Nyhed
Læsetid: 1 min.

Danmark fravælger muslimske flygtninge

Politikere kræver en forklaring på, at Danmark i næsten et årti er gået uden om muslimske flygtningelejre, når FN’s kvoteflygtninge skulle vælges
Indland
26. marts 2014

Når Udlændingestyrelsens embedsmænd rejser ud for at besøge FN’s flygtningelejre og vælge de årlige 500 såkaldte kvoteflygtninge, kommer én type flygtning de facto sjældent i betragtning: muslimske.

En opgørelse, som justitsminister Karen Hækkerup (S) har lavet til Folketingets udlændinge- og integrationsudvalg over kvoterejserne det seneste kvarte århundrede, afslører, at hvor de fleste rejser i 1990’erne gik til flygtningelejre i muslimske lande med muslimske flygtninge, og fra midten af 1990’erne kun til sådanne, ændrede det sig efter regeringsskiftet i 2001. Rejserne til sådanne flygtningelejre blev sjældnere og sjældnere, og efter 2006 har Danmark slet ikke taget flygtninge fra muslimske lande.

I 2005 udvidede den daværende VK-regering imidlertid udlændingeloven, så der skal lægges vægt på flygtningens »integrations-potentiale«. Nu spørger Enhedslisten, SF og Radikale Venstre, om den ændring også førte til en ændring i rejsemålene, så muslimske flygtninge siden reelt blev fravalgt. I 2013 gik rejserne til Nepal, Ecuador og Uganda.

»Langsomt og sikkert er man holdt op med at rejse til de muslimske lande, og jeg vil gerne vide hvorfor,« siger Enhedslistens integrationsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

DF: Meget rimeligt

Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen, mener til gengæld, at det er »meget rimeligt«, hvis Danmark eventuelt tager hensyn til, hvem der har vist sig lettest at integrere.

Kontorchef i Udlændingestyrelsen Jakob Dam Glynstrup understreger i en skriftlig kommentar, at Danmark vælger de kvoteflygtninge, der har størst behov for beskyttelse.

»Alle destinationer er højt prioriteret af UNHCR, og flygtninges behov for beskyttelse er således det afgørende, ikke religiøsiteten,« skriver Jakob Dam Glynstrup.

Karen Hækkerup vil ikke kommentere forgængernes planlægning af kvoterejserne.

»Generelt kan jeg dog sige, at planlægningen foregår i samarbejde mellem Udlændingestyrelsen og UNHCR. I år er der blandt andet planlagt en kvoterejse til Libanon med henblik på genbosætning af syriske flygtninge,« skriver justitsministeren i en kommentar.

Ud over Libanon forventer Udlændingestyrelsen i år at gennemføre kvoterejser til Ecuador og Uganda med henblik på at genbosætte flygtninge fra henholdsvis Columbia og Den Demokratiske Republik Congo.

LÆS: Politikere kræver svar på kvoterejser

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Forudsat at præmissen holder, er der forståeligt at muslimer fravælges. Synd for muslimer generelt, at deres rygte tegnes af ekstremister, der ikke vil respektere vores samfundsforhold. Sidstnævnte kan jo ikke frasorteres på forhånd. Havde vi omvendt en effektiv udsmidningsmulighed, når nogen udviste disrespekt, ville det gavne både nævnte forhold og integrationen.

Prøv et tankeeksperiment.

Lad os forestille os, at Danmark/Europa bliver ramt af en eller anden mega stor ulykke/krig/naturkatastrofe , og at vi er nødt til at flygte fra Danmark.

Lad os forestille os, at vi er klassificeret som ”danske kvoteflygtninge”, og at det f eks er Saudi Arabien og Canada, der kommer for at udvælge nogle kvoteflygtninge fra Danmark.

Jeg ville foretrække at komme til Canada, der ligner Danmark meget mere og end Saudi Arabien, der har politiske og religiøse forhold, der ville føles som en spændetrøje for en dansker.

