Baggrund
Læsetid: 3 min.

Lørdagsbøffen koster

Mens politikerne drøfter, hvordan de mindsker udslippet af de farlige drivhusgasser ved at få folk til at tage toget, køre mindre i bil eller skrue ned for varmen, kommer Dansk Vegetarforening med en ny løsning: Kvit kødet
Grunden til, at kød generelt er dyrt miljømæssigt, er ikke kun, at meget af den mad, som dyr fodres med, kan anvendes til menneskeføde; tarmluften fra drøvtyggere som køer består af metangas, der er en 23 gange mere kraftig drivhus- gas end kuldioxid.

Jakob Dall

Indland
22. april 2014

Sæt mål for en kødreduktion. Sådan lyder opfordringen fra Dansk Vegetarforening, efter at FN’s klimaeksperter endnu en gang har advaret om, at det stigende CO2-udslip vil føre til hungersnød, oversvømmelser og flygtningekriser i dette århundred.

»Vi ved, at produktionen af kød er ansvarlig for en stor del af den globale udledning af drivhusgasser. Derfor er det oplagt, at Danmark tager den grønne førertrøje på og nedbringer forbruget af kød,« siger Dansk Vegetarforenings formand, Mette Kure Hansen.

Dansk Vegetarforening opfordrer derfor klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) til at lave en oplysningskampagne for at få os til at spise mindre kød, at sætte et mål for reduktionen og at lave en plan for, hvordan han når dette mål. SR-regeringens mål er i forvejen at nedbringe udslippet af drivhusgasser med 40 procent i 2020.

FN har beregnet, at kødproduktionen bidrager med 18 procent af den samlede udledning af drivhusgasser. Og heri er der ikke taget højde for, hvad der kan vindes, hvis der genplantes skov på nogle af de tidligere landbrugsarealer.

»Danmark har i mange år været first mover på CO2-reduktion. Nu ser vi et akut behov for at blive first mover på kødreduktion. Det er en dagsorden, som både den tidligere og den nuværende regerings klimaministre har forsømt,« siger Mette Kure Hansen.

Sætter du således tænderne i en lørdagsbøf på 250 gram, svarer måltidets klimabelastning i form af drivhusgasser til 20 kilometers kørsel i bilen. Et kilo bøfkød koster nemlig 12,98 kilo CO2 at producere. Værre bliver det med fårekød, som når op på 17,4 kilo C02 pr. kilo. Kan du ikke undvære kød, er det miljømæssigt bedst at spise fjerkræ, der koster 4,57 kilo CO2 pr. kilo.

Årsagen til, at kød generelt er dyrt miljømæssigt, er ikke kun, at meget af den mad, som dyr fodres med, kan anvendes til menneskeføde; tarmluften fra drøvtyggere som får og køer består af metangas, der er en 23 gange mere kraftig drivhus- gas end kuldioxid.

SF’s klima- og energiordfører, Steen Gade, er samtidig Nordisk Råds klimatalsmand. Og Nordisk Råd har netop besluttet at opfordre regeringerne til at lave en oplysningskampagne om sammenhængen mellem klimaet, og hvad vi spiser.

»Klimadebatten handler ikke kun om, at vi skal køre i miljøvenlige biler – den handler lige så meget om, at vi skal spise mindre kød. Der er jo masser af argumenter for, at vi skal spise mindre kød. Og forbrugerne skal have klarhed over, hvordan deres madvaner hænger sammen med både klimaforandringer og sundhed,« siger Steen Gade. Enhedslistens klimaordfører, Per Clausen, mener heller ikke, at der er noget at betænke sig på:

»Ved siden af alle de tiltag, vi skal tage i forhold til at sikre omstillingen til en energirigtig produktion, kan vi også give borgerne nogle redskaber, så de selv kan handle. Det her er valg, som er til at overskue. Det er tit så besværligt at vælge det rigtige eller forkerte. Men i forhold til klimaet er valget her enkelt.«

DTU Fødevareinstituttets seneste kostundersøgelse viser, at gennemsnitsdanskeren spiser 48 kilo kød i løbet af et år – hvilket er en fordobling i forhold til for blot et halvt århundred siden.

