Læsetid: 10 min.

Esbjerg elsker stadig Bjarne Corydon

Mens salget af DONG til Goldman Sachs har slidt voldsomt på finansminister Bjarne Corydons popularitet blandt danskerne, er han stadig populær i valgkredsen i Esbjerg. Byen oplever den vækst, alle venter på, og derfor tror Esbjerg stadig på Bajrne Corydons opskrift
’Corydon er meget lyttende over for, at der skal gang i hjulene. Da energiforliget blev indgået, kan jeg sagtens se, at Esbjergs interesser er blevet lagt på bordet under forhandlingerne,’ siger Ole Ingrisch, der er havnedirektør i Esbjerg Havn

’Corydon er meget lyttende over for, at der skal gang i hjulene. Da energiforliget blev indgået, kan jeg sagtens se, at Esbjergs interesser er blevet lagt på bordet under forhandlingerne,’ siger Ole Ingrisch, der er havnedirektør i Esbjerg Havn

Tor Birk Trads

21. marts 2014

Kommunalvalgkampen 2013 er i sin afgørende fase. Hvem bliver Danmarks største borgmesterparti, Venstre eller Socialdemokraterne? Det spørgsmål er underordnet denne novemberaften på Rensdyrvej i det nordlige Esbjerg. Uden for det socialdemokratiske byrådsmedlem Anders Kronborgs gulstensvilla holder der flere biler end normalt. Især ministerbiler er ikke så velkendte på disse kanter. Indenfor har Anders Kronborgs kone lavet kaffe og købt øl ind til det hulemøde for byens meningsdannere og finansminister Bjarne Corydon (S), som hendes mand har arrangeret. Kommunalvalgkamp er gøgl og glimmer. Esbjergs fremtidige udvikling er anderledes vigtig.

Venstreborgmesteren sidder sammen med lokale fagforeningsformænd i de bløde sofaer og på stolene rundt omkring spisebordet. Til stede er også erhvervsfolk, direktøren for havnen – kranspulsåren i byens rivende erhvervsudvikling – oppositionens borgmesterkandidat og avisredaktører.

I borgmester Johnny Søtrups mappe med papirer ligger blandt andet spørgsmålet om Maskinmesterskolen, som man gerne vil have tilbage til byen,.

Er han opmærksom på disse tanker, spørger borgmesteren på et tidspunkt finansministeren, der sidder ved et rundt bord midt i stuen.

»Tror du, jeg er opmærksom på det?« lyder det retorisk og lunt fra ministeren.

Corydon favoriserer ikke Esbjerg, slår han fast. Men alligevel er byen en vigtig brik i finansministerens vækstdagsorden og regeringens satsning på grøn energi. Esbjergenserne er til gengæld begejstrede for Thornings ukendte stabschef, der blev opstillet i byen med lynets hast i 2011, fik et flot folketingsvalg med over 8.000 personlige stemmer og blev finansminister.

Topsocialdemokraten personificerer for øjeblikket alt det dårlige, der siges om regeringens reformdagsorden og nødvendighedens politik. Fra at have ligget i toppen skraber han nu bunden i ministrenes popularitetsmålinger. Men hvis man vil finde ét sted i Danmark, hvor Corydon ikke kun tager tæsk, skal man altså langt væk fra hovedstaden og debatdanmark til landets vestligste metropol. Her bakker fremtrædende dele af fagbevægelsen og baglandet op trods kontanthjælps- og dagpengereform, selskabsskattelettelser, DONG-salg og konkurrencestat.

Sågar den Blå Bjarne – kansasmanden i midten; dansk politiks førstevalg i vælgerhavet, som i øjeblikket gør Dansk Folkeparti større end socialdemokraterne i meningsmålingerne – siges at være mindre kritisk her i Esbjerg.

Og så skader det jo ikke at have en finansministers bevågenhed, som de siger i byen, hvis nye havvindmøllepark, milliardordre på Amagerforbrændingens kæmpekedler og pensionskasseinvesteringer i bygning af nye erhvervsdomiciler kædes sammen med Corydons indflydelse.

