Forsvarsministeriet har gentagne gange givet Forsvarets ledelse ordre om ikke at kommunikere på skrift om kontroversielle emner. Det er sket for at forhindre medierne i efterfølgende at søge aktindsigt.
Det hævder tidligere topofficer Lars R. Møller, der i fire år har været chef for Forsvarets internationale operationer.
Læs: Notatet man kun måtte tale om
»Det er en praksis, jeg har oplevet temmelig mange gange i de fire år, jeg har siddet i Forsvarskommandoen,« siger obersten, der netop er gået på pension. »Og det blev værre og værre i de år, jeg var der.«
Flere eksperter siger, at et forbud mod at kommunikere på skrift er et forsøg på at omgå offentlighedsloven.
»Hvis man forbyder en myndighed at kommunikere på skrift, sikrer man sig samtidig, at der ikke kan søges aktindsigt,« siger Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret på Aalborg Universitet. »Det er dårlig stil og et brud på ånden i offentlighedsloven.«
Som eksempel på, hvordan Forsvarsministeriet forsøger at undgå aktindsigt i kontroversielle sager, fortæller Lars R. Møller, hvordan han selv og resten af forsvarsledelsen i januar 2012 fik besked på ikke at sende noget på skrift til Forsvarsministeriet, da de skulle udarbejde et kontroversielt notat til Folketinget om Danmarks juridiske ansvar for fanger i Afghanistan.
»Ministeriets folk insisterede på ikke at få notatet til gennemlæsning, så der ikke bagefter kunne søges aktindsigt i de forskellige udkast,« siger Lars R. Møller. »Alle rettelser blev derfor gennemført mundtligt, ansigt til ansigt. Ministeriets folk kom ud til os i Forsvarskommandoen, og så blev de forskellige rettelser mundtligt forhandlet på plads. Det virkede meget lusket og var bestemt ikke noget, jeg brød mig om at være med til,« siger han.
Læs: Forsvarsminister trækkes ind i sager om aktindsigt
Mediejurist Oluf Jørgensen fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole er ikke overrasket over denne praksis. Snarere tværtimod.
»Det er mit klare indtryk, at det er en udbredt praksis på Slotsholmen, når embedsmændene ønsker at undgå aktindsigt,« siger han og henviser til den indsigt, han har i emnet efter syv års deltagelse Offentlighedskommissionen.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra de ansvarlige embedsmænd i Forsvarsministeriet. Heller ikke forsvarsminister Nicolai Wammen (S) ønsker at kommentere sagen.
I et skriftlig svar meddeler ministeriet dog, at man har »svært ved at genkende den pågældende beskrivelse« af forløbet, eftersom »udkastet til direktiv (for de danske specialoperationsstyrker, red.) var genstand for drøftelser og korrespondance ultimo 2011 og primo 2012 mellem Forsvarskommandoen og departementet«.
Systemet er defekt, og inficeret med løgn, og manipulation, håber alle snart ser det. Hvis den lovgivende magt, magtmisbruger, og bevidst begår løbende kriminalitet imod sin befolkning, har vi så ingen beføjelser i grundloven, eller i andre juridiske tekster, til at opløse regeringen øjeblikkeligt?
Er her nogen advokater?
Hvordan kan vi standse en regering, som ikke længere overholder landets love? Og som mørklægger sine aktiviteter for befolkningen?
En regering hvis mest prominente figurer (bla. Bjarne Corydon, Helle Thorning, og folketingest formand Mogens Lykketoft) er medlemmer af et hemmeligt selskab, Bilderberggruppen - og således, ikke kan udelukkedes fra, at arbejde for fremmede magter?
Hvilken garanti har jeg for at nogle af Bilderbergerne, overhovedet er demokratisk indstillede, overhovedet arbejder for den danske stat?
Det lyder overvældende sandsynligt - og det passer direkte i den ånd, som hersker i den offentlige administration på lederplan.
Svaret fra ministeriet er også fuldstændigt forventeligt og aldeles utroværdigt.
Både den danske stats og den amerikanske benægter jo alt - indtil det modsatte er bevist. Så beklager de og skjuler det bedre i fremtiden.
Det er der desværre mange eksempler på i nyere tid - både fra den Danske stat, men især fra den danske stats ypperste forbillede: USA.
Det danske folkestyre er bund råddent.
Next stop Nordkorea.
Godt Helle ikke fik held til, at bombe Syrien, al den renden frem og tilbage, slider på bentøjet.
Djøf må se at komme ud af busken!
Ministre og embedsmænd kortslutter demokratiet med denne form for trafik og forsøger gentagent at omgå egen offentlighed. Det kalder man ganske enkelt for magtfuldkommenhed og magt-arrogance. Man får desuden dét indtryk, at offentligheden er svært i vejen for en kultur på Slotsholmen, som slet ikke bryder sig om, at befolkningen viser interesse for forholdene på Christiansborg. Måske fordi landets skarpeste hjerner slet ikke befinder sig i statsadministrationen...
Med venlig hilsen
"Brud på ånden i offentlighedsloven."
Som i regeringen bryder ånden i skatteloven ved, at godkende DONG handlen, når Goldman Sachs benytter skattely.
