Nyhed
Læsetid: 3 min.

Danmarkshistoriens største hackersag skal afgøres til september

De to anklagede, der er varetægtsfængslede i danmarkshistoriens største hackersag, kan forvente afgørelse i deres sag til september. I dag skal Retten på Frederiksberg afgøre, om svenskeren Gotfrid Svartholm Warg fortsat skal være varetægtsfængslet
Indland
5. marts 2014

To mænd, der har siddet varetægtsfængslet i henholdvis fire og ni måneder i danmarkshistoriens største hackersag, kan nu se frem til at få deres sag afgjort i september i år. Der er indtil videre reserveret 15 dage til sagens behandling, der omhandler indtrængning i en række vitale computersystemer med personfølsomme data hos firmaet CSC.

LÆS:

Sagen begyndte tilbage i januar 2013, da dansk politi modtog et tip fra svensk politi i forbindelse med en lignende efterforskning mod den ene af de to sigtede, den 29-årige svensker Gotfrid Svartholm Warg. En 20-årig dansker blev siden anholdt og varetægtsfængslet i juni 2013, mens Gotfrid Svartholm Warg blev udleveret af de svenske myndigheder og har siddet i et dansk fængsel siden slutningen af november.

Alle retsmøder har været holdt for lukkede døre, så offentligheden har endnu ikke fået meget indblik i sagens faktiske omstændigheder. Gotfrid Svartholm Wargs advokat, Luise Høj, er tilfreds med, at der er kommet dato for, at sagen kan komme for retten:

»Det har taget utrolig lang tid at få efterforsket sagen, og min klient nægter sig skyldig. Vi vil meget gerne i gang med domsforhandlingen, så vi kan få en afklaring,« siger hun.

Spørgsmålet bliver nu, om anklagemyndigheden vil forsøge at holde de to sigtede varetægtsfængslet helt frem, til sagen kommer for retten til september. Den 20-årige dansker, der også er sigtet i sagen skal fremstilles til fristforlængelse af varetægtsfængslingen den 12. marts.

Til den tid har han siddet fængslet i ni måneder, men hvis han holdes helt til sagen kommer for retten, vil han have tilbragt et år og tre måneder i varetægt. Det bør ifølge hans forsvarer ikke ske: »Han bør løslades, fordi han har siddet så længe, som han har. Varetægtsfængslingen skal stå i relation til den eventuelle straf, han kan få, og der er heller ikke nogen reel mulighed for at påvirke nogen efterforskning, fordi efterforskningen er bearbejdningen af nogle historiske data,« siger advokat Michael Juul Eriksen.

Medgerningsmænd eller ej?

Bevismaterialet i sagen er ifølge de foreløbige oplysninger en række tekniske analyser af dels hackerangrebet, dels spor fundet på computere, der tilhører Gotfrid Svartholm Warg. Ifølge anklagemyndigheden har begrundelsen for, at der skulle være lukkede døre til retsmøderne, indtil nu været, at der var medgerningsmænd på fri fod, som kunne skade sagens opklaring, hvis der kom informationer ud.

En påstand som Østre Landsret mandag underkendte, efter at Information havde kæret beslutningen. Men i anklagemyndighedens svar på Informations kæreskrift står de mulige medgerningsmænd slet ikke anført som begrundelse for at lukke dørene til retsmøderne,hvilket undrer forsvarer Luise Høj:

»Jeg havde fået opfattelsen af, at grunden til, at der skulle være lukkede døre var, at der var gerningsmænd på fri fod, der kunne være med til at slette spor. Hvorfor det ikke er grunden længere, ved jeg ikke,« siger hun.

I stedet forsøgtes lukketheden begrundet med, at efterforskningen ikke er afsluttet og politiet derfor endnu ikke har »det fulde overblik«, samt at materialet »kan være gemt på server i udlandet«.

Ifølge anklagemyndighedens opfattelse ville »det være decideret skadeligt for den videre efterforskning og sagens oplysning under hovedforhandlingen, såfremt retsmøderne i en sag af denne karakter bliver afholdt for åbne døre, således at pressen allerede nu mere eller mindre får kendskab til politiets efterforskningsmateriale, herunder temmeligt sensitive oplysninger i de tekniske erklæringer,« skriver anklager Maria Cingari.

Et argument som Østre Landsret dog blankt afviste i mandags.

Det var ikke muligt for Information at få en kommentar fra anklager Maria Cingari.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her