Nyhed
Læsetid: 6 min.

Kommissionsformand: Ikke bare et postulat, at konkurrence er vigtigt

Mandag afslutter Produktivitetskommissionen sit toårige arbejde med at gennemlyse den danske produktivitet. Et hovedtema bliver igen, at øget konkurrence kan øge effektiviteten, siger kommissionen, der ærgrer sig over kritik af forslag om øget udbud af velfærdsopgaver
Indland
27. marts 2014

Det er ærgerligt, at debatten om vores sidste rapport lynhurtigt endte i en klassisk skyttegravskrig om udlicitering, hvor der ikke kom nogle nye argumenter på bane

Peter Birch Sørensen, formand for Produktivitetskommissionen

Efter to års arbejde fremlægger Produktivitetskommissionen på mandag sin afsluttende rapport om, hvordan den danske produktivitet kan øges. Her vil konkurrence, ligesom det har været gældende i de seks foregående delrapporter, igen være et dominerende tema. For øget konkurrence er en nøglefaktor for, hvordan både den offentlige sektor og private virksomheder kan blive mere effektive: »Mange tror, at det bare er et ideologisk dogme for os. At det er en trossag eller et postulat, at konkurrence er vigtigt,« siger Produktivitetskommissionens formand, Peter Birch Sørensen. Men der er »overvældende« dokumentation for, at konkurrence er en vigtig drivkraft for produktivitet i den private sektor.

Produktivitetskommissionen har lavet en analyse, der viser, at halvdelen af produktivitetsvæksten herhjemme kommer fra, at mere effektive virksomheder tager markedsandele fra de mindre produktive virksomheder.

»Det er konkurrenceprocessen i en nøddeskal,« siger Peter Birch Sørensen.

Kigger man på det historisk, har øget international handel og investeringer over grænsen, »som jo også er noget, der øger konkurrencen«, givet et stort bidrag til velstandsudviklingen.

»I mange sammenhænge er konkurrence en vigtig ingrediens,« siger Peter Birch Sørensen.

Men i Danmark har konkurrencelovgivningen haltet efter. Derfor er det et af de steder, Produktivitetskommissionen anbefaler, at man sætter ind. Blandet andet med forslaget om at tillade såkaldte hypermarkeder. Et forslag, der – som Information tirsdag kunne beskrive – har vakt stor intern ballade i regeringen.

»Gennem mange år er der nok blevet opbygget en kultur herhjemme, der ikke har været specielt konkurrenceminded. Den slags trækker lange spor. Det kan også have været med til at svække produktiviteten,« siger Peter Birch Sørensen.

Udbud af velfærdsopgaver

Et andet område, hvor Produktivitetskommissionen mener, at kon-kurrence kan give mere effektivitet, er i den offentlige sektor. Den seneste delrapport fra kommissionen, der udkom den 17. februar, anbefalede derfor øget konkurrenceudsættelse, udbud og udlicitering af offentlige opgaver til private leverandører, som en vej til produktivitetsgevinster.

Men med den rapport blev kommissionen kritiseret hårdt fra flere kanter for at ville sælge ud af velfærdsstaten.

»Det er ærgerligt, at debatten om vores sidste rapport lynhurtigt endte i en klassisk skyttegravskrig om udlicitering, hvor der ikke kom nogle nye argumenter på banen. Rapporten handlede faktisk også om andre former for offentligt-privat samarbejde, herunder hvordan man kan samarbejde om nye og bedre former for service med udgangs-punkt i brugernes behov og medarbejdernes viden,« siger Peter Birch Sørensen.

»Der er meget fokus på de risici, der kan ligge i at udlicitere. Slækker man så på kvaliteten for at spare omkostninger? Men der har altså også været en hel del eksempler på, at kvaliteten har svigtet, selv om produktionen har ligget i offentligt regi.«

I kølvandet på Produktivitetskommissionens rapport om øget udbud beskrev Information på baggrund af blandt andet udtalelser fra en svensk og en dansk professor, at de seneste to årtiers bestræbelser på at øge konkurrenceudsættelsen og få flere udbud af offentlige velfærdsopgaver i Sverige langtfra har været en succes.

»Der er både succeshistorier og eksempler på dårlige erfaringer med udlicitering i såvel Sverige som i Danmark. Det afgørende er, at der er en ordentlig kvalitetskontrol, hvad enten opgaven er på private eller offentlige hænder. Vi er udmærket klar over de problemer, der kan være i dele af den svenske model,« siger Peter Birch Sørensen.

Det gælder særligt på folkeskoleområdet, hvor svenskerne har åbnet for, at private kan drive folkeskoler på kommercielle vilkår og altså tjene penge på driften af skolerne.

Sidste sommer oplevede Sverige, hvilke problemer det kan give, da et af de store selskaber, der driver flere folkeskoler, gik konkurs. Den kapitalfondskonstruktion, som en del af de svenske folkeskoler drives efter, er formentlig ikke en egnet model, mener Peter Birch Sørensen, »fordi der er fokus på relativt hurtigt og højt afkast«.