Ifølge seniorrådgiver Sisse Fagt spiser især danske mænd meget kød. Der anbefales et indtag på maksimalt 500 gram tilberedt rødt kød om ugen, ligesom indtaget af forarbejdet kød, især med højt indhold af fedt og/eller salt, bør reduceres mest muligt. Mænd spiser op mod 125 gram rødt kød om dagen, i tilberedt eller forarbejdet form.

»Ernæringsmæssigt er der ingen tvivl. Især mænd behøver ikke spise så meget kød, som de gør,« siger Sisse Fagt.

Ingen oplysningskampagne

Klima- og energiministeren er enig i, at »kødforbruget er en af de ting, der bidrager til det samlede CO2-udslip i verden – i øvrigt lige som så mange andre ting«.

Men Rasmus Helveg Petersen har ikke tænkt sig at følge opfordringen om en oplysningskampagne. I hvert fald ikke her og nu:

»Regeringen er ikke ked af den danske klimaindsats. Så kommer der nu et ønske om, at vi gør noget mere ved det. Hvilket jeg håber, det kommende Klimaråd vil se på i den fortsatte rådgivning. Det er da et meget sympatisk og relevant forslag. Men der er mange grupper, som har hver deres interesser. Jeg vil gerne have, at vi samlet kigger på, hvordan vi lettest og billigst nedbringer vores CO2-udslip«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Så kan jeg kun anbefale, at vegetarforeningen deltager i formidlingen af mange flere vegetarmadopskrifter. I min bekendtskabskreds af kødspisere er indvendingen oftest, at de fleste måltider er bygget op om en kødluns af en slags, og dertil er der så tilbehør. Hvis ikke lødlunsen er der, så falder hovedretten fra hinanden.
Og det er der da al mulig grund til at lave om på med velsmagende kødluns-alternativer.

Søren Kristensen, Torben Nielsen, Morten Lind og randi christiansen anbefalede denne kommentar

Du må sende dette link til dine kødspisende venner Lise Lotte Rahbek :)
http://vegetarforening.dk/node/290

Simone Bærentzen, lars abildgaard, Benjamin Bach, Britta Hansen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Steffen Nielsen

Der masser af vegetaropskrifter på nettet, her er et par af de sider jeg selv bruger en del: http://maanebarnet.org http://vegetarkontakt.dk/?vegetar=opskrifter http://anima.dk/opskrifter

Simone Bærentzen, Benjamin Bach og Britta Hansen anbefalede denne kommentar

Dejligt at Information bringer denne lille artikel.
Og hvad angår hovedretten-falder-fra-hinanden-problemet: I stedet for nødvendigvis at "erstatte" kødet med vegetabilske kød-efterligninger, nøddestege, osv., synes jeg hellere vi skal arbejde på at få ændret madkulturen i det hele taget. Mange af de fødevarer, som normalt opfattes som "tilbehør" har faktisk meget større berettigelse som hovedkomponent i et måltid menneskemad, end f.eks. kød har. Jeg kan blot som eksempel nævne den fantastiske kartoffel, som dækker de menneskelige ernæringsbehov så godt, at man vil kunne leve udelukkende af kartofler i relativt lang tid, uden overhovedet at få mangler af nogen art. Derimod ville man gå en hurtig og sikker død i møde, hvis man forsøgte at leve udelukkende af kød. Det burde være kødet, der kaldtes "tilbehør" - noget man kan spise som en slags dekadent nydelsesmiddel, og i hvert fald ikke noget, som nogen sinde burde udgøre en særlig betragtelig del af et menneskes ernæring.
Fremtiden er vegetarisk, hvad enten de kødelskende danskere kan lide det eller ej. Og det vil komme både vores egen sundhed, dyrene og klimaet til gode.

