Baggrund
Læsetid: 4 min.

Ministre fastholder tiltro til NSA

Regeringen har intet kendskab til ulovlig amerikansk spionage mod Danmark, forsikrede justitsministeren og forsvarsministeren ved et samråd i går. Hvordan regeringen har undersøgt sagen, vil ministrene ikke afsløre
Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (t.v.), havde i går indkaldt justitsministeren og forsvarsministeren til samråd om den amerikanske efterretningstjeneste NSA.

Christian Liliendahl

Indland
30. april 2014

Justitsminister Karen Hækkerup (S) og forsvarsminister Nicolai Wammen (S) åbnede gårsdagens samråd om den amerikanske efterretningstjeneste NSA i Folketingets Retsudvalg med en »forventningsafstemning«, som forsvarsministeren formulerede det: Fordi debatten om NSA tidligere har været oppe i både pressen og Folketinget, måtte udvalgsmedlemmerne indstille sig på, at ministrene nok ville komme til at gentage, hvad de tidligere har sagt.

Det skulle vise sig at være en korrekt forudsigelse.

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, havde indkaldt til samrådet og var særlig interesseret i afæske ministrene flere oplysninger om NSA’s aktiviteter i forbindelse med klimatopmødet COP15 i København i 2009. Som afdækket i Information viser dokumenter lækket af Edward Snowden, at den amerikanske efterretningstjeneste planlagde at udføre elektronisk spionage under selve topmødet, og at den allerede forinden havde spioneret imod flere af de deltagende lande og blandt andet havde opsnappet, hvad der efter alt at dømme var et fortroligt aftaleudkast udfærdiget af danske embedsmænd.

Mens afdækningen førte til international kritik af NSA fra blandt andet EU, har den danske regering gang på gang reageret med variationer over en kommentar, som Nicolai Wammen udsendte allerede samme nat, som Information offentliggjorde historien. Her slår ministeren fast, at der ikke er »anledning til at ændre ved det forhold, at vores efterretningstjenester ikke har oplysninger, der giver grundlag for at antage, at amerikanske efterretningsaktiviteter på ulovlig vis er rettet mod Danmark«.

Ikke overraskende var linjen den samme under samrådet.

»Lad mig starte med at slå fast, at PET ikke har grund til at tro, at amerikanske efterretningsaktiviteter på ulovlig vis er rettet imod Danmark eller danske interesser,« sagde justitsminister Karen Hækkerup, mens Nicolai Wammen forklarede, at »Forsvarets Efterretningstjeneste ikke har grund til at antage, at der foregår ulovlige amerikanske efterretningsaktiviteter rettet imod Danmark eller danske interesser«.

Ikke i det åbne rum

Pernille Skipper var med egne ord »glad for, at begge ministre anerkender, at der er en vis grad af gentagelse i det her«. Hun indvendte imidlertid, at ministrenes forklaring står i »skærende kontrast« til den dokumentation, der er blevet fremlagt, og efterspurgte en forklaring på, hvordan regeringen og de danske efterretningstjenester har undersøgt sagen. Karen Hækkerup svarede, at spørgsmål om efterretningstjenesterne »hverken kan eller skal håndteres i det åbne rum«. »Som regering lægger vi altså vores konklusion offentligt frem, men vi kan ikke gå i detaljer med alle mellemregningerne,« sagde hun. Dog kunne hun sige så meget, som at de danske efterretningstjenester har »en god og tæt dialog med tjenester i andre lande«.

Om regeringen og efterretningstjenesterne har foretaget sig andet for at undersøge sagen end at spørge deres partnere i NSA, fik udvalgsmedlemmerne således ikke noget svar på. Sikkert er det til gengæld, at NSA, ifølge dokumenter fremlagt af Edward Snowden, ikke holder sig tilbage for at spionere imod deres såkaldte tredjepartspartnere i lande som Danmark. Den slags forbehold tager NSA kun over for de fire tætteste partnere i den såkaldte five eyes-alliance: Storbritannien, Canada, Australien og New Zealand.

