Nyhed
Læsetid: 2 min.

Overvågning af danskernes internettrafik er eksploderet

3,5 billioner gange blev danskerne registreret på mobil eller internet i 2013. Det er en firedobling i forhold til året før. Et flertal i Folketinget åbner nu for at afskaffe overvågningen af danskernes internetforbrug
Indland
17. marts 2014

Hver dansker registreres i gennemsnit mere end en gang i minuttet på enten mobil eller internet. Samlet set giver det 3,5 billioner årlige registreringer, og det er omkring en firedobling på bare et år, viser nye tal fra Teleindustrien.

Mere end 90 procent af registreringerne er overvågning af danskernes internetbrug – den såkaldte sessionslogning – som ifølge en evalueringsrapport fra Justitsministeriet fra 2012 har vist sig at være stort set nyttesløs, da hverken politiet eller PET bruger den i særligt stort omfang:

»De regler, der er om logning af internettrafik, har medført en eksplosionsagtig vækst i antallet af registreringer, som teleselskaberne skal opbevare. Det betyder en ret indgående overvågning af vores kunder, som ikke har haft nogen værdi for politiets efterforskning. Det er mildest talt ikke proportionalt,« siger Jakob Willer, direktør i Teleindustrien.

En revision af loven om den omfangsrige internetovervågning er på trods af pres fra flere sider gentagne gange blevet udskudt med henvisning til en reform fra EU, som der dog stadig ikke er sat tidsfrist på.

Men over for Information oplyser Justitsministeriet nu, at man uanset tidsplanen for EU’s kommende reform senest i den næste folketingssamling vil fremsætte et lovforslag om en revision af loven. Ministeriet afviser at kommentere, hvad en sådan revision skal indeholde.

Flertal for at stoppe overvågning

Både Venstre og Enhedslisten ser gerne sessionslogningen stoppet hurtigst muligt:

»Vi skal afskaffe sessionslogning. Der er ikke sammenhæng mellem arbejdet med at indsamle og opbevare de store datamængder og den efterforskningsmæssige værdi, det har for politi og efterretningstjeneste,« siger Karsten Lauritzen, retsordfører i Venstre.

Også SF og Radikale Venstre åbner nu for første gang for helt at afskaffe sessionslogningen.

»Jeg havde forventet, at vi desværre snart krydsede billionen i antallet af registreringer, men at det er eksploderet så meget, det kommer bag på mig. Det er et vink med en vognstang om, at vi skal se på, om vi ikke kan begrænse det mere,« siger Radikale Venstres retsordfører Jeppe Mikkelsen. »Jeg ser gerne, at man helt afskaffer sessionslogning, men det er med det forbehold, at forhandlingerne ikke er gået i gang endnu,« siger han.

LÆS: Politikere vil stoppe nyttesløs overvågning

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Rohde Jensen

Det var på tide at politikerne besindede sig. Men jeg vil se handling før jeg begynder at feste.
Den overvågning som vi pt. kører er Stasi værdig og ikke noget der burde foregå i et demokratisk samfund.

Tue Romanow, Lise Lotte Rahbek, Andreas Trägårdh, Rune Petersen, Carsten Mortensen, Lykke Johansen, Torben Selch, Morten Melbye, Anne Eriksen, Reda Ammari, Søren Bro og Enriquo Longo anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det er ret morsomt at det nu alene skal være S og R,, der skal stå til ansvar for overvågningen samt at Venstre nu opstilles som kritiker af overvågningen af danskernes internetforbrug på linje med Enhedslisten , der var de eneste kritikker, da VK-regeringen indførte overvågningen med Terrorlovene.

Andreas Trägårdh, Rune Petersen, Morten Melbye, Hans Larsen, Reda Ammari og Henrik Darlie anbefalede denne kommentar
leif voetmand

Overvågning er vigtig.

Der er ikke nogen der gider at holde øje med dig og mig, dem der er værd at holde øje med er store politiker og pengemænd.
Det er vigtig at tage ejerskab på overvågning, i stedet for at skubbe den fra sig.

Overvågning har været nyttig til alle tider, lige siden de første krige kom op at køre.
Det er vigtig at vide hvad de andre spiller laver, for selv at have en chance for at være med.

Som det køre nu er overvågning ikke noget problem, men kommer den dag hvor folket skal undertrykkes, vil den totale overvågning være et sikker vindervåben.

