Nyhed
Læsetid: 2 min.

Thorning afviser at møde op til NSA-samråd

Statsminister Helle Thorning-Schmidt vil ikke svare på spørgsmål om den amerikanske efterretningstjeneste NSA’s angivelige spionage mod Danmark. Hun vil ikke møde op til samråd
Indland
7. februar 2014
Helle Thorning oplyser, at det er fast praksis, at det er den/de ansvarlige ministre, der svarer på spørgsmål fra Folketinget. Dermed ikke hende, der går i samråd om NSA-spionagen

Helle Thorning oplyser, at det er fast praksis, at det er den/de ansvarlige ministre, der svarer på spørgsmål fra Folketinget. Dermed ikke hende, der går i samråd om NSA-spionagen

Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Det er Justitsministeriet og Forsvarsministeriets ansvarsområde, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt til Information, som begrundelse for ikke at møde personligt op til et samråd om den amerikanske efterretningstjeneste NSA’s spionage mod COP15-klimaforhandlingerne og topmødet i København i 2009.

»Statsministeriet kan oplyse, at det er fast praksis, at det er den/de ansvarlige ministre, der svarer på spørgsmål fra Folketinget. Sådan var det også før, denne regering trådte til,« lyder hendes svar.

Men den forklaring er Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, ikke tilfreds med:

»Det er et emne, som er meget vidtrækkende. Hvis det er sandt, at der er foretaget overvågning mod COP15 eller mod danske borgeres internetkommunikation, så er det et statsanliggende. Det handler om relationen mellem Danmark og USA, og statsministeren bør blande sig, hvad hun jo også har gjort tidligere,« siger Pernille Skipper.

»Vi kan ikke tvinge hende i samråd, hvis hun ikke vil møde op og svare på spørgsmål, men det er meget beklageligt for at sige det mildt.«

’De holder sig for ører og øjne’

Samrådet blev indkaldt efter en forespørgselsdebat i Folketinget torsdag i sidste uge, hvor både statsministeren, justitsministeren og forsvarsministeren var på talerstolen for at svare på spørgsmål om NSA’s aktiviteter rettet mod Danmark.

Forespørgselsdebatten blev afholdt på dagen, hvor Information kunne offentliggøre et dokument, der viste, at NSA spionerede mod COP15-klimaforhandlingerne i 2009, og at de amerikanske spioner tilsyneladende opsnappede et centralt dansk forhandlingsdokument. På trods af den nye dokumentation afviste forsvarsminister Nicolai Wammen (S) at undersøge sagen og fastholdt i stedet regeringens udsagn om, at der ikke er »grundlag for at antage, at NSA – eller for den sags skyld andre amerikanske efterretningstjenester – retter ulovlige efterretningsaktiviteter mod Danmark.«

En forklaring som den danske regering har holdt fast i siden Edward Snowden-afsløringerne begyndte at rulle i sommer, men som ifølge Pernille Skipper ikke er dækkende:

»De svar, vi har fået indtil videre, er meget utilfredsstillende. Jeg tror, at enhver kan se, at en masse peger på, at der foregår overvågning fra amerikanske efterretningstjenesters side. Den mængde af dokumenter, der er kommet fra Edward Snowden, tyder jo både på, at der er foretaget overvågning i forbindelse med COP15 på dansk jord, og at der er bagdøre i store almindelige it-virksomheder, hvor almindelige danskeres kommunikation foregår til dagligt,« siger hun.

»Blot at holde sig for øjne og ører og lade, som om der ikke er nogen grund til at antage, at det foregår, det holder simpelthen ikke. Det er for vigtigt et spørgsmål til, at den danske befolkning skal stille sig tilfreds med ikke at få en forklaring«.

Det er forsvarsminister Nicolai Wammen, der er sat til at håndtere sagen på vegne af regeringen, men han har ikke ønsket at give interview til Information eller på anden måde uddybe, hvorfor regeringen fastholder, at der ikke er nogen grund til at undersøge spionagen nærmere.