Peter Jensen, Marianne Rasmussen, Simone Bærentzen, peter fonnesbech, randi christiansen, Britta Hansen, Agnes Marie Geleff og Steffen Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Jeg vil langt hellere køre 20 km. mindre i bil end undvære en bøf. Det første skulle vegetarerne så også gøre, så er effekten dobbelt op.

Henrik Danstrup

Keep on dreaming - vi giver ikke køb på steaks og grilltarm - NEVER ! Om vi så skal cykle resten af vores dage.... http://youtu.be/g-tMlZ6wMnc

Theis Petersen

Jeg vil mene en oplysningskampagne ville være helt på sin plads. Jeg har været vegetar i lidt over 6 år, og de spørgsmål jeg oftest bliver mødt med er i retning af "er det ikke svært?", "er det ikke dyrt?", "hvordan får du alt det du skal bruge?" og "hvorfor er du vegetar?". Det mangler en del information om emnet, selvom det er blevet bedre de sidste år. Svaret på disse spørgsmål er ret enkelt, det kan være billigt, det er nemt og sundt. Det handler om at ændre vaner, hvilket kan være en udfordring i en travl hverdag, men hvis den er klimakrise skal tages alvorligt er vi nødt til at tage det hele med. Inklusiv fødevarer! Intensiv fødevareproduktion har en lang række negative konsekvenser, prøv at kig i denne rapport eksempelvis: http://www.friluftsraadet.dk/media/141107/saadanliggerlandet_2013.pdf . Og det behøver vel ikke nævnes hvad det koster på miljøkontoen at producere 25 mill svin om året.

Simone Bærentzen, randi christiansen og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

Jeg tror ogsaa det er politisk urealistisk med en direkte overgang til vegetarismen - er der ikke nogen af vegetarerne der kan saette sig selv ind i den gode sags tjeneste og erstatte boefferne paa middagsbordene? Det kunne maaske skabe mere sympati for sagen? Og den CO2 maessige effekt er jo helt forrygende! Det er ikke kun okser der prutter!

det kan måske være meget godt, men det er jo ikke noget nyt. vi har hørt det mange gange før.

At i hellere vil cykle resten af livet, end at skære ned på kødforbruget er bare ikke nok.

Der bruges SINDSYGE mængder vand på at fremstille kød. Ca. 15500liter på et kilo oksekød. I burde fandme skamme jer over at være så egoistiske og selvfede at i ikke kan se udover jeres egen navle.

http://vegetarforening.dk/omveg/materialer/klimapjece.pdf

Marianne Rasmussen, Morten Lind, randi christiansen og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Forstår godt, at ministeren ikke tør 'servere' dette emne for befolkningen. Har bl.a. fulgt den ophedede diskussion om artiklen på facebook og må konstatere: Ministeren kunne lige så godt begå Harakiri som at bede den danske befolkning om at droppe (en del) af kødet.

Britta Hansen

@ Bob: Ja, rigtigt, det er hørt mange gange før. Men har det ændret noget indtil nu? Fx for dig?

@ Henrik, der skriver: '...er der ikke nogen af vegetarerne der kan saette sig selv ind i den gode sags tjeneste og erstatte boefferne paa middagsbordene?'
Jeg forstår ikke, hvad du vil sige. Skal vegetarerne finde en 'erstatning' for bøfferne? Hvis det er det, så findes den for længst på et hastigt voksende segment for industrielt fabrikerede vegetarretter (pølser, schnitzel, 'hakkekød' af soya m.m.). Om ikke andet kan de gøre det nemmere for folk, der virkelig-virkelig savner deres kød.

Henrik Danstrup

@Kønig - dit raseri må du selv ligge og rode med, men at kalde alle andre, som ikke er faldet på røven og vegetarfantasternes i Vogternes Råd for egoister er nok lige lovligt unuanceret. Spis du nu blot alle dine grøntsager, men spar os for din doserende og fordømmende tone.

