Læsetid: 3 min.

Danmark leder efter smuthuller i andre EU-landes velfærdsregler

’Hvad foregår der andre steder? Er der nogle, som har gjort noget, man kan lade sig inspirere af,’ siger skatteministeren om undersøgelse af andre EU-landes velfærdsregler
3. april 2014

Presset på de danske velfærdsydelser får nu regeringen til at undersøge, om andre EU-lande har fundet et columbusæg. Undersøgelsen kommer, efter at diskussionen om børnechecken endnu en gang har sat fokus på, hvorvidt arbejdskraftens frie bevægelighed udfordrer det danske velfærdssamfund.

Skatteminister Morten Østergaard (R) skriver således til Folketingets skatteudvalg, at SR-regeringen ikke bare har kontaktet EU-Kommissionen for at sikre, at reglerne om arbejdskraftens frie bevægelighed ikke skaber »incitamenter« til såkaldt velfærdsturisme: »I den forbindelse undersøger regeringen også, hvordan andre medlemslande indretter sig, og vurderer, om der er løsninger i forhold til konkrete ydelser, som Danmark kan lade sig inspirere af,« hedder det. Morten Østergaard fortæller, at Danmark – i forbindelse med diskussionen og forhandlingerne om netop børnechecken – allerede har været i kontakt med 21 af Unionens i alt 28 lande for have høre, hvad de gør. Foreløbig dog uden her at have fundet løsningen på problemet.

»Vi drøfter selvfølgelig, når vi er rundt omkring, om der er nogle muligheder. Hvad foregår der andre steder? Er der nogle, som har gjort noget, man kan lade sig inspirere af,« siger skatteministeren.

Udover børnechecken pegede den daværende VK-regerings udvalg om udlændinges ret til velfærdsydelser i marts 2011 på i alt 120 sådanne velfærdsydelser som er under pres. »Rapport om Optjeningsprincipper i forhold til danske velfærdsydelser« konkluderede, at migration kan »sætte den implicitte sociale kontrakt om finansiering af velfærdssamfundet under pres, når der i perioder af et livsforløb ikke betales skat, som er fundamentet for at finansiere velfærdsgoderne«.

Rapporten dannede dengang grundlaget for det optjeningsprincip for børnechecken som EU-Kommissionen mener er ulovligt, og regeringen derfor har fjernet.

Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen, mener, at det altid er en god idé at undersøge, hvad andre lande gør.

»Skulle der være en god idé til, at man kan administrere reglerne på en mere rimelig måde, så er det fint. Men hovedproblemet er reglerne. Hovedproblemet er EU’s indblanding i vores regler om indretningen af velfærdssamfundet og arbejdsmarkedet. Der er to regler, som giver problemer: Dels at medlemslandene skal respektere optjeningsperioder i andre lande. Og dels at hvis man først får ret til en social ydelse, så har man også ret til at tage den med ud af landet. Hvilket er imod principperne i den danske velfærdsmodel,« siger Finn Sørensen.

Glemt efter den 25. maj?

Skatteministeren oplyser samtidig til Folketingets skatteudvalg, at regeringen netop aldrig undersøgte, hvad de andre EU-lande gør, før den sidste år fjernede optjeningsprincippet for børnechecken. Ifølge Morten Østergaard var der – dengang – »ikke grundlag for at inddrage andre medlemsstaters administration af udbetaling af sociale sikringsydelser i den juridiske analyse for at drage en juridisk konklusion«.

I dag undrer Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, sig derfor over, at regeringen først nu er kommet på andre tanker.

»Det er tankevækkende, at først når presset er blevet så stort som i dag, kan vi få regeringen til at sige, at den vil indlede en dialog med nogle lande. Det manglede da bare. Det er utroligt, at regeringen ikke har gjort det her forlængst. De har slet ikke taget det alvorligt. Og man kan frygte, at det her skyldes, at der er valg til Europa-Parlamentet den 25. maj – og at alt så igen bliver glemt den 26. maj. Regeringens trovær- dighed er lille, så den skal virkelig diske op med nogle gode ting for at overbevise den danske befolkning om, at den tager det så seriøst, som den bør,« siger Kristian Thulesen Dahl.

En kritik Morten Østergaard afviser: »Det her er bare udtryk for, at vi løbende holder os ajour med, hvad der foregår andre steder, og hvordan andre lande håndterer de problemer, man står over for. Og når vi nu har været rundt til EU-landene skyldes det, at man har draget i tvivl, om de andre lande overholdt det. Hvilket de gør.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu