Læsetid: 3 min.

Polak: Når vi betaler skat, er der også råd til velfærd

Håndværkeren Zbigniew fra Polen skal til arbejdernes internationale kampdag i Fælledparken. Han mener, at østarbejdere bør have ret til dansk velfærd, når de betaler skat
Polske Zbigniew har siden 2006 arbejdet i Danmark ad flere omgange. Han mener, at udenlandske arbejdstagere som han selv skal betale skat, så der bliver råd til f.eks. dagpenge.

Jakob Dall

1. maj 2014

Fem minutter før fyraften lunter to håndværkere i råhvide arbejdsbukser ud fra en byggeplads på Islands Brygge i København. De har fået fri, slæber på deres rygsække og taler polsk.

Lidt efter kommer Zbigniew ud fra pladsen. Han er 31 år gammel, og siden 2006 er han flyttet frem og tilbage mellem det østlige Polen og Danmark.

Denne gang har han været i Danmark siden februar. Adspurgt, hvad han egentlig arbejder med, griner Zbigniew: »Vi laver alt fra bunden.«

Han er ikke meget for at få sit efternavn i avisen, fordi han frygter, at det kan skabe gnidninger mellem ham og chefen på byggepladsen, hvor Zbigniew lige nu er i gang med at bygge et lejlighedskompleks.

Tidligere har han selv haft et polsk enkeltmandsfirma i Danmark, men han arbejder nu som almindelig ansat på byggeriet.

Han siger, at han tjener omkring 116 kroner i timen, og at det skulle være »nogenlunde« omkring mindstelønnen.

Selv om han ikke er medlem af en fagforening, så har han tænkt sig at tage i Fælledparken på arbejdernes internationale kampdag, når han får fri fra byggepladsen klokken 12. Det har han også gjort i Polen.

»Når jeg er her i Danmark, så deltager jeg selvfølgelig,« siger Zbigniew.

Arbejde frem for dagpenge

I mere end et halvt år op til denne kampdag har Danmark diskuteret såkaldt velfærdsturisme med udgangspunkt i børnecheck, SU, dagpenge og kontanthjælp.

Zbigniew har hørt en smule om den debat. Han har diskuteret det lidt med sine venner og kolleger.

»Sådan nogle ydelser er fine nok, hvis jeg ikke kan finde arbejde i en måned eller to. Men jeg har tænkt mig at arbejde,« siger Zbigniew.

Han fortæller, at han for tre-fire år siden fik dansk kontanthjælp i to-tre måneder, indtil han igen fandt et arbejde. Han tror ikke på, at velfærdsturisme er eller bliver et økonomisk problem i Danmark.

»Der burde jo være finansiering til det, når der bliver betalt skat.«

Men gør alle det?

»Ja, det tror jeg. Man kan jo ikke undgå at betale sin skat.«

Det er der da masser, der har formået?

»De har også mærket konsekvenserne.«

Krise og valg påvirker debatten

Selv om Zbigniew ikke mener, at velfærdsturisme er et problem, har debatten udviklet sig væsentligt. Den er nu blevet til et spørgsmål om »grænserne for velfærdsstatens solidaritet«, mener Dorte Sindbjerg Martinsen, der er professor på Center for Europæisk Politik på Københavns Universitet.

»Principperne for, hvem vi skal være solidariske med, og hvem vi skal være ansvarlige for, er i virkeligheden blevet fastlagt for lang tid siden. Spørgsmålet er så, hvorfor det kommer op nu. Det er jo ikke noget nyt, og principperne er jo udviklet over lang tid i en delikat balance, der er blevet fastsat fra politisk hold,« siger hun.

»Men det skyldes formentlig, at velfærdsstaten er på skrump på grund af den økonomiske krise, som i høj grad påvirker denne debat,« tilføjer hun og siger, at valget til Europa-Parlamentet også har indflydelse på debatten.

Zbigniew mener, at den danske stat er solidarisk med andre EU-borgere, når de kommer til landet for at arbejde. Han nævner blandt andet, at man kan få dagpenge på lige fod med danskere, når man har optjent retten til ydelsen efter ét års arbejde og medlemskab af en a-kasse.

Men det med solidariteten kan »altid kan blive bedre«, siger han. Den er der til gengæld ikke meget af i hans hjemland Polen, fortæller han.

