Nyhed
Læsetid: 3 min.

Fagforbund anklager LO-formand for løftebrud

LO’s formand afviser at tvinge kommuner og regioner til at indføre arbejdsklausuler og kædeansvar for at forhindre social dumping. Dermed løber Harald Børsting fra LO-aftale, lyder kritikken
LO’s formand Harald Børsting anklages for løftebrud af blandt andre FOA’s formand, Dennis Kristensen.

Per Morten Abrahams

Indland
22. marts 2014

Flere fagforbund anklager nu LO’s formand, Harald Børsting, for at løbe fra en fælles beslutning om at tvinge kommuner og regioner til at kræve danske lønninger og arbejdsvilkår ved offentlige udbud.

Det sker samtidig med, at SR-regeringen under de igangværende forhandlinger om børnechecken har afvist Enhedslistens krav om netop sådanne sociale klausuler.

»Vi kan ikke leve med, at LO går ud og har en anden holdning – af politiske årsager for at hjælpe regeringen eller hvad det nu skyldes – som går ud over offentlig ansatte LO-medlemmers beskyttelse. Der stopper legen. Vi betaler det samme i kontingent som alle andre, og vi vil behandles ordentlig også af LO’s formand,« siger FOA’s formand, Dennis Kristensen.

Skatteminister Morten Østergaard (R) har da heller ikke været sen til at opfordre Enhedslisten til at lytte til Harald Børsting som tidligere på ugen forklarede Berlingske, at nok bør arbejdsklausuler og kædeansvar udbredes til kommuner og regioner, men »vi er ikke af den opfattelse, at man skal lovgive om det fra Christiansborgs side«.

Dennis Kristensen henviser imidlertid til, at LO’s daglige ledelse, hvor han selv sidder, på sit møde den 1. oktober 2013 blev enige om en række »ændringsforslag til finanslov for 2014«. I det 10 sider lange udspil til regeringen hedder det blandt andet, at »det foreslås, at det bliver lovpligtigt for kommuner og regioner at stille krav om overenskomstmæssige vilkår ved udbud af opgave«.

Et andet medlem af LO’s daglige ledelse, formanden for Socialpædagogerne Benny Andersen, vil heller ikke afvise, at det kan blive nødvendigt at lovgive:

»Jeg foretrækker, hvis man kan lave en aftale, da en sådan giver alle parter ejerskab til en sådan. Men der kan være områder, hvor det måske ikke kan lade sig gøre – i forhold til de steder, som FOA peger på. Og hvis det ikke er muligt med en aftale, hvis KL ikke vil, så kan det være en vej at gå via lovgivningen. Det kan man i hvert fald ikke afskrive på forhånd, at man ikke skal,« siger Benny Andersen. Såvel formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, som formanden for Byggefagenes Samvirke, Per Olsen, undrer sig også over Harald Børstings udmelding.

»Har LO-Harald spist små blå søm?« spørger Per Olsen i en pressemeddelelse.

Børsting afviser

Selv afviser Harald Børsting i dag at have ændret holdning. LO’s formand kalder udspillet til finansloven for et »arbejdspapir« og husker i den forbindelse ikke nogen diskussion om de sociale klausuler.

»Jeg kan selvfølgelig ikke løbe fra, at der på et tidspunkt har stået noget i et stykke papir, men det er ikke noget, jeg på noget tidspunkt har følt mig forpligtet af. Jeg oplever det som forberedelse af, hvordan vi skal gå ind i debatten om finansloven. Men vi har givet os den opgave, at prøve at komme så langt som muligt af aftalevejen for at bekæmpe social dumping,« siger Harald Børsting.

LO’s formand henviser samtidig til en efterfølgende sætning i referatet fra mødet i den daglige ledelse den 12. november.

Her står der kun, at »LO støtter anvendelsen af, at arbejdsklausuler bliver gjort obligatorisk for regioner og kommuner«.

En fortolkning Dennis Kristensen afviser med henvisning til, at hvis LO virkelig ændrede holdning midt under finanslovforhandlingerne, så ville det netop fremgå af referatet.