»Erhvervslivet er glade for Bjarne Corydon. Det er byens blå borgmester, og det er den Blå Bjarne. Den reformdagsorden og indskrænkninger i velfærden, som Bjarne Corydon repræsenterer, er der mange traditionelle socialdemokrater, som ikke bryder sig om. Det er min vurdering, at det forholder sig anderledes i Esbjerg. I Esbjerg er der en vækstdagsorden, som overskygger kritikken. Det er ikke i Esbjerg, man oplever de voldsomste protester mod de velfærdsreformer, regeringen har lanceret,« siger lokalredaktør ved Jydske Vestkysten Christian Friis Hansen.

Vækstdynamo

Det er som at komme til en ørkenlandsby. Ud af soldisen dukker klynger af kæmpemæssige søjler med hætter på toppen op. Lidt ude i vandet ligger en beboelsesplatform, som de bruger ude på olie- og gasfelterne. Og spredt over det grussede sand ligger række på række af enorme vindmøllevinger, dele til vindmøllernes krop og samleled til det hele.

650.000 kvadratmeter gammelt vadehavsland er forvandlet til Esbjerg Havn Øst. I alt én million kvadratmeter vækst. Det er havnen for Esbjerg. Engang var byen kendt for sin odør. Nu lugter her ikke længere af fisk. Bådene, der landede de dunstende industrifisk, er erstattet af den nye tids fartøjer. Navigationsbåde, der undersøger vandforhold med henblik på placering af havvindmøller.

Offshoreindustrien har gjort Esbjerg førende inden for grøn energi og til det eneste sted ud over København og Aarhus, hvor der er vækst og en retning ud af krisen, fremhæver havnedirektør Ole Ingrisch.

»Da fiskeindustrien lukkede i 2007 og flyttede deres landing af fisk til Thyborøn, var jeg bekymret. Det var en ulykke for byen.

Selv om vi kunne se gode tendenser inden for olie og gas, havde jeg ikke troet, vi ville vi stå med så stor en vækst, som vi gør i dag. Men Esbjerg er en ung by, der kun har ligget her i 140 år. Folk ved, hvorfor de er her. De er her på grund af havnen, det giver en kæmpe goodwill, vilje til at samarbejde og handle,« siger Ole Ingrisch, der vurderer at have erstattet de 2.000 tabte arbejdspladser i fiskeindustrien med 3.000 nye – først og fremmest inden for offshore.

Desuden kan byen glæde sig over en arbejdsløshedsprocent, der er lavere end landsgennemsnittet, viser tal fra Esbjerg Erhvervsudvikling. Ifølge en årlig rundspørge, som Jydske Vestkysten har foretaget blandt 10 offshore virksomheder, blev der i 2011 skabt 500 nyoprettede stillinger i Esbjerg. I 2012 kom man op på 1.200 nye job og i 2013 igen 500.  

Med andre ord: nye produktionsarbejdspladser. Det er noget, en finansminister, der har gjort velfærd og privat vækst til sit politiske projekt og regeringens fremmeste succeskriterium, kan bruge. Her lugtes genvalg og forståelse for alle partiets reformanstrengelser.

»Hvis man vil se væksten, mærke den og smage den, så skal man tage en tur på Esbjerg Havn – og så skal man prøve at lytte til, hvad der er sket med den havn, bare de senere år, i forhold til at udnytte mulighederne. Så får man virkelig ind under huden, at alt kan lade sig gøre i det her land, hvis bare man vil fremad,« har finansministeren udtalt i forbindelse med et af sine mange besøg i byen og på havnen.

Politisk ordfører for Socialdemokraterne i Esbjerg byråd, Anders Kronborg, mener, at byens særlige dna passer godt til den socialdemokratiske højrefløj, som Bjarne Corydon repræsenterer. »I Esbjerg er vi gode til at tage os af hinanden. Folk kender deres velfærdspligter. De har brug for et job, og så skal de nok hjælpe med at få ting til at fungere i dagligdagen f.eks. gennem foreningslivet. Jeg tror, at den måde, Bjarne tænker på, passer enormt godt til Esbjergs dna. Hvis man desuden ser partihistorisk på Esbjerg, er vi opdraget til, at tingene ikke kommer af sig selv. Her er arbejdspladser og beskæftigelse nøgleord i det at være socialdemokrat. Så når der kommer en vækstpakke med selskabsskattelettelser, mener vi herovre, at man som socialdemokrat ikke bare kan tillade sig at gøre det til en ideologisk diskussion,« siger Anders Kronborg.