»Vi har anbefalet, at man nøje undersøger de mulige fordele og ulemper, før man eventuelt tillader skoledrift på kommerciel basis,« siger han.

Privat er ikke et mål i sig selv

Selv om et øget fokus på konkurrence også skal ind i det offentlige, så viser blandt andet eksemplet med skoledrift ifølge Peter Birch Sørensen, at konkurrence og udbud ikke er et ideologisk spørgsmål for Produktivitetskommissionen.

»Det er ikke et formål for os i sig selv at få overdraget opgaven til de private,« siger han.

»Der kan være mange situationer, hvor det på grund af de konkrete omstændigheder ikke er en god idé at udlicitere.«

Det kan være et område, hvor det er vigtigt at holde kompetencerne på offentlige hænder, et område præget af hyppige lovændringer, hvor det er uhensigtsmæssigt at være bundet af en kontrakt med en privat leverandør, eller opgaven kan være for lille til, at det kan betale sig at udlicitere, nævner Peter Birch Sørensen som eksempler. Det vigtigste er i stedet at få skabt en konkurrencesituation på de steder, hvor konkurrenceudsættelse giver mening. Om opgaven så ender på offentlig eller private hænder efter udbuddet er mindre væsentligt. For alene det, at det offentlige tvinges til at tænke systematisk over, hvad det er for en opgave, der skal løses, og hvordan man gør i dag, kan i sig selv være nyttigt:

»Selve den proces kan i sig selv være produktivitetsfremmende, også selv om det ender med, at man ikke udliciterer.«

Under den tidligere VK-regering blev der opsat et fast mål for, hvor mange velfærdsopgaver kommunerne skulle konkurrenceudsætte. Noget lignende vil nok være for rigidt at genindføre, vurderer Peter Birch Sørensen, for potentialet for øget udbud er meget forskelligt på tværs af kommunegrænserne. Men kommissionens vurdering er, »at der er potentiale til at konkurrenceudsætte flere opgaver, end man gør i dag«, og derfor kan der godt være fornuft i, at staten som et led i de årlige forhandlinger om kommunernes økonomi også fremsætter et ønske om, at kommunerne sætter sig et mål for, at kommunerne skal konkurrenceudsætte mere.

Den sidste rapport

Den afsluttende rapport, som Produktivitetskommissionen altså afleverer mandag, samler op på de seks delrapporter, kommissionen har udgivet i løbet af de seneste to år, men indeholder også helt nye afsnit om skattepolitik og energipolitik.

De allerede kendte anbefalinger bliver prioriteret ud fra, hvilke kommissionen finder vigtigst, og med en vurdering af, om de vil have effekt på kort eller langt sigt, og om det vil gøre en stor eller lille forskel i forhold til at løse det produktivitetsproblem, kommissionen er blevet sat til at finde svar på. Temaet om øget udbud, udlicitering og konkurrenceudsættelse i det offentlige er et eksempel på noget, som kommissionen vurderer kan give et pænt bidrag til at øge effektiviteten i det offentlige, og som kan slå igennem på relativt kort sigt.

Peter Birch Sørensen vil ikke løfte meget af sløret for, hvad den sidste rapport konkret vil indeholde på skattedelen, men han siger, at rapporten vil beskæftige sig med, »hvilke principper skattepolitikken bør følge, hvis man gerne vil have, at skattesystemet skal kunne understøtte produktiviteten«.

Og at det ikke vil være forslag, der vil koste en masse penge, forklarer han. Om det betyder, at kommissionen vil komme med en masse selvfinansierende forslag, om den vil fokusere på specifikke skatte- og afgiftslettelser, som ikke vil koste meget, eller om der vil være forslag til både at hæve og sænke skatter og afgifter, vil Peter Birch Sørensen foreløbig ikke løfte sløret for. Når den sidste rapport er afleveret, er Produktivitetskommissionens arbejde færdiggjort, og kommissionen vil derefter nedlægge sig selv. Birch Sørensen fortsætter derefter sit arbejde som økonomiprofessor på KU. Men han slipper ikke helt arbejdet med produktiviteten. Han er nemlig netop blevet udpeget som medlem i den norske produktivitetskommission, som nordmændene har nedsat efter dansk forbillede.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Christensen

KONKURRENCE - vil per definition skabe overkapacitet, så vidt jeg kan vurdere spørgsmålet.
Hvor effektivt er det så, når alt kommer til alt?

Se i hospitalssektoren, nu hvor ULØKKES overpris til privathospitaler ophørte, og hvor de i højere grad selv skal rette op på egne fejl.
Så er et stor antal private klinikker og hospitaler simpelthen gået konkurs.

Ideologisk korttog for Neoliberalismen, ja - men fornuftig udnyttelse af ressourcerne tvivler jeg da mere på at der er tale om. Blændværk - kort og godt.