Jakob Lindblom

Det regnestykke holder heller ikke vand. Oksekød er nemlig et biprodukt af mælkeproduktionen, og I Danmark producerer vi markant flere kalve, end vi selv æder - alene på mælkeproduktionen. Så enten skal man forbyde / cutte ned på mælk, eller også skal kalvene aflives ved fødslen, hvilket vel heller ikke vil være populært.

Derudover kan man reducere metanudledningen meget markant ved at ændre på foderet. Hvis man fx. blander cikorie ind i de andre foderafgrøder, så kan man reducere udledningen med op mod halvdelen, har jeg læst et sted.

Og ja, jeg ved godt, at nogen ynder at købe argentinsk kødkvæg og det er vanvittigt klimamæssigt, når vi laver rigeligt lokalt, som ikke skal sejles rundt.

randi christiansen

Danstrup - lever i den bedste af alle verdner > hans egen. Men han kommer nu nok til at reducere sit kødindtag om ikke før så den dag, den reelle kostpris skal betales. Kød er som mere end en
sideret ikke godt for nogen eller noget. Produktion-og distribution har - ligesom med det meste
andet - alt for meget spild. Hvis kostprisen i det mindste var reel, var der nok ikke så meget
madaffald og spild. Men klart - det er en stor omstilling - hvilket ikke er et argument for at
undlade. Skal blot gøres rigtigt.

Theis Petersen

Hver gang denne debat tages, om det er her, et hvilket som helst andet nyhedssite eller et middagsbord et sted, kan vandende deles i to. Dem der med næb og klør forsvarer deres "ret" til at spise alt det kød de vil (og åbenbart hellere vil cykle resten af livet, forslag: op på cyklen + to kødfrie dage om ugen= Win win win). Det oprindelige debatindlæg handler om at der er behov for at skære ned på kødforbruget, ikke droppe det helt. Det er åbenbart for meget forlangt, siden (ubegrænsede mængder af) kød er en menneskeret. At forsvare ubegrænset kødindtag er, efter min mening, at sidde fast i en fortid hvor mennesketes handlinger endnu ikke var forbundet med miljøproblematikker (60'erne). Vi skriver 2014, vi er ved at indse, at vi bliver nødt til at ændre praksisser over hele linjen hvis vi ikke vil kuldsejle den økologiske situation totalt. Prøv at følg anbefalingen fra det oprindelige debatindlæg: spis 500g rødt kød om ugen og se om livskvaliteten ikke forbliver den samme.

Niels Duus Nielsen, Marianne Rasmussen, Simone Bærentzen, Niels-Simon Larsen, Morten Lind og randi christiansen anbefalede denne kommentar

Og til dem der påstår at man skal spise kød for at blive stor og stærk:
De landdyr der dråber flest mennesker hvert år er allesamt vegetarer...

Hvis ikke det er egoisme, Danstrup, hvad er det så?

Jeg har ikke i sinde at forbyde nogen at spise kød. Det er ikke bæredygtigt at æde så meget kød som vi gør her i Danmark. Overhovedet ikke. Vand er en mangelvare i store dele af verden. Og bliver det også her inden længe hvis ikke i tager jer lidt sammen.
Du dør ikke af kun at spise 500g rødt kød om ugen. Tværtom er der nok en gevindst at finde i form af nedsættelse af de mange livstilssygdomme, som er en direkte konsekvens af det store indtag af animalsk rpotein.

Når man som jeg har boet en del år i Asien, så er det grænseoverskridende at komme til Danmark og opleve hvor meget kød danskerne spiser. Jeg får simpelthen ondt i maven de første 14 dage indtil kroppen har vænnet sig til at indtage store mængder af kød. Der spises mange kødretter i Japan og Kina, men mængden af kød i en kødret udgør kun 25-50 gram per person. Kødet er ofte meget velsmagende og krydret med fx hvidløg, chili, koriander, wasabi eller ingefær. Resten består af grøntsager i en variation, som man ikke får i Danmark. En af mine ynglingsgrønsager er åkanderod, som er sprød og velsmagende. Dertil serveres ris eller nudler (ramen).