»Det polske system er sygt. Man skal vistnok arbejde i 18 måneder for at få understøttelse. Men det er et symbolsk beløb, man får, som man ikke kan forsørge sig selv med,« siger han og tilføjer:

»Og lønningerne er lave. Det er derfor, folk flygter – de kan ikke forsørge sig selv.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Lene Houmand Kristensen
  • Gert Romme
Lene Houmand Kristensen og Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lars R. Hansen

Faktum er, at migrantarbejdere i vid udstrækning underbyder den hjemmehørende arbejdskraft, tager jobs fra den hjemmehørende arbejdskraft og sender pengene ud af landet, mens de hjemmehørende bruger deres løn i arbejdslandet.

Og det er hele mening med EU-systemet et ræs mod bunden for lønmodtagere, øgede profitter for arbejdesgivere og hamonisering/nivellering mellem medlemmerne så de bedre passer ind som delstater i europas forenede stater.

Troels Ingvartsen, Per Torbensen, Anne Eriksen, Jens Falkesgaard, Torben Nielsen, Lis Jeppesen, Kim Houmøller og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Toke Andersen

Faktum er at mennesker søger mod grønnere enge. Dette og en helt utrolig lang række andre grundlæggende realiteter for sociale og geopolitiske forhold er grunden til at vi har udviklet EU. Et EU der trods store mangler er en helt fantastisk god ide.
Det er ikke de individuelle migranter der udgør en trussel I Danmark. Snarere lokale firmaer og organiserede rekrutteringsagenter der udnytter huller og mangler i lovgivningen, for at få adgang billigere arbejdskraft.

Den eneste reelle kritik af EU kan være at det er et For stort, vigtigt og sårbart projekt at overlade til størstedelen af vore tiders politikere og ledende entreprenører.

Roald Andersen, Morten Thiessen, Jens Falkesgaard, Rolf Andersen, Henrik Christensen, Gert Romme og Morten Kjeldgaard anbefalede denne kommentar
Morten Kjeldgaard

Selvfølgelig skal Zbigniew have adgang til præcis de samme ydelser, som andre skatteydere har. Og de penge han tjener, må han selvfølgelig selv bestemme over, det siger sig selv. At der er firmaer der udnytte arbejdskraften er der ikke noget nyt i. Det er ikke Zbigniews skyld. Det er gammeldags arbejdskamp og fagforeningsarbejde der skal til. Desværre har venstrefløjen glemt alt om den internationale solidaritet -- måske med undtagelse af skåltalerne i morgen -- og fører an i hetzen mod arbejdere fra andre europæiske lande.

Jette M. Abildgaard, Roald Andersen, Morten Thiessen, Christel Gruner-Olesen, Thomas Holm, Jens Falkesgaard, Toke Andersen, Sabine Behrmann, lars abildgaard, Gert Romme og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Selvfølgelig.

Det skal alle have mulighed for - når de bor her i landet.

Jette M. Abildgaard, Jette Andersen, Torben Nielsen, Rune Petersen, Lis Jeppesen, John Christensen, Henrik Christensen, lars abildgaard, Gert Romme og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Selvfølgelig skal migrantarbejdere have akkurat samme rettigheder som alle andre arbejdere. Det er ikke migranterne, der dumper lønningerne, og ødelægger alt det, som danske arbejdere har tilkæmpet sig gennem årene. Det er derimod dumpingens bagmænd, de arbejdsgivere, der tjener fedt på at importere løntrykkere, i stedet for at ansætte lokale arbejdsløse.

Lad os tage velfærden fra de lyssky byggefirmaer og deres ejere, og ikke fra de migranter, der er nogen af de ringest betalte arbejdere på det danske arbejdsmarked.

Jette M. Abildgaard, Jette Andersen, Roald Andersen, Simone Bærentzen, Thomas Holm, Alan Strandbygaard, Toke Andersen, Torben Nielsen, Filo Butcher og lars abildgaard anbefalede denne kommentar

Betaler man skat, har man selvsagt samme krav som alle andre, og det gælder også hundredetusinde af danskere i udlandet.
Og hvis dette virkelig er et seriøst problem, ligger problemet i, at nogle arbejdsgivere udnytter situationen med lave lønninger - bl.a. visse kommuners byggerier, og her løses det kun ved kædeansvar, som EU i øvrigt også foreslår.

Og så er der jo lige de jobs, som danskerne slet ikke vil have: - Fysisk hård arbejde i bl.a. danske svinestalde, skovbrug og gartnerier. Og hvis ikke udlændinge gør rent på bl.a. hospitaler, skoler og lignende, ville skidtet ligge ualmindelig højt. Og hvem plukker egentlig danskernes jordbær, nu når danskerne ikke vil?