Overvågning har altid været, og vil altid være, ikke fordi at det er politisk bestemt, men simpel hen fordi det er teknologisk mulig og et vigtig redskab.
Der er meget lange traditioner for at indhente efterretninger om hvad der røre sig andre steder.
At vide hvad modparten gør, er altid godt at vide, for at smide trumfen på rette tid.
Vi betragter os som et demokrati hvor det er flertallet der bestemmer og det skulle det gerne blive ved med at være.
Ud over utroskab, hvad er der så af argumentet for privat livets fred, personlig har jeg ikke noget at skjule.
Jeg er ligeglad om alle andre har adgang til min lønseddel, om jeg er medlem af folkekirken eller om jeg tror på Alla og/eller Budda. Om jeg arbejder for PET , føtex eller Hr Møller.
Vindueskiggeri og dyneløfteri er for lav, men skulle det alligevel ske så.. whot the fuck ... Vi tøre alle røv.
Det som er værd at holde øje med er hvem flytter på hvad, våben, stoffer og sorte penge er noget af det som jeg finder interessant.
Hvis jeg importerer kokain,eller på anden måde tilføre lyssky penge til mit firma kan jeg f.eks. tillade mig at sænke prisen på min cement, rejser eller andet,
og dermed vinde kunder eller en offentlig entreprise.
Korruption er noget lort når det ikke er mig.
Så er der lige det med patenter og andre rettigheder, øv.. Omvendt, vil der på den korte bane, være fordele at høste, ved at vi bruger hinandens ideer.

Flemming Scheel Andersen

pip i låget

Benjamin Bach

@Sebastian Gjerding

Kan man få at vide, hvad en registrering er? Har branchen en standard?

3,5 billioner registreringer kræver rigtig meget lagring, hvis der var tale om, at folks data også blev lagret.. men tager vi et dårligt konstrueret regneeksempel med blot lidt metadata...

Hvis vi bare skønner, at en registrering skal være 200 bytes (lidt sjusset komprimering giver plads til 250 tegn metadata, 2x IP adresse, 2x tidsstempel, protokol og pakkestørrelse), så har vi 200 bytes*3500000000000 = 700000000000000 = 667572021 MB = 651925 GB = 636 TB

Man kunne altså godt antage, at der blev lagret masser af metadata, da 636 harddiske på 1 TB (hvilket er forventeligt af en moderne disk) nemt findes fordelt udover landets teleudbydere.

Det er desværre også antageligt, at teleudbyderne kan finde på at kigge med i data, illustreret af deep packet introspection som i tilfældet med 3s blokering af Grooveshark. Derudover er det sikkert almindeligt, at der lagres oplysninger om kunders trafik, så der kan skrives regninger; men det virker tydeligt på pressemeddelelsen, at Teleindustrien helst ville være opgaven med logning foruden, og mon ikke også, det er en byrde at skulle være etisk vogter for egne handlinger. I sidste ende en lov til vores politikere: Skriv en lov, der sikrer privatliv på nettet.

Benjamin Bach

** I sidste ende en sag for vores politikere: Skriv en lov, der sikrer privatliv på nettet.

Vil også tilføje, at en byte svarer til et tegn. De 250 bytes fra eksemplet kan f.eks. med email snildt rumme afsender og modtager email + navn samt teksten fra emnefeltet. Eftersom det er teknisk muligt at gemme metadata om kunderne, ville det interessante spm. til teleselskaberne være: Præcis hvad logger I?

Helge Rasmussen

"3,5 billioner gange blev danskerne registreret på mobil eller internet i 2013"

Er det danske billioner eller amerikanske billioner?

Hvis det kun er amerikanske, så er det kun 3,5 danske milliarder, så det er vel slet ikke så galt.

Trine Bramsen var igen klog i dag. Det er hun hele tiden. Faktisk ved hun alt om IT og synes, at IT-ansatte burde skifte de hvide tennissokker ud og være lidt lækrere (sagt med et glimt i øjet jvf. hende selv). Hun sagde, at logningsbekendtgørelsen er med til, at opklare kriminalitet. Javel, ja. Der er nok fanget en cykeltyv her og der.

Helge Rasmussen

Jeg formoder nu, at der er tale om danske billioner.

Finn Årup Nielsen

Browser man på information.dk bliver ens internettrafik overvåget af andre end information.dk. Jeg kan se

typekit.net
twitter.com
gemius.pl
facebook.com
chartbeat.net (konstant ping)

Benjamin Bach

@Finn Årup Nielsen
Du glemte Google Analytics ;)

Men det er for ringe... man behøver vitterligt ikke benytte så mange trackers og eksterne widgets. Det gør sitet langsommere og aftrykket er at betragte som en miljøbelastning (IT-sektoren svarer allerede klima-mæssigt til luftfart).

Kurt Loftkjær

Hvorfor skal vi overhovedet overvåges? Bor vi ikke et retsamfund, hvor vi som udgangspunkt er uskyldige?

Og hvorfor må vi - folket - ikke overvåge magthaverne, som vi overdrager magten til låns?

Finn Årup Nielsen

@Benjamin Bach
Jeg glemte også adform.net, emediate.eu, vindicosite.com, scorecardresearch.com, gmads.net, rubiconproject.com, de17a.com, adnx.com, userreport.com... (mangler jeg nogen?)

Køb bags 2014 - Hermes, Gucci, Louis Vuitton, Celine tasker Online Store http://goo.gl/Aj611M