Sikkert er det også, at hverken regeringen eller FE og PET kan have foretaget grundige undersøgelser af sagen i de få timer, der gik fra offentliggørelsen af Informations afdækning, til Nicolai Wammen lagde den linje, som regeringen har fulgt siden.

Både Pernille Skipper og Liberal Alliances retsordfører, Simon Emil Ammitzbøll, undrede sig ved samrådet over, at den danske regering på intet tidspunkt har forholdt sig kritisk over for NSA, når regeringer i andre lande som eksempelvis Tyskland har reageret på historier om amerikansk spionage med forargelse og kritik.

»Det er da mærkeligt,« sagde Simon Emil Ammitzbøll, mens Pernille Skipper konstaterede: »Der er Danmark sådan set lidt enestående ved at have nogle ministre, der slet ikke forholder sig til det her og bare siger, at der ikke er grundlag for at antage …«

Karen Hækkerup erkendte, at hun godt kunne forstå, »at det ser ud som om, regeringen hele tiden holder fast i det samme omkvæd«. Men som Nicolai Wammen fastslog nok engang: »Vi har altså ikke med de ting, som vi har undersøgt, og med de informationer, vi har, noget grundlag for at antage, at der er foregået ulovlig amerikansk efterretningsvirksomhed rettet mod Danmark.«

Benægter ikke overvågning

Det lykkedes ikke udvalgsmedlemmerne at få afklaring på, om NSA kan have foretaget en form for spionage imod COP15, der kan defineres som lovlig. De to ministre gentog blot, at regeringen ikke har grund til at antage, at NSA har udøvet ulovlig spionage imod Danmark.

Jurister har tidligere kritiseret regeringen for kun at ville forholde sig til, om NSA »ulovligt« har rettet efterretningsaktiviteter mod Danmark. Som juraprofessor på Aarhus Universitet Gorm Toftegaard Nielsen har udtalt til Information:

»Man kan spørge sig selv, om det er, fordi de er naive, at de ikke mener, der sker noget ulovligt. Men faktum er, at regeringen i hvert fald ikke benægter at have viden om spionage mod Danmark. Når ministrene siger, som de gør, må man forstå dem sådan, at de i et vist omfang accepterer, at NSA tapper oplysninger fra Danmark. Men spørgsmålet er, om regeringens accept gør det lovligt, og dernæst: Hvor går grænsen ifølge regeringen mellem lovlig og ulovlig spionage? Det kan vi ikke få at vide.«

En anden jurist, professor Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet, har tidligere over for Information påpeget, at det potentielt kan være lovligt for en fremmed efterretningstjeneste at operere på dansk grund, hvis den eksplicit har fået lov af den danske regering.

»Men det kræver, at det ville være lovligt for PET at foretage samme operationer, og så har man et helt regelsæt, der træder i kraft. Først og fremmest retsplejeloven. Og det er svært at forestille sig, at PET skulle kunne få lov at spionere ved COP15, som jo ikke umiddelbart har meget med rigets sikkerhed eller noget i den stil at gøre,« sagde Jørn Vestergaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Regeringen svarer da rimeligt fornuftig - og den kommer ikke i mindretal i Folketinget i denne sag.

Sagen er formentlig/velsagtens, at PET/FET til enhver tid har selvstændigt indsamlet og opdateret viden om, hvad allierede efterretningstjenester foretager sig i Danmark, og at denne viden gives videre "opad" i systemet til det politiske niveau .

Hvad ikke-allieredes efterretningsaktiviteter ( udført af efterretningsfolk, ambassadefunktionærer, løst tilknyttede civilpersoner o s v) mod myndigheder og private virksomheder (industrispionage) går ud på er nok lidt besværligt at holde 100% styr på.

Det er godt, hvis der som hidtil også fremover er bred opbakning (uanset hvem der er i regering) i Folketinget til dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik

Gorm Petersen

Fornægtelsen giver mindelser om "samarbejdspolitikken" 40-43. Det var de stigende problemer på østfronten, der til sidst gav danskerne modet til at gøre oprør.

