Baggrund
Læsetid: 4 min.

Unge med vietnamesiske rødder forhindres i at få pas

Efter at Udlændingestyrelsen i årevis har givet afslag på fremmedpas til unge vietnamesere, der er født og opvokset i Danmark, synes embedsmændene at være kommet i tvivl om oplysninger fra Udenrigsministeriet om pasregler i Vietnam
Hidtil har den 19-årige Felix Cuong Tran, som er født og opvokset i Danmark, ikke kunnet få dansk fremmedpas. Efter Informations artikel om felix og andre unge i samme situation har Udlændingestyrelsen bedt Udenrigsministriet skaffe nye oplysninger.

Nils Lund Pedersen

Indland
21. februar 2014

Selvom Justitsministeriets indfødsretskontor nu har ændret praksis, så unge med vietnamesisk baggrund får lettere ved at få dansk statsborgerskab, er der stadig problemer på området.

Så længe unge med vietnamesisk baggrund endnu ikke er danske statsborgere kan de nemlig ikke få et såkaldt fremmedpas, så de kan komme ud at rejse. Det skyldes, at de danske myndigheder for at udstede et fremmedpas kræver dokumentation for, at de unge ikke kan få et vietnamesisk pas. Og det kan f.eks. 19-årige Felix Cuong Tran og den jævnaldrende Linda Nguyen ikke skaffe, fordi de som børn af bådflygtninge aldrig har haft de identifikationspapirer, som de vietnamesiske myndigheder kræver for at behandle deres sag.

Nu viser det sig, at Udlændingestyrelsen har bedt Udenrigsministeriet om nye oplysninger om Vietnams pasregler. Det er sket den 7. februar, samme dag som Information i en artikel kunne fortælle om Felix Cuong Tran og Linda Nguyens situation.

Ifølge ekspert i indfødsret ved Institut for Menneskerettigheder Eva Ersbøll befinder de unge med vietnamesisk baggrund sig i »en absurd situation«, når de ikke kan få et pas og dermed er forhindret i at rejse, selv om de er født her i landet. Hun lægger vægt på, at Folketingets Indfødsretsudvalg netop i en række sager med en lignende problemstilling har besluttet at ændre praksis, så de unge lettere kan få statsborgerskab. »Udvalget har accepteret, at de unge ikke kan blive registreret som vietnamesiske statsborgere. Faktisk burde det på den baggrund overvejes, om de kan betragtes som statsløse,« siger Eva Ersbøll.

»Under alle omstændigheder er der nu en ny situation. Når Indfødsretsudvalget anerkender, at de unge med vietnamesisk baggrund ikke kan skaffe de nødvendige papirer for at blive registreret som vietnamesiske statsborgere, så følger deraf, at de heller ikke har mulighed for at få et vietnamesisk pas. Det må udlændingemyndighederne kunne lægge til grund,« tilføjer hun.

Sproglig forskydning bag afslag?

Hidtil har Udlændingestyrelsen ifølge medarbejdernes sagsbehandlervejledning, som Information har fået delvis aktindsigt i, lagt »til grund, at vietnamesiske statsborgere, som ikke har flygtningestatus, kan indgive ansøgning om og få udstedt nationalitetspas« hos de vietnamesiske myndigheder.

Som Information har beskrevet, er det ikke den oplevelse, de to unge med vietnamesisk baggrund har fået efter kontakter til den vietnamesiske ambassade i København, selv om de er født og opvokset i Danmark.

Udlændingestyrelsen oplyser at have kendskab til »et antal lignende sager, men har ikke præcise tal«.

Ifølge aktindsigten baserer sagsbehandlervejledningens afsnit om Vietnam sig på et svar fra Udenrigsministeriet fra april 2011, der efter kontakt til chefen for Overseas Consular Affairs i det vietnamesiske udenrigsministerium i Hanoi bl.a. har oplyst, at »principielt er det muligt for flygtninge og illegale emigranter at søge om vietnamesisk pas.«

Selv om Udlændingestyrelsen bad om Udenrigsministeriets vurdering af, om »det i praksis« vil være muligt for flygtninge »og deres afkom« at få vietnamesisk pas, valgte Udenrigsministeriet at svare på et principielt plan. På grundlag af bl.a. denne sproglige forskydning har styrelsen siden foråret 2011 givet det ene afslag efter det andet. Ifølge udlændingestyrelsen gives der årligt 15-20 afslag på fremmedpas til ansøgere med vietnamesisk baggrund.

I kølvandet på Informations artikler om problemstillingen har Udlændingestyrelsen bedt Udenrigsministeriet om at søge »klarlagt, om det fortsat forholder sig som angivet« i april 2011. Denne gang er det ikke mindst »de faktiske muligheder for at få udstedt et nationalitetspas for vietnamesiske statsborgere født i Danmark, der ikke er i besiddelse af identifikationspapirer«, som styrelsen vil have oplysninger om.

Praksis blev strammet

Det fremgår af aktindsigten i sagsbehandlervejledningen, at de danske myndigheder på et tidspunkt omkring 2010 generelt strammede dokumentationskravet til fremmedpas. Hvor »manglende besiddelse af identitetspapirer« tidligere havde været tilstrækkeligt, blev kravene nu strammet til, at »ansøger skal fremlægge den dokumentation, som ambassaden anser for værende nødvendig for at kunne identificere ansøger«, som der står i vejledningen, der er dateret 19. december 2013.

Udlændingestyrelsen har skriftligt oplyst, at praksisændringen var generel, og for ansøgere med vietnamesisk baggrund betød den, »at ansøger skulle dokumentere, at vedkommende ikke er i stand til at få udstedt et vietnamesisk nationalitetspas. Der var ikke krav om dokumentation tidligere.«

Efter at have set Informations aktindsigt i sagsbehandlervejledningen lyder der kritik fra Eva Ersbøll:

»Det holder ikke at kræve noget, der har vist sig at være umuligt og ikke kan lade sig gøre,« siger hun med henvisning til kravet om at skaffe de nødvendige papirer. Ifølge sagsbehandlervejledningen er den strammede praksis »i 2010 godkendt af Folketingets Ombudsmand.«

Det har ikke været muligt for Information at få svar fra justitsminister Karen Hækkerup på, om hun vil tage initiativ til at sørge for, at unge med vietnamesisk baggrund, der er født og opvokset i Danmark, kan få et fremmedpas, selv om de ikke kan fremskaffe dokumentation fra ambassaden for, at de ikke kan få et vietnamesisk nationalitetspas.

 

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her