DONG-salg er godt

På mange måder kan man kalde Esbjerg Socialdemokraternes Herning. Herning er den flotteste farve i Venstres kommunepalet. Partiet sidder på over halvdelen af stemmerne, og det går godt i byen. I Esbjerg tabte Socialdemokraterne godt nok den traditionelle højborg til Venstre i 1993, og offshore-eventyret startede sin kometfart, før Corydon steg om bord. Men viljen til at bruge Esbjerg som et eksempel på, at ens politik virker, har finansministeren. Og han er også villig til at bruge sin indflydelse på at hjælpe byen på vej helt kontant i form af nye arbejdspladser.

»Regeringens projekt er at skabe beskæftigelse. Det, kan man se, virker her i Esbjerg. Det er jo ikke Bjarnes fortjeneste alene, men efter valget er der begyndt at ske ting, der har en positiv afsmitning på beskæftigelsen i Esbjerg. Corydon vil nok afvise, at det er, fordi han sidder, hvor han sidder. Men jeg tror ikke, det er uden betydning, at man har en finansminister, der er valgt i ens kreds. Selvfølgelig har det en betydning,« siger Anders Kronborg.

Da Folketingets finansudvalg godkendte det kontroversielle aktiesalg i DONG Energy – en sag, der sendte SF ud af regeringen og skabte massiv modbevægelse blandt vælgere og i det socialdemokratiske bagland – havde Corydon sin helt egen vinkel i Jydske Vestkysten, hvor nyheden blev præsenteret som god for off-shore-by nummer 1:

»Nu er DONG sikret kapitaludvidelse. Den var stærkt nødvendig, hvis selskabet skal have mulighed for at realisere sine ambitioner om øgede investeringer i havvindmølleparker og olie- og gasudvinding. De barske realiteter er jo, at uden denne kapitaldudvidelse var DONG tvunget til at reducere sine investeringer. Så jeg synes i den grad, at der er grund til at glæde sig over kapitaludvidelsen i Esbjerg,« sagde ministeren til avisen.

Det er den slags, der falder i god jord hos byens arbejdere. Ganske vist var også partiets tillidsfolk i Dansk Metals Esbjerg-afdeling højlydt kritiske over for DONG-salget, forklarer den lokale formand Dan H. Rasmussen. Men ministeren kom på besøg i lokalerne på Salingssundsvej i Esbjerg Nord.

»Da vi fik forklaret de nuancer, som ofte ikke kommer frem i pressen, var der ikke så meget efterfølgende kritik,« siger Dan H. Rasmussen.

Eller som Jan Thorsen, havneassistent gennem 20 år, siger, da vi møder ham på kajen: »Jeg kan ikke se, at DONG-salget er et problem. Hvis vi vil frem over stepperne, kan vi ikke bare gå og gemme på arvesølvet.«

Corydons hånd

De 7.500 arbejdspladser, som ventes at følge den 11 milliarder kroner
store investering i havmølleparken Horns Rev III i Nordsøen ud for Esbjerg  – og som lige nu er ganske omstridt, fordi V og K til havnedirektørens store ærgrelse vil åbne det energiforlig, hvor vindinvesteringen blev vedtaget – tilskrives også Corydon.

»Corydon er meget lyttende over for, at der skal gang i hjulene. Da energiforliget blev indgået, kan jeg sagtens se, at Esbjergs interesser er blevet lagt på bordet under forhandlingerne,« siger havnedirektør Ole Ingrisch.

Også pensionskassernes mange millioner er begyndt at trille i Esbjergs retning. Før i tiden gik de store pengetanke i pensionskasserne uden om byen og i stedet til København og Aarhus, når der skulle investeres i opførelse af nye domiciler. Det brokkede borgmester Søtrup sig en del over. Nu står Pensionsdanmark bag Semco Maritimes nye domicil, og PFA har meldt sig som storinvestor bag et kommende shoppingcenter midt i byen.