Peter Jensen, Holger Madsen, Henrik Christensen, Søren Johannesen, Ib Christensen, Bjarne Riisgaard, Olav Bo Hessellund, Peter Hansen, Uffe Illum og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Rune Petersen

Er de danske politikere dumme, bange for nogen eller bare fløjtende ligeglade med befolkningen, og det demokrati de med bomber presser ned over andre lande.

Søren Johannesen, Torben Arendal, lars abildgaard, Flemming Madsen, Janus Agerbo, Lykke Johansen, Peter Hansen og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar
Bjarne Andersen
Henrik Christensen, Jakob Lilliendahl og Flemming Madsen anbefalede denne kommentar

Vesten kommer til at tabe på det her i sidste ende. Brasilien, Venezuela, Afrika, Rusland, Kina, Indien, Mellemøsten - finder stille og roligt nye veje at samarbejde og samhandle på. Verdenen og især den tidligere 3. verden kommunikerer sammen via nye medier på nettet. Det kan spores, opsamles og koordineres - men ikke stoppes.

Britta Hansen

Det eneste, det her samråd har resulteret i, er gentagelsen af omkvædet '...at der ikke er grundlag for at antage …«. Og det kan vi faktisk allerede udenad. Sikke en komedie! Tragisk-komisk. Eller også blot en tragedie.

Holger Madsen, Henrik Christensen, Søren Johannesen, Torben Arendal, Jakob Lilliendahl, Niels Mosbak, Bjarne Riisgaard, lars abildgaard, Flemming Madsen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Martin Nygaard

Den minister som tør kommunikerer politik med bare en smule substans, og gerne med et islæt af morale og reflektion, som almindelige mennesker, skal have Københavns Opera-, lufthavn- og den lille havfrue opkaldt efter sig...

Nogen bør fortælle dem at de spilder deres tid.

Egentlig er det trist, at en regering der råder over 401-årsværker skatteborgerbetalte spindoktorer, føler det nødvendt, at have konstante holdningsundersøgelser på landets borgere. For det er jo det, som det drejer sig om.

Jeg tror således ikke en pind på, at regeringen har fuld tillid til hverken den amerikanske efterretningstjeneste NSA eller egne PET. Den danske regering ved ganske udemærket, hvad der foregår i disse "tjenester" og benytter sig selvfølgelig af resultatet.

nej nej nej... altså.. Morten Helveg har indsendt politianmeldelse over Se & Hør:
»Det vigtige er, at politiet nu efterforsker det principielle i, at vi har ret til at have egne data i fred på nettet. Jeg render ikke rundt med kontanter længere, men bruger mit dankort til alt mellem himmel og jord. Og den viden er der ikke andre, der skal have adgang til«, siger han.

i guder ...

Peter Jensen, Holger Madsen, Henrik Christensen, Rune Petersen, Britta Hansen, Jakob Lilliendahl, Niels Mosbak, Flemming Madsen, Bjarne Andersen, lars abildgaard og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech

Men SE & Hør overvågning af de kendte via en medarbejder hos Nets, det er dog for galt !

http://politiken.dk/incoming/ECE2275661/se-og-hoer-sag-morten-helveg-ind...

Her i lille-USA kører det godt: Gør som vi har sagt, ikke som vi selv gør :)) HaHa

Bjarne Riisgaard

Den positive side af sagen er, at regeringen bidrager så aktivt til, langsomt og sikkert at underminere respekten for folketinget og myndighederne.

Rune Petersen, Torben Arendal og Jakob Lilliendahl anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Ny tjeneste fra NSA, ring og få dine konto saldo oplysninger udleveret, for kun en tier, få samtidig oplyst, hvor din ægtefælle sidst har handlet, det er helt gratis ; )

Danmark, Regeringen og NSA er ligeværdige partnere, der i fælleskab løser hele verdens problemer ; )

Tag nu bare det amerikanske selskab Nets, hvad bruger de danskernes fortrolige betalingsinformations data til, at de er penge værd og bliver brugt, det er ingen vel i tvivl om.

Ifølge chefen for den amerikanske efterretningstjeneste NSA General Keith Alexander, har NSA ikke aflyttet nogen, men samlet metadata fra nogle opkald og fået "leveret metadata fra allierede."