Endvidere findes der som bekendt et hav af fisk. Af en eller anden grund er udvalget af fisk meget begrænset i Danmark. Selv nogle af de fisk, som fanges i de danske farvande, bliver ikke solgt i butikkerne, men eksporteres til andre lande. Med et større udvalg af fisk kan forbruget af kød måske også nedsættes.

Simone Bærentzen, Niels-Simon Larsen, Morten Lind, randi christiansen og Jan Kønig anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

En god veninde bad mig videregive disse kilder til fantastiske vegetarretter til dem, der er interesserede:
http://kodfrifredag.wordpress.com/
og (bog på dansk til familier)
Green kitchen stories. - lækker og sund vegetarmad til alle ugens dage
af Luise Vindahl& David Frenkiel

Britta Hansen

Kunne godt tænke mig, at se en undersøgelse om, hvorfor diskussionen om 'kød, nej tak' er så enorm betændt. I mine øjne er der tale om en form for 'Semmelweis refleks': https://en.wikipedia.org/wiki/Semmelweis_reflex

'Selv da Semmelweis i 1861 er professor på universitetet i Pest og udgiver sit hovedværk med udførlig statistisk dokumentation for værdien af hygiejniske forholdsregler, er modstanden hos hans lægekolleger i Europa massiv. I Danmark er det for eksempel først omkring år 1900, hygiejnereglerne slår igennem, og dødeligheden blandt fødende kvinder falder fra omkring 50 procent til cirka fem per 1000 fødsler.' http://www.foa.dk/Forbund/Fagbladet-FOA/Paedagogisk/Arkiv-2007/nr-1-janu...

Der bliver flere og flere vegetarer og veganer i vesten (der desværre mhp miljøeffekten bliver stærkt 'modarbejdet' af et stadigt voksende antal kødspisere i udviklingslandene i østen, hvor det - ligesom det også i vores lande forholdt sig - tages som tegn for velstand, at kunne spise masser af kød).

Fremtiden er nødvendigvis overvejende vegan. Om DK så bliver det sidste land, der indser det.

Agnes Marie Geleff, Simone Bærentzen, Torben Nielsen, Niels-Simon Larsen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Den almindelige danske hverdags madkultur er utrolig lidt kvalitetsbevidst. Jeg er vokset op på velsmagende efterkrigstids mormormad - men der manglede frugt og grønt, og til gengæld blev
jeg uhyre sulten efter søde sager. Bemærk at behovet for søde sager stiger, når der er underskud
på andre konti. Bemærk at fedme-og livsstilssygdomme er voksende ! i takt med
velstandsstigning i de asiatiske lande - som ellers har tradition for sund og mager mad, fisk og
de lækre retter, som frank hansen beskriver. Klima og fysisk aktivitet betyder alt for kroppens
næringsbehov - i kolde klimaer har vi brug for varmeproducerende mad som fx kød, og en stor
hårdtarbejdende mand bosat i hårdt klima har selvf andre og større behov end en lille asiat.

Den omfattende transport af madvarer medfører ligeledes forvirring - hvorfor kan jeg i landet, hvor de dejligste æbler kan dyrkes, næsten kun finde æbler fra italien, argentina, tyskland,
holland - og ligeledes med andre klassiske danske madvarer. Jeg køber ! ikke argumentet om
årstid og slet ikke pris. Gemmeæbler, pærer og syltet frugt osv er en glemt kunst - og miljøet
betaler en ikke indkalkuleret pris for udenlandske æbler, som på disse ulige vilkår udkonkurrerer danske varer. Et komplet skråplan. Tænk globalt - handl lokalt.

Agnes Marie Geleff, Torben Nielsen, lars abildgaard, Morten Lind, Lise Lotte Rahbek og Jakob Lindblom anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Mon ikke tommelfingerreglen om, at hvad der gror omkring dig, nok er, hvad der korresponderer bedst med dine fysiske behov. Det, synes jeg, lyder logisk.

