Læsetid: 3 min.

EL vil forbyde dobbeltmandater

Socialdemokraterne og SF har det, og nu vil Enhedslisten også have det: Et forbud mod dobbeltmandater. Partiets gruppeformand fraråder dog på forhånd at diskvalificere kandidater
Medlem af Folketinget, byrådet i Aalborg og hovedbestyrelsen, Per Clausen, er én af dem, som støtter Enhedslistens forslag om at forbyde dobbeltmandater

Medlem af Folketinget, byrådet i Aalborg og hovedbestyrelsen, Per Clausen, er én af dem, som støtter Enhedslistens forslag om at forbyde dobbeltmandater

Nils Meilvang

4. marts 2014

Enhedslistens fremgang får nu partiets ledelse til at foreslå et forbud mod dobbeltmandater. Et flertal i Enhedslistens hovedbestyrelse ønsker på det kommende årsmøde at ændre partiets vedtægter, så valgte kun kan »besidde et folkevalgt erhverv som byrådsmedlem, regionsmedlem eller folketingsmedlem«.

Medlem af Folketinget, byrådet i Aalborg og hovedbestyrelsen, Per Clausen, er én af dem, som støtter forbuddet mod dobbeltmandater. Hovedbestyrelsen vil dog kunne tillade dobbeltmandater i »afgrænsede perioder«, ligesom forbuddet ikke får tilbagevirkende kraft, men først træder i kraft ved det næste valg.

»Det er arbejdsmæssigt ikke holdbart i det lange løb at være medlem af både Folketinget og en kommunal- eller regionsbestyrelse. Men når jeg nu godt synes, at det kan lade sig gøre i mit tilfælde, skyldes det, jeg har nedtrappet mit arbejde i Folketinget og givet afkald på en række ordførerskaber samt posten som gruppeformand. Så det er vel et spørgsmål om, at man skal gøre, som jeg siger, og ikke som jeg gør,« siger Per Clausen.

Netop Per Clausen blev, som den første i Enhedslistens historie, sat i situationen, da partiet ved kommunalvalget i november gik frem fra nul til tre mandater i hjembyen Aalborg.

Når hovedbestyrelsen – med stemmerne ni for og seks imod (mens fire undlader) – foreslår vedtægtsændringen skyldes det da også »den store fremgang for Enhedslisten«. Liste Ø fik ved det seneste folketingsvalg 12 mandater og står i den seneste meningsmåling, Voxmeter har lavet for Ritzau, til 21 mandater.

Per Clausens afløser som gruppeformand og medlem af hovedbestyrelsen Stine Brix, er til gengæld modstander af forbuddet mod dobbeltmandater.

»Hvis man er modstander af, at folk har dobbeltmandater, så kan man jo lade være med at stemme på dem, når de stiller op. Men det er dumt at udelukke muligheden for, at folk kan stille op til flere ting – herunder Folketinget. Det afgørende må være, om man mener, at folk kan forvalte deres embeder. Ikke om de sidder flere steder,« siger Stine Brix.

Også S og SF har forbud

I dag har Socialdemokraterne og SF forbud mod dobbeltmandater, mens Det Radikale Venstre, Liberal Alliance, Venstre, Konservative og – ikke mindst – Dansk Folkeparti accepterer dem, og de har alle politikere der har dobbeltmandater. 11 ud af de 22 medlemmer af Dansk Folkepartis folketingsgruppe passer en stol et andet sted (dog ikke partiformand Kristian Thulesen Dahl, der ellers i mange år sad i kommunalbestyrelsen i Vejle).

Socialdemokraternes forbud mod dobbeltmandater kostede i sin tid EU-parlamentarikeren Freddy Blak partibogen, da han insisterede på at beholde sin plads i Næstved Byråd. Men i dag har blandt andre de to folketingsmedlemmer Torben Hansen og John Dyrby Paulsen fået dispensation til også at sidde i deres lokale byråd.

Dobbeltmandaterne er ofte blevet kritiseret, fordi politikerne også oppebærer dobbelt vederlag, mens det undertiden betvivles, at de er i stand til at varetage begge hverv ordentligt. Tilhængerne af dobbeltmandaterne mener til gengæld, at disse er med til at bygge bro mellem lands- og lokalpolitik.

Ifølge samfundsforsker ved Aalborg Universitet, Johannes Andersen, vejer argumenterne mod dobbeltmandater dog tungest:

»Det er rigtigt, at man i lokalpolitik kan få afprøvet om intentionerne nu også fungerer i praksis, ligesom et kendt landspolitisk ansigt på stemmesedlen kan trække ekstra stemmer. Men jeg vil alligevel mene, at arbejdspresset vejer tungest. Det er svært at overkomme begge dele, og så viser praksis, at det altid er arbejdet med at sætte sig ind i de lokalpolitiske ting, som bliver svigtet. Og det er et demokratisk problem, hvis det arbejde bliver lavet dårligt,« siger samfundsforskeren.