Leveret fra allierede lande, som Danmark må man formode!

Link: http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2013/10/29/213908.htm

Jakob Lilliendahl

Tak for blomsterne Klara!

Og ja Torben, hykleriet er til at tage og føle på!

Søren Johannesen

Når Dollaren crasher,
Så følger alverdens valutaer med
Og hvad har Vi så tilbage til at købe Mad for?
Vores plastikkort, nemlig!
Og hvem har med i sine fuld fem?
Halleluja!

Søren Johannesen

Indsæt: Ny Verdens Valuta, naturligvis
det er den Mellemregning vi Skal Æde
Før Slaveriet Offentliggøres

Heinrich R. Jørgensen

Det mantra, ministrene gentager gang på gang, skal nok være sandt. Teknisk set sandt, altså. Det er formodentligt sandt på den vis, at udsagnet ikke er usandt. Det konstruerede udsagn er givetvis beregnet på at vildlede...

Hvad der er så godt som sikkert er, at kun lige præcis dén formulering der anvendes, udtrykker hvad der er sandt, og at selv de mindste ændringer i formularen vil få udsagnet til ikke at være sandt. Hvilket andet motiv skulle der være til at fastholde trylleformularen så strengt som de gør?

Hvorfor er mantraet teknisk set sandt? Rettes lidt tankevirksomhed mod FE-lovens § 1, stk. 3, sidste led og konsekvenserne deraf, burde det ikke være vanskeligt at stykke brikkerne sammen...

Bjarne Riisgaard, Søren Johannesen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Dan Johannesson

Idioter. (Politikerne)

Ministrene siger det helt klart. Regeringen, FE og PET ved, at der foregår amerikanske efterretningsaktiviteter rettet imod Danmark. Om de så "antager" eller "tror" det, betragtes disse aktiviteter som fuldt lovlige, hvilket indebærer et tæt, men skjult samarbejde. Og "offentligt kendskab til dette ville kunne føre til, at der træffes modforanstaltninger, som hindrer eller vanskeliggør myndighedernes imødegåelse af en truende situation".

Skal vi ikke bare sige det, som det er:
Politikere/ministre er korrupte, kujoner, kaniner.
Politikere/ministre er dumme som døre, uduelige, udygtige.
Politikere/ministre er dovne, dilletantiske, døgenigte.
Politikere/ministre er løgnagtige, laissez-faire-agtige, luderligt eftergivende, levebrødshungrende.

ALLE danskere ved det efterhånden: En udtalelse som refereret ovenfor om, at der SÅ SANDELIG ikke forgår noget NSA-ulovligt i Danmark og at disse spader SÅ SANDELIG aldrig har hørt om noget lignende viser, at politikere/ministre nu har fjernet sig så radikalt fra virkeligheden og den befolkning, som de ikke engang gider længere at hævde, at de varetager interesser for, at vi over en kam er nødt til at afskrive dem som troværdige på nogen som helst måde.

Politikere / parlamenter har nu afskåret sig fra enhver sund kontakt med befolkningerne i vores del af verden. Vi er nu vidne til demokratiet afgåen ved døden.
Af jord er du kommet ...

Nic Pedersen

Hvor man dog efterhånden skammer sig over meget, som man en gang troede på! :-(

Søren Johannesen og Henrik Christensen anbefalede denne kommentar
Helge Rasmussen

Mange forskellige fremstillinger af tre siddende aber, der på pantomimisk vis udtrykker: ikke tale, ikke se, ikke høre, fik i 1900-t. stor udbredelse i den vestlige verden.
http://www.denstoredanske.dk/Natur_og_miljø/Zoologi/Primater/aber

Helge Rasmussen
Morten Schulze
Torben Selch

http://www.jyllands-posten.dk/premium/indland/ECE6684292/der-er-overvael...
Her er endnu en sag der indrager PET i samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste - som er blevet mørktlagt. Tydeligt at regeringerne i DK taler med kløftet tunge omkring overvågning - Vi er som nation DYBT involveret!