En dato for samrådet er endnu ikke fastsat.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvis man ikke går seriøst ind i det her, og glider af på det, og accepterer at ministrene ikke vil udtale sig. Så har en grænse flyttet sig her i landet for hvor meget man tillader udenlandske efterretningstjenester at spionere borgerne. Andre lande accepterer dette i langt mindre grad.
Og hvad bliver så det næste?

Derfor er det vigtigt at fastholde at vi, borgerne i landet, har krav på at få en fyldestgørende redegørelse. Og ikke bare en "antagelse".
Hvis ikke, begynder det at ligne et brud på Grundloven.

Uffe Illum, Uni Machanga, Orla Finn Pedersen, Lykke Johansen, Laust Persson, Karsten Aaen, Henrik Christensen, Kim Kristensen, Mona Jensen, Torben Arendal, Torben Selch, Claus Oreskov, Ib Christensen, Mihail Larsen, Jens Kofoed, Preben Bollerup, Olav Bo Hessellund, Dorte Sørensen, Tue Romanow, Daniel Hansen, Rasmus Kongshøj, Niels Engelsted, Martin Mørch, Morten Andersen, lars abildgaard, Espen Bøgh, Holger Madsen, Jacob Jensen, Rune Petersen, Jens Overgaard Bjerre, Steffen Gliese, Alan Strandbygaard og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Amerikanernes overtagelse af DK er snart komplet. De ejer vores regering, har vetoret over vores energiforsyning og om lidt har de købt Nets, så de også har ejer vores økonomi.
HTS har ingen interesse i at gøre sig upopulær hos sine bosser.

Uffe Illum, Lykke Johansen, Michael Madsen, Colin Bradley, Henrik Christensen, Kim Kristensen, Torben Arendal, Torben Selch, Claus Oreskov, Ib Christensen, Bjarne Andersen, Søren Bro, Mihail Larsen, Søren Roepstorff, Rasmus Kongshøj, Morten Andersen, lars abildgaard, Niels Engelsted, Espen Bøgh, Lise Lotte Rahbek, Holger Madsen, Janus Agerbo, Rune Petersen, Alan Strandbygaard og Katrine Visby anbefalede denne kommentar

Martin Madsen, nok er der solgt en del af DONG til Goldman Sachs men det er ikke hele Danmark, der findes, tro det eller lad være, noget uden for København. Så at påstå at andre har vetoret over landets energiforsyning er et typisk københavner hysteri der tror at de er hele landet og verdens centrum.
Vi er mange der er bedøvende ligeglad med hvad de lokale forhold er i København, men vi får dem smækket i hovedet som om at det er hele landet der er ved at gå under når der sker det mindste i København, godt bakket op af vores medieliderlige lands politikere.

At Statsministeren ikke vil i samråd om NSA viser jo bare at de støtter fuldt op om overvågning så længe det ikke er dem selv der overvåges. Den anden side er at at de intet aner om det tekniske og hvilken betydning det har for befolkningen og virksomhederne og for en sjælden gang vælger de at holde munden lukket om noget de ikke ved noget om.

Martin Mørch, ellen nielsen, Per Thorsen og Jens Overgaard Bjerre anbefalede denne kommentar
Jens Overgaard Bjerre

Al det pis med et folkeligt demokrati er en blevet til skrøne. Politikerne er blevet fuldstændig kolde i røven overfor de demokratiske processer. Et samfund skal også bygges på menneskelige værdier ikke kun på politisk taktik.

Uffe Illum, Uni Machanga, Orla Finn Pedersen, Lykke Johansen, Michael Madsen, Laust Persson, Karsten Aaen, Troels Kirk, Kim Kristensen, Leif Høybye, Torben Selch, Claus Oreskov, Anne Eriksen, Rasmus Kongshøj, Morten Andersen, Janus Agerbo, Rune Petersen og Søren List anbefalede denne kommentar

Hvis pressemonopolet (TV2) havde syntes det her var et problem, ville det kunne tvinge Helle T til i huj og hast at stille op til interwiev på DIREKTE TV max 4 timer efter at monopolet havde truffet beslutningen.

Teksten "Hvor bliver du af Helle ?" ville rulle over TV2-news skærmen indtil hun dukkede op.

