Baggrund
Læsetid: 2 min.

Dansk patent afvist – Anders And fik ideen først

Da den danske ingeniør Karl Krøyer opfandt en ny metode til at hæve sænkede skibe, kunne han ikke få patent på sin opfindelse. Opfindelsen var nemlig ikke ny, da hans teknik havde været offentliggjort 15 år tidligere – i et Anders And blad
Anders And-historien om at hæve et skib med bordtennisbolde kom i 1949, altså 15 år før Karl Krøyer søger patent på selvsamme metode. Derfor fik han afslag, da teknikken ikke var ny.

Anders And-historien om at hæve et skib med bordtennisbolde kom i 1949, altså 15 år før Karl Krøyer søger patent på selvsamme metode. Derfor fik han afslag, da teknikken ikke var ny.

Egmont

Indland
3. maj 2014

I opfindelseskredse er der særligt én historie, der går igen, når snakken falder på afviste patenter: Fortællingen om Karl Krøyer, hans superflydende skumkugler og et gammelt Anders And blad.

Historien begynder i 1964, da den 2.000 ton tung lastdamper Al-Kuwait kæntrer i Kuwait Citys havn. Om bord er næsten 6.000 levende får, og da hele byen får sit drikkevand fra havnen, er en hurtig indgriben altafgørende. De arabiske myndigheder anmoder derfor om international hjælp, og forskellige firmaer byder ind på bjærgningsoperationen. Vinderen bliver danskeren Karl Krøyer, der har en fantastik idé: Al-Kuwait skal hæves ved hjælp af små kugler af skumplast.

Karl Krøyer idé er simpel såvel som banebrydende: Han opfinder en ny type perlestore kugler af et særligt polystyrénskum, der bages til luftfyldte bobler. De små lette kugler kan herefter optage 40 gange deres egen volumen, og får på den måde en enorm flydeevne i vand. Logikken er, at tilstrækkelig opdrift vil hæve det sunke skib.

Krøyers små superflydende kugler produceres i millionvis på havnen i Kuwait og pumpes herefter i en lind strøm direkte ned i damperens skrog, der ganske langsomt hæver sig fra bunden. Seks uger og 150 ton skumkugler senere, bryder Al-Kuwait havets overflade og kan nu transporteres væk i ét stykke. Karl Krøyer hæver endnu et skib efter succesen i Kuwait, denne gang en dansk coaster, der er sunket i Grønland

Anders And i forkøbet

Karl Krøyer forsøger herefter at få patenteret sin metode, og det lykkes både i Storbritannien og i Tyskland.

Ifølge den originale patentansøgning (se billedet) består metoden af, at materiale, der giver opdrift (1), pumpes ind i nedsunket skib (4) gennem et rør (3) fra et bjærgningsfartøj (2). Da opfindelsen skal godkendes af de hollandske patentmyndigheder, får Karl Krøyer imidlertid et overraskende afslag. De hollandske myndigheder har fundet et gammelt Anders And blad, hvori Anders And hæver et sænket skib ved hjælp af en næsten identisk teknik. Hvor Krøyer bruger polystyrénskum til at skabe opdrift, bruger Anders And bordtennisbolde, men derudover er fremgangsmåden den samme: Bordtennisboldene indpumpes i det sunkne skib gennem et rør fra et bjærgningsfartøj – og violà, skibet hæves.

Patentet afvist

Problemet for Krøyer er imidlertid, at Carls Barks har skrevet historien i 1949, altså 15 år før Krøyer søger patent på selvsamme metode. Og for at få godkendt et patent, er det et krav, at opfindelsen skal være ny. Det betyder konkret, at ideen skal adskille sig fra al kendt teknologi på området på ansøgningstidspunktet. Og det gør Krøyers metode ikke, den er derimod en tro kopi. Det betød afslag fra Holland og efterfølgende afslag fra alle andre patentmyndigheder. Så selv om historien med bordtennisboldene er fiktiv fra Disneys univers, er teknologien alligevel beskrevet så detaljeret, at de hollandske patentmyndigheder afviste Krøyers patent – Anders And fik ideen først.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her