Mon ikke muslimske kvoteflygtninge på samme måde ville vælge et muslimsk værtsland frem for det antiautoritære, demokratiske , halv-ateistiske /folkekirkelige o s v Danmark ?

Troels Ingvartsen, Anne Eriksen og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Thomas Borghus

Jeps, Jørn Andersen - hvordan skulle de kunne tvivle på styrken af vores næstekærlighed?

Jesper Hansen

Det femgår af artiklen, at udlændingestyrelsen i år har planlagt rejse til Libanon, med henblik på genbosætning af syriske flygtninge. Ud over Libanon forventer Udlændingestyrelsen i år at gennemføre kvoterejser til Ecuador og Uganda med henblik på at genbosætte flygtninge fra henholdsvis Columbia og Den Demokratiske Republik Congo.
Jakob Dam Glynstrup fra udlændingestyrelsen fastslår, at alle destinationer er højt prioriteret af UNHCR.
At både EL, DF og debattørerene har religion på hjernen, må således stå for deres egen regning.

Karen Hækkerup vil ikke kommentere forgængernes planlægning af kvoterejserne.

»Generelt kan jeg dog sige, at planlægningen foregår i samarbejde mellem Udlændingestyrelsen og UNHCR. I år er der blandt andet planlagt en kvoterejse til Libanon med henblik på genbosætning af syriske flygtninge,« skriver justitsministeren i en kommentar.

Ud over Libanon forventer Udlændingestyrelsen i år at gennemføre kvoterejser til Ecuador og Uganda med henblik på at genbosætte flygtninge fra henholdsvis Columbia og Den Demokratiske Republik Congo.

Jesper Hansen

Ups, der røg lidt copy-paste med til sidst.

Det skulle være kvoter for at brokke sig!

Jeg syntes faktisk, det er temmelig uanstændigt. Og det der her kan læses om muslimer syntes jeg er meget uværdigt, og viser samtidig, hvor lidt man i Danmark ved eller måske nærmere ønsker at vide om muslimer.

jeg syntes, vi skal tilbage til det gamle system, hvor FN udpegede disse kvoteflygtninge, og derefter fordelte dem efter landenes størrelse om måske andre mindre kriterier.

Lars R. Hansen

Sjovt, at ingen brokkede sig over kvoteflygtninge fra midten af 1990’erne til 2001 kun kom fra muslimske lande. Og så skal Danmark melde sig ud af den lille gruppe af lande, der modtager kvoteflygtninge. Eller i det mindste afstemme antallet efter antallet af spontane asylansøgere, sådan vi få en lille, ganske lille regulering på tilstrømningen.

Det handler i den grad om den danske regerings selektive udenrigspolitik efter 2001. Valget af muslimer og den muslimske verden som skydeskive og offerlam er åbenbar.
Anti-islamiske fordomme har indtaget den forfærdelige plads, antisemitiske fordomme har haft.

Fordomme er vores indre fjende. Ens egne fordomme skræmmer én, fordi man gør sig nogle ret modbydelige forestillinger. Man er i virkeligheden hunderæd. Fordomme rammer dér, hvor det gør mest ondt. Overalt hvor der er en sårbar plet.

Sandheden er, at den virkelige fjende er de som ønsker et klæbrigt nationalt fællesskab - de som mener, at vi intet selvstændigt samfund har uden en national selvstændig kultur. Resultatet er konformitet som betingelse for fuld accept i den menneskelige udveksling inden for "murene". Samdrægtighed og ensartethed var måske ikke motivet, men det er resultatet.