»Den næste dagsorden efter vækstdagsordenen er at få pensionsmilliarderne til at arbejde f.eks. i forbindelse med erhvervslivets domicilbyggerier. Og der er da ingen tvivl om, at det hjælper, at man har en finansminister i kredsen,« siger lokalredaktør Christian Friis Hansen.

Ingen taler om, at ministeren misbruger sin magt. Men flere hæfter sig ved det bemærkelsesværdige i, at finansministeren selv har bekræftet, at han har gjort, hvad kan kunne for at få en bestemt milliardordre til bygning af kedler og ovne til virksomheden Vølund i Esbjerg.

Det skete i forbindelse med de politiske forhandlinger om det omdiskuterede forbrændingsanlæg på Amager, hvor Corydon angiveligt via intenst lobbyarbejde fra Dansk Metal skulle have presset på for en bestemt løsning. Og det trods modstand i den københavnske borgerrepræsentation, hvor bl.a. SF ville have mindre forbrænding i kedler og mere genanvendelse af affald.

»Der er ingen tvivl om, at Bjarne Corydon har været inde og hjælpe med til, at vi får projektet igennem, selv om det hele tiden har været et sundt projekt,« har Vølunds direktør, John Veje Olesen, f.eks. bekræftet over for Jydske Vestkysten.

Selv har finansministeren forklaret følgende til avisen:

»Min rolle har været helt uformel i forhold til at gøre mit synspunkt gældende, hvor man har villet lytte. Jeg har ikke haft beslutningskompetencen, men jeg har gjort klart, hvordan jeg ser på tingene. Jeg er heldigvis i den situation, hvor man nogle gange lytter til, hvad jeg siger.«

Hensynet til miljø og genanvendelse måtte vige til gengæld for arbejdspladser, konstaterede SF’s nu tidligere medlem af borgerrepræsentationen Signe Goldmann.

»Og ingen vil ane, hvad der i virkeligheden er gået for sig, og at det i høj grad er et spørgsmål om jyske arbejdspladser, der har dikteret, hvilken miljøpolitik vi skal føre i København,« har hun skrevet om sagen, som også er nævnt i Lobbyisternes lommebog af Peter Mose og Susanne Hegelund. Corydon har over for Altinget afvist, at hans indblanding skulle være et problem.

Ikke Corydons fortjeneste  

Men når Bjarnes laboratorium tilsyneladende er en succeshistorie og et bevis på, at hans projekt ’velfærd og privat vækst’ virker – et projekt to tredjedele af danskerne formentlig kan skrive under på, som Weekendavisen engang noterede – hvorfor vender vælgerne så ryggen til Socialdemokraterne? Hvorfor bliver Corydon beskrevet som en marionetdukke med Finansministeriets klamme hånd inden i. Styret af en regnemaskine i stedet for et socialdemokratisk kompas.

Det har Jesper Bach, leder af et hold havnearbejdere, der er ved at laste et forsyningsskib, ingen problemer med at forstå:

»I min optik har Bjarne Corydon aldrig været socialdemokrat. Han
har aldrig været arbejder, og han fører i mine øjne en borgerlig politik,
som arbejderne ikke har megen glæde af. Arbejdspladserne her på havnen er ikke Corydons eller regeringens fortjeneste. Det er de dygtige virksomheder her på havnen, som har været gode til at udvikle sig,« siger Jesper Bach, mens en af hans kolleger klukkende kommenterer, at »Jesper jo stemmer på Hylle«
med tanke på den tidligere formand for havnearbejderne i Esbjerg,
Henning Hyllested, nu folketingsmedlem for Enhedslisten. Til gengæld får Corydon støtte fra den aktive socialdemokrat og folkeskolelærer Stine Wium Olesen, der trods sidste forårs lærer-lock out sagtens kan se Corydons projekt.

Hun er heller ikke så kritisk over for dagpengereformen, som mange af hendes partifæller, fordi hun ikke mener, at det er partiets ansvar, at perioden blev forkortet. Til trods for, at hun selv har gået ledig i knap to år og stod til at falde ud af dagpengesystemet, synes hun, at en dagpengeperiode på fire år »er lige lang nok«.