"To ord"
Organiseret kriminalitet.
Jeg kan sige så meget at Oberts Møller nok er den mest vellidte soldat blandt egne, fordi han ikke er politisk motiveret på nogen måde, så når han siger noget kan man roligt regne med det passer.
Altså Dan Johannesen. Alt reference til grundloven skyder forbi. Grundloven er en håndfæstning, der sikrer magten hos kongen og den omgivende elite. Vi andre er blot arbejdere i bistadet.
"Ministeriet afviser"....Noooo? Really?
Mange Tak Lars R. Møller
Mange Tak, fordi du blæser i fløjten.
Du er brav og modig, for du ved hvad knubs det kan give.
Du stiller dig op, og oplyser om ting alle bør vide.
Du er med til at komme denne korruperede frembrusende nye "verdensmagt" til ivs.
Vid, at respekt og varme tanker går til dig, Edward Snowden, og andre som sætter ting over styr for dem selv, for at kæmpe retfærdigheden.
Tak Lars R. Møller. Tak
»Hvis man forbyder en myndighed at kommunikere på skrift, sikrer man sig samtidig, at der ikke kan søges aktindsigt,« siger Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret på Aalborg Universitet. »Det er dårlig stil og et brud på ånden i offentlighedsloven.«
Der er vel tale om brud på lovens bogstav om notatpligt og ikke kun ånd og stil?
Stor respekt for Lars Møller -
Vi trænger til redelighed. Uanset politiske holdninger.
Danmark bør snarest muligt have en forfatningsdomstol -
Det her går ikke længere.
Det var da heldigt at Lars Møller gik på pension nu, for han havde jo ikke sagt noget hvis han ikke var, troede soldater var modige!
Det er vel ikke embedsmændene, der søger at undgå aktindsigt - så længe embedsmændene gør som deres minister siger, så har de deres "på det tørre " ( - med mindre der er tale om klart strafbare lovovertrædelser).
Det er nok snarere de politisk ansvarlige ministre, der vil undgå ubehagelige spørgsmål i pressen og deraf følgende spørgsmål fra oppositionen i Folketinget, og som derfor søger at holde pressen væk ved at forbyde skriverier mellem deres institutioner og ministerium ???
Får ministrene deres egne "politiske sekretariater" med egne" hånplukkede lakajer" , så bliver det meget værre
@Peter Hansen
Det er vel mere et spørgsmål om at man skal vælge sine kampe med omhu.
Jeg kan ikke komme i tanke om en eneste topofficer der har taget flere kampe ( og fået flere øretæver ) end netop LM, men er senest blevet affærdiget af tidligere forsvarsminister Hækkerup, som Oberst Hackel typen.
Sagen understreger endnu engang behovet for at styrke folketingets kontrol med regeringen. De redskaber, folketinget har i dag - ombudsmanden og rigsrevisionen - er for svage.
Der må tages andre og stærkere kontrolmekanismer i brug overfor den udøvende magt. Det viser denne sag ligesom andre sager har vist det i de senere år (DONG, flygtningeadministrationen, bankpakker, beslutningsgrundlaget for Danmarks deltagelse i Irak-invasionen, Hjortens stadig uopklarede forsvindingssager m.fl.).
Ombudsmanden kunne erstattes af en egentlig forvaltningsdomstol, som modsat ombudsmanden kunne idømme sanktioner overfor brud på love, og hvad der betegnes som god forvaltningsskik.
Rigsretten har vist sig at være altfor tung, langsommelig og dyr en institution i et moderne samfund. Derfor kunne offentlige høringer, hvor embedsmænd kan udspørges og stilles til ansvar for deres beslutninger, også overvejes. Det vil dog få konsekvenser for den gældende ministeransvarlighedslov, som alligevel behøver en grundig revision, fordi den aldrig har fungeret som oprindeligt tiltænkt.
Djøf må også træde mere i karakter. Det handler grundlæggende om, at demokratiet er under pres i disse år.
Robert Kroll:
Ikke enig i din analyse.
Meget tyder på, at styrkeforholdet mellem minister og embedsværk har forskudt sig gennem årene til fordel for de sidste. Vi har set tydelige tegn på det med tendensen til at udnævne stadigt yngre og uerfarne ministre.
Det kræver rygrad, indsigt og erfaring at gå op imod, hvad en hærskare af bureaukrater og spindoktorer rådgiver en mere eller mindre uerfaren minister om. Mediernes forventede reaktioner og ministrenes såkaldte image spiller også en langt større rolle end tidligere – undertiden på bekostning af det, sagen egentlig burde handle om.
Uanset om det er den ene vej eller den anden vej det går, siger Lars R. Møller sin uforbeholdne mening - Hold K... hvor vi trænger til flere af den slags...
Der skal pres på nu - meget mere pres. Det her må høre op, det er jo amerikanske tilstande.
Enriquo Longo
For at have glæde af en forfatningsdomstol, er vi nødt til først at anskaffe en forfatning.
Torben Nielsen
Deri har du ret. Men skal fatningen være med Links eller Rechts gevind - that's the Question!