Pressemonopolet har det helt fint med at USA holder et øje med alle dissidenter - ikke mindst dem med dansk statsborgerskab.

At den medfølgende industrispionage så dagligt lukker europæiske firmaer - og dermed indirekte danske underleverandører, er så den pris VI har valgt at betale.

Det store VI er pressemonopolets (ofte kaldet konsensus-pressens) adelsmærke.

Det dukkede med stigende intensitet efter Nissen-kuppet i 2005, hvor "de røde lejesvende" blev fjernet fra DR's bestyrelse.

Tilbage i demokratiets (partipressens) tid, ville folk være døde af grin, hvis en journalist havde brugt første person flertal - VI - i nogen som helst politisk sammenhæng !!!

I dag er det helt normalt dagligt at blive belært om, hvad VI tænker og føler.

Det repræsentative demokrati blev udtænkt i en tid, hvor folk mødtes i forsamlingshuse og diskuterede politik.

Forfatningerne havde ikke taget højde for medie-magten - dels var den ikke så stor, dels blev den hurtig pluralistisk (A-pressen vs borgerlige medier).

Uden en ny forfatning, der tager højde for pressens in-apellaple magtmonopol, vender demokratiet ikke tilbage.

Uffe Illum, Lykke Johansen, Michael Madsen, Katrine Visby, Karsten Aaen, Eva eldrup, Torben Arendal, Claus Oreskov, Jens Kofoed, Søren Roepstorff, Olav Bo Hessellund, Daniel Hansen, Heinrich R. Jørgensen, Rasmus Kongshøj, Morten Andersen, Sup Aya Laya, Rune Petersen, lars abildgaard, Jens Overgaard Bjerre og Holger Madsen anbefalede denne kommentar

Jesper Jepsen
Nej, og i bruger jo heller ikke betalingskort derude hvor kragerne vender..

Torben Knudsen

Der var en fodboldkamp i Jylland, der skulle fløjtes igang og spillerne stod og stampede.
Hva' sagde dommeren, vi har glemt bolden, skide være med det, sagde en spiller, lad os bare komme igang!
Sebastian og Information går som så ofte igang uden bold og pisker deres stemning igang og en del hopper på den oppiskede stemning.
HTS har svaret pænt og nydeligt på hvem, der skal svare på spørgsmål, men skide være med det, lad os bare komme igang.
Jeg synes at Information er bedre til kejsersnit, selvom det også er rigtig træls at læse om over fem til seks uger.

Selvfølgelig afviser hun at tale om det. Det gælder jo rigets sikkerhed!

Det undrer mig meget! Helle er jo ellers kendt for at glade sig over en rolle som budbringer af succeshistorier og andre gode nyheder. Og er det ikke en god nyhed, at Danmark er det eneste land i hele verden, hvor der ikke foregår ulovig aflytning fra NSA?

Uffe Illum, Lykke Johansen, Michael Madsen, Morten Andersen, Katrine Visby, Karsten Aaen, Kim Kristensen, Henrik Christensen, Holger Madsen, Filo Butcher, Stig Bøg, Claus Oreskov, Per Jongberg, Hans Paulin, Daniel Hansen, Heinrich R. Jørgensen, Rasmus Kongshøj, Martin Mørch og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Marianne Rasmussen

Det er et skønt billede. Stor ros til fotografen.

Laust Persson, Henrik Christensen, Tue Romanow og Sup Aya Laya anbefalede denne kommentar

Så vidt man kan tælle, så har HTS / Regeringen i realiteten et meget solidt flertal af de demokratisk valgte medlemmer af Folketinget bag sig , når der er tale om udenrigspolitik og relationer til andre stater ( - herunder også i NSA-spørgsmålene og i andre sikkerhedspolitiske spørgsmål.).

Og der er næppe grund til at tro, at vælgernes aktuelle holdning skulle afvige fra flertallet i Folketinget.

Det er blot en objektiv konstatering ! - og i øvrigt er Regeringens håndtering og folketingsflertallets holdning da vist OK, selv om Enhedslisten er utilfreds.

Den der tier, samtygger, siger man. Desuden siger man i juraen, "at den der ved, - eller burde vide". Og endelig er det at intet gøre, også en ansvarsdrivende beslutning.