»Bjarne Corydon og regeringen har formået at skabe et projekt, der er gennemsocialdemokratisk, fordi det handler om at sikre velfærdsstatens overlevelse, så danskerne stadig kan få lige adgang til f.eks. sundhed og uddannelse. Hans forestillinger om konkurrencestaten handler jo om, at det er nødvendigt at få så meget ud af skattekronerne som muligt. Det er der flere privatansatte end offentligt ansatte, der har blik for,« konstaterer hun.

Jo, Danmark kan lære noget af Esbjerg. Eller som ministeren selv har formuleret det:

»Esbjerg er en succeshistorie – også når det handler om produktionsjob. Og det synes jeg på mange måder, at resten af Danmark kan tage ved lære af. Jeg nægter at tro, at det kun er noget, der kan lade sig gøre i Esbjerg.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben R. Jensen
Torben R. Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

John Christensen

Dejligt "hvis skorstene ryger" i Esbjerg!
Men ligefrem at takke Corydon for det - tænker jeg at Esbjergenserne som ikke mærker "væksten" bedst selv kan gendrive.

DONG kunne f.eks. SAGTENS have fået tilført nødvendig kapital, uden at involvere en gøgeunge som Goldmann Sachs.
Resten er skønmaleri, smurt ud over 3 sider!

God dag der ude

Anders Kristensen, lars abildgaard, Anne Eriksen, Rune Petersen, morten Hansen, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Karsten Aaen, Anders Petersen, Claus Jørgensen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Dansk petroøkonomi skrues i vejret takket være GoldDong...
Set i sammenhæng med den gældende petrobeskatning og privatiseringspolitik er Danmark, at sammenligne med verdens mest udtalte kleptokratier.

Anders Kristensen, Karsten Aaen og Eva eldrup anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hele denne fokus på arbejde, arbejde, arbejde må stoppe. Det er en jagt efter at komme tilbage til jordhulerne og neanderthalintelligensen.

Carsten Søndergaard, Alan Strandbygaard, Ervin Lazar, Erik Nissen, lars abildgaard, Marianne Christensen, Anne Eriksen, Rune Petersen, Uffe Illum, morten Hansen, Anders Petersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Hvis de elsker ham så meget, kunne de så ikke tage ham tilbage og beholdeham som bykonge eller noget andet fint.

Jeppe Petersen, Carsten Søndergaard, Alan Strandbygaard, Preben Rasmussen, Steffen Nielsen, lars abildgaard, Torben Nielsen, Troels Kirk, Anne Eriksen, Rune Petersen, Uffe Illum, morten Hansen, Jens Harder Vingaard Larsen, Karsten Aaen, Jan Weis, Rasmus Kongshøj, Rasmus Knus, Steen Sohn, Anders Petersen, Henrik Christensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Her er så lidt triste nyheder i den samlede positive danske grønne energi politik, og for Esbjergs håbefulde komet i dansk politik.

Danskerne er førehund i EU mht. til grøn energi ... læs artikel og et stort suk.
Pomfritten fra EU - råber vagt i gevær, EU skal i større grad være selvforsynende .. endnu et suk

For første gang i 18 år er Danmark ikke netto eksportør - men nettoimportør af energi samlet set.
Kulfyringen i DK er eksploderet +23% fra 2012 til 2013- og DK udleder mere Co2 end tidligere...

http://ing.dk/artikel/foerste-gang-i-18-aar-danmark-er-ikke-laengere-sel...

Nordsøen begynder at løbe tør, måske undtaget Norge lige pt.

Erik Nissen, morten Hansen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Esbjergenserne har ikke fortjent at blive brugt som alibi for Corydon. Efter hvad jeg har oplevet derovrefra, forekommer det noget overdrevent at kalde ham populær. Men at han kommer godt overens med borgmesteren er vel meget naturligt, eftersom at denne er venstremand. For de grupper der ikke kan profitere af offshore og energibranchen, er arbejdsløsheden lige så problematisk i Esbjerg, som alle andre steder.