Benjamin Bach

@Henrik Danstrup
Så gik Jan Kønig vist lige i din fælde :)

Men uanset hvilken holdning man har: Hvis man praktiserer det, man selv prædiker (a.k.a. practice what you preach), så har man en rimelig solid piedistal for at kunne tale normativt om fakta. Når veganere/vegetarer gerne vil have andre overbevist, så er de (som regel) godt klædt på ift. den stivnakkede bøfspiser, der ser kød som en eller anden fundamental menneskeret. Pointen er ikke at fratage folk en nydelse, men at reducere ressourceforbrug og ofte også dyrs rettigheder / velfærd.. når folk reagerer fornærmet og siger "moralister" etc. så ser jeg det mere som en undvigen af diskussionens indhold.

Det er ude af proportioner at kalde andre for egoister uden at kende dem -- men hvis du nu giver Kønig et. al. ret i, at der er konsekvenser ved kødspisning og af hvilke årsager du ikke selv vil tage dem i betragtning (altså "keep on dreaming" er jo ikke et argument eller en forklaring, blot en provokation), så er I da nået et stykke vej.

@Henrik Brøndum
Det er en god ide at gå mere direkte til værks og måske erstatte debatten med noget god mad... vejen til folks hjerte. Så vinder man jo måske den dér "det ik' så ringe endda"-dansker over :) Udover det, så synes jeg faktisk, at Dansk Vegetarforening er ret god til at være folkelig og ikke specielt skinger... men det er sjældent man hører opfordringer til at blive vegetar.

Meanwhile in Sweden, så siger en undersøgelse fra Djurens Rätt, at 10% af svenskerne ikke længere spiser kød.

Agnes Marie Geleff, Simone Bærentzen, Morten Lind og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Mht kød må lidt men godt være en acceptabel vej ? Det må kræve stor fortrængningsevne at spise kød fra et dyr, som har lidt under opvæksten. Hvor barbarisk. Og i kina spiser de hund ? Kunne du tænke dig det, danstrup - og hvorfor ikke ?

randi christiansen

En kælegris - jeg har set en gris smile

randi christiansen

I fjernsynet - og de andre så det også, og vi dyrkede ikke danskens nationalsport > kampdruk

Vejen til vegetarisme er lang. Personligt er spiser jeg næsten ikke kød andet end hvis jeg er i byen. Derimod stiller min mand krav til en hvis mængde kød, men jeg har dog fået overbevist om at kød skal fylde en mindre del af måltidet, og der kan man jo begynde. Mange (især mænd) har det med at kød nærmest kan udfylde hele måltidet, og hvis man kan få den gruppe overbevist om det ikke er nødvendigt eller, så er vi allerede godt på vej

Torben Nielsen

Jeg forstår at de folk, som nedskød USA's bisonflokke, udførte en god og klimagavnlig handling. En god og rettidig aktion.

Menneskets mave/tarme o s v er ikke "bygget" til ren planteføde - mennesket skal have "lidt af hvert" for at fungere optimalt.

Men uanset striden om "vegetarbudskebet", så er det fundamentale problem vel, at der er en eller anden grænse for, hvor mange mennesker vores planet kan "bære" .

Lever man co2-bevidst, så bliver der selvfølgelig plads til lidt flere mennesker end ellers, men der er altså stadig en øvre grænsen for hvor mange vi kan være.

Løsningen er nok at lave lidt global familieplanlægning - Danmark fungerede f eks OK i 1970, hvor vi blot var 4 mio danskere - måske skulle vi tilstræbe at blive lidt færre i Danmark i årene fremover - målet kunne i første omgang være at reducere os fra de nuværende 5,5 mio til 5 mio gennem fornuftig famiiliplanlægning ?

randi christiansen

Godt ord kroll - familieplanlægning. For den planetare familie - en Plan for Planeten - men vi må selvf starte et sted. Det er i øvrigt påvist - selvom det vel egl er indlysende - at børns madpræferencer grundlægges i fostertilstanden.