Så mon ikke man skal forholde sig til, at dette faktisk er statsministerens måde at sige, at alle mistanker er rigtige.

Uffe Illum, Lykke Johansen, Michael Madsen, Katrine Visby, lars abildgaard, Holger Madsen, Stig Bøg, Arne Thomsen, Søren Roepstorff, Heinrich R. Jørgensen og Martin Mørch anbefalede denne kommentar

Jesper Jepsen, hvad er det for en omgang forvrøvlet anti-københavneri du der fyrer af ?

Dorte Sørensen

Jeg kan ikke lade være - men bør statsministeren ikke trækkes i lønnen, når hun nægter at møde op til et udvalgsmøde i Folketinget Hvis nej så bør ledige heller ikke trækkes i deres udbetaling, hvis de nægter at møde op til en kontrolsamtale . Der skal vel være lighed for loven?????????????

Uffe Illum, Michael Madsen, Colin Bradley, Henrik Christensen og Jesper Wendt anbefalede denne kommentar
Olav Bo Hessellund

Ak ja, vi kan endnu engang konstatere, at Lord Nelson ikke har levet forgæves:
"You know, ..., I have only one eye,— I have a right to be blind sometimes . . . I really do not see the signal!"

Robert Kroll siger:

"har HTS / Regeringen i realiteten et meget solidt flertal af de demokratisk valgte medlemmer af Folketinget bag sig"

De har sikkert også amerkanerne bag sig, solidt - men har de befolkningen bag sig ? Næppe.

"i øvrigt er Regeringens håndtering og folketingsflertallets holdning da vist OK"

Nej, netop ikke, og ikke engang 'da vist'.

Uffe Illum, Michael Madsen, Eva eldrup, Søren Roepstorff og Sup Aya Laya anbefalede denne kommentar
Karin Bennedsen

Er der ikke efterhånden gået inflation i at kalde forskellige ministre i samråd om hvad som helst.

Det er snart ikke til at tage de kritiske politikere fra EL og oppositionen alvorligt mere.

Jesper Wendt, Anne Eriksen og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Illustrationen gav mig umiddelbart to associationer: den ene "hun drejer os en knap", den anden "et talende jakkesæt".

Teksten gav mig denne: http://dbastatic.dk/pictures/pictures/c4/91/e9ba-93d6-4cec-86c7-c7a57150...

Det må være en løgn af dimensioner, hvis Thorning selv ikke vil fremsige den.

Ø lider ind i mellem af en form for paranoia, de får besked fra FE, der ikke er noget at komme efter. Jeg husker fra COP 15 om et hemmeligt papir , der blev lækket ved uheld, det var et forhandlingsoplæg, Connie Hedegård var ude og bagatellisere det, måske de ter det der hentydes til fra FE side?. Men også jeg er grundig træt af Ø og Skippers idelige, jaaaa men vi tror nu osv osv... har de virkelig ikke noget andet at komme med. hvorfor støtter de en regering som de løbende mistænker for alt mulig vås, De bruger så mange penge på samråd. Ofte uden grund.
DF og V som er i opposition og selv vil til magten gør alt, for at indkalde til samråd, men Ø behøver såguda ikke finde hår i suppen konstant for at puste til ilden og gøre, hvad de kan for at få væltet den regering de selv peger på, er de masokister. De skulle slappe lidt af det ville klæ`dem.
Det er ikke HTS område, hun har svaret. Løkke nægtede også samråd i sin tid det samme gjorde Rønn , Fogh kom aldrig i samråd. Og hvorfor ikke, der var da rigeligt at komme efter.

'.... kalde forskellige ministre i samråd om hvad som helst.'

Det, at der kræves afklaring af spionage og aflytning af store dele af befolkningen, virksomheder og nu COP15 er vel ikke 'hvad som helst'.!