Jeppe Petersen, Henrik Christensen, Carsten Søndergaard, lars abildgaard, Marianne Christensen, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek, Rune Petersen, Uffe Illum, morten Hansen, Lars Bo Jensen, Karsten Aaen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Michael Pedersen

Ja det må virkeligt være ærgerligt at erfare at nogen andre er deres løn værd, for sådan een som dig??

Men fat mod, med en smule indsats skulle det også være inden for din rækkevidde at opnå et sådant privilegium inden for en årrække.

Niels Chr. Nielsen

Han er altså ikke specielt populær på lærerværelserne på Esbjergs folkeskoler og gymnasier.

Carsten Søndergaard, Rune Petersen, Jens Illum, lars abildgaard, Steffen Gliese, Karsten Aaen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Bjarne Corydon er da en af de mest nødvendige politikere i nyere tid.
Han og resten af regeringen tør føre den politik, som er nødvendig og lefle for laveste fællesnævner hos det velfærdsdopede folk

Bjarne falder sikkert fint i hak med de specielle typer man møder i Esbjerg - bisset og voldelig (i dette tilfælde dog kun verbalt?)

Flemming Scheel Andersen

Per Nielsen

Javist Don Corydone er om ikke en mand af folket, så dog en mand for LA og andre realitetsfornægtere.

Anne Eriksen, Anders Kristensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Bjørn Ringgaard

Så vidt jeg husker, skulle de esbjergensiske socialdemokrater bankes på plads af topsocialdemokrater fra København for idet hele taget at acceptere Corydon som deres kandidat. Så måske er det så som så med populariteten.

Anne Eriksen, Rune Petersen, Karsten Aaen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

Flemming.
Mon ikke "folket" vil sætte pris på at dansk økonomi er langtids holdbar og konkurrencedygtig kontra det yderse højre og venstrefløj og deres rablende vanvittige økonomiske politik.

Steffen Gliese

Næh, Michael Pedersen, vi skal opretholde funktionerne i samfundet og fordele efter behov, så går det meget lettere. "Løn" burde vi have lagt bag os, da landbruget blev så effektivt, at vi ikke risikerede hungersnød efter misvækst.

Det er interessant læsning med al denne rastløse erhvervsmæssige aktivitet og vækstfiksering. Jeg er overbevist om, at der i Esbjerg produceres mange nyttige ting, og at det giver meningsfuld beskæftigelse til mange, og man må for byens fremtidige ve og vel håbe, at aktiviteterne er så bæredygtige, alsidige og materielt nyttige, at de også giver basis for en langtidsholdbar dansk økonomi. Så må man blot håbe, at finanskapitalen ikke flytter ind i de mange nye domiciler. Men helt overordnet kan man godt komme i tvivl om hvorvidt dette skønmaleri holder, og man kan også godt savne en anelse kritisk og/eller reflekterende holdning til, hvad der er på spil. Historien taler jo også i Esbjerg, selvom byen ikke er ret gammel. Først er der fiskeriet, som går hårdt ud over fiskebestandene, så der ikke længere er basis for opretholdelse af fiskerihavnen i Esbjerg i de gamle dimensioner. Så er der olien og gassen, og det går strygende, men nedgangen i produktionen er nu både bemærket og bemærkelsesværdig. Den er ganske kraftig. Uanset de teknologiske fremskridt i udvindingsprocesserne er der en ende på det esbjergensiske olieeventyr - hvis ikke dette stoppes endnu hurtigere på grund af dramatiske konsekvenser af klimatiske ændringer for Esbjergs havn. Så er der boomet i den vedvarende energi, og det kan man jo blot værdsætte. Det skaber mange gode job, men det er fortsat en kendsgerning, at meget af al denne aktivitet hviler på et energigrundlag, der består af fossile brændsler. Bare tænk på transportbehovet. Derfor må man sige, at der på energiområdet er et interessant eksperiment i gang i Esbjerg. Hvad vil der ske, når olien og gassen er slut? Og er der sammenhæng i energiskabelsen fra den vedvarende energi i forhold til, om der kommer nok energi ud af den energi, man er nødt til at putte ind? Og er det nok til, at understøtte de andre elementer i samfundsøkonomien? En virkelig langtidsholdbar økonomi vil forholde sig til og gennemarbejde disse problemstillinger, og tage de passende praktiske forholdsregler. Det skaber den nødvendige modstandskraft mod de omstillinger, som kombinationen af manglende energi og de miljømæssige (klimatiske) nødvendiggør. For de store private energiselskaber er dilemmaet enkelt. I det øjeblik værdien af energiinput bare nærmer sig værdien af energioutput er det slut. Alle investeringer mister deres værdi. Så man må i dette eksperiment for Esbjergs og for alle andres skyld håbe, at der virkelig er tale om langtidsholdbarhed i al tænkelig forstand.

Carsten Søndergaard, Alan Strandbygaard, Flemming Scheel Andersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Marianne Christensen

Per nielsen.

Et afklarende spørgsmål. Stemmer du S eller påtænker du at stemme S..?
Hvis du tilhører la som jeg tror er det jo egentlig ligegyldigt, hvad du mener s-vælgere generelt bør mene om Corydon. Sørg du bare for at få joakim b. Olsen og andre politiske genier i topform.

Anne Eriksen, Rune Petersen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen

Det er da lige meget. Han er så højt på strå, at hvis han ikke kan vinde i Esbjerg, så stiller han op et andet sted hvor han og partiet kan smide en mindre profileret kandidat bagerst i rækken.

Det er betegnende, at panelets højreliberalister elsker Bjarne.

Anne Eriksen, Janus Agerbo, Rune Petersen, Flemming Scheel Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Kim Øllgaard

Det er ikke ret tit Infg. bevæger sig helt ud på vestkysten, og man har da også her indtryk af, at hovedparten af artiklen er baseret på læsning afg Jyske bVestkysten - ét af venstrepressens hoforganer, som forholder sig absolut ukritisk ntil det, der sker i Esbjerg, og især det, der skder på havnen og i olieindustrien.
Imponerende ringe af Inf.

Marianne.

Jeg stemmer enten LA eller R. Og jeg har som alle andre ret til en mennin om artiklen. At du og andre ikke sig om min mening tager jeg som et kvalitetsstempel

Kim Øllgaard

Artiklen bærer præg af, at være skrevet hjemmefra og så blot suppleret med lidt billeder. Ikke nogen form for kritisk journalistik, ingen dybdeboring. At de socialdemokratiske topfolk i byen støtter Corydon kan vel ikke undre, og med henblik på den politik Corydon har stået for, kan han selvfølgelig også få opbakning fra Venstre, som jo i forvejen er socialdemokraternes foretrukne forligspartner. Men der findes altså andre meninger i Esbjerg, end de få topfolk, der refereres til i artiklen. Jeg gentager, at det er den mest imponerende ringe artikel, jeg længe har læst i Inf.

Rune Petersen

@Per Nielsen hvorfor er det så os med en mening, som ikke flugter med din og dine's holdninger, åbenbart ikke er tilladt ? vi får altid at vide vier dumme, idioter og det der er værre.
Jeg forstår godt hvorfor nogen begynder at hælde til revolution, jeg kan kun være enig. Man får tydeligvis ikke noget ud af og være flink og ærlig, så længe modparten er de neoliberale.

Rune
Har aldrig kaldt og "dine" for idioter. Og naturligvis er dine holdninger tilladt
Jeg er ingenlunde neoliberal.
At du ønsker revolution må stå for din egen regning

Rune Petersen

@Per Nielsen i så fald beklager jeg, hvis jeg har forvekslet dig med en anden Per. Til tider ville et profil foto være en hjælp, til genkendelse.

Alan Strandbygaard

Sosserne i Esbjerg er vilde med Bjarne?

Jamen, så hiv ham dog hjem til Esbjerg. Vi andre kan så blive fri for ham.

Jeg var faktisk ikke klar over at Venstre havde skiftet navn i Esbjerg? Nå ja, der er jo så meget nymodens pjank.

Rune Petersen, Anne Eriksen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Ang. salget af DONG...