Benjamin Bach

Menneskets mave/tarme o s v er ikke "bygget" til ren planteføde - mennesket skal have "lidt af hvert" for at fungere optimalt.

Det er 2014 og der findes alternativer til kød i massevis, og man kunne sågar sætte skub i udviklingen af flere alternativer, både biologiske og syntetiske. Urmenneskets vilkår er irrelevante. Siger du i øvrigt ikke også, at vegetarer fungerer uoptimalt som følge af, at der ikke er nok kød i vores maver/tarme? :)

I øvrigt kloge ord om global familieplanlægning. Udover omlægning til vegetarisk kost (som f.eks. Einstein også har været fortaler for), så har Danmark sin egen historie om Indenrigsministerens rådgiver udi ernæring, Mikkel Hindhede, som under Første Verdenskrig undgik en dansk hungersnød ved at omlægge kornhøsten fra dyrefoder til menneskefoder.

Agnes Marie Geleff, Britta Hansen, randi christiansen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Simone Bærentzen

Lise Lotte Rahbek, jeg vil anbefale at du køber en rigtigt god indisk kogebog! Mine to favoritter er begge skrevet af Julie Sahni.

Og til jer, der hellere vil undvære bilen end en bøf, der er jo ingen i overnstående artikel, der foreslår at Danmark skal være vegetarisk! Pointen er at nedbringe mængden af kød, man spiser. Dvs. dels ikke spise kød hver dag, dels sammensætte kødmåltiderne så der er lidt mindre kød og lidt mere af alt det andet - i rigtigt mange retter, f.eks. gryde- og farsretter, kan det sagtens lade sig gøre at erstatte en ret stor del af kødet med grøntsager og rodfrugter, uden at det egentlig mærkes. Så man behøver altså ikke helt at undvære bøffer. Og derfor er det stadig en god idé at lade bilen stå.

Agnes Marie Geleff, Lise Lotte Rahbek, Britta Hansen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Simone Bærentzen

Jakob Lindblom: "Det regnestykke holder heller ikke vand. Oksekød er nemlig et biprodukt af mælkeproduktionen, og I Danmark producerer vi markant flere kalve, end vi selv æder - alene på mælkeproduktionen."

Så vidt jeg ved har vi også en kæmpe EU-støttet overproduktion af mælk herhjemme, som afsættes billigt som tørmælk i bl.a. Afrika, hvilket underbyder de lokale markeder og spænder ben for udvikling af de lokale landbrug. Så det ville nok heller ikke være helt skidt at få sat en stopper for det.

http://www.information.dk/306577

Benjamin Bach, Britta Hansen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

@Benjamin: Hindhedes forsøgskanin hed Frederik Madsen, og der er lavet en fantastisk radiomontage om deres forsøg. Jeg kan ikke henvise til et link. Det er tyve år siden, jeg hørte den. Jord-og betonarbejderen FM levede en sommer af havregrød og jordbær - døde ikke af det, men var rask og frisk.

randi christiansen

Økomælk til kineserne - indtil de selv kan producere den, de stakler

Benjamin Bach

Niels-Simon Larsen
Hvis du finder den, så sig endelig til, det lyder ret spændende :)

Lise Lotte Rahbek

Tak for tips til vegemad - til alle.
jeg er lidt af en skovl til at lave mad, som jeg ikke ved hvordan skal smage når det er 'rigtigt',
eftersom jeg har en tendens til at bruge opskrifter kun som vejledende og
maden kan blive noget aldeles frygteligt biks uden forudgående sanse-erindring.
Inspiration er dog altid velkommen. :)

Britta Hansen

Lise Lotte, hvis du efterlyser kødlignende produkter, kan jeg anbefale Hälsans Kök http://www.vegedan.dk/?product_cat=halsans-kok. Irma og helsekostbutikker har en del af deres produkter, og ellers er der et kort på deres hjemmeside med angivelse af forhandlere i DK. Jeg bruger gerne deres fars, pølser eller nuggets, hvis jeg virkelig savner noget 'kød'. Og jeg lover dig: hvis du laver en kødsauce med deres fars, vil INGEN af dine kødspisende venner opdage, det ikke er kød! Der er risiko for, at du selv glemmer det komplet :-)

