Baggrund
Læsetid: 3 min.

Universiteter afviser at småfag er ’skrøbelige’

Både Kvalitetsudvalget og Akkrediterings-institutionen anbefaler større samarbejde mellem universiteterne om de små humanistiske uddannelser, da størrelsen i sig selv giver en ‘skrøbelig’ kvalitet. Det afviser både Københavns og Aarhus Universitet dog. Vi samarbejder allerede, lyder svaret
En underviser tager imod nye studerende på tyskstudiet på Aarhus Universitet – en af de studieretninger Kvalitetsudvalget mener er sårbare.

Joachim Ladefoged

Indland
14. april 2014

Fagligt er der ikke noget at udsætte på de små humanistiske uddannelser, men deres begrænsede størrelse gør dem skrøbelige og meget personafhængige. Det siger direktør for Danmarks Akkrediteringsinstitution, Anette Dørge, på baggrund af en ny analyse.

»De her små uddannelser har nogle styrker, men de har også nogle udfordringer indlejret i det forhold, at de er små,« siger Anette Dørge.

Akkrediteringsinstitutionen har kigget nærmere på 21 humanistiske uddannelser med et optag på omkring 30 studerende eller mindre. Det drejer sig hovedsaligt om en række sprogfag som f.eks. tysk, Østeeuropastudier og Asienstudier Ud over akkrediteringsrapporter har de interviewet studerende, undervisere og studieledere på uddannelserne. En af konklusionerne er en opfordring til universiteterne om at samarbejde mere.

Småfagenes problem kan deles op i to forhold, siger Anette Dørge. Et er det lille forskermiljø, hvor det kan få stor betydning, hvis blot en enkelt forsker går på pension eller bliver syg. Et andet er bredden i uddannelsen, eller mangel på samme, når få undervisere skal dække alle fag.

»Vi siger bare, som institutionerne selv påpeger, at for at skabe en nødvendig kritisk masse, kunne man på nogle af de meget små uddannelser begynde at samarbejde om undervisning internt på instituttet, men også mellem universiteterne,« siger Anette Dørge og henviser til Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet, hvor man allerede har fælles undervisning i nogle fag på tværs af uddannelser.

Analysen er også en del af grundlaget for Kvalitetsudvalgets første rapport, som blev fremlagt i begyndelsen af april. Her går Kvalitetsudvalget endnu videre og anbefaler en minimumsgrænse på 30 studerende for alle uddannelser. Det betyder ikke, at nogle små fag helt skal lukkes, blot at de kun må udbydes ét sted i landet.

Har samarbejde

Langt hovedparten af de undersøgte uddannelser hører hjemme på Aarhus Universitet og Københavns Universitet, og her forstår man kun delvist bekymringen for de ‘skrøbelige’ uddannelser.

»Det er klart, der er en skrøbelighed i små fagmiljøer. Men jeg mener ikke, at Kvalitetsudvalget har kendskab nok til, hvordan det er blevet håndteret på universiteterne. Både på Københavns og Aarhus Universitet har vi allerede klynget de små fag sammen, så de bliver integreret i et større studiemiljø,« siger Mette Thunø, dekan for uddannelse på Aarhus Universitet.

På samme måde har man også allerede samarbejde mellem universiteterne for at sikre en større bredde i uddannelserne, siger Jens Erik Mogensen, prodekan for uddannelse på Humaniora, Københavns Universitet. Som eksempel nævner han et samarbejde med CBS om kandidatuddannelser i tysk, fransk og spansk, som man netop er i gang med at oprette.

»Vi vil gerne lave en uddannelse, som henvender sig mere til det private erhvervsliv. Der har CBS nogle forcer. Vi har omvendt nogle forcer inden for kulturhistorie, som de kan bruge. Så kan vi tiltrække nogle flere studerende, og de får mere at vælge imellem alt i alt,« siger Jens Erik Mogensen.

Af samme årsag giver det ikke nødvendigvis mening at lukke små uddannelser, blot fordi de udbydes flere steder, mener han.

»Hvis man går ned under navnet og ser på profilen, så er de tit forskellige. Så vi har ingen planer om at lukke nogen uddannelser,« siger Jens Erik Mogensen.

Logisk skrøbelig

Fredag beskrev Information, hvordan professionshøjskoler og erhvervsakademier også satte spørgsmålstegn ved Kvalitetsudvalgets anbefalinger til små uddannelsesudbud. Her havde Kvalitetsudvalget udeladt hovedkonklusionen fra en rapport om uddannelserne, der fastslog, at der ikke er statistisk belæg for kvalitetsproblemer. På samme måde har Kvalitetsudvalget også valgt at fokusere på de negative aspekter af Akkrediteringsrapporten om de små universitetsuddannelser.

Men Kvalitetsudvalgets anbefaling til de små uddannelser skal også ses i lyset af udvalgets øvrige anbefalinger, siger formand Jørgen Søndergaard.

»Vi har den vurdering, at små udbud er skrøbelige af den logiske grund, at der er meget få undervisere ansat, og det giver i sig selv et spinkelt fagligt miljø. Det kan man ikke undgå. Noget andet er, at de anbefalinger, vi har, kræver mere specialisering. Det bliver endnu sværere at levere, hvis man har meget få undervisere,« siger Jørgen Søndergaard.

Mette Thunø fastholder dog sin kritik af udvalgets arbejde.

»Det er ærgerligt, at kvalitetsudvalget er blevet nedsat på så kort tid, så der er kommet et arbejde ud af det, som bærer præg af hastværk,« siger Mette Thunø.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Det er charmen ved ethvert universitetsfag, at det determineres af dem, der er på faget. Det er ikke skrøbeligt, det er kontinuitet.

lars abildgaard, Karsten Aaen og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne kommentar
Heinrich R. Jørgensen

Hvor finder de temporære formynderkollektiver dog inspiration til deres ordgejl henne?

Måske skulle udvalgene bestå af langt flere medlemmer, hvis det er korrekt, at færre end 30 personer systemisk ikke er i stand til at frembringe resultater, hvis kvalitet er 'skrøbelig'?

lars abildgaard, Jens Illum, Steffen Gliese og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Heinrich R. Jørgensen

Der skulle i stedet have stået:

Måske burde udvalgene bestå af langt flere medlemmer, hvis det er korrekt, at der skal være minimum 30 akademikere til at frembringe resultater, hvis kvalitet ikke er 'skrøbelig'?

Steffen Gliese

Det er meget sjovt, at udvalget ikke helt er bekendt med at institutter deltager i tværinstitutionelle projekter udover landets grænser! Det er jo sådan set det, det akademiske miljø er kendetegnet ved.

Småt er godt, stort er noget ....

Tænk, i sine tider var det at tænke ud i det store og ned i det små en skrøbelig lille niche, der måtte slås med historier der blev videregivet med en vægt, der fik en frø til at flyve rundt om mars, og hjem igen uden skrammer.

Store skuder har det med at skulle have store bremselængder, mens de små kan bremse på selv små afstande.

Tænk småt, tiny little things are giants in disguise

Heinrich R. Jørgensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar