Læsetid: 2 min.

Fagbevægelsen kæmper forgæves for at rekruttere østeuropæere

Opgørelse viser, at fagbevægelsen stadig har svært ved at tiltrække medlemmer fra de østeuropæiske EU-lande. 3F indrømmer, at de kun har ressourcer til at plukke de lavest hængende frugter i kampen mod social dumping
7. marts 2014

Efter 10 års fri bevægelighed for arbejdskraften mellem Danmark og de østeuropæiske EU-medlemslande har den danske fagbevægelse stadig svært ved at overbevise østeuropæiske arbejdere om at melde sig ind i en fagforening. Eksempelvis viser en ny opgørelse, at færre end 400 østeuropæiske bygningsarbejdere er organiseret i 3F. Det er under tre procent af de 15.000 østeuropæiske arbejdere, som 3F og Dansk Byggeri skønner, er ansat i den danske byggebranche.

LÆS: Løndumping set fra skurvognen

Opgørelsen har 3F selv foretaget i forbindelse med udgivelsen af bogen Kamppladser – Østarbejdere og social dumping i byggeriet. Tallene er fra 2012 og stammer fra Danmarks Statistik.

Ph.d.-stipendiat Laust Høgedahl fra Aalborg Universitet har forsket i fagbevægelsens bestræbelser på at rekruttere og fastholde nye medlemmer. Han ser to primære årsager til fagbevægelsens kvaler med de østeuropæiske arbejdere.

»En af de vigtigste årsager er, at mange er heroppe for at arbejde i en kort periode. Det koster jo en del penge at melde sig ind i en fagforening. Så når man er heroppe for at knokle igennem, så er alle de penge, man kan spare, også penge tjent,« siger Laust Høgedahl.

Den anden årsag er de kulturelle forskelle. I mange østeuropæiske lande er fagbevægelsen enten meget svag eller associeres med tidligere tiders tyranniske styrer.

De lavest hængende frugter

Formand for 3F’s byggegruppe i København, Jens Kirkegaard, understreger, at fagbevægelsen arbejder på at tiltrække de østeuropæiske arbejdere. Blandt andet ved benytte tolke og trykke materiale på deres respektive sprog.

»Men det er til syvende og sidst også et ressourcespørgsmål,« siger Jens Kirkegaard.

»Vi kan ikke ansætte et menneske, der kan tale et bestemt sprog, fordi der er en lille gruppe fra et eller andet land. Men der er da ingen tvivl om, at det er en forudsætning for at få øget kendskab til fagbevægelsen og vores virke, at vi kan kommunikere med dem.«

– Men så længe den forudsætning ikke er der, hvor stor er så sandsynligheden for at organisere dem?

»Jeg tror, man skal sige, at det er dem, der er her i længere tid, vi kommer til at kunne nå. Dem, der etablerer sig i landet og måske er på store byggepladser. Det bliver usandsynligt svært at nå dem, der er på gennemrejse i tre måneder.«

– Det er ellers en stor del af arbejderne, som arbejder på den måde?

»Men med de sparsomme ressourcer, vi har, må vi tage de lavest hængende frugter først. Og det er selvfølgelig dem, der er på store arbejdspladser og i længere tid. Det er svært at finde dem, der arbejder sort oppe i whiskybæltet i en eller anden villa. Det har vi ikke en kinamands chance for at finde ud af.«

– Må I så bare opgive dem, der er her i kortere perioder?

»Social dumping har i dag sådan et omfang, at det ikke er en opgave, som fagbevægelsen kan løfte alene. Vi kan ikke køre ud på samtlige byggepladser, hvor der er udenlandsk arbejdskraft. Så skulle vi fordoble styrken i fagbevægelsen, og det er der ikke ressourcer til,« siger Jens Kirkegaard.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Rasmus Kongshøj
Rasmus Kongshøj anbefalede denne artikel

Kommentarer

Stephan Paul Schneeberger

hvilket samarbejder er de med fagbevægelsen i f.eks. Polen og Rusland? Faktum at at der mange små venstreradikale initiativer disse lange som prøver at skabe en kæmpende fagbevægelse - mens der er ingen tilsvarende venstreradikale initiver i DK. Den danske fagbevægelser er snævert fokus på loven som metode til at håndhave sine interesser og begrænser tilsvarende også dens metoder geografisk og intellektuelt. Det mangle aktivisme skaber også en tilsvarendes fantasiløs på alle fronter. I USA har du workcenter-bevægeler er organisere migrantarbejder, I Sverige har SAC udviklet/nyopfundet registermetoden til at organisere folk f.eks. servicebranchen i mange landes fødes anarkosyndikalist og syndikalismen: problemet er at fagbevægelser ikke ser udover dens egen næste tip, fordi der ikke findes en fagopposition overhoved.