Kom nu ud af det blinde "vækstpardigme" - for Sørensen da!

KUN sportsidioter springer over hvor gærdet er højest.

Man kan med præcis samme kraft hævde, at DOVENSKAB er drivkraft i alt udvikling.

Frit valg min bare .........#&%$$$§

God dag der ude

Anders Kristensen, Jens Falkesgaard, Carsten Mortensen, Ludwig Wittgenstein, Einar Carstensen, Mette Hansen, Troels Brøgger, Torben K L Jensen, Tue Romanow, Anne Eriksen, Henrik Darlie, Torben Nielsen, Steffen Gliese, Janus Agerbo, Carsten Søndergaard, Søren Bro, Claus Jørgensen, Rune Petersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hvis nu produktivitetskommissionen havde været udsat for konkurrence,
i deres 2 år lange process om at fremlægge deres rapporter og anbefalinger,
ville de så have kunnet nået det samme på 1 eller 1½ år?

Anders Kristensen, Jens Falkesgaard, Carsten Svendsen, Bill Atkins, Einar Carstensen, Mette Hansen, Jakob Lilliendahl, Henrik Christensen, Marianne Christensen, Alan Strandbygaard, Erik Jensen , Tue Romanow, Anne Eriksen, Henrik Strøm, Henrik Darlie, Thomas Christensen, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Carsten Søndergaard, lars abildgaard, Ib Christensen, Claus Jensen, Claus Jørgensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Når Peter Birch Sørensen taler om velfærdsopgaver, kommunerne skulle konkurrenceudsætte, er der tale om besparelse, ikke konkurrence.

Det handler om, for de samme penge, at få profit til private.

Hvis Peter Birch Sørensen var andet end, politisk liberal budbringer, ville øvelsen handle om, bedre udnyttelse af pengene i det offentlige, eller stop for en offentlig opgave, udlagt til private, alt andet er sludder og vrøvl.

Anders Kristensen, Jens Falkesgaard, Mette Hansen, Anne Eriksen, Janus Agerbo, H.C. (Hans Christian) Ebbe, lars abildgaard, Claus Jensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

"Kommissionsformand: Ikke bare et postulat, at konkurrence er vigtigt" : men det er jo ikke dermed sagt ej heller sandsynliggjort at hypermarkeder skaber mere konkurrence.

Ib Christensen

Når løn til medarbejdere altid regnes for minus konkurrenceevne. Vil det så ikke betyde at øget konkurrence evne betyder flere frie hænder?

"»Mange tror, at det bare er et ideologisk dogme for os. At det er en trossag eller et postulat, at konkurrence er vigtigt,« siger Produktivitetskommissionens formand, Peter Birch Sørensen. Men der er »overvældende« dokumentation for, at konkurrence er en vigtig drivkraft for produktivitet i den private sektor."

Som om det ikke kan være ideologi af den grund.

Einar Carstensen, Jakob Lilliendahl, Torben K L Jensen, Henrik Christensen, Anne Eriksen, Henrik Darlie, Janus Agerbo, Jens Thaarup Nyberg, Carsten Søndergaard, Olav Bo Hessellund, Ib Christensen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Vi betaler allerede en høj løn for politikerne og offentlige anssatte for at side med ansvaret for disse ting. At de skulle begynde at hyre private til at, bære det ansvar de allerede selv bære lønnen hjem for, reducerer vel ikke omkostningerne i det offentlige væsentligt.
Antallet af lang tids omkostningstunge ministrer stiger i takt med at ansvars byrden "frasælges".
Ret underligt egentligt

Anders Kristensen, Mette Hansen, Claus Jørgensen, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek, Janus Agerbo, H.C. (Hans Christian) Ebbe og Carsten Søndergaard anbefalede denne kommentar

Vestagers neoliberale pseudoøkonom finder vel næppe en mere loyal mikrofonholder ... med pressemedarbejdere af denne kaliber kam det ikke vare længe før natvægterstaten bliver et folkeligt krav.

Jeg kan se, at der også er andre opfattelser end min på dette område.

Men, hvis et samfund skal "overleve" i den nuværende verdensorden har produktivitetskommissionens formand, Peter Birch Sørensen, ganske ret. For så er konkurrence absolut en nødvendighed.

Men Nordkorea er jo beviset på, at der også er en alternativ samfundsorden med alternative muligheder.

I øvrigt er den internationale samhandel den absolut vigtigeste parameter. Det er den. der har skabt velstand i samfundet. Og her er konkurrenceeevnen kun en del-parameter.

Ludwig Wittgenstein og Niels P Sønderskov anbefalede denne kommentar
H.C. (Hans Christian) Ebbe

Gad vide om de har vurderet hvordan samarbejde og arbejdsdeling påvirker produktiviteten?

Gert Romme...er der intet mellem konkurrence og Nordkorea?

Jens Falkesgaard, Ludwig Wittgenstein, Troels Brøgger, Anne Eriksen og Claus Jensen anbefalede denne kommentar
Peter B. Jensen

Det er måske ikke bare et postulat, men det er jo stærkt forbundet med hvilket fokus man sætter. Konkurrence er fint hvis det eneste man ønsker er at øge udbyttet pr. arbejdstime, men ikke hvis man vil øge livskvaliteten i et produktionsmættet system eller samhørigheden i samfundet.
Jeg synes at Birch skulle gå hjem og konkurrere med konen om børnenes gunst, og se hvordan det forløber.

Jens Falkesgaard, Einar Carstensen, Claus Jørgensen, Anne Eriksen, Henrik Darlie, Lise Lotte Rahbek, Claus Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Konkurrence flytter fokus fra optimal løsning af opgaver og stadig dygtiggørelse. Der er ikke andet end det lange, hårde træk, hvis man skal blive stadigt bedre til at løse opgaverne, kortsigtede gevinster ødelægger fokus og arbejdsglæde - og hvis ikke folk skal kunne regne med arbejdsglæde, hører alt op.

Jens Falkesgaard, Troels Brøgger, Claus Jørgensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Thomas Christensen

Man kunne stille spørgsmålet om alle disse økonomer er særlig produktive? Måske skulle man have optagelsesstop på økonomstudiet?

Jens Falkesgaard, Troels Brøgger, Henrik Christensen og Marianne Christensen anbefalede denne kommentar

Hvorfor fik de så ikke dig til at skrive rapporten på en halv dag, Gert Romme?

Konkurrence-blah-blah'et er blot en bekræftelse af definitionen på kapitalisme.Peter Birch Sørensens dybe, ikke-dogmatiske indsigt er fuldstændig cirkulær:

"Det kapitalistiske systems drivkraft er konkurrencen kapitalisterne imellem. Ergo er konkurrence god som drivkraft for kapitalismen."

Han kigger så ud ad vinduet på nogle kapitalistiske arrangementer og ser til sin store overraskelse, at konkurrence ganske rigtigt ofte fører til forhøjet produktivitet/teknologisk innovation/lavere priser/you name it i et kapitalistisk system. Dvs. Peter Birch Sørensen kigger ud af vinduet og opdager, at udviklingen ikke gik fra dampmaskinen tilbage til robåde og studeagning, men den anden vej, og konkluderer på det grundlag, at konkurrence er godt.

Det er fuldstændig meningsløst. Det er som at sige, idrætspræstationerne e rblevet bedre og bedre, siden de olympiske konkyurrencelege blev indført, ergo er de olympiske konkurrence gode til at fremme præstationerne (produktiviteten) blandt sportsudøvere.

Det tager ikke en halv dag, men et halvt sekund at nå denne konklusion, og ingen er uenig.

John Christensen, Anne Eriksen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

Peter Birch Sørensen er ikke udsat for nogensomhelst form for konkurrence. Han får sin fede løn uanset hvor meget lort han lukker ud. Jeg anbefaler at han udsættes for konkurrence !! Lad andre komme med deres bud, lad de blive forelagt et bedømmelsesforum, og hvis PBS taber.....Ja så får han ingen løn !! Det skal nok fremme hans præstation

Per Torbensen, Claus Jørgensen, Anne Eriksen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar

Hvor mange gange kan man effektivisere og nok så vigtigt; hvad er formålet?

Får vi et bedre og nemmere liv eller efterlader det blot tomhed og indholdsløshed i vores tilværelse.
Er der nogle politikere tilbage, der har en vision for hvordan det danske samfund skal se ud og leves i?

I dag er det markedet og "nødvendighedens" politik som alene driver landet, men var det det vi ville når vi blev rige?

John Christensen, Anders Graae, Jens Falkesgaard, Troels Brøgger, Jakob Lilliendahl, Lise Lotte Rahbek og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar

Peter Birch Sørensen er i høj grad udsat for konkurrence og kritik. Det er alle forskere, som publicerer i internationalt anerkendte tidsskrifter, og det har Peter Birch Sørensen gjort i udpræget grad. Han har også sammen med overvismanden skrevet en meget anerkendt lærebog i makroøkonomi. Enhver påstand bliver vejet på en guldvægt i vurderingen af den udførte forskning, der ikke accepteres til publikation uden omfattende argumentation både teoretisk og empirisk. Det er lidt komisk at se kommentatorer, som ikke selv er citeret en eneste gang i de internationale forskningsdatabaser gøre sig til dommere over kvaliteten af det udførte arbejde. Der er tale om personer som aldrig selv har bidraget med noget, som andre har kunnet bygge videre på. Alligevel er de sikre på at de selv er de klogeste.

