, mener, at partiet i fremtiden skal være varsom helt fra starten, når man begynder at skrive et eventuelt regeringsgrundlag med andre partier.

»Vi skal ikke gå med, når der står i regeringsgrundlaget, at vi skal videreføre VK-regeringens økonomiske politik. Så gør vi det svært fra starten. Det skal være med en selvstændig profil, og vi skal bevare den,« siger han.

Hvornår er nok nok?

En del af de SF-medlemmer, som Information har talt med har svært ved at definere netop grænsen mellem pragmatisme og ideologi. Spørgsmålet står stadig åbent.

Tidligere hovedbestyrelsesmedlem Benjamin Bilde Boelsmand og nuværende medlem af SF Aarhus Nord efterlyste i går på Facebook svar på følgende spørgsmål:

»Til de, der mener, vi skulle være blevet i regering, har jeg brug for at vide: Hvornår ville nok være nok? Hvad skulle der til for, at vi skulle trække os fra regeringen? Et eller anden sted på et kontinuum fra salget af DONG til et absurd forslag a la ’nedlæg retssystemet og køb vingummibamser for alle pengene’ er det oplagt, at SF måtte trække sig fra regeringen. Men er vi tættest på DONG eller på vingummibamserne – og hvordan ville I foretage denne vurdering?« skrev han henvendt til andre partimedlemmer.

Men hvis Pia Olsen Dyhr sætter sig i formandsstolen hos SF, er der en række nye udfordringer nu, hvor SF står uden for regeringen. Det gør det både sværere og nemmere at tegne grænsen, mener SF’s storkredsformand i Østjylland, Eigil Holm Nielsen.

»Nu er vi jo bundet af en lang række forlig, vi indgik mens vi var i regering, og det havde været rart, hvis vi var kommet ud af regeringen, inden for eksempel kontanthjælpsreformen blev vedtaget. Det, vi kan gøre nu, er at hjælpe med at lave løsninger, for alle dem, der falder i huller ude i kommunerne. For eksempel de syge, der bliver erklæret uddannelsesparate, det har ikke noget med sund fornuft at gøre.«

»Nu er vores udgangspunkt ændret, og vi kan gøre noget andet, end der var tilladt dengang.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Kongstad Nielsen

SF skal vel først og fremmest gå efter, hvad medlemmerne synes, og ikke hvad Information synes, gennem profiler i partiet.

Nis Jørgensen, Uffe Illum, Anne Eriksen, Lene Christensen, Rasmus Kongshøj, Tove Lodal, lars abildgaard og Curt Sørensen anbefalede denne kommentar
Curt Sørensen

Ja, det er i det hele taget bemærkelsesværdigt som medierne har haft travlt med at føre Pia Olsen Dyhr frem. Pia Olsen Dyhr er ikke socialist og har straks hun kom ind i førerfeltet gjort sig bemærket ved at svine EL til og forsikre regeringen om sin samarbejdsvilje. Kursen mod afgrunden fortsætter. Ja, men hun er en god politiker , siger man. Ja, men er det ikke netop disse professionelle politikere uden ideologisk kompas, partiets vælgerne blev trætte af?

Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér, Vagn Rasmussen, Michael Kongstad Nielsen, Lykke Johansen, Nik Madsen, Per Klüver, Uffe Illum, Filo Butcher, Morten Olesen, Peter Wulff, Anders Kristensen, Hans Jørgen Vodsgaard, Lene Christensen, Rune Petersen, Rasmus Kongshøj, Claus Jensen, Bjarne Andersen, Levi Jahnsen, Mona Jensen, erik mørk thomsen, Tove Lodal, Aksel Gasbjerg og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
erik mørk thomsen

Hvor når har Pia Olsen Dhyr taget afstand fra, at det lort, regeringen har lavet!
Så at vælge hende, bliver SF endnu mere til grin, end de eller er.
For så kunne de da lige så godt havde blevet i regeringen med AV som formand.

Dan Johannesson, randi christiansen, Vibeke Rasmussen, Per Klüver, Ellinor Berg, Morten Olesen, Hans Jørgen Vodsgaard, Lene Christensen, Rune Petersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Den arketypiske udviklingsramme, det danske folk i øjeblikket spiller i, er Johanne som Askepot og nu har den ene af de onde søstre som Anette lidt nederlag og så venter vi på søster Helle lider nederlag og så kan Prins Kristian og Kong Lars regere landet og Askepots radikale far bevarer sikkert sin indflydelse og finanskrisen som den onde stedmoder er jo ved at dø og væksten er på vej tilbage…indtil Johanne, Kristian, Annette, Lars, Heller og alle de andre finder balancen..

Kristoffer Larsen

Denne lørdag kan Berlingske i en måling vise, at DF står til næsten 20 %, mens SF med 3,1 % nærmer sig spærregrænsen og Enhedslisten står stille på sine ca. 11,5 %.

