Læsetid: 3 min.

Rektorer: Færre ind på universitetet

Universiteterne er klar til at skære i deres egne indtægter ved at sænke loftet for studenteroptaget. Udspillet skal komme regeringens kvalitetsudvalg i forkøbet, da rektorerne her risikerer at blive endnu hårdere ramt på økonomien. Men intet er afgjort endnu
Det kan være fejlbehæftet i en krisetid at basere optaget til en række studier på folks ledighedstal to-tre år efter studierne er færdiggjort.

Jakob Dall

14. marts 2014

Det handler om taktik og politisk pres, når de otte danske universiteter nu går sammen om en model, der vil lade ledighedsstatistikkerne bestemme, hvor mange studerende der skal optages på hver enkelt uddannelse. Det lægger rektorformand Ralf Hemmingsen ikke skjul på.

»Når der er så markant politisk fokus på det her tema, så ville det være mærkeligt og nærmest uforsvarligt, at vi ikke forholdt os til, om vi kan bidrage med noget fornuftspræget,« siger Ralf Hemmingsen, der også er rektor på Københavns Universitet.

Universiteternes udspil kommer kort tid inden, regeringens kvalitetsudvalg udkommer med sin første rapport, der skal danne grundlag for en reform af de videregående uddannelser.

Tidligere har Produktivitetskommissionen foreslået at lade universiteternes indtægt for de studerende være afhængig af deres livsindkomst, mens Venstre har foreslået et beskæftigelsestaxameter, der skal belønne universiteterne efter, hvor hurtigt dimittenderne kommer i arbejde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Hvorfor overhovedet lade antallet af studerende have indflydelse? Institutterne har deres normeringer, og de ansatte forskere har en arbejdstid delt mellem forskning og undervisning. Det burde være rigeligt.