Steffen Jørgensen, Henrik Bjerre, Ludwig Wittgenstein, Mogens Fosgerau, Asbjørn Berg og Niels P Sønderskov anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Basal velfærd skal der ikke tjenes penge på.
For det første er det pengene, og ikke klienterne, der er hovedmålet, hvilket giver øget usikkerhed om kvaliteten.
For det andet er det helt og aldeles uacceptabelt at lade nogen tjene penge på andres skavanker. Det er kun ådselsgribbe der æder de svageste.

John Christensen, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Anders Kristensen, Jens Falkesgaard, Einar Carstensen, Tue Romanow, Steffen Gliese, Henrik Christensen og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar
Slettet Bruger

Der kan være noget af en udfordring, hvis man ikke vil acceptere konkurrence, hvad enten det er af ideologiske årsager eller fordi man ikke orker at løbe stadigt hurtigere, bliver presset hårdt af yngre, stærkere, smartere folk, af maskiner eller af billigere arbejdskraft, men i øvrigt som det store selvretfærdige flertal konstant kræver mere på alle forbrugshylder. Men jeg kunne nu godt undvære en del af konkurrence samfundets produktion af bolig, danse, synge, hoppe og kokke programmer eller af politikkernes hanekampe for at fremstå som mest effektive bakket op af skatteyderfinansierede stemmefabrikker, så Partiblok A/S kan være de første til praktisere samme politik som modparten også ville. Blot et par eksempler på produktion af ide og åndsforladt ragelse med masse på bekostning af kvalitet, men ellers enig med Peter Birch i, at nogen må stå for en ordentlig kvalitetskontrol, uanset hvem der skal udføre opgaverne. Dette er så nok det springende punkt, og næppe muligt at gennemføre bare nogenlunde gennemsigtigt, ej heller under tiltagende mørklægning, lobbyisme og med virksomheder og myndigheders trang til at påvise hvor godt de selv gør det.

Jens Falkesgaard, Ludwig Wittgenstein og randi christiansen anbefalede denne kommentar

Tjah, "kvalitetskontrol". I går, da det blev åbenbart, at Produktivitetskommissionen var blevet taget med bukserne nede, fingrene i kagedåsen, henslængt på sofaen foran fjernsynet for deres fede overførselsindkomst i spørgsmålet om hypermarkeder, løftede Peter Birch Sørensen sløret for denne mystiske instans, "kvalitetskontrol":

"Vi anbefaler sådan set bare en mindre restriktiv planlov, og så må forbrugernes efterspørgsel jo bestemme, hvad det er for nogle butiksformer, der vinder frem." http://www.information.dk/492375

Med andre ord, vi synes bare man skal give bare los, og lade konkurrencen - dvs. markedet - udgøre sin egen kvalitetskontrol.

Så passer bare gaden, ingen ideologiske dogmaer eller religiøse forestillinger at se her.

H.C. (Hans Christian) Ebbe, Jens Falkesgaard, Einar Carstensen, Rune Petersen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Steffen Jørgensen

Produktivitet er noget lort. Vi vil hellere sidde ned.

Michael Kongstad Nielsen

Konkurrence er selvindlysende godt. De private virksomheder, der drive skoler, ældreomsorg og lignende kan nemt udkonkurrere de professionelle offentlige ved at levere varen til en lavere pris. Desværre blev børnene dårligere, og de ældre svigtet. Men produktionen, den øgedes.

Jens Falkesgaard, Rune Petersen, Troels Brøgger, Alan Strandbygaard, Henrik Christensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Peter Birch Sørensen taler dog sandt på et område, det er ikke et formål i sig selv at få overdraget opgaven til de private. Nej for målet er kun at privatisere det, der med rimelighed kan forventes at være en god forretning. Resten må staten godt beholde, indtil de "konkrete omstændigheder" er blevet formet således, at der kan slås mønt af det også.

For eksempel, er han imod at privatisere driften af folkeskoler som tingene ser ud lige nu, ikke fordi det er uproduktivt, men fordi det svenske eksempel har vist, at det ikke er en sikker investering for en "kapitalfondskonstruktion med fokus på relativt hurtigt og højt afkast".

Der hvor afkastet trods alle lempelser af planlove o. lign. stadig ikke er hurtigt og højt nok, kan man dog benytte modellen med "andre former for offentligt-privat samarbejde", som Birch Sørensen kalder det. Også kendt som modellen, hvor det offentlige garanterer private kontrahenter deres business.

Jens Falkesgaard, randi christiansen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar

Frank Hansen (20:25):

Et sikkert tegn på, at der er godt og grundigt solgt ud rent intellektuelt, er, når man begynder at indkalde karaktervidner i stedet for argumenter.

Steffen Gliese

At blive udsat for faglig kritik er ikke at være i konkurrence, det er tværtimod at være i samarbejde.

H.C. (Hans Christian) Ebbe, Jens Falkesgaard, Troels Brøgger, Philip B. Johnsen og Claus Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Den mest effektive vækstfremmer er ekstrem dovenskab.Fantasien kommer i høje omdrejninger når man skal finde ud af hvordan man slipper over hvor gærdet er lavest.Det er ikke altid penge der driver værket men tvætimod fritid til at dyrke sine interesser.Det kunne være sex,slå græsplæne eller fest med naboen.Men andre ord,livskvalitet.