Og at statsministeren ikke ønsker at deltage er til dels meget sigende og lader døren på vidt gab for spekulationer og til dels meget opsigtvækkende.

lars abildgaard, Uffe Illum, Tue Romanow, Morten Andersen, Niels Mosbak, Karsten Aaen, Eva eldrup, Colin Bradley, Erik Jensen , Lise Lotte Rahbek, Henrik Christensen, Olav Bo Hessellund, Dorte Sørensen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Årsagen til de mange samråd, ER jo at regeringen IKKE vil udtale sig. De vil end ikke fyre en minister der direkte lyver, men lade det være op til et samråd. Glædeligt at EL beder om alle de samråd, stort set de eneste vagthunde, engang imellem med DF, der stiller de mange undrende spørgsmål, som befolkningen også gør det.

HTS dukker nakken, sagen har international karakter og mange lande stiller sig undrende over metoderne ved COP15 - Det bør derfor svare på at Chefen selv - men hun er godt klar over at så rykker regerings møgsager ind i statsministeriet - og så er hun i fokus. Derfor skubber hun sagen fra sig, og lader de andre ministerier drukne om de vil - bare hun kan sidde og fægte afværgende, om hun IGEN ikke har ageret den tilsynspligt som hun er Pålagt!

Uffe Illum, Michael Madsen, Tue Romanow, Morten Andersen, Karsten Aaen, Eva eldrup, Erik Jensen , lars abildgaard, Sup Aya Laya og Britta Hansen anbefalede denne kommentar

Det er helt korrekt at HTS med S og sammen med de andre borgerlige partier sidder på et solidt flertal i folketinget. Så demontering af velfærdsstaten, voldtægten af samfundets svageste medborgere og den aktivistiske udenrigspolitik, det liberalistiske udsalg af samfundets sidste værdier, hele katastrofekursen kan trygt fortsætte indtil skuden synker og kongeriget på ny styrtes i grus.

Det er hvor det solide flertal bærer os hen: mod samfundsøkonomisk ruin og social destabilisering.
Det er skriften på væggen.

Uffe Illum, Michael Madsen, Tue Romanow, Karsten Aaen, Erik Jensen , Lise Lotte Rahbek, Jesper Wendt, Sup Aya Laya og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar
Olav Bo Hessellund

Karin Bennedsen skrev:
"Det er snart ikke til at tage de kritiske politikere fra EL og oppositionen alvorligt mere."

Ja, lad os dog afskaffe det besværlige demokrati og få en Führer i stedet, fri for EL og anden kritisk oppositon.

lars abildgaard, Uffe Illum, Karsten Aaen, Eva eldrup og Erik Jensen anbefalede denne kommentar

@ Jesper Jepsen.
"så længe det ikke er dem selv der overvåges"

Men det er jo netop dem selv der bliver overvåget. Det mageløse ved den danske regering er jo netop op det, at de i modsætning til alle andre regeringer i Europa stiltiende accepterer det.
Ja værre endnu det nægter og afviser. Ja de forsøger sågar at miskreditere Snowden ved udtalelser som. "Vi finder ingen grund til at undersøge påstande". PÅSTANDE??? Dokumenter der med NSAs stempel Dokumenterer Aflytning og spionage bliver i regeringens mund en påstand.
Gud bevare Danmark.
PS. hvad lokalt tilhørsforhold angår: jeg er også fra Jylland men jeg er fandeme ikke ligeglad med det her. Excuse me my french.

Uffe Illum, Henrik Christensen, Michael Madsen, Tue Romanow, Karsten Aaen, Colin Bradley, Lise Lotte Rahbek, Mona Jensen og Sup Aya Laya anbefalede denne kommentar

HTS udmelding må opfattes som en ren indrømmelse af, at hun ved Amerika via NSA har spioneret mod danske statsborgere, - men vil ikke offentligt erkende det.

Igen sætter hun sig udenfor diskussion med befolkningen på sin sædvanlige arrogante måde, som slet ikke er en demokrat eller socialdemokrat værdig.

spørgsmålet r nu hvor meget regeringen frivilligt udleverer om danskerne til NSA, som er i strid med dansk lovgivning?

- Noget tyder på det ikke r så lidt endda, så vi må håbe på Edward Snowdens afsløringer fremover vil løfte lidt af sløret for bedraget overfor danskerne fra regeringens side.