- Og sådan er der jo så meget . .

Jette M. Abildgaard, Simone Bærentzen, Thomas Holm og Filo Butcher anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

At Polakkerne ikke har orden i ejet hus skal ikke tørres af på Danske skatteydere. Når sociale ydelser ikke eksisterer i landet syd for Danmark, er det klart vi bliver invaderet af en slavehær. Den fri bevægelighed er ikke til gavn for andre end storkapitalen og dens medløbere. Hvor langt ned i skidtet skal den Danske lønmodtager ? En "fløjtekoncert" første Maj skaber overskrifter. En balje med rådne æbler, må være mere passende!

Troels Ingvartsen, Per Torbensen, Torben Nielsen, Rune Petersen og Lis Jeppesen anbefalede denne kommentar
Filo Butcher

Selvfølgelig skal de have adgang til velfærdsydelser på lige fod med andre skatteydere. Men: under forudsætning at de ikke laver løndumping. Skatten er nemlig kun det ene ben velfærdsstaten står på. Det andet ben er overenskomsterne. Arbejder man for en løn der er laver end overenskomsten falder skatteydelsen jo tilsvarende og man snyder derved staten for indtægt. Overskuddet af dette snyd ender i de private arbejdsgivers hænder.

Rune Petersen

@Filo nu kan danmark som land jo ikke forsørge hele den fattige del af verden, uanset hvor gerne vi/jeg vil.
Underminerer vi os selv, ja så ender man jo bare selv i køen af folk der må rejse ud og lave løndumping.
Et gammelt ordsprog fra mit job "man kan ikke redde andre, hvis ikke vi har sikret os selv først"

Troels Ingvartsen, Per Torbensen, Alan Strandbygaard, Lis Jeppesen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Lis Jeppesen

Det er da soleklart at de polakker der ikke kan forsørge familien i hjemlandet søger mod græsgange hvor løn og det sociale er bedre. De ville vi også selv gøre.
Filo B. -
Kim Houmøllers indlæg er helt korrekt, vores sociale system kan ikke i længden oppebære at EU udvidelsen i bund og grund var uden omtanke for de social opbyggede forskelligheder der hersker i landene, dette var jo noget der forblev mellem politikkerne og ikke udbredt i befolkningerne så de vidste hvad de gik ind til.
Vores velfærdsstat er ikke verdens bedste mere, men vi må passe på det vi igennem generationer har opbygget.

Du kan jo læse at denne polak selv siger at det polske system er sygt.
Det skulle der have været gjort noget ved forinden et medlemskabet til EU, så disse store sociale skel ikke ville belaste øvrige EU lande.
Da Danmark gik med i EF bestod EF af 6 homogene lande, disse lande var meget lig hvad angår kultur, levevis og socialt, herefter blev EF til EU med udvidelser af lande der ikke homogent svarrede til de 6 oprindelige lande, dette uden at befolkningerne i de 6 lande´s befolkninger blev adviseret om hvad dette indebar, ej heller spurgt om de ville være med i dette. Det var udelukkende politikkerne der tog beslutninger herom.

Jeg kan ikke se noget galt i at borgere i Danmark vil passe på " den danske selvherlighed og nationalistiske arrogance" som du skriver, når politikkerne ikke har formået det.

Kære Kim Houmøller,

Jeg ved egentlig ikke meget om, at Poland "ikke skulle have orden i ejet hus", men hvis du er ekspert på dette, syntes jeg, du bør fremlægge din viden.
Men som du nok ved, fremgik det d. 5.09.2013 i overskrifterne, at "Polands økonomi er dårligt nyt for pessimisterne".
Og 23.12.2013, "Verdensbanken tror på højere polandsk vækst næste år".
27.02.2014, "EU opjusterer forventningerne til væksten i Poland".

Dette lader jeg gerne stå til information til dig, ligesom jeg kan oplyse, at Poland er en af de EU-lande, der har højet løn og levestandard mest gennem de seneste 10 år.

Men noget helt andet er, at en vis gammel talemåde, fra arbejderbevægelsens barndom, siger: "- Gør din pligt, og kræv din ret". Og disse "polske" arbejdere gør netop deres pligt ved at arbejde og betale skat. Og så er det da rimeligt, at de også kræver deres ret til at nyde af den sociale velfærd som andre, der arbejder, og betaler skat.

Gorm Petersen

Det rigtige sted at beskatte østarbejde er når pengene sendes til lavpris-lande.