Hvorfor måtte vi andre ikke høre nuancerne? Hvorfor var det kun udvalgte politikere og arbejdere mv. i Esbjerg som måtte høre nuancerne....det kunne jo godt være at hvis Bjarne Blå Corydon havde forklaret om hvorfor Goldmann Sachs var den bedste at vi andre så bedre ville forstå....

Og ja, engang var Esbjerg kendt som en fiskeriby. Nu er byen kendt for sin offshore virksomhed og olieindustri mv. Og såmænd også havvindmøller mv.
Især fordi Mærsk Oil engang i tidernes morgen besluttede at lægge sit offshore hovedkvarter i Esbjerg. Og det var altså lang tid før krisen kom til DK - og Esbjerg - og det var altså lang tid før at Esbjerg blev en olie og offshoreby. Og havde og har nok mere at gøre med Esbjerg strategiske og geografiske position ud for den danske del af Nordsøen/Vesterhavet.

Ang. arbejdspladser i Esbjerg:
Jeg har f.eks. i min undervisning af voksne tosprogede (i dansk som andetsprog) brugt en artikel der fortæller om at slagteriet er lukket. Og at Semco Maritime udvider. Problemet for Semco Maritime er sådan set bare at de ikke herhjemme kan finde de rette mænd og kvinder til jobbet; de skal jo ofte bruge ingeniører uddannet indenfor et bestemt felt. Og her må Corydon altså ryste op med penge til den nødvendige efteruddannelse af ufaglærte slagteriarbejdere. Men nej, det er jo en udgift for statskassen, ikke sandt...

Ang. den der med lettelser i selskabsskatten:
Ja, det er sikkert meget godt, Anders Kronborg, alt sammen. Men du - og andre - må og skal - huske på at selskaber er drevet af en eneste ting i dag. Hurtigst muligt profit på kortest muligt tid. Altså profit indenfor de næste tre måneder...og større og større udbytter til aktionærerne hver eneste gang.
I et hvert eneste kvartal. Altså har firmaer, globale korporationer som Siemens, Vestas, Mærsk Oil (ok, måske ikke ligefrem Mærsk Oil?), BP m.fl kun en eneste interesse: at få lettelser i selskabsskatten, så deres aktionærer kan få større udbytte. Anders Kronborg skal bestemt ikke tro, at globale korporationer (globale selskaber) bruger lettelser i selskabsskatten til at investere i flere arbejdspladser. Og hvem er det nu lige der bygger - og skal - bygge de her nye firmadmiciler, Anders Kronborg. Bliver det danske arbejdere eller polske eller kinesiske arbejdere...?

Mht. den der med kedlerne til Amagerværket:
Er det ikke der i andre lande hedder korruption? eller bliver betegnet som værende i hvet fald en mild form for korruption?
Altså når en minister fra et bestemt område går ind og sørger for arbejdspladser til netop sit område/sin egn?

Marianne Christensen

Per nielsen.

Selvfølgelig har du ret til at komentere indholdet i artiklen. jeg synes bare ikke du forholder dig il om S ælgere har fået den vare han stemte på.

Det er jo egentlig ikke noget kvalitetsstempel for en politier at væra forhadt af partiets vælgere og elsket af partiets ideologiske modstandere. Det viser are man har føt en uredelig valgkamp.

Steffen Gliese, Tue Romanow, Lise Lotte Rahbek og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Thorsten Lind

."Esbjerg elsker stadig Bjarne Corydon"
Jow da?, det kan man så tro på eller lade være med...
Herfra sidelinien på havnen, kan jeg afsløre, at Århus ikke elsker Nikolai Wammen.
Han stjal vores bolle Å og smilet fra vores slogan.
Han lukkede Huset og iværksatte ødelæggelsen af Århus Havn.
Da han smuttede til Hovedstaden, efterlod han en gæld på 4 milliarder kr.
Mvh Th :-(

Steffen Gliese, Karsten Aaen, Flemming Scheel Andersen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

NIcolai Wammen var og er den værste katastrofe for Aarhus som by overhovedet! Altså som borgmester! Man kunne måske få den tanke at alt det han gjorde mens han var borgmester i Aarhus/Århus var bestilt arbejde?