Steffen Jørgensen

En kommentator ovenfor lovpriser, og med rette, kartoflen. Det kan erindre os om Vincent van Goghs berømte mesterværk, Kartoffelspiserne. Med samme glæde bør vi også ihukomme regeringen Poul Schlüter, som i oktober 1986 indførte Kartoffelkuren.

@Britta Hansen,
Den oprindelige producent er engelske Quorn, som sælger deres produkter under det navn i bl.a. Kvickly ( eller i det mindste solgte da jeg kom der).
Og du har ret med at det er nærmest umuligt at se forskel til kød i farsretter eller pølser. Det er dog et mycoprotein, så svampeallergikere skal nok undgå det.

Henrik Danstrup

Spot on @Benjamin
Jeg spiser langt mindre kød i dag end for 10 år siden (hjemmestyreformandens kontinuerlige indoktrinering har haft en vis effekt :c) men jeg magter ikke den moraliseren fra alle de rettroende - det er og bliver en belastning !
Det er dog inderligt ligegyldigt, hvad jeg propper i munden, men vegetar propagandisterne må for deres egen - og deres projekts - skyld forstå, at hvis de skal have rykket alle os, som er vilde ned steaks så store som lokumsbrædder, så duer det ikke med en bedrevidende doserende attitude - snarere tvært imod !

Steffen Nielsen

Hvis i leder noget der kan erstatte hakket oksekød kan sojaproduktet soy4you anbefales. Det sælges til 25 kr. i Rema1000 for hvad der svarer til 500g hakket oksekød. Det er ikke et dyrt alternativ som tingene i helsekostbutikkerne kan være og kræver heller ikke specielle vaneændringer, udover at det er nemmere at opbevare end kød, da det ikke skal nedkøles.

randi christiansen

danstrup - du skal da ha dine steaks - bare en gang i mellem, så må du også love at undlade at propagandere for deres fortræffeligheder

Søren Kristensen

Der er masser af vegetaropskrifter i omløb, men ikke ret mange fastfood-vegetaropskrifter. Og hverdagen er nu engang noget der går hurtigt for de fleste og så napper man de nemme løsninger, som indbærer kød på den ene eller anden måde. Hvorfor er der fx. ikke et alternativ til McDonalds eller pølsevognen, hvor man kan købe en vegetarisk hotdog og hvorfor er der ikke et lavprissupermarked som udelukkende henvender sig til vegetarer og hvorfor pakkes alt kød til fire personer, når halvdelen af befolkningen bor alene? Osv. Selv har jeg kun et svar: vi vil allesammen inderst inde helst være en del af en kødspisende kernefamile. Alt det andet er bare dårlig samvittighed og bortforklaringer.

randi christiansen, Britta Hansen og Henrik Danstrup anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

@Thomas - Der er stor forskel mlm Hälsans Köks produkter (hovedsageligt fremstillet af soja m.v.) og Quorn (som du beskriver helt korrekt som et mycoproteinprodukt, og som også findes i supermarkeder m.v.). Det er i øvrigt ikke på den måde for at reklamere for et bestemt firma, det er blot for at give et tip til en meget nem 'køderstatning' når der er behov for det. Min generelle holdning er dog, at jeg helst undgår industrielt fremstillet mad, der altid vil indeholde tilsætningsstoffer, stabilisatorer m.v. Frisk er bedst.

Her et meget seriøst foredrag (20 min) af Berkeley professor om industrielt fremstillet mad samt baggrunden for dens eksplosive vækst: http://www.whydontyoutrythis.com/2014/04/watch-this-video-youll-never-ea...

Britta,
Helt enig. Hellere lave det af gode råvarer fra bunden af end bruge halv-fabrikata.