»Spørgsmålet er, om det er en optælling af stemmer i folketingssalen, eller om det er regeringen, som på Folketingets vegne vrider armen om på kommuner og regioner. Det er det, man maksimalt kan trække begrebet obligatorisk til,« siger FOA’s formand.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, undrer sig også over Harald Børstings udtalelser: »Somme tider bliver man helt i tvivl. Er LO-formanden mest loyal over for sine medlemmer eller over for kammeraterne i den socialdemokratiske top?«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

LO-bossen Harald Børsting burde trække sig - frivilligt eller...Godt, at der er kræfter som stadig har evner og kræfter til at arbejde for landets fagforeninger og borgere.
Vi kommer ikke uden om lovgivning på området, da man stadig vil kunne omgå det nuværende. det må S også forstå. Vi har behov for at få flere i arbejde, ikke at sende produktionen til udlandet eller hyre billig arbejdskraft udefra.

Jeppe Petersen, lars abildgaard, Rune Petersen, morten Hansen, Flemming Scheel Andersen, Karsten Aaen, Lykke Johansen og Thorbjørn Thiesen anbefalede denne kommentar
Allan Frederiksen

LO-Bossen er skam i gang med at trække sig. Man vender sig ikke mod alle sine medlemmer med mindre der ligger en lukrativ aftale fra DA eller DI.
Gud ved hvad Harald kostede? :)

Ebbe Pedersen, Jeppe Petersen, lars abildgaard, Erik Jensen , Rune Petersen, morten Hansen, Karsten Aaen, Lykke Johansen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Det er vel en sag der er genstand for aftaler mellem arbejdsmarkedets parter, førend for lovgivning.

Thorbjørn Thiesen

Det er et område der skal lovgives på, da aftaler imellem arbejdsmarkedets parter kan omgås af dem som ikke har deltaget i forhandlingerne. Det er set på mange områder, hvor skruebrækkere af den ene eller art omgår aftaler i en usmagelig grad. Det er trist at LO-formanden har mistet jord forbindelsen.

Jeppe Petersen, Jeanne Kruse, morten Hansen, Flemming Scheel Andersen, Per Klüver, Anne Eriksen, Karsten Aaen og Lykke Johansen anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Harald ved vi helt præcis hvor vi har. Han pudser Helle Thorning sko og sørger for at der er gjort rent inden hun kommer hjem fra arbejde.

Jeg har aldrig forstået hvad Harald skulle i LO?
Hvorfor har han ikke stillet op til Folketinget for socialdemokraterne?

Rasmus Kongshøj, Jeppe Petersen, Carsten Mortensen, lars abildgaard, Rune Petersen, morten Hansen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Anne Eriksen. Virkosmheder producerer deres varer, hvor de kan opnå størst profit alt andet lige.
Hvis de danske forbrugere vil dansk producerede varer, så står det dem jo frit for at købe dem.

Thorbjørn. EU har fastslået at der IKKE må konfliktes, sålænge midstelønnen er overholdt.
DVS. at udenlandsk arbejdskraft igennem overholdelse af overenskomster igennem mindstelønnen stadig vil være billigere end danskere.

Gad vide hvorfor de vil berige forsikringsselskaberne ved at indføre kædeansvar. Mærkeligt.

Og Per Nielsen - der jo ingen mindsteløn i Danmark, vel. Og det ved du sikkert udmærket godt. Hvorfor fremturer du så igen og igen med mindstelønnen i DK, når der nu ikke er nogen. Og Per Nielsen: Jeg arbejder, som du nok ved, som lærer i dansk som andetsprog for voksne udlændinge. Og især om aftenen underviser jeg polakker som er kommet til Danmark for at arbejde. Og mange af dem beretter om at de selv eller deres kammerater arbejder for 60-80 kr. i timen! Og arbejder uden ansættelseskontrakt, også selvom de arbejder mere end 8 timer pr. uge. Og enkelte beretter at de arbejder mellem 18-21 timer om dagen, eller har gjort det i en periode. Alt dette er en overtrædelse af ansættelsesloven og arbejdsmiljøloven. Og den gælder altså, også selvom der IKKE er tegnet/lavet/aftalt en overenskomst mellem arbejdsgiverne og arbejdstagerne!

