Nyhed
Læsetid: 3 min.

Skarp kritik af politiet i Tibet-sag

Seks demonstranter blev forhindret i at flage med det tibetanske flag, da Kinas daværende præsident Hu Jintao besøgte København i 2012. Hvis det er en koordineret indsats fra politiets side, er det en skandale, siger eksperter
Indland
20. februar 2014

En potentiel skandale. Sådan beskriver chefjurist i Cepos, Jacob Mchangama, politiets indsats imod seks demonstranter under det kinesiske statsbesøg i juni 2012: »Man stiller sig selv spørgsmålet, om der har været en politik i politiet om, at man fjernede folk med tibetanske flag. Og hvis det er tilfældet, så er det en kæmpe skandale. Det vil være fuldstændig urimeligt i forhold til vores ytrings- og demonstrationsfrihed,« siger Jacob Mchangama.

Sagen, som tidligere på ugen blev afgjort i Københavns Byret, drejer sig om seks borgere, som tre forskellige steder i byen blev forhindret i at flage med tibetanske flag på den rute, som Hu Jintao kørte under sit statsbesøg. Jacob Mchangama understreger, at der endnu ikke er beviser for, at det var en koordineret indsats fra politiets side, men noget kunne tyde på det, når man læser den dom, som Københavns Byret i går afsagde. Ganske vist var det kun én ud af de seks borgere, som fik medhold i retten, men sagen handlede om, hvorvidt demonstranterne var blevet frihedsberøvet – ikke om deres ret til at flage med det tibetanske flag. De tibetanske flag var imidlertid centrale i retssagen, og læser man byrettens afgørelse, så tyder politiets ageren på, at man bevidst gik efter at fjerne folk med flag, mener Jacob Mchangama.

Samme udlægning har professor i jura på Københavns Universitet, Jørn Vestergaard:

»Politiet er ikke sat i verden for at beskytte fremmede statslederes følelser, men alt tyder på, at det var den skjulte dagsorden for Københavns Politi. Ligegyldigt hvordan man end vender og drejer det, har korpset et kæmpe forklaringsproblem, selv om aktivisterne kun delvis fik medhold i første instans,« siger han til Politiken. Ifølge Jacob Mchangama er det især udtalelserne fra vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen i forbindelse med retssagen, som er interessante:

»Han udtaler, at ’det blev påpeget fra PET, at man i Kina ikke er vant til at man kan udtrykke sig, som man kan i Danmark’ og at kineserne ikke ’ønskede at tabe ansigt’.«

Den sidste del om, at kineserne ikke ville tabe ansigt, er blevet kommunikeret videre ned i systemet i politiet: »Det, synes jeg, er nogle underlige udmeldinger,« siger Jacob Mchangama, som også hæfter sig ved en privat videooptagelse, hvor betjente beder en kvinde med et tibetansk flag om at forlade Christiansborg Slotsplads – og tilmed ender med at tage flaget fra kvinden.

»Når man ser på videoen, så ser det ud som om, at hun ikke har gjort andet end at stå med et flag, og det mener jeg ikke er en gyldig grund,« siger Jacob Mchangama. Han understreger, at politiet selvfølgelig skal beskytte udenlandske gæster imod vold og optøjer: »Men jeg kan ikke se, hvordan et tibetansk flag skulle kunne udgøre nogen form for fare,« siger han og tilføjer: »Det er ikke politiets rolle at skærme borgerne fra deres grundlovssikrede rettigheder til ytre sig og til at demonstrere.« Derfor mener Mchangama, at politiet har et forklaringsproblem – også selv om det skulle vise sig, at det ikke er en koordineret indsats, men en tilfældighed, at borgere med flag flere steder i byen blev tilbageholdt:

»Selv hvis det bare skulle være de enkelte politifolk, der har handlet på egen hånd, så mener jeg, at det er et problem,« siger Jacob Mchangama.

Flere sager

Foreningen Støttekomiteen for Tibet, som aktivisterne er en del af, har meldt ud, at den nu vil køre en ny civilretslig sag, så spørgsmålet om begrænsning af ytrings- og demonstrationsfriheden kan bliver prøvet ved retten. Og Jacob Mchangama håber, at de vil gennemføre det:

»Det tibetanske flag er i den her sammenhæng udtryk for en tilkendegivelse af en ytring. Det er muligt, at man i Kina forbyder den form for kritik af styret, men det her er i Danmark,« siger Jacob Mchangama og tilføjer: »Hvis kineserne bliver sure, fordi de bliver konfronteret med et flag, så må det jo være prisen for at tage på statsbesøg i et frit land. Og Danmark må så tage de diplomatiske og økonomiske konsekvenser, hvis der skulle komme sådan nogle. Vi kan ikke indrette landet til en underafdeling af Kina, bare fordi der er statsbesøg.«

Information har kontaktet Københavns Politi for at få at vide, om der var tale om en koordineret indsats imod demonstranter med tibetanske flag. Politiinspektør Mogens Lauritzen, som var leder af beredskabet, da episoden fandt sted, har ikke vendt tilbage på henvendelsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her