I Polen er dagligvare-priserne 25 til 33% af de danske. Den håndværker, som ikke sender penge ud af landet men bruger dem i danske discount-butikker, hvor priserne er mindst 3 gange så høje som i Polen, skal naturligvis have fuldt samme rettigheder som en dansker.

Der er 2 muligheder:

1) Penge der føres fra et højpris-land til et lavpris-land beskattes ved udførslen.
2) Staten tvinger dagligvaremonopolerne til at konkurrere i stedet for at aftale priserne på golfbanen ved selv at gå ind og drive discount-kæder.

Sagen handler ikke om lønmodtagere, hvor konkurrencen fungerer fint, men om dagligvare monopoler.

Kim Houmøller

@Gert Romme - Har haft endog meget tætte kontakter til Polen. En lille meget velstående overklasse beriger sig på masserne. Skattesystemet er mangelfuldt. De politiske partier ligger meget til højre, nok et resultat af tiden under kommunismen. At arbejdsløsheden er meget høj ude på landet er et faktum. Derfor rejser dem der kan, enten ud for at arbejde til lave lønninger/løndumpning eller det der er værre!
Jo - østudvidelsen var en fejl. Spørg alle dem der udsættes for indbrud både tre og fire gange af østeuropæere. Velkommen til det velsignede E.U.

Lis Jeppesen, Troels Ingvartsen, Per Torbensen, Rasmus Kongshøj og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Lars Nygaard

Hvad der helt overses i debatten er, at skatten for mange velhavende mennesker i østlandene er særdeles lav. I Polen kan selvstændige som f.ex advokater, læger og andre vælge at betale en flad skat på 19 %. I Slovakiet er der også en flad skat på 19 %, og den gælder for alle uanset job og indkomst. Samme forhold gælder i flere andre østlande. Så vi er i den absurde situation, at vi her i landet betaler meget høje skatter, så bl.a østeuropæere kan få gratis uddannelser og velfærdsydelser, medens velhavende mennesker i de lande de kommer fra betaler en meget lav skat. Det ville være rimeligt at velhavende mennesker i østlandene betalte en større del af skatterne, så de selv kunne finansiere et rimeligt uddannelsessystem og velfærdssystem. Danskerne fungerer som "nyttige idioter" i et spil de ikke har ønsket at deltage i.

Lis Jeppesen, Troels Ingvartsen, Simone Bærentzen, Per Torbensen, Kaj Spangenberg, Rune Petersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Simone Bærentzen

Gert Romme, igen kommentarerne om danskernes tilsyneladende kulturelle ulyst til hårdt/beskidt arbejde. Så jeg gentager: Jeg har både arbejdet med at gøre rent på et hospital og på en skole. Det var glimrende, velbetalte studiejobs under gode forhold. De stillinger er nu enten sparet helt væk eller udliciteret til løndumpingfirmaer, hvor løn og forhold er alt andet end gode. Jeg kender ikke svineindustrien indgående, men ved at branchen er blevet langt mere ekstrem, med kæmpestalde, hvor dyrene holdes under ofte chokerende forhold - hvis løn og arbejdsvilkår samtidig også er forringet ligesom i rengøringsindustrien er det intet under at alle andre end desperate mennesker takker nej. Det handler altså ikke om at danskerne ikke gider at knokle.

Du mener åbenbart at danskernes arbejdsmentalitet har ændret sig fundamentalt i løbet af de sidste 15 år, jeg mener at det er andre faktorer, der gør sig gældende. Hvis vilkårene var i orden ville der også være ansøgere.

Lis Jeppesen, Troels Ingvartsen, Per Torbensen, Kim Houmøller og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Peter Olesen

Der har du bestemt en pointe, Simone Bærentzen. Det er blevet næsten umuligt at skaffe sig fodfæste i klassiske ufaglærte brancher, da diverse semi-mafiøse strukturer har sat sig på store dele af disse.

En anelse paradoksalt er også det forhold, at de samme stemmer som himler op om hetz i mod de svageste, ingen problemer har med at dømme ufaglærte danskere ude, med argumentet om "udlændinge tager de job danskerne er for dovne til at tage". Det er sgu´ direkte flabet.

Simone Bærentzen, Lis Jeppesen, Troels Ingvartsen, Rune Petersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
georg christensen

Jeg er fuldstændig enig med polaken som skriver dette, problemet er bare, så længe den samme arbejdsydelse i forskellige europæiske lande bedømmes ud fra forskellige grundlag,giver det ingen mening, at forskellige sociale ydelser ydes ud fra "arbejdsydelses landets" værdinormer, så længer modtageren befinder sig andetsteds.