Jens Falkesgaard, Jakob Lilliendahl, Sven Elming og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Gorm Petersen

Offentlige virksomheder ville kunne pålægges at konkurrere indbyrdes.

Det kan private virksomheder ikke. De mødes i golfklubben og aftaler, hvad tingene skal koste.

Dagligvarepriserne er i Danmark 3-4 gange højere end i Polen. Derfor har en dansk håndværker ikke en kinamands chance for at konkurrere mod en polsk.

Jens Falkesgaard og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar
Gorm Petersen

Nobelprisen i økonomi blev givet til den første økonom, der kunne bevise, at stor lønspredning - især høj løn til økonomer - ville være til gavn for hele samfundet.

I dag har kapitalen via pressen opnået en så stor kontrol over meningsdannelsen, at valghandlingen er blevet meningsløs.

Økonomer skal pålægges tavshedspligt 2 steder: Det offentlige og det private rum.
Indtil vi får de første kandidater udklækket af mod-økonomer, der kan sige økonomerne lodret imod.

georg christensen

Efter "produktivitet´s" kommisionens "postulat", bør vi "danskere" nok få nedsat en ny "kommision", til bedømmelse af "produktovitet´s" kommisionens grundlæggende modelbeskrivlser, eller et nyt "folketings udvalg" til beskrivelse af: Hvorfor, en "produktivitet´s" modelbeskrivelse, først efter to års eftertanke, offentliggøres?.

" No, ja", efter to års nyttesløshed (med millioner i egen kasse) vil virkningen nok hos "de udvalgte"være produktive?. Spørgsmålet er så bare: Hvad giver deres "tilstandsfornemmelse" så, det danske folk?

For mit vedkommende, helt ærlig: En oplevelse, som jeg hellere ville have været medvirkende i ,med en 100 kroner´s billet til en anden "cirkus" forestilling.

Claus G. Jørgensen

Kig på din elregning og du vil se, at konkurrence ikke giver billigere priser. Før markedsgørelsen af elmarkedet havde vi i Danmark de nogle af - hvis ikke - de billigste elpriser, set i forhold til den teknologi der blev brugt. Et klokkeklart eksempel på, at hvis rammerne for offentligt ejet produktion er rigtige, kan markedet godt gå hjem og lægge sig.

H.C. (Hans Christian) Ebbe og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

'Produktivitetsfremmende' - af hvad? Hvis man læser peter bs venligt, så taler han vel om dette at blive stimuleret til at yde sit ypperste - og så ellers komme
hviledagen i hu. Og kvalitetskontrollen? Den burde være nem : de skal måles på deres resultater. Af
dem, der betaler regningen for disse økonomers
anbefalinger - og det er som sædvanlig dem, der ikke
har penge med hjemmefra. Samtidig betales den
egentlige kostpris for produktionen ikke, idet

nuværende konkurrencestat er baseret på ran af fællesejet. Snydt igen. Det må konstateres, at der ikke er enighed i ejerkredsen om den rette anvendelse af fællesejet. Og det er dem, der kontrollerer ressourcer og finanssektor, der har ansvaret for verdens

randi christiansen

fattigdom - men dette pinlige faktum bortforklares, men resultaterne af fejlslagne økonomiske profetier i al deres voldsomme grimhed tårner sig op foran os. Skønhed er et godt pejlemærke

@Claus Jensen

Jeg er ikke noget karaktervidne for Peter Birch Sørensen og ideologisk kritik er velkommen. Der er imidlertid kommentatorer som aldeles afskriver hans faglige kompetence uden selv at have skrevet et eneste bidrag, som noget sted i verden er blevet citeret i en videnskabelig publikation. Det finder jeg er et udtryk for komisk selvovervurdering. Det svarer lidt til at jeg i avisen gør mig til dommer over hvordan landsholdstræneren bør tilrettelægge næste landskamp mod Sverige.

Steffen Jørgensen og Niels P Sønderskov anbefalede denne kommentar

Frank Hansen:

Man må selvfølgelig tro på, at Peter Birch Sørensen kan sit håndværk, men det er jo netop derfor, det virker mistænkeligt også på mange kvalificerede kritikere, at Produktivitetskommissionens arbejde tilsyneladende er så sløset og inkompetent.

At økonomer generelt står for skud - også mange gange på et billigt grundlag, det har du ret i - er udelukkende deres egen skyld, da de lider af kronisk selvovervurdering. Her er de lidt ligesom psykologerne; begge parter glemmer aldeles, at det, de bedriver, knap nok kan kaldes videnskab og stylter sig ved enhver lejlighed op som moralfilosoffer på baggrund af en indbildt priviligeret, rationel indsigt i menneskelige affærer.