Kan SF med deres tilbageværende hold af primært stressramte og mediesvage folketingspolitikere overhovedet sætte en politisk dagsorden. Husk f.eks. selvmålet fra Özlem Cekic og "Fattig-Carina" der viste sig at blive en mediesucces for Liberal Alliance.

Selvom 'arbejderristerne' er sprunget ud som socialdemokrater vil de tilbageværende SF'ere anerkende at danske afgiftsregler skader primært ufaglærte i vandkantsdanmark som den manglende fulde afløftning af moms ved hotelovernatninger eller NoX og PSO afgifterne?

Mads Kristiansen

Den ideologi man dyrker i SF holder åbenlyst ikke til et møde med virkeligheden. Så når der retorisk spørges " hvornår er nok nok ? ", så må man sige, at nok var nok, allerede da man kom ned fra det sorte tårn. Kort efter begyndte udsalget af SF sager, men også Socialdemokraterne var ( og er ) ramt.
Valget står således mellem at opgive sine idealer, og få lidt indflydelse, eller holde fast i dem, men acceptere at stå udenfor og tale om samme idealer.
Hvis man vil se hvordan, så kast et blik på EL. Temmeligt højrøstet bebrejder de regeringen al verdens ting, men nogen væsentlig indflydelse har de ikke. Læg der til , at de grundet manglende mod, ikke har kunnet true regeringen. Tænk at sidde i en så magtfuld position, og få så lidt ud af den.
EL burde stille sig selv det spørgsmål - hvornår er nok nok ? Tager venstrefløjen sig selv alvorligt ?

Jeg er bange for at der i Danmarks politiske landskab absolut IKKE er behov for et "pragmatisk" socialistisk parti. Når politikere siger pragmatisk plejer de at bruge det som en undskyldning for at man siger et men mener noget andet. Det er netop disse forsøg at tale alle efter munden som har ført til SF's velfortjente og absolut selvforskyldte forlis.

Det der er behov for er til gengæld et socialistisk parti der tør at gå i lag med at definere hvad man mener med socialisme i det 21. århundrede, i stedet for at overlade denne diskussion til højrefløjen.

Og når man har fundet en identitet, at holde fast i den, frem for at flappe i blæsten som en anden vejrhane.

Personligt har jeg mine tvivl om Pia Olsen Dyhr er den rette person for det.

Vagn Rasmussen, erik mørk thomsen, Nik Madsen, Per Klüver, Uffe Illum, Anne Eriksen, Ellinor Berg, Morten Olesen, Peter Larsen, Hans Jørgen Vodsgaard, Lene Christensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Skulle oprørerne i SF ikke i det mindste stille med en kandidat i stedet for som nu bare gemme sig. Hvad laver Mach og Hønge ? Er de bange. Tilbage til hængekøjen er da OK, men ikke at turde stille op er for sølle.

Uanset hvad SF sætter i spil af nye politiske alternativer - eller vender tilbage til af politiske programmer fra før regeringsgrundlaget - så står SF i stor gæld til de vælgere, der stemte på SF og blev svigtet så grumt af SFs store vilje til at indgå kompromisser, der ikke havde rigtige SF fingeraftryk.

Jeg er derfor ikke enige med Eigil Holm Nielsen, når han udtaler:

»Nu er vores udgangspunkt ændret, og vi kan gøre noget andet, end der var tilladt dengang.«

Bliver den nye formand Pia Olsen Dyhr, så er valget af hende samt hendes melding om at SF igen skal søge indflydelse, mere af det samme som bragte SF i den nuværende situation. Pia Olsen Dyhr er garant for at den samme selvudslettende politik vil fortsætte, når SF har genrejst en parlamentarisk styrke til at få indflydelse.

Den store taber er ikke Pia Olsen Dyhr, SF eller SFs trofaste medlemmer og vælgere. Taberne er hele venstrefløjen og dermed den gruppe af borgere, som SF selv har bidraget til at gøre fattigere og mere udsatte. Ville SF noget indenfor REAL politikken, så ville SF tage skridt til at rulle nogle af de besparelser tilbage, som de selv har stemt for. At hjælpe med enkeltsager i det kommunale forvaltningsregi og slå kommunerne over fingrene er at spytte i modvind.

Hvor fanden blev de pæle af, som skulle markere SFs politiske standpunkter? Det socialistiske Danmark ser ud til at tabe, hvis det hele ender i et venstrefløjsopgør imellem EL og SF - og dermed ikke kan være med til at danne et politisk alternativ, der sammen med et ægte centrum venstre alternativ kan genskabe det rige Danmark, som Egoist Liberalisterne er ved at bort formøble.