Og EU-systemet aner absolut ingenting om hvordan det danske (eller nordiske) arbejdsmarkedssystem er skruet sammen; nede i Bruxelles tror de stadig, at alle lande i EU har en mindsteløn som er fastsat af staten! Og det har vi aldrig nogensinde haft i Danmark. Desuden har enkelte af mine elever om aftenen arbejdet for firmaer og virksomheder, hvor der IKKE var nogen overenskomst.

Jeppe Petersen, Carsten Mortensen, Jesper Frimann Ljungberg, lars abildgaard, Rune Petersen, morten Hansen, Jan Toft Rasmussen, Flemming Scheel Andersen, Carsten Søndergaard, Anne Eriksen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

Karsten Aaen. Indenfor DA og LO er der mindsteløn udenfor ingen.

Hvis jeg ikke havde et job, så ville jeg også arbejde for 80 i timen.

Naturligvis gælder loven vedr. ansættelseskontrakter for alle ansættelsesforhold det med arbejdstidsregler. Det er ikke anderledes end straffeloven, som også gælder for alle.

Rigtig mange fra Østeuropa arbejder til overenskomstmæssige lønningeri DK
Naturligvis er der også nogen som ikke gør, det er jo ikke ulovligt, hvis der ikke er overenskomst.

Hvordan havde du forestillet dig en statsbestemt mindsteløn skulle se ud og hvordan skulle det foregå og ville det ikke defacto betyde, at strejkereten også skulle afskaffes

Flemming Scheel Andersen

Per Nielsen

. Virkosmheder producerer deres varer, hvor de kan opnå størst profit alt andet lige.
Ja inden for den regulering samfundet fastsætter??
Hvis de danske forbrugere vil dansk producerede varer, så står det dem jo frit for at købe dem.
Ja Og??
. EU har fastslået at der IKKE må konfliktes, sålænge midstelønnen er overholdt.
Selvfølgelig må der da konfliktes hvis liv, ære og velfærd er truet af skrubrækkere fra andre lande.
udenlandsk arbejdskraft igennem overholdelse af overenskomster igennem mindstelønnen stadig vil være billigere end danskere.
Det er jo rigtig et langt stykke af vejen og beskriver dumheden ved vor deltagelse i EU meget godt, men den gælder jo også kun til vi vedtager det anderledes godt hjulpet på ved af EU-propagandisternes fine eksempler, som her.

Rasmus Kongshøj, Anne Eriksen, Jeanne Kruse, lars abildgaard og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Per Nielsen

Nu har du jo selv tidligere gjort dig til talsmand for en mindsteløn på 60 kr.
Hvorfor begynder du ikke at forfægte dette glimrende forslag???

Jeg er sikker på at det vil få mange tilhængere til at hoppe på den limpind med arbejdskraftens, varernes og kapitalens fri bevægelighed.
Hvad var det nu EU skulle gavne , Per???

Anne Eriksen, Jeanne Kruse, Alan Strandbygaard, lars abildgaard og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

Det billigste for stat og kommuner er jo ikke at hyre en dansk mellemmands firma der bare kommer med udenlandsk arbejdskraft. TCO mæssigt er det jo nok bedre at hyre lokal arbejdsløse dem betaler man jo allerede til.

// jesper

Rasmus Kongshøj, Anne Eriksen, Jeanne Kruse og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Flemming

Mit forslag skulle ses som et indspark i debatten og skabelsen af arbejdspladser.

Det jeg potentielt foreslog var man indkomster som feks. !!! 60 i timen for fuldtidsjob skulle være skattefri. Det ville muliggøre skabelsen af en masse jobs til en fornuftig omkostning for arbejdsgiveren.

Det var som sagt et forslag.

Du har fuldstændig ret iat samfundet sætter reguleringen for virksomhederne.
Og dermed også omkostningsniveauet i et land. For eksport virksomheder, som konkurrer med resten af VERDEN !!!, så er omkostninger temmelig vigtige. Virksomhedernes ejere, aktionærer har et ønske om profit, mig selv inklusive. Er profitten ikke tilfredstillende det ene sted, så flyttes virksomheden blot til et andet.