Uviljen mod dem er således den samme sunde, instinktive uvilje, den frie ånd har over for alle dørsælgere og kultmedlemmer.

Karsten Aaen, H.C. (Hans Christian) Ebbe, randi christiansen, Jens Falkesgaard og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

@Frank Hansen.
Jeg afskriver ikke i min tidligere kommentar Peter Birch Sørensens kompetence indenfor et lukket akademisk forum. Jeg afskriver dette akademiske forums evne til at give brugbare løsninger for et velfungerende samfund.
Information beskrev for et stykke tid siden hvordan størstedelen af økonomers analyser viser sig ikke at holde stik. Kan det undre dig at folk udenfor den akademisk-økonomiske bobbel begynder at mene at de ikke er økonomers analyser der primært skal styre samfundet ? Et eksempel som relaterer sig kommisionens forslag om at ændre planloven så hypermarkeder kan florere i landskabet: Her på Langeland hvor jeg bor, ville Netto gerne bygge en stor forretning udenfor vores hovedby Rudkøbing. Kommunalbestyrelsen sagde nej med den begrundelse at det ville trække folk væk fra bymidten. Nu har Netto så opført en splinterny pæn toetages gulstensbygning lige ved siden af den nyudvidede superbrugs og et stenkast fra alle de små specialbutikker på gågaden, som nu kan nyde godt af at de turister der om sommeren i stor stil handler i de to store forretninger slår et sving ned af gågaden bagefter. Men selvfølgelig er det da klart at Superbrugsen og Netto konkurrerer :)

randi christiansen, Jens Falkesgaard, Carsten Svendsen, Einar Carstensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Ole Henriksen

Frank Hansen

Mange økonomer er sikkert ganske udmærkede til matematik og til at klappe hinanden på ryggen. De skjuler det bare godt.

De gange jeg har været inde og kigge på økonomiske diskussionfora har min oplevelse været at de, i modsætning tid de naturvidenskabelige fora jeg normal frekventerer, i udpræget grad er præget af perfiditetet mod alle der vover at komme med argumenter mod nyliberalismen og en eklatant mangel på skelnen mellem korrelation og kausalitet i talbehandlingen, samtidig med at man forsøger at bilde hinanden ind at man arbejder med eksakt videnskab.
Et af mine yndlingseksempler er Whitta-Jakobsens argument for PÅSTANDEN om sammenhæng mellem arbejdsudbud og beskæftigelse, at dette var lige så troværdigt, som at vand fryser ved 0 grader.
Enhver naturvidenskabelig skolet person ved, at for det første er dette en definition, og for det andet gælder der kun for ren H2O og kun ved 1,013 Bar.
Samme problem har man tilsyneladende med anvendelsen af modeller. Indenfor naturvidenskab er man sig meget bevidst om at en model er en matematisk beskrivelse af en del af virkeligheden som vi tror den er, med de begrænsninger det nu giver.

Karsten Aaen, randi christiansen, Jens Falkesgaard, Bent Gregersen, Carsten Svendsen, Einar Carstensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Jesper Hansen

Frank Hansen: "Det svarer lidt til at jeg i avisen gør mig til dommer over hvordan landsholdstræneren bør tilrettelægge næste landskamp mod Sverige."
Næ. Det svarer til at du naivt insisterer på, at vi skal tillægge landstrænerens holdning særlig betydning, i spørgsmålet, om vi overhovedet skal have et landshold.

H.C. (Hans Christian) Ebbe og Jens Falkesgaard anbefalede denne kommentar

@Frank Hansen: Bare fordi man ikke kan lave en bøf bedre end kokken på en restaurant, kan man godt have en valid mening om, hvorvidt han er sluppet godt fra det.

Jesper Hansen

...Nogenlunde ligeså (lidt) troværdigt som hvis atomlobbyen hævder: "Ikke bare et postulat, at atomkraft er uundværligt."

Det ligger simpelthen uden for produktivitetskommissionens fatteevne, at der er væsensforskel på de opgaver, det offentlige traditionelt tager sig af, og så de opgaver det private tager sig af.

Udlicitering af offentlige opgaver til de private virksomheder fører uvægerligt til problemer med prisstigninger og eller dårlig kvalitet og ustabile leverancer, hvilket igen fører til større kontrol og bureaukrati - hvis altså problemerne ikke med tiden fører til penge under bordet.

Det offentliges aftagere - borgerne - er jo ofte bundet i en afhængighedssituation, og det har de private sans for at udnytte.

H.C. (Hans Christian) Ebbe, Jens Falkesgaard, Bent Gregersen, Philip B. Johnsen, Lise Lotte Rahbek og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Karsten Kølliker

Efter min opfattelse er der to principielt forskellige måder at gå til løsningen af en samfundsmæssig opgave:

1. Man kan opfatte sig selv og opgaven som integrerede i et fællesskab, et fællesskab man værdsætter og identificerer sig med, og som medfører, at man er fuldt ud bevidst om, at man skaber værdi for andre samtidig med at man skaber værdi for sig selv. Samfundet opfattes her som havende en organisk karakter, og dette samfund er karakteriseret ved, at ingen bliver ladt i stikken.