Enhedslisten holder årsmøde i bededagsferien, hvor de delegerede skal stemme om forslaget om et forbud mod dobbeltmandater.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Larsen

No doubt, deltagelse i det repræsentative demokrati skal spredes mest muligt.
Politikere skal koncentrer sin om det, de er valgt til.
Og lad os undgå bare små ansatser til pamperi

Man burde foreslå at man få løn kun fra et sted, enten fra Folketinget eller fra Kommune/region. Jeg tror at det vil få en del af dobbeltmandater til at forsvine.

Naturligvis skal Enhedslisten have de regler i partiet. Der er ikke plads til at man har flere jobs, så længe arbejdsløshed findes. Ikke fordi jeg undre mig over politikernes grådighed, men det betyder ikke accept, det bør simpelthen være en lov. På samme måde skal alle udvalg, ikke kunne honoreres ud over den løn man allerede får.

Nå - Jeg synes det er fint at der sidder folk rundt omkring som ved noget om andet end deres eget lille ben .. I øvrigt tilhører mandatet jo personen, ikke partiet .
Faktisk nævnes partier slet ikke i Grundloven, er det ikke på tide at den moderniseres ?

Ole Hansen, Karsten Aaen og Jørn Sonny Chabert anbefalede denne kommentar

Geert, det burde kunne rejse de meget væsentlig debat, man da vi taler om levebrødspolitikere bliver den nok ikke til noget.

Henrik Danstrup

Per Clausens hykleri er næsten for morsomt...... jeg kan selvfølgelig godt klare det, men de andre dødelige kan ikke magte det ! Pinligt !

Lars Kristensen

Folkevalgte medlem skal slet ikke have hverken bestyrelsespladser eller andre pladser end den plads de sidder på, som folkevalgt.

Kommunale og regionale politikere kan have et almindeligt lønnet job eller deres eget liberale erhverv, men kan og skal ikke sidde i diverse bestyrelser m.v.

At sidde i diverse bestyrelser er ikke et job, hvorfor denne form for bestalling skal forbydes at have, for folkevalgte.

Folkevalgte er blevet valgt til at varetage det embede de blev valgt til og så har de ganske enkelt pligt til at varetage det embede, mere er der ikke at sige til det.

Derfor kan der ikke være dobbeltmandater til de folkevalgte råd og forsamlinger.

At der i dag er dobbeltmandater m.v., viser blot at vort folkestyre ikke er et folkestyre og derfor langt fra demokratisk. Vort folkestyre er politikernes økonomiske malkemaskine.

Geert, tror du ikke nærmere Lars mener man skal bruge al sin tid på en ting af gangen. Det er jo muligt på et andet tidspunkt at blive valgt til noget andet, hvis man mener der er noget at ændre der.

Én ting er politikernes grådighed - noget andet er signalværdien.

Når f.eks. Peter Brixtofte (tilfældigt eksempel) kunne være både borgmester i Farum og medlem af Folketinget , indikerer det jo, at begge jobs kan fuldføres på den halve tid.
Hvorfor skal borgmestre og folketingsmedlemmer så arbejde fuldtids og hæve løn derefter?

Da Morten Østergård gik på barsel, lagde man hans ministerium ind under et andet så længe.
Her var signalværdien den samme: Et ministerium kunne sagtens rumme to ministerier.
Hvorfor nøjedes man så ikke bare med det ene.

Tænk det igennem og se, at der er masser at spare.

Lars Kristensen

Tino Rozzo,

der er jo en logisk forklaring på, hvorfor vi ser at det er embedspersonalet der er den lovgivende og udøvende magtmyndighed.

Politikerne har slet ikke tid til at arbejde med lovgivning og udøvelse af lovgivningen. De har alt for travlt med at lave alt muligt andet. Så som at møde op hos Klement på DR2 om torsdagen for at debattere om ligegyldigheder.

Brugte de deres tid i folketinget i stedet for, ville vi givet have en lovgivning der var noget bedre gennemtænkt, selv om det kan være svært at tro på, at det kan lade sig gøre.

Tit og ofte hører vi, at folketinget haster lovgivningen igennem og så året efter skal de alligevel ændre på den gennemforhastede lov.

Brugte politikerne deres tid i kun den ene af de folkevalgte forsamlinger de blev valgt ind i, kunne de faktisk fint udøve et langt bedre arbejde som folkevalgt, i forholdet til i dag.

Problemet er blot, at politikerne hellere vil sidde i både folketinget og kommunale eller regionale råd, for som folketingsmedlem får de en fast løn selv om de ikke møder op og i de kommunale og regionale råd får de om ikke andet en smule ekstra, selv om de ikke møder op.

1 : At være 'folkevalgt' er ikke et 'embede', det er et 'tillidshverv' .
2 : Som jeg opfatter det er problemet NETOP at mange af de folkevalgte, på Tinge, ikke har nogen som helst kontakt med 'Det virkelige (samfunds)liv .

Derfor tror jeg at det ville blive ENDNU slemmere hvis man direkte forbød dem at deltage
i 'civil-samfundet' - Jeg synes at feks Ole Sohn er et glimrende eksempel herpå ..