Min pointe med forbrugeren er at, jeg går ud fra at ALLE fra EL til DF som konstant piver over EU og globaliseringen naturligvis køber "rigtigt" ind. Økologisk og dansk poduceret. Ellers er der vel blot tale om vammel dobbelt moral
Hvis liv er i fare, så er arbejdsmiljøloven ikke overholdt og det har i min optik intet med lønforhold at gøre.

Ære kan du diskuterer med andre fundamentalister

I min optik er den såkalte velfærd truet af manglende omstilling og beskæringer af selvsamme velfærd over hele linien.

Flemming Scheel Andersen

Per Nielsen

Jamen vis dog andre vejen og kræv mindre i løn, i stedet for mindre topskat og krav om højere aktieudbytte.

Bare sådan helt fundamentalistisk set??

Så har det også mere vægt når du anklager andre for vammel dobbeltmoral??

Kom igen når du har vist vejen med en lavere løn.

Flemming.
Det er umiddelbart ikke miun arbejdsgruppe, som er udfordret, endnu.

At du ikke VIL forstå min argumentation og mine bevægegrunde herfor, de er dit problem.

Forhld dig nu for en gangs skyld til den verden, i lever i og med meget stor sandsynlighed vil leve i i mange år.

Hvorfor skulle jeg kræve mindre i løn og mindre i udbytte ??.
Og vær ikke i tvivl om, at hvis jeg bliver presset, så giver jeg mig bestemt på lønnen.

Hvorfor vil du ikke se nuanceret på verden ??

Ufaglært og visse grupper af faglærte er bare under sigfikant højere lønpres end andre grupper. Netop derfor er der behov for nytænking.

Topskat er et konkurrence parameter, som mange økonomer har påpeget er et problem for konkurrencecevnen vedr. isør højtuddannet arbejdskraft

Flemming Scheel Andersen

Per Nielsen

Din "nytænkning" består i at andre der er udsat for større pres end du må gå ned i løn, fremfor at du vælger at være solidarisk med den og forsøger at bedre deres forhold i nuet, såvel som dine egne i fremtiden.
Alt imens håber du så på at denne "nytænkning" kan redde dig en tid endnu, med lidt lavere skatter, hvor du ikke selv vil nyde den medicin du udskriver for andre.
Er det nuanceret nok for dig, eller skal jeg udpensle det endnu mere??

Tag nu og vis dig som en virkelig foregangsmand istedet for en fuldfed dansk brokkerøv. Gå ind til chefen og bed om mindre i løn, hvis du tror på at det er vejen frem for andre, så er det også for dig selv.

Flemming.

Forskellige sygdomme kræver forskellige behandlinger.

Hvordan ville min lønnedgang hjælpe de grupper som hårdest presset af arbejdskraftens frie bevægelighed og globaliseringen ??

Det ville jo netop være at bedre folks forhold, at de fik et job og derigennem muligheden for at forsøge sig selv. Bruttolønnen er ikke interessant, de er nettolønnen og det du kan købe for selvsamme.

En fjernelse af topskatten vil hverken gøre fra eller til for mig.
Men det ville da muligvis minimerer min lyst til at indbetale "for meget" til pensionsopsparing og istedet kanaliserer disse penge ud i forbrug og straksbeskatning til glæde for statskassen
Men jeg er hellere ikk højtuddannet specialist, som der er stor efterspørgsel på.

Jeg brokker mig ikke, jeg skal nok klare mig.
Men det er da på den samfundsøkonomiske front, jeg har min bekymring.
Skabelsen af job burde have 1 prioritet isedet for diskussionen om pebernødder til udlændinge.

Jamen det er dine pebernødder, der optager os, Per. Kan du ikke gå bare lidt ned i løn som en moralsk gestus -
for at vise dit samfundssind? Det må være muligt at snakke med din mor om det, du bor jo allerede gratis i kælderen.

Claus.

Kan man ikke komme med seriøse argumenter, så kan man jo altid forsøge med de useriøse.

Kom nu med nogle seriøse modargumenter.