Vagn Rasmussen, Per Klüver, Uffe Illum, Ellinor Berg, Anne Eriksen, Morten Olesen, Aksel Gasbjerg og Curt Sørensen anbefalede denne kommentar

Det lader til, at der i SF er enighed om at støtte Pia O D. som ny forman. Held og lykke til hende, For min del, så er hun desværre ikke den kandidat jeg håbede for SF. Det virker til at Pia og hendes støtter ikke mener at der er behov for refleksion og selvransagelse i spørgsmålet om vælgernes flugt fra SF, (sidste måling var under 3 %). Tværtimod vil Pia O. D. fastholde den linje som SF havde under regeringssamarbejdet og åbenbart med baglandets opbakning! Tak for klare udmeldinger. Desværre synes jeg ikke, at Pia O. D har samme troværdighed når hun fortæller at SF politik handler om socialistiske værdier og omfordeling af samfundets værdier. SF har med Pia O. D og hendes udmeldinger cementeret deres plads som et midterparti. Det giver plads til nye tiltag på venstrefløjen. Vi mangler et parti som sammen med Enhedslisten kan varetage interessen for vælgere der ikke kun ønsker fokus på ensidige konkurrence og vækst hensyn i dansk politik.

randi christiansen, Per Klüver, Hans Jørgen Vodsgaard, Filo Butcher og Morten Olesen anbefalede denne kommentar

SF tillader åben debat, igen, og det er vist også det eneste positive bidrag, det parti kan stille med. At de øvrige partier kvæler ethvert tilløb til efterlevelse af grundloven, som jo tilsiger, at den enkelte folketingskandidat skal følge sin overbevisning, er faktisk grundlovsstridigt, og netop her kunne SF ha' scoret masser af point, da det stod klart, at regeringen ikke ville overholde de løfter, der blev givet før valget af de S og SF. SF skulle være gået i offensiven mod Corydon og Vestager fra dag eet og droppet ud af regeringen meget tidligere. Et valg ville ha' været det eneste rigtige, da Villy kastede håndklædet i ringen, men så valgte man i en slags total afmagt kystbanesocialisten Vilhelmsen, der også lige skulle prøve at køre i ministerbil. SF skal begynde på en ny, og helst med ny besætning, for den nuværende fortjener ganske enkelt ikke at sidde i folketinget.

Per Klüver, Hans Jørgen Vodsgaard, Ellinor Berg og Filo Butcher anbefalede denne kommentar

»Hun har tilstrækkelig erfaring og respekt hos andre partier. Min erfaring som lokalpolitiker siger mig, at når man skal forhandle vigtige aftaler, så er det vigtigt at have en personlig relation til dem, man forhandler med og respekt fra dem. Og det har Pia,« siger han.

Ja det har hun så sandelig bevist - Men er det et godt skudsmål?
Hvilke partier kan man forvente vil bløde vælgere til SF i fremtiden. Kommer de gamle SFere tilbage? Eller regner man med afskalning fra S - og hvorfor skulle S-vælgere gå derover - Hun var parat til at give grønt lys til salget af Dong hvilket rigtig mange SDere mener var forkert. Pyh - den er svær at regne ud.

Vibeke Rasmussen og Hans Jørgen Vodsgaard anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Hvis SF vil være som socialdemokratiet, så er der ikke brug for SF.
Hvis SF vil være som Enhedslisten, så er der ikke brug for SF.

Hvad skal vi dog med 2 socialdemokratier der hellere vil samarbejde med højrefløjen ?.
Og hvad skal vi dog med 2 socialistpartier der hellere vil stå med rene hænder og råbe ude bag sidelinjen ?

Søg indflydelse , tag ansvar, deltag der hvor man kan udrette noget; Nemlig som en del af en regering. det må og skal være visionen.
Find nu den rigtige kombination mellem ideologi og pragmatisme; Hvis det er umuligt så nedlæg partiet .

Alan Strandbygaard

Opløs dog SF.

Den ene halvdel melder sig ind i Ø, og den anden ind i S.

OG LAD OS SÅ FÅ RO!

Morten Olesen, Vibeke Rasmussen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar

SF bør dø. Når partiet siden finanskrisen i 2008 ikke har kunnet formulere nogen som helst kritik af den transnationale finanssektor, som plyndrer alt og alle til fordel for de rigeste. Så må de jo have glemt hvad både S'et og F'et står for.

Så dø SF, dø! Det eneste der ærgrer mig er, at jeg havde håbet at Det Konservative Folkeparti døde før SF.

Carsten Hansen

Hvis SF dør, så har vi skrige-ballonpartiet Enhedslisten tilbage på venstrefløjen.

Så kan vi såmen lige så godt nedlægge hele venstrefløjen !

SUK.

Tak for link Vibeke Rasmussen. Man skulle ikke tro det kunne blive ved, men efter Trine Pertou Mach bliver Lisbeth Bech Poulsen fra SF spurgt, hvorfor hun peger på Pia Olsen Dyhr som formand eftersom de jo var uenige (også) i Dong sagen. Hendes ikke-svar er nærmest surrealistisk!