At en polak kommer til danmark og får den samme løn for det samme arbejde, og betaler den samme skat som danskeren er "værdiskabende". Problemet opstår først når den danske "socialydelse" er tilpasset levetilstanden i danmark, og på lige vilkår forlanges overført til polen.

Denne problemstilling er netop et af de største problemer som EU i virkeligheden burde bekymre sig om, inden de bøvler sig om agurker og bananers retvinklethed.

Arbejdsværdien er blevet en mangelvare i det nuværende EU system.

Et problem som , hvis det ikke løses kun vil være ødelæggende for EU systemet.

NB: Bare for at tilkendegive nogle små eksempler: En elektriker arbejdende i polen, timelønnen 10 euro, idanmark timelønnen 15 euro, hvis den polske elektriker så modtager sociale ydelser fra danmark,på danske vilkår, medens polske vilkår er anderledes ødelægger EU systemet sig selv indefra.

georg christensen

Til Polaken: Af og til får også jeg danskeren, fornemmelsen af, at hele det nuværende EU system fuldstændig har misforstået værdien af "EU fællesskabet". Her ønsker jeg bare igen at fremhæve "elektrikeren" i polen med en timeløn på 10 EURO (overdrevet) i Danmark med den samme timeløn 15 EURO.(underdrevet). Hvordan skal så de forskellige landes sociale ydelser tilpasse sig hinanden så længe "arbejdsværdiens værdibedømmelse" ikke normaliseres men i stedet bruges til at demoralisere hinanden, at løntrykke hinanden.

I bund og grund er jeg enig med dig "individet" fra polen, problemet vil altid kun virke så længe "neokapitalismen" regerer, og bygger sit grundlag på "illusionen" om forskelligheden af bedømmelsen af "arbejdsværdien" i forskellige kulture. Først når "alle" overalt får samme viden om "uretfærdigheden" af denne "illusion", vil vi nok også "alle" kunne forstå værdiløsheden i vores kapitalistiske system.

NB: Mit EU, burde virke som en løsnings model, men har desværre vist sig selv som en kapitalistisk "terroist" fyldt med "lobbyister" af alle arter.
Alle EU´s politikere burde skamme sig, de virker i grunden kun som en flok værdiløse "snakkesalige" værdiløsheder, som hver især kun forsøger at berige sig selv på andres bekostning og forskellighed.

Det nuværende EU system, har midstet sin troværdighed og bør reformeres, reorganiseres eller nedlægges.

EU har ikke brug for "arbejdstagerens" frie bevægelsesret,men for , at arbejdsgiveren flytter sin virksomhed til steder, hvor "arbejderen" er tilstede.

Det nuværende EU, har fuldstændig midstet sine egne "fællesskabs principper",og er igang med sin egen opløsnings proces.

Gorm Petersen

Det er forskellen i dagligvarepriser på 3-4 gange, der er hele problemet. Skatteprocenter, velfærdsregler o.s.v. betyder mindre.

Før EU får en konkurrence-lovgivning på højde med USA's, hvor staten kan lukke dagligvarekæder og konfiskere hele egenkapitalen, har EU ikke en kinamands chance for at fungere.

En føderation som USA ville bryde sammen, hvis der var lige så lidt konkurrence mellem staterne i forhold til dagligvarepriser som i EU.

At man f.ex. ved at krydse grænsen mellem Kansas og Oklahoma pludselig kun skulle betale en trediedel for de samme varer, ville være absurd. Gæstearbejdere bosat i Oklahoma ville løbe med alle arbejdspladserne i Kansas.

Men det ville blive resultatet hvis USA - lige som EU - via slap lovgivning lod det være op til dagligvarekæderne, om de havde " lyst til at konkurrere".

Det har de ikke skal jeg hilse og sige fra golfbanen.

Peter Olesen

Holder argumentet om at skattebetaling er nok til, at få udbetalt de samme ydelser som værtsnationens borgere? Det synes jeg egentlig ikke.

Jeg kan have betalt dansk skat i 25 år, og hvis uheldet er ude, får jeg samme ydelse som en polak, der har arbejdet i landet i 1 år. Det kan ikke være rimeligt.

Der må et optjeningsprincip og/eller en forsikring til i X antal år. Lidt á la brøkpensionen.