Men det er måske for meget at forlange

Flemming Scheel Andersen

Per Nielsen

At skyde på andre om deres useriøsitet og vamle dobbeltmoral, gør ikke din manglende ulyst til at sluge egen medicin med faldende løn mindre projekteret.

Hvordan kan du helt ærligt mene at andre skal tage dig seriøs, hvis du ikke selv tror så meget på dit vidundermiddel for andre at indskrænke deres indkomst at du selv ønsker at følge det, mens din egen medicin er at forøge din egen indkomst gennem skattenedsættelse.
Dermed smører du blot din del af samme problem af på de der har det ringere end dig selv uden nogen vilje til at tage ansvar for din del af løsningen.
Kan du mon selv finde en passende betegnelse for sådan en karl??

Flemming.
Vil du behandl et mygstik og et åbent lårbensbrud på samme måde.

Der er sgu da ikke for lille mig, at topskattegrænsen skal hæves/fjernes. Give me some credit

Hvis jeg virkelig var ligeså presset på lønnen som f.eks. slagteriarbejdere eller andre, så gik jeg ned i løn, vær ikke et øjeblik i tvivl om det.

Som jeg et utal af gange har skrevet. Kom nu med dine forslag til løsninger.
Vel og mærke forslag som har bare lidt bund i virkeligheden.

Grundliggende har jeg pt. ingen problemer, netop derfor giver det ikke meget mening a fokuserer på mig.

Fokus bør ligge hvor problemerne er ikke hvor de ikke er.

Flemming Scheel Andersen

Per Nielsen

Du er lige så presset, som din broder eller nabo.
Også selvom du ikke kan se det eller det ikke er lige nu.
Og selvfølgelig kan din lønnedgang eller skattevillighed gavne din medborger.
Du snakker uden om, fordi det er andre der skal sluge din bitre medicin ikke dig.
Og som gode ledere ved, så skal man ikke bede andre om noget man ikke selv vil være villig til, såeee credit. Noway.

Grundliggende har jeg pt. ingen problemer, netop derfor giver det ikke meget mening a fokuserer på mig.
Fokus bør ligge hvor problemerne er ikke hvor de ikke er.

Fokus skal netop være der hvor midlerne er til at løse problemerne med, og jo større midler jo større ansvar.
Fralæggelse af ansvar for de største tyveknægte og placering af ansvar på de uden muligheder giver sgu ikke løsninger

Flemming.
Kalder du mig en tyveknægt ??

Så tingene jo gå sin vante gang.
Færre og færre ufaglært danske arbejdere, flere og flere jobs flyttes ud.

De som kan klare sig selv flyder som altid ovenpå og fanden må såtage resten.

Sad but true.
Midlerne er i den grad til stede i det offentlige il at minimere de værste skatte og afgiftstidsler.

Men det bør da ingenlunde være nogen forhindring for at forslag til alternativ indrettelse af løn og skatteforhold.

kom nu med dine forslag.

Der er ikke tale om bitter medicin, men et forslag.

Men som sagt, hvis man er tilhænger af den nuværende udvikling, så skal man jo blot lade være med at gøre noget. Så kommer de nødvendige tilpasninger helt af sig selv

Flemming Scheel Andersen

Per Nielsen

Jeg forstår fuldstændig hvis du og andre kan træffe den konklussion, men det gjorde jeg faktisk ikke.
Det gjorde du selv.

Flemming kom nu med dine forslag til ændring af det bestående.
Eller du finder måske den nuværende sitiuation som optimal.
Jeg har svært ved at se en anden konklusion, hvis der ikke må ændres på det bestående system endsige beskære de offentlige udgife for at finansierer de nødvendige ændringer

Flemming Scheel Andersen

Så længe dine forslag, går ud på at flytte løsningerne de steder hen med færrest midler til rådighed, er ejg bange for at du ikke vil kunne forstå virksom problemløsning, hvorfor dine konklusioner ikke anfægter mig så meget endda.

Flemming try me

Som skrevet før et forslag.

Fastfrysning af ALLE overførselsindkomter vil ramme over en bred kam og det meget mildt.

Flemming Scheel Andersen

Per Nielsen

Men det rammer igen dig selv meget mindre ikke, Per??