Poul Borup-Andersen

På min tur til KRAKOW i 2012, en by med 700.000 indbyggere, så jeg kun ganske få islamklædte personer. Spurgte vores polske guide på by-rundtur, hvorfor der var så få sort-tildækkede. Han oplyste at man kun tildelte gæsterne ca. kr 700,- pr. måned, så de ville ikke så gerne opholde sig i Polen. Det morede ham at oplyse, at de derfor heller ville til Danmark. Er det virkelig et afgørende parameter? Jeg tvivler.

randi christiansen

Man skal ikke generalisere, men det er et faktum, at der ercen langt større forekomst af agressiv afvisning og/eller nedladende disrespekt for det nye værtsland og for dansk kultur - så mangelfuld denne end er - end blandt andre flygtninge/indvandrere. Må vi ikke beskytte os mod det? Mod disse vrede og hånlige bebrejdelser over at danmark ikke gør det godt nok -
hvilket i alt for mange tilfælde og ikke kun for muslimer er sandt - alt for mange lider i stadig højere grad under forvaltningens inkompetence - mennesker fra den muslimske kultur er om
måske ikke de eneste så dog stærkt overrepræsenterede m med en
agressiv, kriminel, provokerende og nedladende attitude

randi christiansen

Danmark er pga sin lille størrelse stadig ret homogent (derfor helt gonat med bestræbelserne på central unionsdannelse) vi har ret til at kræve respekt. Muslimsk agression hører til den værste slags med deres overbevisninger om hellig krig m.v. De slår på os og truer os på livet når vi lever de liv, vi er vant til og opdraget til. Der er grænser for, hvor meget af den slags et lille land kan påtage sig at håndtere. Det burde være indlysende - men fraværet af den forståelse er udtryk for den omsiggribende elfenbenstårn politik og virkelighedsfjerne forvaltning.

@ Ditte Jensen

Hvor er du altså klog og god.

Henrik Danstrup

Brændt barn skyer ilden, fristes man til at sige....... selvom det jo er voldsomt politisk ukorrekt....

@ Ditte Jensen

Hvor er du altså god og naiv.

Morten Pedersen, Poul Borup-Andersen og Troels Ingvartsen anbefalede denne kommentar

'Politikere kræver en forklaring på, at Danmark i næsten et årti er gået uden om muslimske flygtningelejre, når FN’s kvoteflygtninge skulle vælges'...
Man fristes til at citere sine yndlings-livs-stils-eksperter :
Ronald og Bugge :
'Hvordan kan man spørge så dumt. ? Ka man ikke tænk' selv ?'

ad: Robert Kroll / Melih Erdem-dialogen :
Robert, det ikke islams sag, ihren kampf und sieg, at der kommer muslimer til Saudiarabien.
Derimod gavner fysisk tilstedeværelse i et miljø altid hvadsomhelst.
Dernæst er det for enhver, selv for muslimer, lettere at realisere sig selv eller deres islam i et land som Canada - eller Danmark - end i Saudiarabien. Med mindre de er så fortabte i det-der at de ser en glorie for sig selv i Syrien pt. Muslimer er de der flygter i størst tal fra islam i den sidste ende, så der er naturligvis et eller andet sted et etisk problem her.
Men som jeg indledningsvis nævnte, en aktiv muslim søger selvfølgelig martyriet i krigens hus (i.e. ikke-islamiske lande) hvis han ikke er bundet til gods og virke - hvilket en flygtning sjældent er.
Så din teori om at muslimer helst vil have asyler i muslimske lande - den holder ikke særlig godt.
I praksis vil mennesker - jojo - med mindre der er force majeure ...
Det er muslimens kors at der er - påfaldende ofte grænsende til altid og i enhver situation.

Men man undgår efter evne og overslagsmæssigt segmenter der ideologisk er
forpligtet til at opfatte Danmark som en krigszone, ikke ?
Italesæt det endelig ..... husk at få smagfuldheder med som
at gøre klart for den islamiske verdens fertilitetspraksisser,
at resten af verden kommer ikke bare rendende og tørrer sæden op fra gulvet ...
det skal nok tage kegler.
Men vær ikke så tåbelig at kritisere praksis.

Således, Melih Erdem, det drejer sig ikke om ligheder - med Colombia/Congo, men fravær af en forskel.

Jonathan Smith

@Ditte

Det kan næsten ikke blive mere klichéfyldt pinligt.