arbejder i alle lande flyt jeres røve - og så vil der ske noget forbedringer -en opfodring til alle - inklusive mig selv.
http://www.iwa-ait.org/

Jens Thaarup Nyberg, kaleb larsen, Ole Hansen, Rasmus Kongshøj, Per Torbensen, Flemming Scheel Andersen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Arbejdskraftens fri bevægelighed har ikke en skid med frihed at gøre, men handler om at undergrave arbejdstagers muligheder for at forsvare sine rettigheder/vanskeliggøre forholdene på arbejdsmarkedet, så den europæiske finansielle centralmagt, som vi er blevet snydt ind i ad bagvejen, kan bevare kontrollen. Den danske model, som har skabt velstand og tryghed for flere, skal undermineres, fordi den også skaber overskud og politisk bevidsthed og dermed udfordrer den finansielle magt, hvis lyssky affærer trives bedst i det skjulte. Og da vore store ledere frisætter/deregulerer finanssektoren dermed under deres beskyttelse. Korruption og/eller dumhed/finanssektorens terrorbalance opretholdt med gældsklemmen som masseødelæggelsesvåben. Folket må ekspropriere denne illegitime gæld, som består af virtuelle produkter og ikke af reelle værdier.

kaleb larsen, Hans Larsen, Ole Hansen, Rasmus Kongshøj, Janus Agerbo, Per Torbensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Michael, jeg gør, hvad jeg kan, for at henlede opmærksomheden på ubalancer, dysfunktionalitet og mulige årsager. At du ikke kan følge med, og synes at være uden for i hvert fald min pædagogiske og kommunikative rækkevidde er ikke mit umiddelbart største problem. Jeg vil anbefale dig at søge oplysning og udvidelse af dit begrænsede forståelsesfelt overalt, hvor du kan komme til det, og så må du i øvrigt finde dig i min måde at kommunikere på.

kaleb larsen, Per Torbensen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Nå ja mikael, og så lige igen - iflg gyldendals store danske encyklopædi : 'korruption, mest i betydningen moralsk fordærvelse eller bestikkelighed ..'

kaleb larsen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Henrik Danstrup

Man kan vel knap være overrasket, at heller ikke østeuropæere er ret lunkne for at støtte det store kolde bord på LO-Skolen, når flere og flere danskere allerede har lugtet lunten og stoppet indbetalingerne.....

Rune Petersen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Stephan Paul Schneeberger er inde på noget meget rigtigt, der burde være meget mere samarbejde i fagbevægelserne på tværs af landegrænserne. Men det burde der også være mellem socialistiske EU-politikere.

randi christiansen

Michael - udover de allerede anførte eksempler kan nævnes karteller, og nå ja skattesvindel - det ver ikke konkret nok?

Rasmus Kongshøj, kaleb larsen, Flemming Scheel Andersen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Jesper Hansen

"Fagbevægelsen kæmper forgæves for at rekruttere østeuropæere"
.
Mærkværdigt. Har 3F da ikke i de forløbne år hældt 100 millioner kroner af medlemmernes penge over i den liberale reklamebranche, for annoncer og ophængning af plakater på s-togs stationer?
Var det nu helt forgæves? Nå da da. Det var ellers årsagen til at jeg meldte mig ud.

randi christiansen

Fagbevægelsen er ikke dem med det hurtigste omløb i pæren - solidaritet og arbejdskamp synes ikke at være noget, de beskæftiger sig med i det omfang, som situationens alvor kræver. Men det har de nu til fælles med resten af venstrefløjen, som heller ikke rigtig fatter alternativet > den store omstilling. Så banen er overladt til den 1%, til banditterne, til mafiaen, som staterne ikke sætter grænser for, men i stedet fjerner grænser for = deregulerer. Selv efter krise på krise, hvor skatteborgere frarøves milliarder i kautionering (sass larsen 'danmarkshistoriens største røveri' - han blev gjort tavs med hvad, en ministerpost?) fortsætter 'forretningerne', som de plejer - direkte på vej mod nye kriser, kaos og forlis. Kan det være tydeligere, at vore små hjælpeløse forsøg på at etablere intelligente og omsorgsfulde samfund modarbejdes bevidst af kriminelle kræfter, mens vore store ledere glimrer ved fravær. gggi - skattely - og stadig ingen glass steagall, kun en lille fedtet og latterlig bankfond, som overhovedet ikke kommer i nærheden af de beløb, som sektoren skamløst og med vore store lederes velsignelse lænser skatteborgerne for.