Med den lukkede holdning som HTS lægger for dagen syntes det nærmest der kan drages en parallel direkte til NSAs holdning, som HTS har antaget som den rigtige, og ufrivilligt får man den tanke, at HTS helst ser Danmark indlemmet som en "ny stjerne i det Amerikanske flag"?!

lars abildgaard, Uffe Illum, Michael Madsen, Karsten Aaen, Erik Jensen , Mona Jensen og Sup Aya Laya anbefalede denne kommentar

Danmark og danskerne må erkende at den slags overvågning vil blive forsøgt ved enhver lejlighed.
Vi, den danske stat skal blive bedre til at beskytte os imod denne overvågning da det i høj grad går ud over vores konkurrence evne, både som stat og for vore firmaer. Det skulle undre mig meget om ikke Danmark har både de teknologiske resourcer samt knowhow til at iværksætte et projekt der kan hjælpe os alle.
Det er selvfølgelig en samfundsopgave der skal løftes af staten og betales via skattebiletten. Gør vi ikke noget selv så fortsætter det bare, det er jo ikke kun NSA men selvfølgelig alle mulige andre stater der bruger samme metoder, NSA blev bare opdaget.
I tiden før Snowden så blev vi jo næsten dagligt bombarderet med nyheder om kinesisk spionage her og der...det får ikke så megen omtale længere men skulle da undre om de er stoppet med deres julelege.

Henrik Danstrup

Fint, at statsministeren ikke lader sig koste rundt efter ELs forgotdtbefindende - god statsmandsstil !

Regeringens svar er, at der ikke er grund til at antage at amerikanske efterretningstjenester retter ulovlig efterretningsvirksomhed mod Danmark. Det må betyde, at aflytning af diverse personer og delegationer under COP mødet i København var lovlige. Hvad er det for en spændende lov, det står i. Kan den ikke offentliggøres, så vi andre også kan læse den.

lars abildgaard, Michael Madsen, Uffe Illum, Tue Romanow, Karsten Aaen, Colin Bradley, Claus Madsen og Søren Bro anbefalede denne kommentar

Det er en naturlig del af en markedsøkonomi, at al "skidtfisken" der kommer i nettet - det industri-spionage relevante - der kommer skønt man var på udkig efter noget andet - simpelthen er for værdifuldt til at kaste ud igen.

Det vil - enten for betaling - og/eller som del i "patriotic act" (amerikanerne er meget patriotiske) komme amerikanske konkurrenter til gode.

Det er fuldkommen skrup-umuligt at forestille sig noget som helst andet.

Amerikanernes uklare benægtelser er - i det omfang det overhovedet kan kaldes benægtelser - ikke noget de forventer, at nogen skulle tro på.

De er selv godt klar over, at det her er noget lort.

Michael Madsen, Karsten Aaen og Claus Madsen anbefalede denne kommentar

"Og selvføligelig skal alle sager ikke eskaleres op til topchefens bord i første omgang."

Nej bevares, overvågning af rigets interesser, er da en bagatel.

lars abildgaard, Michael Madsen, Uffe Illum, Tue Romanow, Karsten Aaen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Martin Madsen:
Amerikanernes overtagelse af DK er snart komplet.

jaså - og kineserne har snart opkøbt USA så det bliver dem der kommer til at eje os.

I denne sag gælder: Qui s'excuse s'accuse. Så det er ganske klart hvorfor Helle ikke kan/vil deltage.

Det var måske på tide, at nogen efterfølger et godt eksempel fra Tyskland – hvor CCC har indgivet politianmeldelse mod kansleren, indenrigsministeren og lederen af deres forfatningsbeskyttelse – der alle har været lige så tavse om NSA-lovovertrædelserne, som de selveksponerede medløbere herhjemme -

http://www.ccc.de/en/updates/2014/complaint

Meld dem til tolipiet – PET undersøger … :-)

Michael Madsen, Tue Romanow, Britta Hansen og Torben Selch anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Få timer efter afsløringen af Virginia Nulands bemærkninger, "fuck the EU", er nyheden forsvundet fra de danske medier igen. Det er antagelig de færreste danskere, der overhovedet er i stand til at placerer Obamas rådgiver i europæiske spørgsmål.