2. Man kan opfatte samfundet som et spil, hvor hver enkelt har nogle evner/aktiver og der er nogle spilleregler, og spiller man sine aktiver intelligent, så erhverver man yderligere aktiver. Hvad der er vigtigt er at spillereglerne er klart definerede og at spillerne holder sig til reglerne. Hvilke hensyn der skal tages til andre samt hvilke begrænsninger der skal være for den enkeltes erhvervelse af aktiver skal være nedfældet i spillereglerne, således at den enkelte spiller indenfor reglerne er fuldkommen fri til at forfølge sine personlige fordele. Det er således det enkelte menneskes drivkraft til at klare sig selv, der driver hele samfundet.

Produktivitetskommissionen er sammen med konkurrencestaten produkter af sidstnævnte tankegang, og denne tankegang må siges at have været stadigt mere dominerende gennem de seneste 3-4 årtier. Så meget at det efterhånden er lykkedes helt at fordrive den førstnævnte opfattelse af samfundet. At der nu åbnes for at en konkurrencetankegang skal ind og være drivende for skolevæsenet og ældreplejen er så yderliggående at det må betegnes som absurd.

Heldigvis svinger pendulet nu den anden vej. Velkommen til det 21. århundrede.

John Christensen, Troels Brøgger, Karsten Aaen, randi christiansen, Jens Falkesgaard og Bent Gregersen anbefalede denne kommentar
Ole Henriksen

Karsten Kølliker

Godt indlæg.
Det leverer også yderligere argumentation til min opfattelse af at økonomer som de der deltager i "produktivitetskommissionen" efterhånden har overtaget den rolle præsteskabet tidligere havde med at legitimere de til enhver tid herskende magtstrukturer.

H.C. (Hans Christian) Ebbe, Carsten Svendsen, randi christiansen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér

Det er helt grundlæggende sådan, at det offentlige er i en monopolsituation, som Jan Rose Skaksen antyder i Danske Kommuner. Vi konkurrerer ikke, når vi bruger private løsninger, vi outsourcer. Det kommunale tilsyn og kravspecifikation er et krav i sig selv, og det er ikke muligt at opstille en konkurrencesituation på det offentlige arbejde.

randi christiansen

Hvad i det offentlige system forhindrer i højere grad end i det private at bedste udbyder får opgaven? Det må under alle omstændigheder være et spgsm om udbudskriterier og kontrol med

randi christiansen

forløbet ifht målkrav, som man skulle mene, ligger fast. Det offentlige skal vel være frit stillet ifht at vælge entreprenør og lige så frit stillet som andre til
at definere og følge opgaven? Et større problem er det, at det offentlige er forpligtet til at vælge billigste udbud - kvalitet koster som regel lidt mere. Indtil en kritisk masse kan finde ud af at samarbejde i stedet for at konkurrere og i samarbejde optimere resultatet på en sund måde. Konkurrence om overlevelsesressourcer er så primitivt, at det er ubegribeligt, at akademia anbefaler. Økonomer > vor tids selvbestaltede profeter. Overprofeten bør reflektere dybere end hidtil over opgaven med at udlægge pejlemærker for hensigtsmæssig ressourceadministration.

Steffen Jørgensen

Socialisme er loppemarked i Nørrebroparken.

H.C. (Hans Christian) Ebbe

"det offentlige er forpligtet til at vælge billigste udbud" ... enig, men "man" burde så bare redefinere de elementer der udgør ligningen til bestemmelse af omkostningerne over tid...for det er da helt tydeligt for et hvert reflekterende menneske, at den ligning "vi" arbejder med idag er alt for kortsigtet og snævert om sig gribende

randi christiansen

Det er fx helt ude i tågerne, at den reelle kostpris = økologisk aftryk, ikke indregnes. Vi er ude i en så uansvarlig socioøkonomisk ressourceforvaltning, at produktivitetsfremme i den kontekst bør overvejes meget nøje. Sædvanlige turbovækst uden anden overordnet styring end privatprofitten, er dømt til at mislykkes som samfundsstyrkende kraft. Indbyrdes kamp om ressourcerne i stedet for samarbejde er så ubegavet, at det er usandsynlig ufatteligt, at det alligevel er agendaen, som forfølges.

John Christensen og H.C. (Hans Christian) Ebbe anbefalede denne kommentar
Peter B. Jensen

Det ville være rart om vi kunne stemme os til et alternativ. Man burde oprette et parti der havde fokus på det sociale med demokratisk styring.. måske kalde det socialdemokratiet?

Rene Bolvig, Steffen Gliese, randi christiansen og Troels Brøgger anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Alternativet findes allerede.

Sider