Læsetid: 2 min.

Danmark stopper ulovlige hjemsendelser af gravide au pairer

FOA, SF og Enhedslisten opfordrer Mette Frederiksen til at lade gravide au pair-piger føde i Danmark. Beskæftigelsesministeren vil lave en ’justering’ af reglerne, efter at det har vist sig, at der ikke har været lovhjemmel for at sende disse hjem
FOA mener, at au pair-ordningen skal være mere ’joblignende’ fremfor som i dag en ’kulturel udveksling’. Men andre ord skal au pair-pigerne – dermed også gravide au pairer – havde samme rettigheder som andre på det danske arbejdsmarked.

FOA mener, at au pair-ordningen skal være mere ’joblignende’ fremfor som i dag en ’kulturel udveksling’. Men andre ord skal au pair-pigerne – dermed også gravide au pairer – havde samme rettigheder som andre på det danske arbejdsmarked.

Jakob Dall

26. april 2014

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) stopper nu hjemsendelsen af gravide au pair-piger. Det sker, efter at en undersøgelse har afsløret, at der ikke er lovhjemmel til – som hidtil – at inddrage deres opholdstilladelse og give dem besked på at forlade Danmark inden 30 dage, hvis de bliver gravide.

»Regeringen vil derfor tage initiativ til en justering af de opholdsmæssige regler for gravide au pair-personer,« skriver Mette Frederiksen i et brev til Folketingets beskæftigelsesudvalg.

Indtil denne justering er gennemført vil Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering og Udlændingenævnet ikke »træffe afgørelser på området«, hedder det i brevet.

FOA, som organiserer au pair-pigerne, afslørede sidste år, at mens gravide normalt er sikret ret til barsel og beskyttet mod fyring, så er det modsatte altså tilfældet for au pair- pigerne. De har valget mellem at få en abort, rejse hjem eller gå under jorden i Danmark.

Au pair-personen skal nemlig indtage en såkaldt familiær stilling i værtsfamilien, hvilket angiveligt er uforeneligt med, at vedkommende selv har stiftet familie og altså er blevet gift og/eller fået børn.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har derfor afslået ansøgninger om opholdstilladelse, hvis styrelsen vidste, en ansøger om au pair-ophold var gravid. Ligesom opholdstilladelsen blev inddraget, hvis styrelsen opdagede, at en au pair-pige var gravid eller havde fået barn under opholdet i Danmark.

Ifølge beskæftigelsesministeren er graviditet imidlertid beskyttet af ligestillingsloven, medmindre der er »klar hjemmel« til at tilsidesætte forbuddet.

»Det er imidlertid ikke tilfældet i dag,« oplyser Mette Frederiksen til beskæftigelsesudvalget.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesministeren om, hvorvidt hun nu vil skabe denne klare hjemmel for den hidtidige praksis. Eller om Mette Frederiksen vil ændre praksis.

Både SF, Enhedslisten og FOA håber det sidste.

FOA mener generelt, at au pair-ordningen skal være mere »joblignende« fremfor som i dag en »kulturel udveksling«. Men andre ord skal au pair-pigerne, og de gravide af slagsen, havde samme rettigheder som andre på arbejdsmarkedet.

»Man kan håbe, at når beskæftigelsesministeren nu stopper hjemsendelserne, så skyldes det, hun vil tage udgangspunkt i, at de gravide faktisk har nogle rettigheder. Det er jo uforsvarligt at sende de gravide au pair-piger ud af landet. De vil typisk være blevet gravide med en dansker. Derfor er det ikke bare den gravides rettigheder – men i sidste ende også barnets rettigheder vi taler om,« siger Jakob Bang, forhandlingschef i FOA.

SF’s arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen, mener, at det er »alt for voldsomt«, at inddrage au pair-pigernes opholdstilladelse.

»Når unge, og yngre, kvinder kommer hertil for at arbejde, så må vi regne med, at nogle bliver gravide. Derfor må de selvfølgelig – som minimum – have lov til at blive her, sålænge deres kontrakt gælder,« siger Eigil Andersen.

Enhedslistens ligestillingsordfører, Jørgen Arbo-Bæhr, er overrasket over, at myndighederne har hjemsendt de gravide au pair-piger uden at have lov til det.

»Selvfølgelig skal mennesker, som bliver gravide i Danmark, have mulighed for at føde her i landet. I stedet smider man dem stort set ud med det samme. De skal behandles som almindelige mennesker så længe de er her,« siger Jørgen Arbo-Bæhr.