I CNN klager Wolf Blitzer over, at NSA ikke gør deres arbejde - altså sørger for at amerikanske diplomater, som de eneste i denne verden er fritaget for aflytning og overvågning. Skadefryden over, at det netop er en amerikansk diplomat, som er kommet i fedtefadet er ikke helt lille, hverken i Bruxelles eller i Berlin.

Udprægede venner af USA i kansler Merkels parti, som eksempelvis Elmer Brok, der samtidigt gennem EU-parlamentet er grundigt informeret om EUs aktiviteter i Ukraine, betegner Nuland som uvidende i sagen, og da fru Nuland samtidigt har lagt sig ud med EUs ansvarlige, nemlig fra Ashton, er der her en ny strid mellem EU og USA med Berlin i en central rolle.

Mens den danske regering med sikkerhed følger godt med, påkalder sagen sig mildt sagt ikke den helt store interesse i de danske medier eller den øvrige danske offentlighed.
Det undrer ingen, som kender kongeriget.

Karin Bennedsen

Frænde er frænde værst.

Ikke så sært, at den danske venstrefløj er ved at udslette sig selv.

Helene Nørgaard Knudsen

Jeg har et godt spørgsmål: Er den overvågning der foregår lovlig? Og i så fald, hvornår blev det vedtaget?

Karin Bennedsen

Der er nok ingen af os, der bryder sig om tanken om at være overvåget, men ikke desto mindre, så er det hemmelige politi (PET og FE) en uundværlig del af af statens magtstruktur. Det indebærer også, at vi deler oplysninger med vore alliereders efterretningstjenester, og derfor selvfølgelig heller ikke kan sætte f.eks. NSA i miskredit.

Det er en kendsgerning, uanset om vi kan lide det eller ej, og at indkalde statsmisteren i samråd om spørgsmål, der vedrører de hemmelige tjenester, er ren chikane, og når det er venstrefløjen, der indkalder, ved jeg næsten ikke, hvad jeg skal kalde det.

De danske borgere har ikke krav på at få indsigt i de hemmelige tjenesters aktiviteter - uanset, om vi kan lide det eller ej, så tag lige at slappe lidt af.

Jørgen Mathiasen

Fru Bennedsen,
Den danske regering er utvivlsomt glad for sine efterretningstjenester. Dog tror jeg ikke, at hverken Thorning-Schmidt eller N. Wammen vil tage til Berlin og sige til kansler Merkel, at hun slet ikke skal bekymre sig om NSAs tilstedeværelse i kanslerkontoret. Det tror jeg ærligt talt, fru Merkel ville betragte som et bevis på fuldstændig mangel på begavelse. Man må derimod antage, at også den danske regering finder det bizart, at NSA leder efter terrorister netop i kanslerkontoret og på kanslerens telefon.

Men der er sikkert også noget andet end terrorister, de leder efter. Sådan omtrent som når fru Nuland bliver aflyttet i Ukraine, dvs politisk information. Og så har tyskerne også et solidt grundlag for at tro, at der desuden foregår en omfattende hacking af tyske virksomheder - fra UK og USA forstås, men selvfølgelig ikke udelukkende. Der er altså også tale om økonomisk spionage.

Nøjagtigt hvilke ændringer afsløringen af totalovervågning fører til på det politiske, tekniske og juridiske plan på initiativ af den tyske regering og EU-kommissionen, står ikke helt klart. Det står til gengæld klart, at den danske regering har stukket hovedet i sandet og lader som om, den ikke fatter et muk af hele sagen.

Karin Bennedsen

Hr. Mathiasen

Mon ikke Frau Merkel kan fortælle dig om forskellen på den magt/indflydelse BfV har i forhold til NSA sammenlignet med PET/FE?

Christian Harder

Grundloven § 72
"Boligen er ukrænkelig. Husundersøgelser, beslaglæggelse og undersøgelse af breve og andre papirer samt brud på post-, telegraf- og telefonhemmeligheden må, hvor ingen lov hjemler en særegen undtaglse, alene ske efter en retskendelse."

Eftersom staten ikke kan garantere overstående anser jeg samfundskontrakten for opsagt.