Er det meget diskriminerende at man går fra 90 % muslimer (når de da overhovedet identificerer sig selv som sådan) gennem mange år til en væsentlig lavere andel. Er andre trosretninger underlegne og uværdige til beskyttelse?

Er du selv fri for fordomme? Forstår du at fordomme er en nødvendig menneskelig egenskab, man udvikler med erfaring og alder? Kunsten er vel at tilpassse dem "virkeligheden" som man oplever den, og være åben for at ændre sin indstilling, når man bliver klogere.

Din dom over dem du er uenige med (ikke bare i denne tråd) virker mere hadefuld(e) end de fleste andre udtalelser her på sitet. Tænk lidt over det.

ellen nielsen, Lars R. Hansen og Morten Pedersen anbefalede denne kommentar
Jørn Stjerneklar

Endnu engang prøver Enhedslisten at skabe problemer der ikke er der. Og en del af læserne på dette dagblad har åbenbart svært ved at læse indenad:

»Alle destinationer er højt prioriteret af UNHCR, og flygtninges behov for beskyttelse er således det afgørende, ikke religiøsiteten,« skriver Jakob Dam Glynstrup.

Her siger Jakob Glynstrup, at det er FN der er grundlaget for Udlændinge Styrelsens prioriteter i forhold til udvælgelse af kvoteflygtninge. Hvor svært kan det være?
EL forudsætter tilmed at folk fra Congo ikke er muslimer, eller hvad? Der er masser af muslimer i DRC. Og jeg sikker på at der nok skal være nogle stykker mellem de hundredevis af congolesere Danmark har taget imod de senere år.

@ Ditte Jensen
Hvis du gerne vil have fordommene mod jøder tilbage - og det er vel dem du tænker på når du skriver:

"Valget af muslimer og den muslimske verden som skydeskive og offerlam er åbenbar.
Anti-islamiske fordomme har indtaget den forfærdelige plads, antisemitiske fordomme har haft."

Så skal vi have flere muslimske flygtninge til landet. Så kan jøderne komme tilbage på plads, kan de. Antisemitisme - et begreb som jeg ikke mener dækker her (tænk på palæstinenserne)- er langt mere udbredt hos muslimer end hos kristne, ateister og hvad vi ellers har.

Jeg har personligt været med på to kvoteflygtningeudvælgelsesrejser (langt ord) og har ikke oplevet at religion har været en faktor for afslag af individder. Tror simpelthen ikke på det. Johanne skal bare finde på et eller andet fordi hun er ordfører 0g er presseliderlig. Iøvrigt bør interesserede gå ind på Danmarks Statistik og se hvilke kvoteflygtninge der er bedst til at integrere sig og dermed have en positiv faktor i at fremmedhadet ikke vokser til uhåndterbare højder.

ellen nielsen, Lars R. Hansen og Morten Pedersen anbefalede denne kommentar
anker fjeld simonsen

Der kan ikke väre tale om diskriminering, i egentlig forstand, når der er moskeer i flere större byer, kun om en praktisk hensyntagen til politiske forhold og freden i Danmark, at hadet mellem befolknin gsgrupper ikke skal
eskalere. Andetsteds har jeg beskrevet min opfattelse sådan:

Jeg kan ikke forstå hvad statistikken skal bruges til. Strengt taget er der ikke nogen grund til at skabe problemer for hverken flygtningene eller regeringerne, ved at provokere muslimske flygtninge i större tal til Danmark, når der fandtes en indflydelsesrig partipolitisk hetz mod muslimer., når det er lovligt set fra FN-synspunkt at välge kvoteflygtninge selv. Og bort set fra afkristningen, er Danmark jo af tradition et kristent land. Så langt vil jeg da kunne väre enig med oppositionspartiet. Selv om jeg ikke har noget imod en köbenhavnsk moske at vende röven mod Nordpolen i, men jeg kan nok ikke komme ind. Jeg tror ikke der er mange der under bönnen vil lägge märke til den lille vinkelafvigelse fra de 180 grader, der er mellem Mekka og den bedst egnede Nordpol (magnetisk eller virkelig). Skal huske at ha vinkelmåler med.

anker fjeld simonsen

Hvilken sejr for isalam, om startblokke på idrätspladser til sprinterdistancer kom til at vende mod Mekka, idet mindste i moslimske lande, men kunne muslimer vinde FN-flertal for et sådant internationalt forslag, ville mu-slimske lande klare sig langt bedre end nu, hvor det så vidt jeg ved kun er på längere distancer afrikanske lö-bere er selvskrevne vindere. Men er löberne fra Kenya og Ethiopinen og Marokko muslimske ? Godt for freden, at det spörgsmål endnu ikke er taget op, og enstiltiende accept af startblokkes placering på mnye stadier kan bidrage til at det fortsat holkdes skjult fo9r den ligeglade sportsoffentlighed.

anker fjeld simonsen

Hvilken sejr for isalam, om startblokke på idrätspladser til sprinterdistancer kom til at vende mod Mekka, idet mindste i moslimske lande, men kunne muslimer vinde FN-flertal for et sådant internationalt forslag, ville mu-slimske lande klare sig langt bedre end nu, hvor det så vidt jeg ved kun er på längere distancer afrikanske lö-bere er selvskrevne vindere. Men er löberne fra Kenya og Ethiopinen og Marokko muslimske ? Godt for freden, at det spörgsmål endnu ikke er taget op, og enstiltiende accept af startblokkes placering på mnye stadier kan bidrage til at det fortsat holkdes skjult fo9r den ligeglade sportsoffentlighed.

anker fjeld simonsen

Det er klatt, at det kan väre forbundet med vanskeligheder at lade kvoteflygtninge välge tilflugts - refugie --land, men kan også väre udtryk for uudholdelig modtagerlandslovarrogance at de ikke får lov. I min egen diskrimina-tionssag i Sverige, skal rigsanklageren tage stilling til, om det er tjenestefejl at dommeren i Uppsala Tingsrätt har set bort fra min skriftligt begrundede påstasnd om diskrimination fra vellykkede studier af filosofi på katolske Newmaninstituttet i Uppsala, idet dommen fra min side, fremfört videre af overanklageren på mine vegne til rigs-anklageren, at Newmaninstituttets rektors livstidsudelukkelse på falsk grundlag i telefonforhör med Uppsala Politi i er stötte til diskrimination fra politiets dide, hvilket fra min side udviklede sig til Uppsala Politis delta-gelse i en mindehöjtidelighed i form af et kunstnerisk tableau i anledning af 70-årsdagen for 29. august 1943, den dag dansk politi ho9ldt op med at fortsätte samarnekdet med den tyske okkupationsmagt. JHeg havde ignorerert den tyske rektor, afsluttet med en opsats om den tyske filosof Ernst Cassirer og hans relation til Kant, og var i färd med at deltage i et opsatsseminar, hvor jeg officielt viller indlevere opsatsen, da rektor hentede politiet, den 29. august 2013.

anker fjeld simonsen

Og så behöver man ikke längere blive kaldt racist, fordi man kräver, at alle kvoteflygtninge bliver udstyret med et emblem med et stort K for Kvoteflygtning, som jöder med Davidsstjerne under nazismen, så man kan få lov til at spytte på dem i ansigtet og hadsk udråbe et: "Föj ! Din kvoteflygtning!"

Jørn Stjerneklar, du har jo været med på mange rejser efterhånden, bla den hvor Lars Løkke optræder i
traditionel Afghansk påklædning, det vil sige kjole og AK47 :
http://nsnbc.files.wordpress.com/2011/09/kars-lc3b8kke-rasmussen-with-ta...
Jaja Jørn, jeg ved det godt - 'Det er jo 'de gode' El Mujahedins Lark AK47 var nede og give penge -
Og 'opretshav' og så'rn ..

Jørn Stjerneklar

@ Lars Olsen
Hvad har Lars Løkke Rasmussen lige med kvoteflygtninge at gøre?