Myndighederne får langtfra kendskab til alle sager. Men får de oplysninger om, at en au pair-pige er gravid, bliver opholdstilladelsen inddraget. Det er hidtil sket mellem fem og 10 gange om året, at Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering på den måde har inddraget den.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Pia Qu
  • lars abildgaard
  • Simone Bærentzen
Pia Qu, lars abildgaard og Simone Bærentzen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hele au pair ordningen har i Danmark været kørt helt af sporet de sidste mange mange år. Den bliver kun brugt som mulighed for at skaffe nærmest gratis hushjælp til den bedre stillede del af særligt den københavnske del af befolkningen.

- Derfor, afskaf au pair ordningen i Danmark eller lovgiv så den føres tilbage til sin oprindelige formål, nemlig kulturel udveksling og dannelse.

Peter Nørgaard, Benjamin Bach, Anne Eriksen, Kirsten Mindegaard, Robert Kroll, Majbritt Nielsen, Rune Petersen og odd bjertnes anbefalede denne kommentar

Med den nye ordning, vil der snart kunne ses masser af gravide filipinske kvinder nord for København,,, Og mange sure fruer ligeså ;o)

- Det vil nærmere blive regelen end undtagelsen.

René Pedersen, Slettet Bruger og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Er det i øvrigt muligt, at få en au pair håndværker i huset nogle måneder?

- Sådan en kunne mange husejere sikkert bruge og de bliver som regel ikke gravide.

Godt spørgsmål, men jeg tror nu ikke au pair ordningen omfatter håndværkere. Derfor kan det jo godt være "nogen" finder ud af at lave en international praktikordning (for lærlinge), som jo i princippet vil være god.

"»Man kan håbe, at når beskæftigelsesministeren nu stopper hjemsendelserne, så skyldes det, hun vil tage udgangspunkt i, at de gravide faktisk har nogle rettigheder. Det er jo uforsvarligt at sende de gravide au pair-piger ud af landet. De vil typisk være blevet gravide med en dansker. Derfor er det ikke bare den gravides rettigheder – men i sidste ende også barnets rettigheder vi taler om,« siger Jakob Bang, forhandlingschef i FOA."

Det er en interessant vinkel, Jakob Bang bringer ind i debatten. For kan man overhovedet tage hensyn til et barns rettigheder, hvis barnet endnu ikke er født? I givet fald rokker det alvorligt ved fundamentet for hele vores lovgivning vedr. abort.
Generelt vil jeg mene, at man godt kan udsende gravide. Men det kommer selvfølgelig an på, hvor langt de er henne i graviditeten samt, hvor langt de skal rejse, og på hvilken måde, rejsen skal gennemføres. At sende en gravid person ud af landet, der måske skal rejse den halve klode rundt, og så henvise hende til skibsfart, hvis hun pga. graviditeten ikke kan tage en flyver, er næppe i overensstemmelse med menneskerettighederne.
I øvrigt finder jeg det problematisk, at man på Informations debatsider kan optræde under falsk navn.

Det var jo Mr. S.Pind der regulerede anvendelsen af au pair fænomenet og han måtte åbenbart lave et par krumspring, herunder den kulturelle udveksling part så han som enlig far kunne få en au-pair, samt at de faldt udenfor arbejdsmarkedet normale regler. Husk nu det til næste folketings valg. Diskriminationen og forskels-behandlingen har givetvis været sanktioneret af DF som ikke ønsker flere udlændinge til Danmark. At Beskæftigelses ministeren nu vil normaliserer forholdet kan kun bifaldes.

Benjamin Bach

Der er masser af mennesker i Europa, som kan hjælpe hinanden. At det ikke sker i tilstrækkelig grad og behovet for "au pair"-hjælp opstår, er en falliterklæring. At integrere menneskehandel i vores system vil ikke afhjælpe vores manglende evne til at hjælpe hinanden med huslige gerninger (her tænker jeg på enlige forældre, ikke rige svin) men blot forværre situationen ved at flytte normen for at få hjælp i hjemmet over til menneskehandel.

Gravide, underbetalte, mishandlede eller på anden måde ulykkelige au pairs er en forudsigelig konsekvens af en syg ide: At danskere ikke kan passe deres egne hjem, men at Filippinere skal komme her hen og gøre det. Hvis vi betragter de to samfund separat, virker det grotesk, at Filippinere skulle tage til Danmark for at hjælpe her og danskere så skal tage til Filippinerne og prutte og drikke drinks med papir-paraplyer oven på deres Tyfon-ruinerede klimaforandringsfælde.